Ayda ÖZEREN
Acizliğin isyanı
20 Şubat 2021 Cumartesi

Müzik Önerisi : Kıskançlık - Teoman

Sık sık farklı dünyalarda hayal ederim kendimi. Bir nevi yolculuk ama kitaplar aracılığıyla, ama seyrettiğimiz filmlerin-dizilerin karakterlerine bürünerek şimdiki benle farklı coğrafyalarda geçmişte konumlanma becerisi ile bir sürü maceraya atılırım kafamda.

Ortaçağ Anadolu’sunda tarlamı süren bir çiftçiyim belki de işçi. Bana bahşedilen nimetlerle yetinmeye çalışan ve şükreden.

Kendim dışımda görebildiğim sadece komşu tarladaki yaşayanlar ve onların ürettikleri mahsul. Belki de pazaryerine ürünlerimi satmaya gittiğimde yan tezgâhta gördüğüm daha iri patatesler…

Özenle yetiştirdiğim patateslerimden daha iyisini gördüğümde isyanım neye olur? Hatayı kimde ararım? Daha iyi patates üretememek benim acizliğim midir? Tarlam daha iyi güneş almamış olabilir mi, ya da doğru zamanda ekip biçmemiş olabilir miyim, ya da toprağımın cinsinden kaynaklıdır belki. Acele etmiş olabilirim mesela hasat için. Suyu az gübresi çok gelmiş olabilir.

İsyanım ve çuvaldızın sivrisi kendimedir.  Gözüm iri patatestedir.

Beni bu kıyaslamaya iten rakip patatestir gerçi ama daha iyisini daha büyüğünü üretebileceğimin de ipucunu veren o aynı patatestir. Bana bir hedef gibi görünür daha büyük patatesin mümkün olacağını gösterir.

Kıskançlığı doğuran da kendimizle başkaları arasındaki “oransızlık değil yakınlıktır” aslında.

Kendi eşitlerimize bakarak kıyas yaparız. Bununla birlikte kıyas duygusu gelişmeyi kamçıladığı gibi haseti, kıskançlığı, yetersizliğimizi, acizliğimizi de körükleyebilir.

Kıskançlık !

Tarihsel yolculuğumdaki iri patatesi geçmişte bırakarak bugüne döndüğümde “kıskançlık duygusu” nun zaman içinde nasıl evirildiğini fark ediyorum.

Geçmiş zamanların mahrumiyetleri ve mahremiyetleri sınırları içindeki kıskançlık ile şimdiki zamanların göz önündeki kurgu yaşamlarına duyulan haset!

Çalışmanın, çabanın, emeğin hiçe sayılarak kendini de bilmeden sadece görünüşe odaklanan bir fesatlık - kıskançlık duygusu!

Eskiden denk gördüğümüzü kıskanırdık. Ortaçağ’da bu yan tarladaki veya tezgâhtaki iri patatesti. Payda patatesti.

 

Kapitalist dünyanın özendirdiği ve sosyal medyanın yangına körükle gittiği şimdilerde ise payda çok kalabalık. Konu sadece patates değil anlayacağınız. Tarlası olsa da olmasa da bağda yetişen üzüme, denizdeki istiridyeye, göklerdeki yıldıza hadsizce özenen çok…

Saçı uzuna, sakalı vara, kaşı yaya, beli inceye, cüzdanı doluya, cehalete, yavanlığa, hoyratlığa, nadanlığa, soytarılığa,

“mış gibi yapana” imrenen çok…

Bu özenti durumu kendini bilmezlikten geliyor. Kendini bilmeme acizliğinden.

Kendini tanıyan, kapasitesini bilen, sınırlarını belirleyen ve bu sınırlarını zorlayan insanlar kıskançlık duymuyor, hayranlık duyuyor. O kişiden ilham alıyor, daha iyisinin mümkün olduğunu o kişiyle görmüş oluyor. Doğruları yanlışları bir bir hesaplıyor çalışıyor çaba harcıyor daha iyisi için kendi iyisi için.

Kötü gününüzde yanınızda olan iyi dosttur derler ya, başarılarınızı aynı sizin duyduğunuz coşkuyla ve neşeyle kutlayanları da dâhil edin iyi dediğiniz dostlarınız arasına. Başarınızı sizinle aynı duygularla kucaklayan, hasetlik kıskançlık düşünmeden iri patatesin mümkün olduğunu görebilenler de iyi dosttur unutmayın.

Kendini bilmeyen, kapasitesinin farkında dahi olmayan sınırlarını başkalarıyla kıyaslayıp onların emek ve çabalarını yok sayan tipler ise hasetten çatlar, kıskançlıktan ölür ve o kişinin paçalarına yapışıp, karalamalarıyla başarısını küçümsemeye küçük düşürmeye çalışır. Kıskançlık tehlikelidir insanı içten içe zehirler. Zayıf düşürür. Huzursuz eder. Korkutur. Sevgisizliği besler ve büyük bir öfke ve ümitsizliğe yol açar.

O kişiler acizdir ve yaşadıkları kıskançlık krizi “acizliklerin isyanıdır”

Bırakın başkası gibi olmayı!  Bırakın bir kenara bu isyanı… Kıskançlık kamçısını kendi sınırlarınızı genişletmek için kullanın. 

Sizden sadece BİR TANE var. Siz onu büyütün onu besleyin…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Banu 17 Nisan 2021 Cumartesi 09:54

Ne doğru bir analiz “Mış gibi yapmak “ne çok kullanır oldum Ne yazık ki

Yorumu oyla      2      3  
Ferda Dinçsoy 27 Şubat 2021 Cumartesi 16:36

Her zamanki gibi çok güzel, . Tebrik ederim güzel kızım

Yorumu oyla      2      3  
Leyla yorgancılar 21 Şubat 2021 Pazar 11:13

Aydacım yine keyifle su gibi okudum etkilendim kalemine gönlüne saglık??

Yorumu oyla      2      3  
Adınız:Gülçağ 20 Şubat 2021 Cumartesi 19:29

Her cumartesi gününü iple çeker olduk Sevgili Alya bu hafta bizlere ne paylaşacak bizlerin hangi konuda düşündürecek diye... kalemine emeğine sağlık??????

Yorumu oyla      2      3  
Gül 20 Şubat 2021 Cumartesi 19:27

Her haftayı iple çeker olduk bu hafta Sevgili Ayda bizlere

Yorumu oyla      2      3  
Vedat Ercan 20 Şubat 2021 Cumartesi 18:06

Bilgeye sormuşlar, “ zararlı nedir ? “ Bilge cevaplamış; “ her şeyin fazlası zararlıdır! Yemenin, içmenin, uyumanın, çalışmanın hatta iyi niyetin bile... “ az kıskanma sizi teşvik edebilir ama çok kıskanma... damarlarınıza işlemiş bir kıskanma, sizi mutlaka yanlış yollara sokacaktır! Kendini bil...

Yorumu oyla      2      3  
Sevinç Hepakçin 20 Şubat 2021 Cumartesi 16:37

Aydacım çok güzel analiz etmişsin, dile getirmişsin, tebrikler.

Yorumu oyla      2      3  
Jülide Aytekin 20 Şubat 2021 Cumartesi 16:28

Kutluyorum seni sevgiler.

Yorumu oyla      2      3  
Sami 20 Şubat 2021 Cumartesi 15:13

Senaryo bu ya, şöyle de olabilirdi mesela. Komşunun babası zamanında sulak yerde 100 dönümlük tarlayı birtakımmoyunlarla sahiplenmiş, kahramanımızın babasına dağlık kayalık bölgede 10 dönüm kalmış. Komşunun hem daha büyük hem daha çok patatesi var. Kahramanımızın hissettiği kıskançlık duygusu mu yoksa adaletsizlik duygusu mu olurdu.

Yorumu oyla      2      3  
Yeşim Kuşgöz 20 Şubat 2021 Cumartesi 14:14

Aydam eline yüreğine sağlık Her hafta insanın içine döndüren olumlu bakış açısıyla sorgulatan yazılarına bayılıyorum Tebrikler

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva