Harun ÖZDEMİR
ABD, CHP’yi istemiyor!
21 Eylül 2020 Pazartesi

ABD; 1945’te dünya devleti olduğundan beri CHP iktidar olamıyor. Olamıyor dediğime bakmayın, ABD CHP’yi iktidarda görmek istemiyor! Menderes’i, Demirel’i, Özal’ı, Erdoğan’ı istiyor amma genel başkan kim olursa olsun CHP’yi istemiyor.

ABD; modern Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve yöneten bir parti ile çalışmak yerine, neden CHP’siz bir iktidarda ısrar ediyor; bunu anlamak gerekir.

Türkiye’nin demokrasiye geçişmesini isteyen ABD’ydi, demokratikleştiren CHP oldu.

Bireysel hakların ve özgürlüklerin çok partili rejime göre düzenlenmesini isteyen ABD’ydi, hızla gerçekleştiren de CHP oldu.

ABD’nin taleplerini ordudan istihbarata, polis teşkilatından diyanete, sanayi, eğitim, sağlık, tarım ve hayvancılıktan, iç ve dış politikaya kadar her konuda ABD’li uzmanlar istedi, beş yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’yi İngiliz yüzyılından ABD yüzyılına CHP taşıdı.

ABD’nin öncülüğünü yaptığı ne kadar uluslararası örgüt varsa Türkiye’yi onlara üye yapan da CHP’ydi.

Özetle, ABD ne istediyse CHP bunları yaptı.

Fakat ABD, 1950’den beri CHP’nin iktidar olmasını istemiyor. Bugün de aynı görüşte.

Neden?

***

Menderes, Demirel, Özal ve Erdoğan’ın ortak özelliği, her başarısızlığı “dindarlığını” öne çıkararak ört bas etmeleridir.

Ama hiçbir CHP’li genel başkan, başarı ve başarısızlığını, haklı ve haksızlığını… halkın sığ dini düşünceleriyle açıklamadı.

Sorun bu mu? ABD bundan dolayı mı CHP’yi iktidarda görmek istemiyor?

***

1950’den sonra genel olarak söylemek gerekirse, sağ ve muhafazakâr iktidarların yolsuzluklarını CHP topluma duyurdu, sağ iktidarlar da kendilerini “icraat” yapmakla, memlekete “çivi çakmakla” savundu.

Yaşananları anlamakta zorlanan sağ ve muhafazakâr seçmen ise “ezanın Arapça okunması” ve “başörtüsü” serbestliği karşılığında ülkenin yağmalanmasına sessiz kaldı!

Sağ ve muhafazakâr seçmen, 70 yıllık sağ iktidarlar döneminde “yönetmek” ile “yağmalamak” arasındaki ahlaksızlığı hâlâ anlayamadı.

***

CHP, parti içi dinamikleri harekete geçirerek 12 Ocak 1959’da “İlk Hedefler Beyannamesi”ni açıklamıştı. İktidara çok yakındı. Ama ABD, CHP iktidarını engellemek için NATO’da eğittiği subayları harekete geçirerek 1960 darbesini yaptırdı.

1963’te İnönü’nün kısa süren başbakanlığı döneminde ABD ile önemli sorunlar yaşandı. ABD’nin skandallarla dolu tavrı, İnönü’yü istifa etmek zorunda bıraktı.

***

Demirel, ABD’de ağırlanmıştır ve ABD yanlısıdır ama ABD’nin her istediğine olumlu yanıt verebilecek kadar değil. 12 Mart’ta NATO’cu bir muhtıra ile iktidardan uzaklaştırıldı.

Sırada ABD’de ağırlanmış Bülent Ecevit vardır.

1973 seçimlerinde Ecevit, sol düşüncenin ve akımların en canlı olduğu dönemde birinci parti oldu ama tek başına iktidar olamadı.

CHP-MSP koalisyonu, ABD ve SSCB’nin desteğiyle Kıbrıs’a asker çıkardı.Böylece 300 yıldan beri toprak kaybeden Türkiye, Batılılara karşı toprak kazandı.

Kıbrıs Barış Harekatı’na destek veren Batılılar, Türkiye’ye Kıbrıs’ı boşaltma baskısı yaptılar. Ecevit yanlış yönlendirilerek başarılı koalisyonu erken seçim zaferi umuduyla bozdu.

***

ABD’li Türkiye uzmanları haklıydı. CHP, ABD’nin çıkarlarına uygun bir parti değildi. Çünkü CHP’nin cinsi ve cibilliyeti bozuktu. Temelini iki ayyaş atmıştı. (Sanki Batılıların çok da umurundaydı) Sadece Kıbrıs değil, haşhaş ekim kararıyla da bunu kanıtlamıştı.

1977’de CHP 11 milletvekilinin desteği ile başbakan oldu. Ecevit bu dönemde de Kıbrıs’ı boşaltma telkinlerine kulak vermedi. Hükümette Erbakan yoktu ama CHP, ABD’ye güvenmedi, ABD ise CHP ve Ecevit’e hiç güvenmedi.

Ecevit; ekonomisi krize giren Türkiye’yi krizden çıkarmak için SSCB’ye değil de Avrupa başkentlerine başvurdu. İlginçtir eli boş döndü.

Nasıl oldu, neden oldu?…

***

2020’de iktidara en yakın parti CHP’dir. Darbe benzeri bir gelişmenin olabileceğini söylemiyorum. Sorum şu:

CHP iktidar olacak mı, buna inanabilir miyiz?

Dindar, abdestli ve namazlı liderler ABD’de ve Londra’da aylarca ağırlandıktan sonra Türkiye’ye başbakan ve cumhurbaşkanı oldular.

Kemal Kılıçdaroğlu ise Türkiye sınırları dışına çıkmadan nasıl iktidar olacak?

Anlamak zor! Az değil; çok zor!

Yerli ve milli liderler Batı başkentlerinden aldıkları icazetleri göstere göstere, boy boy fotoğraflarla, utanmadan sıkılmadan Türkiye’ye dönüp ilk seçimde iktidar olurken CHP nasıl olur da 70 yıldan beri iktidar olamaz?

İçki içse de olamaz…

Eşiyle dansa kalksa da!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
REİS 22 Eylül 2020 Salı 22:21

ONUR ÖYMENİ DİNLEMENİ TAVSİYE EDERİM..DÖNEMİN ABD ELÇİSİ PEKİ NELER DEMİŞ,BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN SEBEBİ DENİZ BAYKALDIR,ONUN GİTMESİ LAZIM YERİNE MAKUL BİRİ GELMESİ LAZIM..SENİN BAHSETTİĞİN BU MAKUL KİŞİ KILIŞDAROĞLU OLMASIN

Yorumu oyla      5      6  
Lombak-Tiran'dan bildiriyor 22 Eylül 2020 Salı 13:49

Abd y-chpyi çok seviyor çok istiyor.

Yorumu oyla      9      5  
altan koralttan 21 Eylül 2020 Pazartesi 19:04

belediyeler 1989'da silme soldu..sonra niye millet ilk seçimde alayını sandığa gömdü..bir düşün bakalım harun..amerika avrupa diye boş yapma...

Yorumu oyla      9      6  
Fikret ASLAN 21 Eylül 2020 Pazartesi 15:13

ABD hiç bir müslüman ülkede demokrasinin yerleşmesini istemez. Ekonomide, eğitimde, dış politikada, yargıda ve daha birçok alanda ağır tahribat yapılmasını sağlar, demokrasiyi ayakta tutup işlerlik kazandıran kurumların birer birer yok edilmesini ister. Mesela Barolar, Tabip Odaları, Mühendislik Odaları gibi. Yani zamanında ABD denen alçak ülke Irakta, Suriyede ne yaptırmışlarsa şu an Türkiyede aynı şeyleri yaptırmaya devam ediyor. ve maalesef bu yok ediş ve parçalama planı bazılarının hoşuna gidiyor. Ancak bilmiyorlarki en fazla zararı onlar görecek. Yukarıdakilerin yurt dışında Villaları ve paraları hazır, ey fakir kardeşim senin neyin var. Oğlun mu var...? Sende onu askere gönder şehit olsun, Ensar vakfına gönder............... Sayın hanımefendi Bakanımız ne dedi Ensar vakfında tecavüz edilen 43 erkek çocuğu için. Ne dediğini google amcaya sorun o söylesin. Benim dilim varmıyor.

Yorumu oyla      5      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva