Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Yunan halkı neden ‘hayır’ dedi?
6 Temmuz 2015 Pazartesi

Önce bir tespit yapalım. Avrupa Birliği’ni sınıfsal açıdan acaba irdelediniz mi? Özünde Avrupa Birliği’nin uluslararası şirketlerinin çıkarlarını gözetmek, dünyanın geri kalan kesimini bu şirketlerin çıkarları doğrultusunda denetlemeyi amaçlayan bir örgüt mü acaba?

Amerika Birleşik Devletleri ile ortaklaşa olarak Irak’ı işgal eden, petrol kaynaklarına el koyan şirketlerin başında Avrupalı Şirketler yok mu?

Almanlar, İngilizler, İtalyanlar, Polonyalılar Avrupa Birliğinin üyesi değiller mi? Afrika’da her saniye bebeler ölürken, Avrupalı gıda şirketleri, kimi ürünlerini yakmıyorlar mı? Ellerinde fazlalık olan süt ürünlerini, tereyağlarını dünyada açlık çeken insanlara hibe etmek varken, hayvanlarına yem olarak vermiyorlar mı?

Üstelik AB’nin merkez ülkeleri ile çevre ülkeleri arasında ayrım yok muydu? Sözü Yunanistan’a getirelim.

Merkez ülkelerin denetimindeki ‘Şirketler Avrupası’nın izlediği  rota şu değil miydi? Yunanistan’a (İspanya’ya, Portekiz’e, hatta İtalya’ya) krediler verildi, o kredilerle  mallarını pazarladılar, para tükenince yine yeni krediler  verdiler. Böylece borçlandırdılar , borçlar katmerlendi, ülke iyiden iyiye AB finans sermayesine bağımlı kılındı.

Komşumuz Yunanistan’da olan buydu. Var olan üretim ekonomisinden tüketim ekonomisine geçildi. Yunanistan’ın neo-liberal partileri ve sermayesi bunu göremedi. Kabak Yunan halkına patladı ve emekçi halkın satın alma gücü giderek geriledi. Arkasından seçimler oldu. Ve seçimlerde ‘Şirketler Avrupası’nın dediklerine itirazsız boyun eğen ve de küplerini dolduran çürümüş liberal partilere karşı halkın bağrından çıkmış bir itiraz hareketi olan Syriza hükümet oldu.

Syriza, AB’nin finans sermayesine hizmet etmek üzere düzenlenmiş kurallarına itiraz etmek istedi. Bu nedenle AB’nin ve IMF’nin gazabı, şiddetli ve ödünsüz oldu.

Syriza, sisteme direnince sıkıştırıldı ve güven oyu almak için halkoylaması gitti.

Yunan halkı AB-IMF elebaşılarının dayatmalarına hayır dedi.

Bu ne anlama geliyor?

Hayır, “Şirketler Avrupası”ndan “Emeğin Avrupası”na geçmek için verilen mücadelenin bir aşaması mı? Bunu zaman gösterecek.

Dilerseniz AB’yi tanımlayan iki temel  metinden birisi olan Maastricht Kriterleri’ne  özetin özeti bir bakalım:

Maastricht Kriterlerine göre AB’de geçerli olan ekonomi-politika, serbest piyasa ekonomisidir. Üyeler, yasalarını serbest piyasa ekonomisinin önündeki engelleri kaldıracak yönde yeniden düzenlemek zorundadırlar.

Son sözü Stiglitz ile bağlayalım: “Hedef solcu Syriza’dır. Alacaklıların, talep ettikleri paraya ihtiyacı yoktur. Mesele para değildir. Yunanistan dize getirilmek istenmektedir. Avrupalı liderler, demokrasinin antitezini  sahneye konarak solcu Syriza hükümetini bitirmeye çalışmaktadırlar. Birçok ülkede parasal egemenlik, halkın onayı olmadan Avrupa Merkez Bankası’na devredilmiştir.”

Buradan Türkiye için ders çıkartalım mı?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 58 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa DEMİRCİ 10 Temmuz 2015 Cuma 18:16

ELİNE VE YÜREĞİNE SAĞLIK MUSTAFA KAYMAKÇI DOSTUM..GÖRÜŞLERİNE AYNEN KATILIYORUM..EMPERYALİZMİN HALK DÜŞMANI ÖZÜNÜ NE GÜZEL ÖRNEKLEMİŞSİN..SEVGİYLE SELAM OLSUN..

Yorumu oyla      11      5  
Tayfun Maro 7 Temmuz 2015 Salı 11:59

Değerli Hocam, Yunanistan'da yaşanan süreci aynı kaygılarla ele almışız, farklı argümanlarla dile getirmişiz. Güzel bir yazı, güzel bir rastlantı olmuş. Böyle güzel buluşmaların daha çok olması dileğiyle.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva