Tayfun MARO
Yeni bir dil kurmak lazım
16 Mayıs 2020 Cumartesi

Yazılarımda tekrarlamaktan kendim bile bıktım ama gene de tekrar tekrar yazdım;

Bir dil kurmak ve mümkünse her şeyi yeniden söylemek gerek…

İşte nihayet o günlerdeyiz…

Kapitalist sistem tarih sahnesinden çekiliyor; öncülleri ortaya çıkalı uzun zaman oluyor. Bu yüzden, on yıl kadar önce, kapitalizmin mabetlerinden, “paranın ve mülkiyetin yeniden tanımlanması” gerektiği açıklandı.

BM tarafından, Dünya nüfusunun dörtte üçünün yoksullaştığı açıklanalı, on yıldan fazla oldu…

Şimdi de işsizlik sorunun yapısal olduğu gerçeğiyle yüzleşiyoruz.

Uluslararası sistemde on yıllık aralarla yaşanan krizler savuşturuluyordu; ama bu defa, sistem dengeye geri dönemiyor; aksine, uzatmaların oynandığını düşündüren emareler çoğalıyor.

Eğitim sistemi çöktü. Bilim, kesinliklerden belirsiz olana yöneldi. Metropolleşen şehirler ve kentsel dönüşüm, yaklaşan yeni hayatın gereklerinden… Yeni toplum ortaya çıkıyor.

Bu yüzyılda, yapay zekânın üretimi kontrol etmesiyle ortaya çıkan değişim ihtiyacı, endüstri toplumuyla birlikte işçi sınıfının da tarih sahnesinden çekilme koşullarını hazırladı.

Yapay zekânın yönettiği süreçler yatay seyrediyor. Hiyerarşi yok. Kırk yaş altı kuşaklarla birlikte yatay toplum oluşmaya başladı.

Değişim bu kadar güçlü şekilde hükmünü sürerken, siyasetin geçen yüzyılın referanslarına dayalı tahammül ötesi tekrarları, düşündürücüdür. Üstelik değişim ihtiyacı, tam olarak paradigma çökmesi sonucu ortaya çıkmışken…

Endüstri çağı sonlanıyor fakat siyasetin bu yüzyıla dair söyleyecek sözü neredeyse yok. Siyasetteki bu sığlık, umut kırıcı...

Biricik olumlu çıkış, Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi... Alçakgönüllü bir uygarlık üstüne düşünmenin zamanıdır.

Siyasal alanda yeni bir dil oluşturamadığımız için, iletişim çağında, siyasal iletişimden yoksun bir toplumuz. Kimse kimsenin ne söylediğini anlamıyor.

Yeni sosyolojinin, yeni ekonomik modelin, yeni disiplinlerin, yeni siyasetin, yeni devletin dilini yeniden oluşturamadık; Ama Dünya değişiyor ve orada yerimizi alacağız…

Bunun anlamı, yine sistemin periferisinde, dış dinamiklere boyun eğen bir ülke olmaktır. Dünya değişirken ülkenin iç dinamiklerinin işlemesine ihtiyaç var.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yatay Zeka 16 Mayıs 2020 Cumartesi 22:47

Hdp'nin dilini bu millet çöpe attı.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva