Nedim ATİLLA
Yaşasın… Yarın Hıdrellez…
4 Mayıs 2015 Pazartesi

Hıdrellez keyfi Ege'de bir başkadır. Türkiye'nin hemen her yerinde Hıdrellez kutlanır ama Ege'de çok farklıdır bu kutlamalar... Bu çarşamba günü de biliyorum ki, Basmane'den geçerken İzmirlilerin akın akın Kültürpark'ın yeşilliklerine girip yer kapmaya çalıştıklarını görünce şaşırmayacağım. Yarın gece Kordon’da, Güzelyalı’da, Karşıyaka’da İnciraltı’nda neredeyse üç bin yıllık bir geleneğin yaşatıldığına yine tanık olacağız. Dinlerin mitolojisinde ölümsüz olduklarına inanılan Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşma zamanıdır Hıdrellez… Hızır denizlerde, İlyas karada yaşar ve her yıl 5 Mayıs gecesi buluşurlar; kendilerini bekleyen insanlara şans, iyilik, şifa ve zenginlik dağıtmak üzere... 



Rüzgar, yağmur derken baharın ilk günlerinden bir şey anlamadık. Sonunda nihayet sıcacık mayıs ayını gördük ve şükür Hıdrellez'i kutlayacağız. Çarşamba sabahı yine erkenden suya dileklerini bırakan insanlar olacak deniz ve dere kıyılarında.. Bizim çocukluğumuzda Hıdrellez şenlikleri, bütün mahalleyle birlikte kutlanırdı. Hep birlikte kocaman bir ateş yakılır; sonra yaşlı-genç güle oynaya üzerinden atlanır; dilekler kağıtlara yazılıp gül dallarına asılırdı ertesi sabah suya bırakılmak üzere... Bir de insanlar ev ya da araba gibi hayalini kurdukları şeyin resmini çizer ya da onun çerden çöpten uyduruk bir maketini yapar; bunlar da yine gül ağaçlarının altına bırakılırdı. Çünkü böylece hayallerin gerçek olacağına inanılırdı. Öykücü Ahmet Büke'nin dediği gibi, 'O zamanlar şimdiki gibi herkes kibrit kutusu evinde yandaki komşusundan habersiz yaşamadığı içindi belki de... Nasıl düğünlerde hep beraber göbek atıyor, cenazelerde birbirimizin gözyaşlarını siliyorsak, Hıdrellez'e de hep beraber hazırlanılır, cümbür cemaat gidilirdi.' Eskiden Hıdrellez'in bir adının da Isırgan Bayramı olmasının nedeni, 5-6 yaşındaki çocukların ısırganın dalamasına aldırmadan otların arasında yuvarlanması imiş. Bunun çocuğun bağışıklığını geliştireceğine inanılırmış.

Burada hemen bir düzeltme yapalım… “Bir zamanlar Mısır’da kraliyet sülalesini oluşturan” Roman yurttaşlar Hıdrellez’de de en çok eğlenen, en keyif alan grubu oluşturur ama Hıdrellez’e sadece “Roman Bayramı” muamelesi yapmak haksızlık olur. Bu pagan etkiler taşıyan gelenek, toplumsal bütünlüğün parçalarından biridir ve herkese aittir…

Martaval Çömleği…

Bizim çocukluğumuzda denize atılan dileklere 'martaval' denirdi. Biraz fazla konuşana, olur olmaz atıp tutana da 'martavalcı'... Hayallerin Hıdrellez'deki adıydı kısaca martaval. Öyle ya, ya tutarsa! O yıl Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği de bir 'Martafal Çömleği' kurmuştu. Eski bir gelenek canlanmış, pek de güzel olmuştu. Bu yıl için de belediyelerin çok hazırlığı var… Defileler, konserler de işin cabası..Karşıyaka’da, Dikili’de, Ayvalık’ta dinlediğim Hıdrellez ile bağlanan çapkınlık öyküleri de ayrı gülümseme nedenleri… Herhalde 'Nisan-Mayıs ayları/ Oynar Gönül Yayları' durumu.

Yaşar Ürük
dostumuz 7-8 sene önce Rumeli'den gelen 'Martafal Çömleği'ni anlatmıştı: Hıdrellez'den bir gece önce evlilik adayı kızlar bu işi yönetecek olan yaşlı kadının bahçesinde bir araya gelerek üzerlerinde bulunan iğne, yüzük, küpe ya da para, boncuk, anahtar benzeri şeyleri bir çömlek ya da küpün içine atmak için avuçlarının içinde tutarlar. Küpün içinde o gün toplanmış çok sayıda türde ot bulunmaktadır. Yönetici kadın elinde tuttuğu kalın bir zincir ile asma kilitle ortaya gelir ve kızların yaşı en geçkinini karşısına alarak asma kilidi kızın boynunun çevresinde üç kez çevirir. Sonra tüm kızlar avuçlarında gizledikleri şeyleri yarısına kadar su doldurulmuş çömlek ya da küpün içine atarlar.

Geçkin kızın boynundaki kilit bu kez çömleğin ağzına asılır ve bu çömlek bir gül fidanının dibine yerleştirilir. İnanca göre gece yarısı gelecek olan Hızır baba ya da İlyas peygamber çömleğin içine herkesin kısmetini koyacaktır. Hıdrellez sabahı güneş doğumunda kızlar gülün yanında toplanır. Bu işi idare edecek olan bir yaşlı kadın çömleği kızların başları üstünde dolaştırıp, şanslarının açık olmasını diledikten sonra kızlardan biri elini çömleğe sokar ve içindekilerden birini tutar. Bir başka kadın bu sırada ezbere bildiği manilerden birini okur. Mani bitince eli çömleğin içinde olan kız tuttuğu yüzük ya da küpeyi dışarıya çıkarır. O şey hangi kıza aitse mani de onun dileği için söylenmiş sayılır.

Bir hikaye…

Geçen yüzyılda özellikle evlenme çağını geçirmiş ya da halk ağzındaki deyişle 'evlenenemiş' kızlar, Hıdrellez sabahları çırılçıplak soyunup bir çarşafa sarındıktan sonra evlerindeki ocak bacalarının altına geçer ve 'açıl bahtım açıl' diye İlyas Peygamber'e yalvararak kendilerine kısmet dilerlermiş.

Zamanın bu adeti bilen çapkın delikanlıları da bu adeti bildikleri için Hıdrellez sabahları 'deniz kıyısına iniyorum' diyerek evden çıkar, sonra mahallelerinde hangi evde böyle geçkince kız varsa o evin damına kimseye görünmeden çıkar ve bacalardan içerisini gözetlemeye çalışırlardı.

Bir Hıdrellez sabahı, Dibekbaşı semtinin tarife uygun kızlarından biri sabah erkenden bacanın altına gelir, hemencecik soyunur ve kısmetinin açılması için yalvarmaya başlar. Ancak damdaki davetsiz konuktan habersizdir. Bacadan gelen kızın sesini duyan çapkın genç sesin sahibini de görebilmek amacıyla yüzünü kocaman bacanın deliklerine adeta yapıştırır. Aşağıyı görmeyi yine de başaramayınca bu kez bacanın büyük deliğine başını sokarak aşağıya bakmak ister. Ancak zaten eğreti duran baca bu kadar harekete dayanamaz ve dibinden yıkılarak bizim çapkın gençle birlikte içeriye, ocağın üstüne düşer. Bu olay delikanlı için kötü olur. Bir bacağının kırılması ve çeşitli yerlerinden yaralanmakla kalmaz, iş namus meselesine döndüğü için postu kurtarmak uğruna o kızla evlenmek zorunda kalır. Kız ise sevinçten havalara uçmaktadır. İlyas Peygamber daha duası bitmeden dileğini kabul etmiş ve acele postayla kendisine bir koca göndermiştir.

Beslenme Kültüründe Hıdrellez…

Bu eğlenceli süreç beslenme kültürü açısından da hayli ilginç geleneklere sahiptir. Örneğin, Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi'nde yaşayan Karakeçili Yörükleri, bu Hıdrellez'de de buğday tarlalarından topladıkları çiğ taneciklerle sütlerini mayalayacaklar ve binlerce yıldır olduğu gibi yine şaşmayacak ve sütleri yoğurt olacak. Bolu'nun Seben İlçesi'nde, Balıkesir Susurluk'ta ve Göynük'te de yaşıyor bu gelenek. Tahmin edeceğiniz gibi, işin bilimsel bir yanı da var. Mayıs ayının ilk haftasında, bitkilerin yapraklarındaki çiy damlalarında oluşan mantarlar bu mayanın kaynağı... Göynük'te süt yoğurt olursa, bu yoğurttan birer parmak alınarak diğer yiyeceklere de sürülüyor. Eğer ki maya tutarsa, Hızır oraya uğramış sayılıyor ve tüm yılın bolluk içinde geçeceğine inanılıyor.

Kekik ve Isırgan 

Hıdrellez ile ilişkili iki ot ise kekik ve ısırgan. Kekik, Hıdrellez'den önce toplanmıyor; çünkü sonrasında toplanırsa daha şifalı olacağına inanılıyor. Yine Hıdrellez'de evlerin kapılarına asılan ısırgan otunun da bereket getireceğine inanılıyor. Günümüzde faydalarını saya saya bitiremediğimiz ısırgan otu ile Anadolu'nun birçok yerinde Hıdrellez günü börekler pişiriliyor, salatalar yapılıyor. Eskiden Hıdrellez'in bir adının da 'Isırgan Bayramı' olmasının nedeni ise, 5-6 yaşındaki çocukların ısırganın dalamasına aldırmadan yarı çıplak halde otların arasında yuvarlanması imiş. Bunun çocuğun bağışıklığını geliştireceğine inanılırmış. 

Mayıs ayı ile birlikte diğer otlar yavaş yavaş tükenirken, temmuzda istifno (ya da stifno) çıkıncaya kadar, otseverlerin yegane malzemesidir ısırgan... Bez torbada kalan son pişirimlik tarhana çorbanızı ısırganla tatlandırabilirsiniz; taze lorla karıştırıp salata yapabilir ya da kışın bal ile karıştırmak için tohumlarını kurutabilirsiniz. Isırgan otu, Anadolu'nun her yerinde  başka bir adla anılıyor. Ege'de 'dalgan' ya da 'dalagan' derler ısırgana... Doğu Anadolu'da 'gezgeç' ya da 'geznik'; Karadeniz'de ise 'cızlağan' ya da 'cızgan'...  Ayrıca Artvin'de 'cincar', Isparta'da 'ısırgandalak', Van'da 'gezgezok' dendiğini de biliyoruz. Latince adı ise 'urtica'; 'uro'dan geliyor; anlamı da 'yakan' demek...

Anadolu’dan Hıdrellez Gelenekleri 

Tarihçi Deniz Gezgin'in vurguladığı gibi, Anadolu’da 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece, bereket yağdığına, tıpkı 'Kadir Gecesi' olduğu gibi 'suların uyuyup ağaçların secde ettiğine' inanılıyor. 

Hıdrellez geleneğinin Anadolu'da yarattığı oldukça ilginç sofra alışkanlıkları var: 
- Hızır geldiğinde, atının karnı doysun diye kapı önlerine arpa-buğday serpilir. 

- Bazı yörelerde Hıdrellez gecesi ateş yakılır ve ateşin üzerinden atlarken dilek tutulur. Türk mitolojisinde ateşin kutsallığı vardır ve insanları kötü ruhlardan koruduğuna inanılır. Bu inanış zaman içerisinde Hıdrellez ile de bütünleşmiştir. 

- 5 Mayıs gecesi delikanlıların özel yapılmış tuzlu bir çörekten yiyip yattıklarında, o gece rüyalarında evlenecekleri kızı göreceklerine inanılır. Genç kızlar ise tuzlu çöreğin yarısını yer, kalan yarısını da dam ya da duvar üstüne bırakırlar. Kargalar çöreği hangi evin damına taşırsa, genç kız o eve gelin gidecek demektir. Şayet kargalar çöreği uzaklara götürürse, genç kızın kısmeti de gurbette demektir.

- Hıdrellez günü önceden pişirilmiş ekmek bütün halde sofraya konulur. Bu ekmek asla parçalanmaz ki ailenin birliği o yıl da kalıcı olsun. 

- 6 Mayıs sabahı, seher vakti bir akarsu kenarında çamurdan ev maketi yapılarak içine buğday konulursa, o yıl tarlalarda mahsulün bol olacağına inanılır. Hıdrellez günü, çocuklara şifa olması için soğan suyunda kaynatılmış yumurta yedirilir. Yayıklar, yıl boyu iyi ürün versinler diye yeşil dallar ve yapraklarla süslenir.  

- Bazı yörelerde Hızır haftasında, yani 5-6-7 Mayıs günleri üç gün boyunca oruç tutulur. İftara doğru kesilen kurban etleri fakirlerle paylaşılır. Orucun son günü ise tuzlu çörek pişirilip dağıtılır. Ayrıca komşular birbirlerini ziyaret edip 'Hızır Lokması' ikram ederler. 

- Makedonya Türkleri de un, arpa ve buğday ambarlarına bereket taşı koyarlar.

- Azerbaycan'da 'Hıdır-Nebi' adıyla kutlanan bayram için, hazırlıklara Şubat ayından itibaren başlanır. Hıdır-Nebi zamanında bütün evlerde 'haşıl' (yoğurtlu buğday çorbası) ve pilav pişirilir. Bu güne özel olarak da yeşertilmiş buğdaydan 'semeni' adında bir tatlı yapılır. 

- Kazdağları’nda Hıdrellez gecesi Hızır için pilav pişirilir. Urla ve Karaburun'da da şifa olsun diye kır çiçekleri kaynatılıp suyu içilir ve yeni sağılmış süt Hızır'ın eli değsin diye bir köşeye bırakılır.

- Hıdrellez günü 'Hıristiyan-Türk' olan Gagavuzlar kurban keserler. Rahip tarafından kurbanın dili tuzlanır ve hayvanın iki boynuzunun arasına iki tane mum yerleştirilip yakılır. Kurban edilen kuzunun kanı da herkesin alnına sürülür ve kuzu eti parçalanmadan bütün olarak pişirilir. Kurban eti kilise avlusunda haç damgalı buğday ekmeğiyle beraber fakirlere dağıtılır.

Benim bu yılki Hıdrellez dileğim geçen yıldan pek farklı değil: Hıdrellezin bereketi hep üzerimizde olsun, keyifle ve birlikte barış içinde yaşam sonsuza kadar devam etsin…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
meltem 24 Ekim 2015 Cumartesi 09:50

dilekler ne zaman yazılıp ne zaman denize atılıp

Yorumu oyla      11      5  
sevim Gökyıldız 6 Mayıs 2015 Çarşamba 15:27

Sevgili Nedim Atilla, Ne güzel bir yazı..Elinize,dilinize,gönlünüze,bu hoş muhabbete teşekkürler...

Yorumu oyla      12      5  
Oktay Şimşir 5 Mayıs 2015 Salı 16:44

Çok güzel geleneğimizi çok iyi anlatmışsınız, Hıdrellez Ege'ye kutlu olsun. Siyasiler nemalanmaya kalkışmasın

Yorumu oyla      13      5  
Tayyibe ünal 5 Mayıs 2015 Salı 12:48

Öyle güzel adetlerimiz var ki Okuduğum yazıda hepsi güzel adetler Diliyorum Hıdrellez bütün insanların umutlarını gerçekleştirir Ben her hıdrellezde düşüncelerimi bir kağıda yazarım Allahima sukurlert olsun çoğu dileğim gerceklesti

Yorumu oyla      16      5  
m.y. 4 Mayıs 2015 Pazartesi 20:08

esen yurt, kusura bakmayın size katılmam mümkün değil.sanayi gelişti diye, kendi kültür değerimi terk edipte, hıdrellez yerine sanayileşmenin tüketim toplumu yarattığı sevgililer günü, anneler günü, babalar gününü mü kutlayalım sadece......

Yorumu oyla      20      6  
4 Mayıs 2015 Pazartesi 20:01

hıdrellez, kışın bitişi ve yazın başlangıcı da olsa, mitolojik hikayeleri ve söylenceleri ile kültürümüzün bir parçası, unesconun "yazılmamış kültür değerlerine" girmesi gerekir.benimde eski günler aklıma geldi. 5 mayısda gündüz mahalle çocukları iple yol keserek geçen mahalleliden akşam yakılacak ateş için "ya odun ya para hiç olmazsa 5 para" diye nakaratla para toplarlar, toplanan o paralarla ateş yakılacak odun alınırdı.6 mayıs sabahı ise sahile konağa gidilir tan vakti sandala binilir dilek kağıtları sandaldan denize atılırdı.gül ağacına bağlanan paralar zengin olmayı, yüzükler ise evlenmeyi çağrıştırırdı.bu kültürün bugünde devamı ve korunması gerekir. gümüzde bu kültüre "roman" vatandaşlar sahip çıkıyorsabile bu izmirin küştürüdür ve bir festivale dönüştürülmesi gerekir.günümüzde bazı "çocukça" gelenekler insanlara daha fazla mutluluk verebilmekte...

Yorumu oyla      18      5  
Esen Yurt 4 Mayıs 2015 Pazartesi 14:18

Hızır=Yaz, İlyas=Kış. Kış 176 gün, Yaz ise 189 gün. Kıştan çıkıp, Mahsulün bol olacağı yaz günlerinin başlangıcı kabul edilen 5 Mayıs halk arasında kabul olmuştur. Buna dinsel anlamlar katmak anlamsız. Emekçi ve küçük burjuva çiftçinin kutladığı gündür 5 Mayıs. Sanayinin gelişmesi ile kutlamalar dar alanda "nostaljik" ve çocukca olmaktadır.

Yorumu oyla      18      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva