Tayfun MARO
Tükenişten yıkılışa
22 Mayıs 2023 Pazartesi

Cumhuriyet’i ayakta tutan değerlerin adım adım ortadan kaldırılması, 12 Eylül 1980 darbesinin başlattığı neo liberal dönüşümle mümkün oldu.

1980-2000 yılları arasında, üretimden uzaklaşan Türkiye’nin neo liberal düzeninde, ticaret burjuvazisinin öne çıkışına, kamusal yaşamda islami normların artan etkisine ve vasatlaşmanın yaygınlaşmasına tanık olduk.

İkibinli yıllarda, islamcı kadroların yönettiği Türkiye’de, neo liberal düzenin “ılımlı islam” ile buluşması gerçekleşti.Bu buluşma, kamusal yaşam normlarının İslamlaştırılması sonucu, büyük yıkımlara yol açtı. Değerler sisteminde çöküş, devlet-yurttaş ilişkisinitüketti.

Kimlik siyasetinden güç alan İslamcılarelan inatla yıkılış yollarına taş döşüyor.

Böyle gitmeyecek. Din gruplarının, etnisite gruplarının neden olduğu paradigma çökmesi sonucu, ‘tükenişten yıkılışa yol hikayesi’ sona yaklaşıyor.

Öyle bir son ki ya seküler toplumu inşa edeceğiz ya da yıkılıp gideceğiz.

Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş hikayesini yüzyıldır tartışma konusu yapan ideolojik saflarda söz israfı tahammül ötesi olmakla birlikte, insan ortalaması bu; yapacak bir şey yok.

Nihayetinde, yeryüzünde emperyal dönem sonlanırken İmparatorluk çöktü, Cumhuriyet kuruldu. Cumhuriyet, sanayi devrimi koşullarında ortaya çıkan yeni dünya düzeninde, kapitalist sisteme dahil olmayı tercih etti. Yüzyıldır verilen mücadele, uluslararası sistemde etkili olmak ve daha çok pay almaktır.

İkibinli yıllarda, insanlık, kapitalist sistemin yıkılışına veya dönüşümüne tanık olacak. Yüzyıl sonra, bir kere daha yeni bir dünya düzeni kuruluyor ve Türkiye, “Dijital Dünya Düzeni”nde Türkiye’nin alacağı yeriçin karar verecek.

Gel gör ki yeni bir dünya düzeni kurulurken, değişimin orta yerinde, inanç gruplarının tahakkümü altında kalan Türkiye, değişimi konuşmak yerine, din ve etnisite gruplarının siyasal alanı işgali sonucu zuhur eden saçmalıklarla uğraşıyor.

Yüzyıldır, din ve milliyetçilik sadece şark zihniyetini ihya ediyor. Seküler toplumu inşa edemediği için yüzyıldır üstesinden gelemediği Türk-İslam sentezi, ülkeyi yıkılışın eşiğine getirdi.

Bir karar vereceğiz; Herkes yoluna gidecek veya bir arada yaşamak için yeni bir toplumsal mutabakat oluşturacağız.

28 Mayıs seçimlerinin tarihi önemi var. Türkiye, kritik tercihin yapılacağı belki de son çıkışta. Sonrası tufan olabilir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tayyar ÖNDER 24 Mayıs 2023 Çarşamba 12:47

Benim Beynim Dinle Falan Yıkanmış Değil... Bayraklı Fuat Edip Baksı Mahallesinde Oturan ve Seküler Bir Hayat Yaşayan Vatandaşım...Eli Kalem Tutan ve Sorarsan En Aydın Geçineni Sorduğum Sorulara Cevap Vermek Yerine Bana "Lütfen Başka Kapıya" Diye Cevap Vermiş... Kendileri Başkalarının Kapılarına Gitmişler Farkında Değiller... Verimsiz Toprağınızda Eşelenin Durun Siz...

Yorumu oyla      2      5  
HAMURABİ 24 Mayıs 2023 Çarşamba 10:34

İçinde bulunduğumuz toplumdan T.Önder gibilerse, tanımamak daha iyi.

Yorumu oyla      3      3  
T. Maro 23 Mayıs 2023 Salı 23:42

Sayın Tayyar Önder, dinle yıkanmış bir beynin saçmalıklarına cevap vermek hiç içime sinmiyor. Ne ki sabrın da sınırı var. Ben yıllardır hiçbir iddiada bulunmuyorum. Sadece, sistemde olan biteni yazıyorum. Belli ki bunu anlayacak kapasiteniz yok. Bütün bildiğiniz husumet yaratmak ve oradan beslenmek. Vasat ve çapsız biri olduğunuz her halinizden belli oluyor. Lütfen, başka kapıya.

Yorumu oyla      7      5  
Cagdas 22 Mayıs 2023 Pazartesi 19:33

Bu bahsettiginiz Neo-Liberalizm su anda Y-Chp''nin yol haritasidir. Y-Chp, cozumu Atatürk’te degil, Sorosçu Abd''li danismanlarda ve Joe Biden''in gosterdigi cozum ortaklarinda aramistir, Eski CHP olmadigini bagira bagira beyan etmistir, Eski Akp''nin yapamadigi butun Türkiye karsiti hamleleri yapmaya talip olmustur. Acilimi en iyi biz yapariz demislerdir, KKTC''den Türk askerinin cikmasi, Yerel yonetimler ozerklik yasasi ve daha nice kotulugu yapmaya koyulmuslardir. Azerbaycan dusmanligi ve gereksiz Rusya karsitligi ne icin yapildi?! Türkiye''nin bu politikalardan ne cikari olabilir? 3 Ayda AB''ye vizeleri kaldirtirim dedi, AB''nin butun taleplerini kabul edersem ben de kaldirtirim. Peki mesele bu mu?

Yorumu oyla      3      4  
Tayyar ÖNDER 22 Mayıs 2023 Pazartesi 18:19

Biliyorum Biraz Çok Oluyorum Ama Biraz Önce Habertürk Gazetesinde Muhsin Kızılkaya'nın Pazar Günü Yazdığı " Çehov İle Yakup Kadri Ne Yapmak İstedi" Adlı Makalesini Okudum... Bence Sizde Okumalısınız Tam da Sizin Son Günlerde Yazdığınız Makalelerinizin Cevabı Niteliğinde Bir Makale Yazmış Muhsin Kızılkaya...

Yorumu oyla      3      5  
altan koralttan 22 Mayıs 2023 Pazartesi 15:37

değerlerinin yok edildiğini savunduğunuz cumhuriyet'ten ismini alan gazete cumhurbaşkanlığı ilk tur ve milletvekilliği seçim sonuçlarını pazartesi günü "Erdoğan kaybetti" diye manşetleştiriyor..bu sağlıklı bir düşünce yapısı olarak düşünülebilir mi?.bırakın oy kazanmayı oy veren bile aptal yerine konduğunu hissetmez mi?

Yorumu oyla      4      4  
Tayyar ÖNDER 22 Mayıs 2023 Pazartesi 13:31

Biraz Önce İşlerim Vardı Yazmadım Şimdi İlave Yapayım... Cumhuriyet Değerleri Diye Bir Laf Uydurulmuş Yıllardır Her Şeye Kılıf Olarak Kullanılıyor...Cumhuriyet Değerlerinden Anladığımız Şu Kesinlikle Batı'ya Biat Edeceksin, Mümkün Olduğu Kadar Dekolte Giyineceksin, Mümkün Olduğu Kadar Fazla ve Görünür Alkol Kullanacaksın, Bol Bol Heykel Yapacaksın, Bilimi Kesinlikle Tabu Haline Getireceksin, Kesinlikle CHP'li ve Kemalist Olacaksın... Vs... Vs... Vs... Yahu Bu Toplum Cumhuriyet Öncesi Kendi Değerleri ve Kendi Kültürü İle Yüzyıllardır Vardı Bunları Bir Gecede Yok Sayıp Dayatma Yapılan Emrivaki Kurallara Cumhuriyet Değeri Desende Toplum İçselleştirmiyor İşte... İçselleştirmediği İçin de Geriye Kala Kala Atatürk Ticareti Üzerinde Oy Devşirmeye Çalışmak Kalıyor... İşiniz Zor İçinde Bulunduğunuz Toplumu Bile Tanımaktan Acizsiniz...

Yorumu oyla      6      7  
Tayyar ÖNDER 22 Mayıs 2023 Pazartesi 11:48

Mehmet Karabel'in Bugünkü Makalesinin Başlığı Sizlere İthaf Olunur...Ben Sizin Yerinize Olsam Yıllardır İddia Ettiğiniz Hiç Bir Öngörünüz Tutmadığı İçin Kalemimi Bırakırım Bir Daha Yazı Yazmam...

Yorumu oyla      5      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva