Ahmet Aydın AKANSU
Trabzon Araklı, Tunç Soyer, Küresel Isınma...
19 Haziran 2019 Çarşamba

Meteoroloji sürekli uyardı. Ülkemin çeşitli illerinde yağmurlar sellere dönüştü.

Trabzon Araklı’da sel felaketinde 3 ölü 4’ü görevli toplam 7 vatandaş kayıp, milyonlarca lira zarar var.

“Doğayı bozmadan korumak, bozulduktan sonra onarmaktan daha kolay ve az masraflıdır” sözünü adeta dağlara taşlara yazdım.

Trabzon Araklı’daki SEL FELAKETİ ilk mi? Hayır.

Küresel Isınmanın nedenleri ve yaratacağı zararları ilk kez 2000 yılında yazmıştım. Geçen 19 yılda, defalarca nedenleri, zararları ve alınması gereken önlemleri sayısız kez yazdım.

Hatta pek çok kez ülkeyi, kentleri, kasabaları  yönetenlere bilgilerimi, önerilerimi aktardım.

Çoğunlukla dikkate pek alınmadı.

En son 3 hafta önce İzmir Büykşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e önerdim ve bu konuda ne gerekiyorsa yapabileceğimi yazmıştım.

Hatta aynı öneriyi 2 yıl önce Aziz Kocaoğlu başkana iletmiştim.

TUNÇ SOYER ÖNERİM ŞUYDU

Küresel ısınmanın önüne geçilmesi için karbon gazının aşağıya çekilmesi gerektiği, ormanların korunması, çöplerin geri dönüşümü, toplu taşımanın teşvik edilmesi, denizlerin ve kentlerin temiz tutulması, gereksiz tüketimimden kaçınılması gibi hayati konuları öğretmemiz gerekiyor demiştim.

VE YAŞADIĞIM KENT İZMİR ÖRNEK OLSUN

Örnek olarak İzmir’i ele alalım. Resmi kayıtlara göre 4 milyon 250 bin insan yaşıyor. İzmir’de, dünyamızın aşırı ısınmasına (Küresel Isınma) neden olan faktörleri bilenlerin ve mücadele edenlerin sayısı sizce kaç kişidir.

“500 BİNİ GEÇMEZ” DİYORUM VE İDDİA EDİYORUM

Yani 3 milyon 750 bin kişi küresel ısınmanın nedenlerini bilmiyor ve veya umursamıyor. 500 bin kişi ise sürekli “Bu sıcaklar perişan ediyor, mevsimler değişti, seller, fırtınalar can alıyor, küresel ısınma durdurulmalı, ormanlar yok oluyor, her yer çöplük içinde” gibi şikayetleri kendi içlerinde birbirlerine sık sık tekrarlıyorlar.

Bu yakınmalar havanda su dövmeye benzemiyor mu?.

Peki bu yakınmalardan 3 milyon 750 bin kişinin haberi var mı? Yok. Neden?. Gazetelerin okunma, TV haberlerinin izlenme oranlarını ortada. Köşe yazarları okunuyor mu? 200-300 kişiyi geçmez. Kitap okunuyor mu? Yanıtı siz verin. Peki 3 milyon 750 bin kişiye nasıl ulaşıp küresel ısınmanın durdurulmasını anlatacağız. İşte önerim.

KESİNLİKLE 2 MİLYON KİŞİYİ DAHA KAZANIRIZ

Özel aracım olmasına rağmen toplu ulaşımı (Belediye otobüsü, vapur, İZBAN, METRO) kullanan biriyim.

İzmir’de 4 milyon 250 bin kişiden her gün 2 milyon kişinin belediye otobüsü, vapur, İZBAN ve Metro’yu kullandığını kabul edelim.

Bu toplu taşım araçlarında gazete, dergi veya kitap okuyanlar sizce kaç kişidir. Yanıtları duyar gibiyim. Maalesef.

Büyük çoğunluğu ya cep telefonu hastalığına yakalanmış, ya da boş, boş sağa sola bakmayı tercih ediyor.

İşte bu noktada belediye otobüsü, vapur, İZBAN ile Metro’nun uygun yerlerine televizyon ekranları kurulup ve oradan sürekli küresel ısınmanın nedenleri, alınması gereken önlemler, kentleşme nasıl olmalı, ormanların ve denizlerin önemi, hava kirliliği ve insana verdiği zararlar, çöplerin geri dönüşüm yoluyla ekonomiye katkıları gibi yayınlar yapılsa o ilgisiz olan 3 milyon 750 bin kişiden 2 milyon kişi daha kazanılsa nasıl olur?.

Bu çalışma yaygınlaşsa ve tüm Türkiye’de uygulansa, sellerde, ormanlar yangınlarında canlar yanmasa, milyonlarca lira heba olup gitmese olmaz mı?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
karşıyakada yaşa 19 Haziran 2019 Çarşamba 15:02

çok haklısınız,iklim değişikliği sorunu hep sözde girişimler ile geçiştiriliyor.yasal olarak bağlayıcı önlemler alınması gerekir.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölmeyen aşk!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva