Nedim ATİLLA
Tadı iyice kaçan bir dünya…
28 Ağustos 2019 Çarşamba

Tanpınar’ın giderek tadı daha da kaçan dünya üzerine yazdıkları gibi bir ruh haline ulaşıyor insan…

Bu sabah artık yerel medyadan alma şansımızın olmadığı haberleri uluslararası alandan almaya çalışırken, girdiğim ruh halini ancak Huzur’u okuyanlar anlayabilir diye düşünüyorum.

ABD’de iki büyük ilaç üreticisi ürettiği fazlasıyla güçlü ağrı kesiciler nedeniyle çok sayıda kişiyi opioid(bir nevi morfin) bağımlısı haline getirmekle suçlanıyor bir süredir. Acaba diyorum bizim memlekette nasıldır bu işler…

İlk haber yargıçların cübbelerinde hala ilik olmayan ABD'nin Oklahoma eyaletinden geldi.  Mahkeme, bağımlılık yapan ağrı kesicilerle kamu zararına yol açtığı için ilaç şirketi Johnson & Johnson'a 572 milyon dolar ceza verdi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, şirket kararı temyize götüreceğini açıkladı. Savcılar şirketin ağrı kesici ilaçların bağımlılık riskini anlatmadan pazarlayarak 'opioid salgınına' yol açtığını savunuyor ve Johnson & Johnson için 'opioid elebaşı' ifadelerini kullanıyordu. Opioid, vücutta morfin benzeri etki gösteren kimyasal maddelere deniyor. Yargıç ThadBalkman savcıların, şirketin bağımlılık yapıcı ağrı kesicilerin yanıltıcı bir şekilde reklamını yaparak kamu zararına yol açtığına hükmetti.

Bu dosya, Johnson & Johnson ve diğer opioid bazlı ağrı kesici üreticileri ile dağıtıcılarına karşı açılan binlerce davanın ilkiydi. Zaten devamı da peş peşe geldi…

Dün sabah gelen haber ise ilaç üreticisi Purdue’nin, yaklaşık 2 bin davayı toplamda 10 ila 12 milyar dolarlık bir uzlaşma bedeli ödeyerek kapatmaya çalıştığı belirtildi.

ABD'li milyarder Sackler ailesine ait olan Purdue şirketinin ürettiği OxyContin ilacını kullanan çok sayıda kişinin afyon bağımlısı haline geldiği ve ilacın, gerekli düzeylerden çok daha fazla dozda opioid içerdiği iddia ediliyor.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, BBC'ye yazılı bir açıklama yapan Purdue şirketi 'küresel bir çözüm' bulmak için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını ifade etse de uzlaşma bedelleri konusunda yorum yapmayacağını söyledi.

***

Türkiye’de de böyle şeyler olur mu? Olur olur… Bekleyelim biraz daha…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva