Tayfun MARO
Postmodern zamanlarda siyaset
5 Şubat 2020 Çarşamba

Günümüz dünyasına postmodernitenin getirdiklerindendir, etnisite ve din gruplarının özgürlük mücadeleleri.

Önceleri göze hoş görünüyordu bütün dillerin, kültürlerin, inançların kendini gerçekleştireceği alanlara her türlü baskıdan azade kavuşması…

Fakat zaman içinde, gündelik hayatı kendi içine kat ederek yaşayan gruplarda mikro milliyetçilik ve cemaatleşme eğilimlerinin çok güçlendiği görüldü.

Ve bu eğilimlerin güçlenmesi, toplumsal alanda yoksulların, mazlumların dayanışma potansiyelini sınırladı.

Kendi inancının, dilinin, kültürünün derdine düşen gruplar, sınıfsal mücadelenin evrensel boyutunu göz ardı ederken, yoksulluk enikonu yaygınlaştı ve derinleşti. Öncelikler değişti. Sonuç; Dünya nüfusunun dörtte üçünün yoksullaşmasının önü alınamadı.

Devletlerin ve sınırların giderek anlamsızlaştığı bir çağın şafağında, daha çok sınır, daha çok bayrak, daha çok devlet isteyen büyük insanlık; bu taleplerinin getirdiği koşullarda daha yoksul ve daha çaresiz...

Bu izahı güç paradoks, mazlumları, yoksulları, tam da uluslararası sistemin istediği gibi, adeta bir labirente kapatıyor.

Varsın karınları doymasın, varsın bilişim devrimi kapıya dayansın, milli ve dini davaları onlara yetiyor.

Sol cenah bir yandan grup haklarına ve yeni milliyetlerin inşasına dayalı “devrimci” mücadele verirken, kalan zamanında da çevreci eylemlere yöneliyor. Onlar da böyle küreselleşiyorlar.

Öte yanda, iklim değişikliği ve çevre sorunları, üretim olduğu için ortaya çıkmış sorunlardır. Üretimi kapitalistlerin veya sosyalistlerin yapmış olması sonucu değiştirmiyor. Komünistlerin ürettiği araba veya buzdolabı da aynı sorunların yaşanmasına yol açıyor.

Demem o ki yaşadıklarımız her şeyden evvel uygarlığın getirdiği sorunlardır.

Gelin görün ki post modern zamanlarda, mikro milliyetçilik, inancın siyasallaşması ve çevrecilik, devrimci sol mücadelenin kendisi oldu.

Sağ cenahta muhafazakârlar liberal politikalar izlerken, sol cenahta devrimciler sağın terk ettiği alanlara yerleştiler. Çevre zaten sağıyla soluyla herkesin meselesi…

Günahları ve sevaplarıyla bir dönemin sonuna geldik. Moneter politikaların öne çıkışıyla neo liberal politikaların sisteme yön vermesi, küreselleşmenin önünü açmıştı.

Ancak küreselleşme, artı değerin sınırsız genişlemesi, paranın sisteme dönüşünü sağlayan enstrümanların çalışmaması ve yapay zekânın üretimi ve hizmetleri yönetmesinin neden olduğu yapısal işsizlik, adeta bir yıkım başlattı.

Bu yıkım karşısında, yeni siyaset yollarını ya konuşacağız ya da konuşacağız.

Geçen yüzyıldan getirdiklerimizle bu yüzyıla dair yeni şeyler söylemek imkânsız.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 8 Şubat 2020 Cumartesi 00:46

İdeolojiler bitti. Sağ-sol 20.yy.'ın konusu .

Yorumu oyla      3      4  
yorumcu 6 Şubat 2020 Perşembe 10:16

Sol ideolojik olarak yenildiği için sınıf mücadelesine dair bir politikadan vazgeçmiş ve kapitalizmin/neoliberalizmin negatif dışssallıklarına (yazıda da belirtildiği gibi çevre, iklim, mikro milliyetçilik gibi) odaklanmış adeta bu alanlar üzerinden mücadelesini sürdürmeye mahkum olmuştur denilebilir. Sağ ise var olan sistemi muhafazaya yönelik adeta Pirus mücadelesindedir.

Yorumu oyla      2      4  
Lombak 5 Şubat 2020 Çarşamba 15:55

Postmodernizm sona erdi. Ölmüş bir şeyi diriltemezsiniz.

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva