Ahmet Aydın AKANSU
“Param var ancak GEREKSİZ TÜKETİME hakkım yok”
6 Haziran 2018 Çarşamba

Bu sözlerin sahibi Hayrettin Karaca. Diğer adı Toprak Dede. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Kurucusu ve Onursal Başkanı. 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Hürriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda Hayrettin Karaca “Param var ancak gereksiz şeyleri tüketmeye hakkım yok. Fazladan aldığınız her bir tüketim malzemesinin doğaya bir bedeli var” derken aşırı ve gereksiz tüketimden söz ediyor. Gereksiz tüketimin dünyaya verdiği zararı defalarca yazdım. Doğanın, çevrenin, ağaçların, toprağın korunması için yıllarını adamış üstat çevrecinin bu sözleri üzerine bir daha yazmak istedim.

AŞIRI VE GEREKSİZ TÜKETİMİN BEDELİ 
Bilim adamları sık sık iklim değişikliğinden, buna bağlı olarak aşırı kuraklık ve felaketlere yol açan yağışlardan söz ediyorlar. İşte bunların sebebi insanoğlunun dünyayı hor kullanmasından kaynaklanıyor. Yani aşırı lüks yaşam, gereksiz tüketimler buna bağlı sanayileşme, doğanın hoyratça kullanılması kaynakları bir, bir tüketiyor. Hayrettin Karaca gibi ben de 2 yıl önce bir karar adım. 10 yıl boyunca hiçbir giyim eşyası almayacağım. Dünya üzerindeki karbon ayak izimi azaltmak istiyorum. Neden mi? Örneğin bir çift deri ayakkabının üretiminde 8 bin litre su ve 5 saat elektrik, pantolon için 200 litre su, 3 saat elektrik tüketimi yapılıyorsa varın diğer tüketim eşyaları için harcanan doğal kaynakları siz hesaplayın.

GELECEK NESİLLERE YAŞAM HAKKI TANIMAK
Yaşamın sürdürülmesinde, birçok malın kullanıcısı ve gelecek nesillerin tüketim alışkanlıklarının kazanılmasında toplumun en etkili birimi ailedir. 
Bu bakımdan ailede çevre eğitiminin ana hedefi, ahlak anlayışını ve tüketim bilincini topluma kazandırmak, ihtiyacı kadar tüketen, gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden, çevre sorunlarına karşı duyarlı ve bilinçli bir insan modeli yetiştirmektir. Basit önlemler alarak gelecek nesillere ne kadar yaşama şansı tanıdığımızı bir gözden geçirelim mi?. İhtiyaç olmadan aşırı tüketimden kesinlikle kaçınılmalı, doğada yok olması çok uzun zaman alan pet şişe, metal kutu, plastik kaplar ve poşetler yerine daha kısa sürede yok olabilen kağıt gibi kazanılabilen veya cam gibi ürünler satın alınmalı, Kırılan, bozulan, kullanılmayan eşyaları atmak yerine tamir ederek tekrar kullanılacak hale getirilmeli, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri, tv gibi cihazları satın alırken ve bunları kullanırken enerji faktörü dikkate alınmalı. düşük enerji harcayan cihazların seçilmesine özen gösterilmeli, plastik torbalar biriktirilip tekrar kullanılmalı, binalarda aydınlanma ve verimsiz kullanım önlenmeli, çevre dostu olarak bilinen deterjanlar kullanılmalı, kullan-at anlayışıyla üretilen plastik veya kağıt mutfak eşyaları yerine cam ve porselen olanlar tercih edilmeli. Yazının son sözü dünyaca ünlü düşünür Konfüçyus’tan; “En büyük erdem, insanın iyiliğe doğru çaba göstermesi ve vicdanının sesini dinlemesidir”

 

 

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Sönmez 6 Haziran 2018 Çarşamba 18:43

Bir çift deri ayakkabıya "8 ton su" korkunç bir kayıp. Yeni gelen genç nesil inşallah uyanır..

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva