Ümit YALDIZ
Mesele memleketse…
10 Ağustos 2018 Cuma

Türkiye hızla derin bir ekonomik krizin içine savrulurken medet beklenen siyaset kurumunun içine düştüğü tablo yine içler acısı. 

Ortak akıl zeminini kaybedip, kurulduğu 2001 ruhundan uzaklaşarak tamamen başka bir şeye dönüşen AK Parti’nin ülkenin bugünkü hastalığına değil çözüm bulmak, teşhis koyması bile zor görünüyor. Hamasi nutuklarla bir yerlere varılamayacağı dahası lafla peynir gemisinin yürütülemeyeceği bir kez daha anlaşıldı. 

Hani başkanlık sistemi gelince ekonomi şaha kalkacak, döviz düşecek, işsizlik azalacaktı. 

Dünya bizi kıskanıyor noktasından ekonomik bir savaşın içindeyiz noktasına gelinmişse birileri bazı gerçeklerle yüzleşmeye başladı demektir. 

Ama hala bu ülkede ‘dış güçler, üst akıl, büyük oyun’ masalına inanan ciddi bir kesimin olduğunu da biliyoruz. Neticede ‘majestelerinin medyasını’ izlemek zorunda olan ya da izlemeyi tercih eden önemli bir kitle var. 

Diğer taraftan gemi hızla su alırken bundan adeta zevk alanların olduğunu da üzülerek izliyoruz. Sosyal medyada yapılan sığ yorumlar da ülkede her iki cephede de gerçekte neyle karşı karşıya olduğumuzu anlamayan, anlayamayan önemli bir kesimin varlığını kanıtlıyor. 

Doları bir papaz yükselmiş de 90 bin imam düşürseymiş türünden lakayt son derece konunun özünden uzak yorumlardan söz ediyorum. 

Bu türden yorumların ‘dünya bizi kıskanıyor, tüm bunlar üst aklın oyunu’ paylaşımlarından hiçbir farkı yok bana göre. 

Gemi hızla su alıyor ve hepimiz bu geminin içindeyiz. İşte soğuk gerçek bu!

Bu gerçekle başta bizi yönetenler olmak üzere herkes ne kadar erken yüzleşirse o kadar iyi… 

Ne mi yapılmalı? 

Güven verilmeli her şeyden önce… 

İç ve dış piyasalara güven verilmeli… 

Nereden başlanmalı? 

Hazine ve ekonomi yönetimi damattan alınıp ehli birine verilerek başlanabilir. 

Hukuk, demokrasi, basın özgürlüğü, insan hakları, müteşebbis hakları, bağımsız merkez bankası gibi son yıllarda uzaklaştığımız kavramları yeniden tesis ederek ya da etme sözü vererek devam edebiliriz. 

-Efendim dış güçler falan, filan… 

2002’de göreve geldiğinizde de dış güçler vardı. Ama yukarıda saydığım ilkeleri mümkün mertebe koruyarak, ekonomiyi, hazineyi görece daha ehil kimselere bırakarak, neredeyse 10 yılı aşkın süreyle dövizi baskı altında tutabildiniz. Bugün bir şeyler yanlış ve ters gidiyorsa suçu dış güçlerden önce kendimizde aramalıyız. 

Hamasi nutuklarla, önüne gelene posta koymakla ekonominin yönetilemeyeceği anlaşıldı sanıyorum. 

Üzülüyorum… 

Endişeliyim. 

Ülkem adıma korkuyorum. 

Asgari ücret son bir yılda 640 lira erimiş… Olan fakire, fukaraya, garibe gurabaya oluyor. 

Kısa sürede çok daha vahim gelişmelerin olmasından korkuyorum. 2001’e benzer bir krizin patlak vermesinden… 

Çözüm? 

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere herkesin bu acı tabloyla bir an önce yüzleşmesinde yarar var. 

Siyaset kurumunun hamaseti bırakıp olan bitene çözüm için kafa yorması gerekiyor. 

Gün iktidarından muhalefetine ekonomik bir seferberlik için harekete geçme günüdür. 

Büyük ölçekte bir ekonomik krizin sadece mevcut siyasi iktidara zarar vereceğine inananlar 3 Kasım 2002 seçim sonuçlarına baksınlar. 

Halk faturayı TBMM’de bulunan tüm partilere kesmişti. 

Komşumuz Yunanistan’da yüzde 3-4’leri aşamayan Çipras’ın asırlık partileri sandığa gömmesi de benzer bir çaresizliğin eseriydi. 

Ne yapmalı? 

Krizi köpürten değil çözüm üreten bir dille iç ve dış piyasalara güven verilmeli. Ekonomik, hukuki ve diğer hassas konularda reform niteliği taşıyan adımlar bir an önce atılmalı. 

Fırsatçı değil gerçekçi bir siyaset izlenmeli. 

Mesele memleketse kişisel ve partisel öncelikler bir kenara bırakılmalı. 

Sorumlu siyaset anlayışıyla atılan her adım bu toplumun zihninde yıllar geçse de silinmez. Ama selden kütük kapma niyetindekiler de zihinlerden silinmez. 

CHP’de neler mi oluyor? 

Memleket yangın yeriyken bu soruya yanıt aramak bana göre abesle iştigaldir. 

Bu soruya yanıt arayanlar bir an önce bulsalar iyi olur. 

Aksi takdirde CHP’de nelerin olabileceğini hep birlikte üzülerek göreceğiz. 

Ülke yangın yeriyken, dolar 6 lirayı aşmışken kendi koltuğunu ya da geleceğini önceleyen siyaset anlayışı bu ülkede karşılık bulmaz. 

Ey CHP yöneticileri… 

Ey muhalifler… 

Belki de kılıçlarınızı kınına sokup memlekette olan bitene kulak kabartmanın vakti gelmiştir. Ne dersiniz? 

Bir üçüncü yol bulmanın ya da…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürkan 12 Ağustos 2018 Pazar 14:16

1-2 gündür bakıyorum da siyasi iktidar çözüm üretmeyi bırak hala daha tribünlere oynamaya , mağdur edebiyatı yapıp tabanını korumaya çalışıyor. CHP 'ye , Kılıçdaroğlu 'na da sallamayı ihmal etmiyorlar. Siyasi iktidara oy verenlere bakıyoruz onların da derdi memleket değil, Erdoğan olmuş. Adam sahte dolar yakarak doları düşürmeye çalışıyor. İsrail ile sorun çıkıyor adam kola döküyor , fanta içiyor; Hollanda ile sorun çıkıyor adam portakal bıçaklıyor ... Bu neyin kafası ? 16 yıldır bu ülkeyi AKP değil de CHP yönetiyormuş gibi bakan çıkıp şunları şunları yapacağız diyor. 16 yıldır niye yapmadın ? Cari açık, borç almış başını gitmiş, dışa bağımlı olmuşsun , borçla yol-köprü-havaalanı ... yapmışsın. dolar bol iken üretime değil betona parayı gömdüler, eleştirenleri hain , istemezükçü ilan ettiler, sonuç da bu oldu. Baskın seçim boşuna mı yapıldı ?

Yorumu oyla      9      5  
muhalif 11 Ağustos 2018 Cumartesi 17:42

Sn.Yaldız, Cumhurbaşkanı çıkıp, "onların doları varsa, bizimde allahımız var" diye konuşursa, yukarıda belirttiğiniz, lakayıt yorumlarda elbette olur. devletin başı lakayıt davranıyorsa, vatandaşı nasıl engelleyeceksiniz?? ülkede SEVİYE devletin taa en üstünde yerlerdedir.sen iyi günde vatandaşı ayırırsan, ,kötü günde nasıl bir birliktelik beklersiniz..Hükümetin güttüğü politikayı onaylamıyoruz, devlet, gücüyle eşit olmadığı ABD.ye kafa tutarsa, REHİN politikası ile, ABD. de yaptırımlarını sıralar gösterdiğiniz tepkide havada kalır., son seçimlerden sonra artık her şeyi oluruna bıraktık.. artık yeni hükümet sistemini seçenler düşünsün. bizler yeterince uyarıda bulunduk..

Yorumu oyla      10      5  
gulluk gulistanlik degil 10 Ağustos 2018 Cuma 21:20

Gul bahcesine uzaktan bakinca guzel gorunur gul kopartmak istediginde dalinda diken oldugunu bileceksin gulu koparirken diken eline batarsa hayiflanmayacaksin. Ulke yonetimine talip olduysan 16 yildir tek basina iktidarsan suclu aramayacaksin. Tarim ve hayvancilik bitmis sanayi uretime degil montaja dayali hersey ithal ithalat ihracatin 3 kati bizim doviz agacimiz yok ki iste sonuc bu. Yarin cikalim kahrolsun amerika diyelim doviz inecek mi rahip veya papaz degil derdim tek care insaat sevdasindan vazgecip tarim ve hayvanciligi ayaga kaldirmak tek care birde Istatistik kurumu rakamlari gercek olmali

Yorumu oyla      11      5  
Ufuk Kırımlı 10 Ağustos 2018 Cuma 16:53

CHP YÖNETİCİLERİ İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI AKŞENER'İN AÇIKLAMASINI İYİ OKUSUN.

Yorumu oyla      9      6  
Gürkan 10 Ağustos 2018 Cuma 15:44

Ülkeyi yönetenler gerçeklerle yüzleşmeyi bırak dalga geçer gibi açıklamalar yaparsa, seçim sonrası asgari ücret alan tipler "nasıl koyduk!" diye ortalarda dolaşırsa , "isterse dolar 10 lira olsun, ille de reis" denirse, "günlük hayatta dolar kullanmıyorum" denirse, "dolar dolsa ne olur, dolmasa ne olur!" denirse ... karşı tarafta işi dalgaya vurur. Yıllarca bu kesim savaş zamanında, ambargo zamanında tüp, yağ kuyruğu , ekmeği karne ile verdiler diye ağlayan tipler değil miydi ? Aynı tipler şimdi hükümeti eleştirenleri hain ilan ediyorlar.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva