Tayfun MARO
Kılıçdaroğlu makûs talihini yeniyor mu?
25 Nisan 2019 Perşembe

Son yerel seçimlerle birlikte Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakaladığı çıkış ve bu süreci yönetiş biçimi bana François Mitterand’ın uzun yılar muhalefette verdiği siyasal mücadelenin ardından 1981 yılında seçimleri kazanışını hatırlattı.

Mitterand, 1965 seçimlerinde, (FGDS) Demokratik Sol ve Sosyalist Federasyon adayı olarak De Gaulle’ün karşısında aday oldu. FGDS ve FKP’nin desteklediği Mitterand oyların %45’ini aldı.

FGDS ve FKP, Şubat 1968’de, Mitterand’ın öncülüğünde, “ortak hükümet programı” hazırlama konusunda bir mutabakata vardı. Ne ki Mayıs 68’de ortaya çıkan siyasi ve sosyal olaylar, bu programı ve ittifakı ortadan kaldırdı.

Mitterand, 1946’da başlayan siyasal yaşamında, uzun yıllar muhalefette kaldıktan sonra nihayet 1981 yılında Cumhurbaşkanı oldu. Ve Eylül 1992’ye kadar görevde kaldı.

Yukarıdaki kısa bilgiden de anlaşılacağı gibi benzeşen iki dönem var;

Birincisi, Mitterand, uzun yıllar muhalefette kaldıktan sonra, müzmin bir muhalif olarak benimsenmişken iktidara geldi.

İkincisi, ittifak oluşturulmasına ve ortak program hazırlanmasına önayak oldu.

Türkiye’de de ittifakın iktidar yolunun açılmış olması, ortak program etrafında bir araya gelme koşullarının olgunlaşması ve Fransızların yarı başkanlık sisteminin, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı sisteminde revizyona ilham verme ihtimali, bende böyle bir çağrışım yaptı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ittifak sürecini iyi yönettiği gerçeği, iktidar çevrelerinde de kabul görüyor; iktidar yolunu açtığına dair öncüller ortaya çıkmaya başladı.

Kılıçdaroğlu’nun Çubuk’ta uğradığı saldırının öncesi ve sonrasındaki gelişmeler, bu saldırıyı sıra dışı bir konuma taşıdı;

Öncesinde, Kılıçdaroğlu ittifak sürecini başarıyla yönetti ve metropollerde seçimleri kazandı. Bu yolun iktidara gittiği kimsenin meçhulü değil.

Sonrasında, Kılıçdaroğlu zafer kutlamaları yapmaktan özenle kaçındı ve toplumun bütününe seslenerek geniş bir mutabakat arayışına girdi.

Nitekim Erdoğan da “Türkiye ittifakı” diyerek pozisyon aldı.

Bahçeli ise, Cumhur’dan başka ittifak tanımayacağını söyledi, beka meselesine vurgu yaptı.

Ve bu açıklamaların hemen ertesinde, Kemal Kılıçdaroğlu saldırıya uğradı; Çubuk vakası.

Bu meşum saldırıya verilen tepkilerin arka planı bir şeyi görmemizi sağladı;

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yönettiği ittifakın başlattığı iktidar yürüyüşü, Cumhur ittifakında panik yarattı. Cumhurbaşkanlığı makamının el değiştirme ve sistemde revizyon ihtimali, Erdoğan ve Bahçeli’nin kimyasını bozdu.

CHP, yeni bir toplumsal mutabakat için çağrı yapıyor. Mutabakat zemini islami değil, seküler olacak. Bu çağrı son derece belirleyici bir siyasal tutumu işaret ediyor.

“AKP’nin içine kadar uzanan uzlaşma arayışları, Kılıçdaroğlu’nun öncülüğünde yol alıyor” algısı giderek güçlenirken, iktidar bloğunda da karşılık buluyor.

Kıyamet alametleri…

Tabii ki söz konusu gelişmeleri dış dinamiklerin etkisini hesaba katmadan doğru anlamak pek mümkün değil. Erdoğan yönetiminin tercihleri sonucu Doğu-Batı hattında oluşan gerilimi görmezden gelerek içerdeki iktidar mücadelesinin ahvalini doğru okumak ne mümkün!

Şimdilik görünen o ki “Küçük Adam” büyük adımlar atmaya başladı ve iktidar bloğunda gedikler açıyor. Öyle yumrukla, tekmeyle de durdurulacak gibi değil.

Not: Madame Mitterand’ın PKK hamisi olduğunu ileri sürerek yazıyı amacından saptırmak isteyen malumatfuruşlardan ricamdır; yorum yazarak zorlamayın, konuyla ilgisi yok.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
REİS 30 Nisan 2019 Salı 00:55

YAV HOCA BUKADAR YAZDIKLARINDAN SONRA ŞUNU SORMAK İSTERİM,CUMHURBAŞKANLIĞINA BU ZAT NİYE ADAY OLMADI

Yorumu oyla      4      5  
Sarı Çizmeli Memed'A 26 Nisan 2019 Cuma 16:16

Anladım Sn.MARO... Yanıtınız için tşk ederim. Saygı bizden...

Yorumu oyla      4      6  
Cumhuriyet 26 Nisan 2019 Cuma 08:12

Cumhuriyetimiz sekuler ve demokrarik olacaksa bu yine CHP ilenolacaktir .syn Kilicdaroglu nun iktidar yurusu oyle kokay bir olgu degil aksine uzun calismalarin sonucu olmustur : parti de koklu degisimler tabandan baslatilmis tum secimlerde tabanin sectigi adaylar ile yola devam edilmis kisaca parti once kendisi demokratik bir yapiya gelmistir. diger partilerde adaylar tepeden inme yontemle belirlenirken CHP de tum adaylar tabanda belirleniyor ,kisaca CHP toplumda hem ciddi karsilik buluyor hem de iktidara emin adimlarla yuruyor,bu yuruyusu arik kimse durduramaz ,toplum bunu cok iyi gormeye bunun onemini anlamaya basladi artik.

Yorumu oyla      4      5  
T. Maro 25 Nisan 2019 Perşembe 19:06

Sayın Memed'A Türkiye'de ortak program yapılmış değil. İttifakların ortak program yapmasının gereğini işaret ettim. Hepsi bu... Böyle bir girişime kimin öncülük ettiği de önemli değil; ne söylediği ve nasıl söylediği önemli. Saygılarımla.

Yorumu oyla      6      6  
Sarı Çizmeli Memed'A 25 Nisan 2019 Perşembe 13:20

Mitterrand’ın ortak programı, kapitalist toplumu sağaltmak amaçlı devrimci sayılabilecek birtakım önlemlere/değişimlere/yeniliklere yer verdiği için Fransız sağından soluna kadar tüm kesimlerin desteğini aldı ve kendisini iktidara taşıdı... Peki bay kemal, "tüyü bitmemiş yetim hakkı" benzeri sağ literatüre ait kahvehane söylemlerinden başka ne koyuyor ki/koyabiliyor ki ortaya?...Hiç! Öyleyse geçiniz Sn.MARO, "küçük" de olsa "adam" olmak öyle kolay değil.

Yorumu oyla      5      5  
Lombak-Campanella 25 Nisan 2019 Perşembe 12:07

Ülkemizde güneş enerjisini yeterli düzeyde kullanmıyoruz. Güneş santralleri artırılmalı.

Yorumu oyla      5      6  
kemal kılıç 25 Nisan 2019 Perşembe 10:45

Bu seçimde ittifak mı başarılı olmuştur yoksa akp ve erdoğan mı başarısız olmuştur. öncelikle bunun tespit edilmesi lazım değil mi.

Yorumu oyla      4      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva