Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
4 Aralık 2019 Çarşamba

“Bana göre hayat, bir dizi rastlantı ve bizim o rastlantılarla birlikte nasıl var olduğumuz ya da olmadığımız.” (Engin Geçtan)

Geçtiğimiz hafta bir röportajı okuyup günümüz insanları için üretilmiş iki yeni kavram tespitini öğrenmek ve irdelemekle geçti. Neydi bu kavramlar! İlki ‘insana yalnızlığını unutturma sektörü’ ve ikincisi de ‘mutlu son sanayisi’. Sanıyorum şu meşhur ‘Black Friday/ Kara Cuma’ çılgınlığı/ etkinliği/ kampanyası/ furyası… dönemine denk gelmesinden dolayı bu kavramlara gerçekten fena takıldım, fena irdeledim. Mesela dedim kendi kendime neden bu indirimler hep sadece ürün kategorisini kapsıyor. Bir sinema ya da tiyatro biletini, kültür gezilerini (yurtiçi ve yurtdışı) yani özetle bir takım sanatsal faaliyetleri kapsamıyor. Ben bir sanatsal faaliyet olması adına ‘Robert de Niro ile Bir Akşam Yemeği’ (ki kendisine zaten hastayım The Irishman filminden sonra daha da hasta oldum) türünde bir etkinlikten bahsetmiyorum (aslında olsa süper olur tabii de) ama pekâlâ filmin galalı gösteriminin katılımına ait indirimli bir organizasyon yapıla bilinirdi ya da ölümünün 500. yılında Louvre Müzesi’ n de Leonardo da Vinci’ nin orijinal eserlerini görmek adına avantajlı bir kültür gezisi planlanabilir, çılgınca biletleri tüketebilirdik. Hatta çok uzaklara gidemeyecekler için de İstanbul Maslak’ taki bir sergi salonunda hali hazırda sergilenen yine orijinal Andy Warhol eserlerini görebilmek için bile uygun fiyatlı uçak biletleri olsa öpüp başımıza koyardık. Al sana ‘mutlu son sanayisi’ hatta kendi adıma söyleyeyim al sana ‘yalnızlığını misler gibi unutturma sektörü.’ Sevgili Black Friday yöneticileri- organizatörleri böyle bir müşteri profili de var ve yardımcı olursanız çok sevinir. (imza Aylin Akdoğan)

Ama sonra!

Öğrendim ki meşhur yönetmen Todd Phillips’ in “yok ya, artık devam filmini çekmeyeceğiz” demesine rağmen 1 milyar dolar gişe yaptıktan sonra Joker filminin devamını çekecekmiş ve yine Joaquin Phoenix’ de başroldeymiş. Heyooo dedim kendi kendime ve ekledim; bu yıl Oscar’ da Joaquin Phoenix’ i izlemeye ve alkışlamaya hazır olun.

Öğrendim ki dünya çapında üne sahip İtalyan blogger Chiara Ferragni’ nin hayatı “Unposted” adıyla belgeselleşmiş. 2009 yılında kurduğu The Blonde Salad blogu ile bugün 17, 7 milyon takipçiye ulaşmış, dünyaca ünlü markalar ile (Dior ve Fendi gibi) çalışmaya başlamış, yılda 25 milyonun üzerinde gelir elde ediyormuş, Milano, Paris gibi modanın merkezi sayılabilecek yerlerde 400’ ün üzerinde mağazaya sahipmiş ve son 10 yılın en önemli blogger’ larındanmış. Nasıl yapmış diye bir bakıla bilinir bence dedim ve Engin Geçtan’ ın (rahmetle anıyorum) giriş bölümünde de paylaştığım şu sözü; “Bana göre hayat, bir dizi rastlantı ve bizim o rastlantılarla birlikte nasıl var olduğumuz ya da olmadığımız.”düşünüp tuhaf bir takım duygulara kapıldım; üzeri reçelli ekmeğinizi halıya düşürdüğünüz zaman reçelli kısmının üstelik de yeni ya da temiz halıya denk gelmesi halının temiz ve yeni olması ile doğru orantılıdır, hayattaki en güzel şeyler ya kanun dışı ya ahlâk dışı ya da şişmanlatıcıdır, her hangi bir şeyin olma olasılığı sizin istemenizle ters orantılıdır ve kendimizi iyi hissediyorsak endişelenmeyelim geçer dedim. Burada da görüldüğü üzere ben tuhaf duygulara kapılmayıp tamamen Murphy kanunlarının altında ezilmişim.

Neyse!

İzmir’ de 6- 16 Aralık tarihlerinde 8. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali düzenlenecek. Detaylı listeyi ‘tiyatro’ bölümüzde paylaştım ve kaçırmayın derim.

Daha fazlası aşağıda huzurlarınızda, iyi eğlenceler İzmir.

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Aziz Vukolos Kilisesi

4 Aralık Taichmania

7 Aralık Gürkan Özkan Trio

 

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

5 Aralık Akdeniz’ in Zeytin Şarkıları- Bilge Ağaç’ ın müzikli hikâyesi, Sunay Akın’ ın sunumu, Zara- Fide Köksal, Maya Eryüce- Levent Gündüz ve Altuğ Dilmaç’ ın solistliği eşliğinde düzenlenecek. 

7 Aralık Gökhan Türkmen Akustik

9 Aralık Taksim Trio

 

Ooze Venue

4 Aralık Aysel Yakupoğlu

6 Aralık Kıraç

7 Aralık Berkay

11 Aralık Ozbi ve Gülce Duru

 

SoldOut

4 Aralık Melallica Tribute The Five Horsemen

7 Aralık Melek Mosso

 

Hangout Performance Hall

6 Aralık Manga

7 Aralık Şehinşah ve Hidra

 

Bios

6 Aralık Multitap

 

6:45 KK Alsancak

6 Aralık Perdenin Ardındakiler

 

Sergiler

İzmir’ de sanat ve fotoğraf alanlarında çalışmalarını sürdüren Artlens Görsel Kültür Atölyesi’ nin 2019’ un yaz aylarından bu yana sürdürdüğü “Sanat Projesi” isimli atölye çalışmalarını “İzin verin! Biraz da hayal kurayım.” ismiyle 6 Aralık’ a kadar K2 Güncel Sanat Merkezi’ n de ziyarete açıyor.

Moskova’ da doğmuş, piyano dersleri alırken öğretmeninin değişmesi ile birlikte resime tutkuyla bağlanmış ve hayatına da halen Los Angeles’ ta yaşayarak devam eden Larissa Morais’ in Türkiye’ deki ilk kişisel resim sergisi 21 Aralık tarihine kadar Galeri A’ da. 

Türk Amerikan Kültür Derneği’nde Mehmet Aslan’ ın Basma Kalıp Resim Sergisi’ ni 22 Aralık tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.

Turuncu Derneği’ nin katkılarıyla düzenlenen Aykan Özener’e ait “Arda Kalan” isimli Fotoğraf Sergisi 5 Aralık’ a kadar İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ n de ziyarete açık olacak.

 

Vizyona Girecekler

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (Dram- Tarihi)

Uzun Kız (Dram)

Mucize 2: Aşk (Dram)

Kader Postası (Dram- Romantik)

Balon Pilotları (Biyografi- Aksiyon)

Mühr- ü Cin (Korku)

Kahraman Balık (Animasyon)

Addams Ailesi (Animasyon)

6 Aralık’ ta vizyonda!

 

Bilimkurgu türündeki “Küçük Joe” filmini 4 Aralık’ ta ve ünlü yönetmen Emir Kusturica’ nın 1992 yılında çektiği “Arizona Dream” filmini de 11 Aralık’ taKaraca Sineması’ n da izleyebilirsiniz.

Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları etkinliği kapsamında “Nebula” filmini 11 Aralık’ ta Türkan Saylan Kültür Merkezi’ n de izleyebilirsiniz.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında “Bir Taşra Papazının Güncesi” filmini10 Aralık’ ta Selçuk Kültür Merkezi ve Aliağa Kültür Merkezi, 11 Aralık’ ta Seferihisar Kültür Merkezi ve 13 Aralık’ ta İzmir Sanat’ ta izleyebilirsiniz.

İzmir Fotoğraf Akademisi’ n de 11 Aralık’ ta yapımcılığı Zeynel Aydın’ a ait “Son Göç/ Son Yaylacılar” isimli araştırma, belgeleme ve fotoğraflarla hazırlanmış röportaj çalışmasını 20: 30 da izleyebilirsiniz. 

İzmir Fransız Kültür Merkezi’ n de 10 Aralık’ ta “Masumiyetin Dayanılmaz Çekiciliği” filmi 19: 00 seansı ile gösterimde. Ayrıca 6 ve 7 Aralık’ ta “Fashion Film Festivali” etkinliği düzenlenecek. Etkinlik kapsamında da Fransa Moda Filmleri gösterimi (16: 00 seansı ve 12 film gösterimi), Türkiye’ den Moda Filmleri gösterimi (17: 30 seansı ve 30 film gösterimi) ve Son 5 Yılda Festivalde Ödül Alan Filmler (19: 00 seansı- 21 film gösterimi) gösterilecekken 7 Aralık’ ta da Zeynep Soylu ve Tuna Yılmaz ile söyleşiler düzenlenecek. Detaylara Fransız Kültür Merkezi’ nin web sayfasından bakabilirsiniz.   

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Sinema Salonu’ n da 5 Aralık’ ta “Hichki” filmi 14: 30- 16: 45 ve 19: 00 seansları ile gösterimde.

Çekimleri İzmir’ de yapılmış ve ülkemizde ilk kez diyabetli bir bireyin mücadelesini anlatmak üzere çekilmiş “Mavi Gölgem” isimli Kısa Film 8 Aralık’ ta İsmet İnönü Sanat Merkezi’ n de gösterilecek. Filmin senaryosu Ege Diyabetliler Derneği Kurucu Başkanı Gamze Bakkallar’ a ait ve filmde de kendi hayat hikâyesi anlatılıyor. Yönetmen koltuğunda da Ömer Şehit var ve biletleriEge Diyabetliler Derneği’ nden temin edebilirsiniz.

 

Yeni Çıkanlar

Ekonomi gazetecisi Barış Soydan’ ın ilk kez farklı bir türde yazdığı (siyasi- polisiye türleri) “Kediler ve Erkekler” isimli öykü kitabı çıktı. Yazar kitabındaerkeklerle kediler arasındaki dostluğu, sırdaşlığı ve yoldaşlığı hikâyelerle anlatıyor. 

 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

4- 5- 6- 7- 10- 11 Aralık “Arf Sabiti” (Konak Sahne)

4- 5- 6- 7- 10- 11 Aralık “Oğul” (Karşıyaka Sahne)

4- 5- 6- 7 Aralık “Sandalım Kıyıya Bağlı” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

7 Aralık “İki Köyün Masalı” (Urla Sahne)

8 Aralık “Bizden Masallar- Nohut Oğlan” (Konak Sahne)

8 Aralık “İki Köyün Masalı” (Karşıyaka Sahne)

11 Aralık “Kaşıkçılar” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

4 Aralık “Atlı Karınca Hikâyeleri”

5 Aralık “Şeyh Bedreddin”

6- 7 Aralık “9. İzmir Doğaçlama Tiyatro Festivali”

 

Atatürk Kültür Merkezi

4 Aralık “Çingeneler Zamanı Müzikali” (Yunus Emre Salonu)

5 Aralık “Ahududu” (Yunus Emre Salonu)

6 Aralık “Harem Kabare” (Yunus Emre Salonu)

7 Aralık “Mahşer- i Cümbüş” (Yunus Emre Salonu)

 

Hikmet Şimşek Kültür Merkezi

4 Aralık “Yak Bunu”

10 Aralık “Etekler ve Pantolonlar”

 

Bostanlı Suat Taşer

5 Aralık “Çingeneler Zamanı Müzikali”

7 Aralık “Harem Kabare”

8 Aralık “Mahşer- i Cümbüş”

10 Aralık “Fareler ve İnsanlar”

11 Aralık “Burda Olan Burda Kalır”

 

Sahne Terminal

5 Aralık “FÜ”

6 Aralık “Sırf Cinayet”

7 Aralık “Antigone’ nin Üç Yaşamı”

8 Aralık “Alice Harikalar Diyarında”

 

Torbalı Belediye Kültür Merkezi

6 Aralık “Etekler ve Pantolonlar”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

6- 7- 8 Aralık “Komik Para”

 

Tiyatro Pınarı Ünal Gürel Sahnesi

7 Aralık “Bu Yaşta Hâlâ Saklanarak Sigara İçiyorum”

 

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi

9 Aralık “Fareler ve İnsanlar”

 

 

8. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali

7 Aralık “Variations” (Türkan Saylan Kültür Merkezi)

7 Aralık “Sessizlik” (Bornova Sevda Şener Sahnesi)

7 Aralık “Karagöz Salıncak” (Buca Olimpik Havuz Konferans Salonu)

8 Aralık “Penelope” (Güzelyalı Kültür Merkezi)

8 Aralık “Suçlu Kim” (Karşıyaka Deniz Baykal Kültür Merkezi)

8 Aralık “Düğün ya da Davul” (Menemen Kubilay Kültür Merkezi)

8 Aralık “Oyun Makinası” Çocuk Oyunu (Türkan Saylan Kültür Merkezi)

9 Aralık “23 Numara” (Seferihisar Çağan Irmak Salonu)

9 Aralık “İnsan Çağı” (Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi)

10 Aralık “Yalnızlıkla Nasıl Savaşılır” (Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi)

10 Aralık “Benden Bu Kadar” (Yaşar Üniversitesi Salonu)

10 Aralık “Tenê EZ (Sadece Ben)” (İzmir Sanat)

11 Aralık “Beş Sevim Apartmanı” (İzmir Sanat)

11 Aralık “Cephede Piknik” (Çiğli Fakir Baykurt Salonu)

11 Aralık “Uymazcı” (Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi)

 

 

İzmir Devlet Opera Balesi

4 Aralık “Kanlı Nigar” Müzikal

6- 7 Aralık “Şekeronya” Müzikal

 

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva