Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
8 Mayıs 2019 Çarşamba

"Gelecek, imkânlar görünür hale gelmeden onları fark edenlere aittir” (Theodore Levitt)

 

Geçtiğimiz hafta Afife Jale Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu. Özel bir organizasyon Afife Jale Tiyatro Ödülleri. Ülkemizin ”İlk Kadın Tiyatro Oyuncusu” Afife Jale anısına 23 yıldır Yapı Kredi’ nin destekleri ile düzenleniyor. Ödül alan oyunların listesine şöyle bir baktım. Liste de bana tanıdık gelen sadece, oyundaki performansı ile “Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu” ödülünün sahibi Ceren Taşçı’ nın da içinde yer aldığı “Yalnızlar Kulübü” oyunu var. Oyunu izlemedim ancak 30 Mayıs’ ta Toy İzmir’ de sahnelenecek ve bir aksilik olmazsa izleyeceğim.  Ancak kafamda da deli sorular! Aslında diyorum şehrimizde pek çok şehir tiyatrosu varken listedeki diğer oyunları izlemekten bizi alıkoyan nedir? Misal; bir “Dünyada Karşılaşmış Gibi” (törende 3 ödül almış) oyunu ya da “Bir Peri Masalı Radyum Kızları” oyunu (törende 2 ödül almış)

 

Özümüze dönüyorum…

İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı’ nın düzenlediği 33. Uluslararası İzmir Festivali 25 Mayıs’ ta Polonya Cumhuriyeti tarafından “En İyi Chopin Yorumcusu” ödülü ile taçlandırılan Gülsin Onay konseri ile Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ nde açılacak, 1Temmuz’ da Şanghay Filarmoni Orkestrası ve Fazıl Say konseri ile sona erecek. Festival kapsamında Hollanda’ nın en etkileyici Big Band’ i Concertgebouw Caz Orkestrası’ nın konseri 28 Mayıs’ ta Sabancı Kültür Sarayı’ nda, De Sangre Y Raza Flamenco Company’ nin gösterisi/ konseri 30 Mayıs’ ta ve Ana Lains’ in “Aşk ve Tutkunun Müziği Fado”  konseri de 11 Haziran’ da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ nde. Nihat Demirkol, bas Alparslan Mater ve soprano Oya Ergün ile Soprano/ Bas Allaturca konseri 12 Haziran’ da Kemeraltı Kızlarağası Hanı’ nda. Luxemburg Filarmoni Orkestrası ve Yuja Wang konseri 14 Haziran’ da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ nde. Boulanger Trio konseri de 18 Haziran’ da Efes Odeon’ da. Celsus’ da İtalyan esintileri konseri ise 25 Haziran’ da Celsus Kütüphanesi Efes’ te. Ege Üniversitesi Devlet Musikisi Konservatuvarı Klasik Türk Müziği Konseri de 27 Haziran’ da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ nde.     

Şahane bir festival programının detaylarına bakmak ve bilet almak için www.iksev.org adresine bakabilirsiniz.

İzmir’ de bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali 7 Mayıs’ ta başladı ve 17 Mayıs’ a kadar devam edecek. Türk Eğitim Derneği ve TED İzmir Koleji ev sahipliğinde ve Murat Pilevneli danışmanlığında düzenlenen bienali ziyaret etmenizi, çocukların kendilerini sanat yoluyla ifade edebilecekleri ortamları görmenizi hatta çocuklarınızın katılmalarını sağlamanızı tavsiye ederim.

Eklemeden geçemeyeceğim!

İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen “Aşk İksiri” operası gerçekten müthişti. İzmir’ de yoğun izleyici katılımıyla dolup taşan salonlar/ sahneler/ etkinlikler görmekte nefisti. Sezon bitmeden İzmir Devlet Opera ve Balesi’ nin programına bakın ve uygun fiyatlı biletlerinden alıp, katılın derim.

Yolunuz düşerse Türkiye’ nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern’ e ait özel bir seçki İstanbul Havalimanı Türk Hava Yolları Business Lounge’ da sergilenmeye başladı.

Ben meyve ağaçlarının da çiçeklenmesi ile birlikte Atalanta kelebeklerini görmeye başladım.  Siz de görmek isterseniz çiçeklenmiş meyve ağaçlarının peşine düşün derim.

Ve daimi fedakârlık, karşılıksız sevgi, sonsuz sabır ve eşsiz güzellik kelimelerinin yeryüzündeki karşılığı Annelerimizin “Anneler Günü Kutlu Olsun” Seni çok seviyorum Anne…

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

7 Mayıs İlahiler Senfonisi 

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

9 Mayıs Ricardo Moyano ve Serap Tamay ile Güney Amerika Şarkıları

15 Mayıs Ebren Trio

 

Bostanlı Suat Taşer

9 Mayıs Yeni Türkü 40. Yıl Konseri      

11 Mayıs Şahika Türk Sanat Müziği Konseri

 

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

11 Mayıs Fazıl Say

 

6:45 KK Bornova

11 Mayıs Dolu Kadehi Ters Tut

 

Sold Out Performance Hall

17 Mayıs Mor ve Ötesi

 

 

Sergiler

Devrim Erbil’ in “Mavi” isimli sergisini 15 Mayıs- 15 Haziran tarihleri arasında İzmir Konak Pier AVM içerisindeki Nar Artiz Gallery’ de ziyaret edebilirsiniz.

 

K2 Güncel Sanat Merkezi’ nde (ki severek takip ederim) Beksultan Oğuz’ un “Korku/ Fear” isimli sergisi 17- 31 Mayıs tarihleri arasında olacak. Sergi sanatçının ilk kişisel sergisi ve seramik, video ve enstalasyon üzerinden kurgulanmış ve hem bireysel hem de toplumsal korkular üzerine odaklanılmış.

 

Fransız Kültür Merkezi’ nde Fransız fotoğraf sanatçısı Lâm Duc Hiên’ in “Mekong; Nehirlerin Anası” isimli sergisini 11 Mayıs- 22 Haziran tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz. İzmir’ deki bu sergi İstanbul ve Ankara Fransız Kültür Merkezi şubelerinde de eş zamanlı olarak yer alacak “Anne, Anneler” sergisinin bir ayağıdır. Farklı gazeteler de görev yapan ve insani yardım kuruluşları için neredeyse tüm dünyayı dolaşmış olan sanatçının sergisi, sürekli olarak gittiği Mekong da, üzerinde yaptığı çalışmalara ait belgesel bir film ve fotoğraf albümünden oluşuyor. 

 

İzmir Kadın Müzesi’ nde “Symrna’ nın Kadınları” isimli Karma Resim Sergisi’ ni 17 Mayıs’ a kadar ziyaret edebilirsiniz.

 

İlke Sönmez’ in düşsel maskları Öykü Başıbüyük’ ün dizeleri ile hazırlanan “Modern Dünyada İlkel Düş” sergisi 7 Haziran’ a kadar  Gallery Mamma da ziyarete açık olacak.

 

Kültürpark Fuar Alanı’ nda 10- 14 Mayıs tarihleri arasında Spontane Art Touch Günleri düzenlenecek. “Temas” kavramı üzerinden düzenlenen etkinlikte pek çok sanatçıya ait eserlerin sergisini ve sanatçılara ait özel performansları izleyebileceksiniz.

 

Vizyona Girecekler

Yuva (Dram)

Adaletsiz (Dram- Polisiye)

Gölge Savaşçı (Tarihi- Aksiyon)

Temizlikçi (Korku- Gerilim)

Kulyas: Lanetin Bedeli (Korku)

Pokemon Dedektif Pikachu (Aksiyon- Macera)

Oyuncaklar (Animasyon)

Sihirli Oyuncaklar (Animasyon)

10 Mayıs’ ta vizyonda.

Erken yaşta aramızdan ayrılan yönetmen Seyfi Teoman’ ın “Bizim Büyük Çaresizliğimiz” filminin 8 Mayıs’ ta 19: 45 seansında Karaca Sineması’ nda gösterimi olacak. Çünkü Başka Sinema Karaca’ da!

Otuzbeslik.com ve Birikim Atölyesi işbirliği ile “Kısa Film İyi Gider” düşüncesiyle düzenlenen Alternatif Kısa film etkinliğinin on dördüncüsü 10 Mayıs’ ta Fransız Kültür Merkezi’ nde düzenlenecek. Etkinlik kapsamında biri Fransız dört kısa film gösterilecek. Ayrıca gösterimlere kısa filmlerin yönetmenleri ve oyuncuları da katılacak.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında yönetmenliğini James Bridges’ in üstlendiği dram türündeki “Dünyanın Kaderi” filmi 10 Mayıs’ ta İzmir Sanat’ ta gösterimde.

Dost Tavsiyesi

Psikiyatrist Dr. David Burn’ ün duygularımızı harekete geçirerek hayata olumlu bakmamızı sağlayacak bilimsel deneyler üzerinden test edilmiş teknikleri anlattığı kitabı “İyi Hissetmek” bu haftaki tavsiyemiz. Kitap depresyon üzerine yazılmış 1.000’ e yakın kitap arasından ’en faydalı’ olanı seçilmiş, kitabı okuyan depresif hastaların %70’ inin ilk haftadan itibaren iyileşmeye başladıkları gözlemlenmiş. Bilginize!

 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

8- 9- 10- 11 Mayıs “Nereye (Konak Sahne)

8- 9- 10- 11 Mayıs “Suç ve Ceza” (Bornova Sahne)

8- 9- 10- 11 Mayıs “Oğul” (Karşıyaka Sahne)

12- 13 Mayıs “İki Köyün Masalı” Çocuk Oyunu (Konak Sahne)

13- 14 Mayıs “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları” Çocuk Oyunu (Karşıyaka Sahne)

14- 15 Mayıs “Kaşıkçılar” (Konak Sahne)

14- 15 Mayıs “Bir Anadolu Masalı” Çocuk Oyunu (Bornova Sahne)

15 Mayıs “İkimizin Dünyası” (Karşıyaka Sahne)

 

Bostanlı Suat Taşer

8 Mayıs “Don Kişot’ um Ben”

13 Mayıs “Mahşer-i Cümbüş”

14 Mayıs “Hoş geldin Boyacı”

15 Mayıs “Bir Baba Hamlet”

 

İsmet İnönü Kültür Merkezi

8 Mayıs “Genco Erkal ile Merhaba”

 

Toy İzmir

8 Mayıs “Kıyıya Oturmanın Böylesi”

9 Mayıs “Ne Evet Ne Hayır”

11 Mayıs “Tehlikeli Oyunlar”

 

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

9 Mayıs “Güldür Güldür Show”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

10- 11- 12 Mayıs “Bir Şehnaz Oyun”

 

İzmir Sanat

11 Mayıs “Marx İstanbul’ da”

 

Atatürk Kültür Merkezi

15 Mayıs “Suit- Düğün Dündü Bugün Bugün”

16 Mayıs “Ölün Bizi Ayırana Dek”

 

İzmir Devlet Opera ve Balesi

15- 16 Mayıs “İspanyol Renkleri Zarzuela” Opera

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 8 Mayıs 2019 Çarşamba 17:07

Yeni Türkü'yü 1980'li yıllarda toplu bir Anıtkabir gezisi sırasında Ankara'da Menekşe Sineması'nda tesadüfen yakaladığımız konserlerinde tanımıştık ilk... "Mamak Türküsü", "Telli Telli" ve "Maskeli Balo" gibi şarkılarını dinlemiş ve hemen edinmiştik plaklarını... Topluluğu tanımayan veya dinlemeyenlere 9 Mayıs'taki bu konseri kaçırmayın derim.

Yorumu oyla      4      5  
gulsen altug 8 Mayıs 2019 Çarşamba 11:16

Insanlarin hayatlarina sanatsal etkinliklerle giren yazilarinla mutlu ettigin icin tesekkurler sevgiler

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva