Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
27 Şubat 2019 Çarşamba

"Yaptığım her şey şaka. Hatta ben de şaka gibiyim!” (Karl Lagerfeld)

 

Bu hafta İzmir için Festivaller Haftası!

Neden mi?

Çünkü İzmir iki önemli festivale ev sahipliği yapıyor.

İlki; her yıl düzenlenenler arasında dünyanın en büyük kukla festivali olarak kabul edilen “İzmir Uluslar arası Kukla Günleri” bu yıl 28 Şubat- 17 Mart tarihlerinde 13. kez İzmir’ de perdelerini açıyor. Dünyanın en saygın kukla sanatçılarını İzmir’ de göreceğiz, tanıyacağız hatta belki tanışacağız. Aslında daha da önemlisi dünyanın en büyüğü olma gururunu bu yıl da Festival Direktörü Selçuk Dinçer ve ekibi sayesinde yaşayıp, duygulanacağız. Bu çok anlamlı ve çok değerli. Kuklaların günümüzde eğitim amaçlı çok yaygın kullanılmasının ve çok fazla fayda görmesinin yanı sıra dünyaca ün yapmış kukla sanatçılarını da İzmir’ de en fazla bir otobüs bileti ile gidip izleyebilme olanağı bence müthiş. Bu yıl 24 ülkeden (Almanya- Arjantin- Bulgaristan- Brezilya- Estonya- Fransa- Güney Kore- Hollanda- Hong Kong- İsrail- İtalya- Avustralya- İspanya- Kanada- Japonya- Macaristan- Makedonya- Norveç- Polonya- Romanya- Rusya- Türkiye) katılan sanatçılar var ve 42 kukla tiyatrosu topluluğu 44 gösteriyi 47 kapalı ve açık gösteri mekânlarında 174 kez sahneleyecek. Festival kapsamında da ücretli ve ücretsiz oyunların yanında sergiler ve atölye çalışmaları olacak. Her yaştan her kesime göre de mükemmel oyunlar var.

Festivalin bu yılki sloganı; “Kuklayla Daha İyi Bir Dünya”. Festival Direktörü Selçuk Dinçer, “Savaşlarla, göçlerle, ekonomik ve sosyal çalkantılarla boğuşan dünyada, gelecek için tek umut insan. Ama önce yaşamın ne denli kıymetli olduğunu bir kez daha ve yeni baştan anlamalıyız. Bunun için de, sanat üzerinden sorgulamalar yapmalıyız. İşte burada kukla en doğru araç. Her kuşağa ve her dünya görüşünden bireye söyleyecek sözü olan kukla önce yaşama sevinci uyandırarak yapıyor bunu. Bugünlerde en çok ihtiyacımız olan şey yaşama sevinci ve kukla bunu sunuyor bize.” diyor.

Festival programına bakmak ve bilet almak için www.izmirkuklagunleri.com adresine bakabilirsiniz.

İkincisi; İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin katkılarıyla bu yıl 26. kez gerçekleşecek İzmir Avrupa Caz Festivali bu yıl 2- 20 Mart tarihleri arasında. Festival Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ nde caz davulun öncülerinden Ferit Odman Quartet konseri ve afişlerden oluşan sergi açılışı ile başlayacak, çok değerli sanatçıların konserleri, atölyeler, söyleşiler ve seminerlerle devam edecek. Biletlerin fiyatları çok uygun ve bu festival kaçmaz. Bilet satışlarına Biletix adresinden ve festival programına da www.iksev.org adresinden bakabilirsiniz.     

Eklemeden geçemeyeceğim! Swissotel’ deki “Büyük Efes Sanat Günleri” çok kapsamlı katılımcı ve eserler ile gerçekten çok güzeldi ve her yıl daha da katlanarak büyüyor gibi. Bu da çok gurur verici. Pek çok galeri, galerilerin koleksiyonuna ait birbirinden değerli eserler, sanatçılar, yeni teknikler ve yeni sanatçılar… Daim olmasını gönülden diliyorum ve buna vesile oldukları için Swissotel ve Büyük Efes Sanat ekibine teşekkür ediyorum.

İzmir Devlet Tiyatrosu’ nun yenilenen Bornova Sahnesi ve geçtiğimiz hafta izlediğim Kantocu Müzikali de müthişti! Ben bu yazıyı hazırlarken 2 Mart’ taki gösteriye hâlâ boş yer vardı ve yakalayıp izlemenizi gönülden tavsiye ederim. Çok eğlenceli, bol güldürmeceli, kocaman alkışlı ve sürekli oturduğunuz yerden oynatmalı bir müzikal. 

Ve bu yılki Oscar ödülleri! “Green Book/ Yeşil Rehber” filmini vizyona girdiği gibi gidip izlemiş ve Oscar için iddialı bir film olacağını da düşünmüştüm. “En İyi Film” ödülünü de sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Filmekimi’ nde izlediğim, Golden Globes da adını çok duymadığımız ama Oscar aday listesinde 10 dalda aday olacağını gördüğümde pek sevindiğim “The Favourite/ Sarayın Gözdesi” filmi de bana göre oldukça iddialıydı ve kraliçe (Olivia Colman) oyunculuk performansı ile büyüleyiciydi. Ve tabii ki Rami Malek! Freddie Mercury’ i bu kadar iyi oynayabilecek hatta daha da önemlisi ona bu kadar çok benzeyebilecek başka bir oyuncu düşünülemezdi bence.  

Milano Moda Haftası ve Karl Lagerfeld’ in ölmeden önce son hazırladığı Fendi koleksiyonu ve defilesi… Sence de çok iyi değil miydi? Ne diyorum ben?

Hooopppp özüme dönüyorum.

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Bostanlı Suat Taşer

27 Şubat Ahmet Aslan & Jehan Barbur

28 Şubat Grup Abdal

1 Mart Ses Ver Sus

3 Mart Sabahat Akkiraz- Erdal Erzi

 

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

28 Şubat Arturo Sandaval

2 Mart Ferit Odman Quartet

4 Mart Jazz Virtuoso Duo

 

Ooze Venue

27 Şubat Murder King

1 Mart Spring Vibes

1 Mart Deniz Tekin- Ekin Beril

2 Mart Levent Yüksel

 

6:45 KK Bornova

27 Şubat Dolu Kadehi Ters Tut

28 Şubat Ufuk Beydemir

1 Mart Hayko Cepkin

2 Mart Ben Fero

6 Mart Nuri Harun Ateş

 

Sold Out Performance Hall

28 Şubat Birsen Tezer (Aylin Aslım konuk sanatçı olarak katılacak)

1 Mart Ümit Besen

6 Mart Bulutsuzluk Özlemi

 

232 Park Bornova

1 Mart Bora Duran

 

Çıngırock Bar

2 Mart Sattas

 

Atatürk Kültür Merkezi

2 Mart Fahir Atakoğlu

 

7 Bilgeler

2 Mart Kalben

 

Sergiler

Karaca Kültür Merkezi’ nde 5 Mart’ ta “Çağdaş Ressamlar Resim Sergisi” açılacak ve “İzmir’ e Selam” isimli Resim Sergisi’ ni de 28 Şubat’ a kadar ziyaret edebilirsiniz.

İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’ nde Oya Aşan Yüksel’ in “Sonsuz Işık” isimli Seramik Sergisi’ ni 15 Mart’ a kadar ve Zeki Serbest’ in “Bizim Oralar” isimli Resim Sergisi’ ni de 14 Mart’ a kadar Resim Heykel Müzesi’ nde ziyaret edebilirsiniz.

2015 yılında Varol Topaç’ ın başlattığı oluşum ile birlikte içlerinde Tuğçe Aytürk, Buse Mutan, E. Oktay Değirmenci, Aysun Oran ve Sema Okan’ ın da bulunduğu grubun doğa da yaptıkları çalıştaylardan oluşan “Yeryüzü Doğa Sanatı Sergisi” 16 Mart’ a kadar Atatürk Kültür Merkezi’ nde olacak.  

 

 

Vizyona Girecekler

Mutlu Lazzaro (Dram)

Öldür Beni Sevgilim (Romantik- Komedi)

Musabbar (Gerilim- Korku)

Şeytanın Kapısı (Korku)

Tabaluga (Animasyon)

Yalan Dolan (Komedi)

1 Mart’ ta vizyonda.

 

Bu yıl ikincisi düzenlenen, yönetmen Gülten Taranç, senarist Şebnem Vitrinel tarafından ve Konak Belediyesi’ nin katkılarıyla gerçekleşen Kadın Yönetmenler Haftası bu yıl 1- 7 Mart tarihlerinde olacak. Etkinlik kapsamında dördü belgesel, 12 uzun metraj ve farklı başlıklarla hazırlanmış 18 kısa metraj filmin gösterimi, paneller, söyleşiler ve atölye çalışmaları yapılacak. Gösterimler Türkan Saylan Kültür Merkezi ve Fransız Kültür Merkezi’ nde olacak. Ayrıca ödüllü yönetmenler Çiğdem Vitrinel, Gülten Taranç, Sefa Öztürk ve sinema yazarı Banu Bozdemir’ in çektikleri ilk kısa filmleri “Yavru Kuş” da gösterilecek. 2018’ de İstanbul Film Festivali’ nde En İyi Film Ödülü sahibi “Borç” ve 2018 yılında 10. Montreal Türk Filmleri Festivali Kısa Film ve Belgesel Yarışması’ nda En İyi Film Ödülü sahibi “Müzikli Bir Hikâye” de gösterilecek filmler arasında. İzmir’ in böylesine anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yapması bence çok önemli, çok değerli ve kesinlikle devam etmeli, desteklenmeli. Ben Gülten Taranç ile “Yağmurlarda Yıkansam” isimli filminin Karaca Sineması’ ndaki gösteriminde tanışmıştım. Gösterim sonrası yaptığımız konuşmada İzmir’ de film çekmenin, özellikle de bütçe desteklerinin azlığından bahsetmiştik. Bu etkinlik vesile ile de farkındalığın oluşacağına, ses getireceğine, daha fazla bilinip tanınacağına ve destekleneceğine inanıyorum, umuyorum hatta böyle olmasını tüm kalbimle diliyorum.       

Bol ödüllü fotoğraf sanatçımız Yusuf Tuvi’ nin “Retrospektif Yusuf Tuvi: İnsanlığın Halleri ve Yaşamın Renkleri” projeksiyon gösterimi 23 Mart’ a kadar Fransız Kültür Merkezi’ nde olacak.

Başka Sinema etkinliği kapsamında Asgar Farhadi’ nin “Herkes Biliyor” isimli son filmi 27 Şubat’ ta Karaca Sineması’ nda ve bu yılki Oscar da En İyi Film ödülü sahibi “Green Book/ Yeşil Rehber” filmi de 1 Mart’ tan itibaren gösterime girecek.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi sinema Salonu’ nda 27- 28 Şubat’ ta “Sıfırın Altında: Dağdaki Mucize” filmi gösterimde.

 

Yeni Çıkanlar

Mine Söğüt’ ün “Gergedan- Büyük Küfür” isimli yeni kitabı gönülden tavsiye.

 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

27- 28 Şubat ve 1- 2 Mart “Nereye”

28 Şubat ve 1- 2 Mart “Kantocu” Müzikali (Bornova Sahne)

1 Mart “Prömiyer Partisi” (Urla Sahne)

3 Mart “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları”

3 Mart “İki Köyün Masalı” (Urla Sahne)

5- 6 Mart “İkimizin Dünyası”

5 Mart “İki Köyü Masalı” (Bornova Sahne)

 

Hikmet Şimşek Kültür Merkezi

27 Şubat Bülent Emrah Parlak ile “Bülent Beyin Hikâyesi”

 

Toy İzmir

27 Şubat “Yuva I Home”

1 Mart “İtirazım Var Masallara”

2 Mart “Shakespeare Öldü Aş Bunları”

6 Mart “Benimle Gelir misin?”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

27 Şubat “Şarkıcı

28 Şubat “Jean- Paul Marat””

 

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi

28 Şubat “Mahşer- I Cümbüş ”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

1- 2- 3 Mart “7 Kocalı Hürmüz”

İsmet İnönü Kültür Merkezi

 2 Mart Enver Aysever ve Grup Gündoğarken ile “Nereden Nereye”

 

Bostanlı Suat Taşer

2 Mart “Erkek Arkadaşım Bir Feminist”

 

Atatürk Kültür Merkezi

3 Mart “Erkek Arkadaşım Bir Feminist”

5 Mart “Van Gogh”

 

Tiyatro 35

3 Mart “Suç ve Ceza”

 

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi

6 Mart “Baş Belaları”

 

 

İzmir Devlet Opera ve Balesi

27 Şubat “Kırmızı Çiçeğin Rüyası” Çocuk Balesi

28 Şubat “İspanyol Renkleri Zarzuela” Opera

3- 4 Mart “Troya” Opera

5- 6 Mart “Hekimoğlu” Opera

6 Mart İZDON Mötbe Konseri

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 27 Şubat 2019 Çarşamba 11:46

Sn.Mine Söğüt’ ün, ülkenin 12 Eylül 1980 faşizmine doğru sürüklenişini fonda işleyen "Şahbaz'ın Harikulade Yılı 1979" yılını okumuştum, etlkileyici bir kitaptı... Tavsiyeniz gönülden olduğuna göre “Gergedan / Büyük Küfür”ü edinmek de şart oldu. :))

Yorumu oyla      4      5  
Sarı Çizmeli Memed'A. 27 Şubat 2019 Çarşamba 11:45

Yine hangisine yetişileceği konusunda insanı şaşırtan yoğunlukta etkinlikler ve yine altı çizilecek Sn.Aylin AKDOĞAN önerileri... Kaleminiz/gözlemleriniz eksik olmasın.

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva