Gönül Soyoğul
İşgaller için başkanlar ne diyor, ne yapıyor?
30 Haziran 2015 Salı

Kaldırımların araçlar tarafından ‘otopark’, esnaf tarafından ‘lokanta, bar, kafe, manav, butik vs.’ olarak kullanıldığını, yayalar için ayrılan kaldırımların ‘yayalar dışında’ herkes tarafından işgale uğradığını…
 
Arsız yayılmanın yer yer yayaların can güvenliğini tehdit eder hale ulaştığını… Bu sorunun tek başına ne belediyeler, ne esnaf, ne emniyet güçleri tarafından çözülebileceğini, ortada ‘organize suç’ olduğunu, dolayısıyla kenti çıfıt çarşısına çeviren bu işgalin ancak topyekün seferberlikle/elbirliğiyle aşılabileceğini yazdım geçen hafta. Cümlelerimi… Hızını alamayıp masalarını Buca’nın tek ana arteri olan Menderes Caddesi’ne kadar taşıyan bir lokanta örneğiyle taçlandırsam da yazının ta başından dibine kadar ‘kaldırım işgallerinin tüm kentin sorunu olduğu’nun altını çizdim. Anlayan anladı, anlamayan (her zamanki gibi) anlamak istediğini anladı; bu sorunun sadece Buca değil, tüm kentin (hatta tüm ülkenin) derdi olduğunu bir daha yazmak yerine anlaşılmayanı ‘anlayanlar anlamayanlara anlatsın’ klasiği ile karşılayıp bu noktada sözü belediye başkanlarımıza bırakıyorum.

İzmir’in tüm ilçelerinde kaldırımların araçlar ve dükkan sahiplerince parsellenmesi sorunu yaşansa da tüm ilçelerin belediye başkanlarından görüş alma yoluna gitmedim. Bu konuda en dertli üç ilçemizi ‘örnek’ alıp, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’ya, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’a ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a, aynı soruyu yönelttim:
Kentin kaldırımları ne zaman yayaların olacak? Bu sorunun giderek devasa boyutlara ulaşmasının önü nasıl kesilecek? Çözüm önerileriniz nedir? Ne yapmayı planlıyorsunuz?

İşte yanıtları ve ilk söz Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın…



“ÖNÜMÜZDE İKİ CİDDİ SORUN VAR”
“Kentlileşme ve kent kültürü kavramlarıyla ülkemizin tanışması henüz çok yenidir. El yordamıyla kurulan kentlerimizi, bugün modern kentlere dönüştürebilmenin sancılarını yaşıyoruz.
Bu dönüşümde önümüzde iki ciddi sorun duruyor. Bunların ilki ve bizce en önemlisi kent kültürü kavramının henüz kentlerde yaşayanlar tarafından içselleştirilememesidir. İkincisi de, yerel yönetimlerin bir türlü “yerelleştirilememesi”dir. Merkezi iktidarların kısa vadeli yaklaşımlarla ve günlük politik kaygılarla hazırladığı yasalar, kentlerin gerçek sorunlarına çözüm yaratmanın çok uzağındadır.
Köşe yazınızda belirttiğiniz ve günümüzde tüm kentlerde ciddi anlamda sorunlara yol açan kaldırım işgalleri de bu kısırdöngü içinde giderek artmaktadır.
Şunun altını özellikle çizmek isterim ki; burada en önemli nokta, bilinçli olma ve empati kurabilmektir. Esnaf o kaldırıma taştığında, başkalarının da o kaldırımı kullanma hakkın sahip olduğunun bilincinde olması; örneğin engelli bir vatandaşın oradan nasıl geçeceğini düşünmesi gerekir.
Esnaf kaldırıma bir tane daha fazla atayım, üç kuruş daha kazanayım derken, ekonomik kaygılar taşıyor. Bunu bir noktaya kadar anlayabiliriz. Ancak, başkalarının özgürlüklerini ve haklarını engellediğini de bilmeli, o kaldırımı kullanan diğer vatandaşlarla empati kurabilmelidir.
Esnafımız bu duyarlılığı göstermediği zaman yerel yönetimler olarak cezai yatırımlar uygulamak zorunda kalıyoruz. Bu yaptırımların çözüm noktasında olumlu sonuçlar doğurmadığı ortadadır.
Bu nedenledir ki; bu sorunun çözümünde öncelik, kentli olma bilinç düzeyinin arttırılmasındadır.
Bu noktada; yerel yönetimlerin, emniyet ve esnaf odalarıyla birlikte hareket ederek, herkesin ortak mutluluğunun sağlanacağı bir yöntem geliştirmesi gerekmektedir.”
 
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar:
 

“CEZALAR MAALESEF CAYDIRICI DEĞİL”
“Seyyar satıcılar ile mücadele etmek yerel yöneticilerin ön büyük sorunları arasında yer alıyor. Biz gece gündüz demeden bu sorunu en aza indirmek için çalışıyoruz ancak tek başına zabıta tarafından çözülecek bir sorun değil bu. Toplumsal olarak mücadele edilmeli diye düşünüyorum. Bunun için hem fiziki çalışmalar yürütüyoruz hem de eğitim çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaşanan olumsuzluklarda ve işgal durumlarının tespiti halinde Zabıta ekiplerini haklı gösteren bir yasa maddesinin olmaması elimizi kolumuzu bağlıyor. Çünkü seyyar satıcılık kamu suçu gibi gözükmüyor. Aslında ortada vergi kaçakçılığı da var, sağlıksız gıda tüketimi de var, emniyet sorunu da var. Bu yüzden bakanlıklar da devreye girmeli ve topyekûn bir mücadele başlatılmalı. Caydırıcı bir ceza yok. Biz elimizden geleni yapıyoruz ama sadece bizim mücadelemiz yeterli değil. Sivil toplum ayağını da kullanarak gönüllüleri devreye sokmayı ve toplumsal bilinci artırmayı da hedefliyoruz.
Kaldırım işgallerine gelince…
Belediyelerin en çok mücadele ettiği alanlardan biri de işgaliyedir. Kentin en merkezi noktalarında ne yazık ki izinsiz satışlar ve işgallerle karşılaşabiliyoruz. Kabahatler Kanunu'na göre verilen ceza maksimum 100 lira ve bu da caydırıcı olmuyor. Ruhsat iptali de çok kolay bir şey değil. Bu noktada ceza yazmak da çok kesin bir çözüm değil, ilk tercihimiz de değil. Toplumsal bilinci artırmalı, belediyenin elini de rahatlatmak lazım. Bu konuda Bostanlı’da örnek bir çalışma yaptık. İşgal sınırlarını belirledik. Esnaf da buna uyum gösterdi. İstasyon üzerindeki kaçak ve sağlıksız seyyar tezgahlarını kaldırarak bölgeye nefes aldırdık. Kilise Sokağı’ndaki spotçular için ayrı bir çalışmamız var. Esnaf da sorumluluk bilinci ile hareket etmeli ve vatandaşı düşünmeli.”
 
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş:
Kaldırım işgalleri ile ilgili olarak en kapsamlı açıklama Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’tan geldi. Bu cevapla… Kentin merkezi olan ilçede, işgallerin tahammül sınırlarını zorladığının farkında olan Başkan Pekdaş’ın bu konuyu en azından insaf sınırlarına çekmek için kapsamlı bir çalışma hazırlığı içinde olduğunu da öğrenmiş olduk.


İşte Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın açıklamaları:

İŞGAL BİR HAK DEĞİL, BİR ZORUNLULUKTUR…

“Şehirler, yollar, kaldırımlar, binalar insanlar içindir ve her şey insanların yaşamını kolaylaştırmak amacını taşır. Elbette estetik bir şehirde yaşarken, kent yaşamının gerektirdiği ihtiyaçların da karşılanması gerekiyor. Bir yandan ekonomik faaliyetleri sürdürmek, yerel kalkınmayı sağlamak zorundayız. Bunları yaparken de mutlaka bir denge kurmamız gerekiyor. Yerel yönetimler olarak her yurttaşımıza eşit davranma yükümlülüğümüz var. Biz hemşerimizin tamamının haklarını korumak zorundayız. Kamunun kullanımına açılmış alanlar, bütün hemşerilerimizin kullanımına açıktır. Elbette çeşitli ticari faaliyetlerin sürmesi için işgaliye yerleri olmak zorundadır. Ancak işgalin bir hak olmadığını herkes bilmelidir. Şehirdeki ekonomiye katkı sağlıyor diye, şehirde yaşayan bizler bir kısım işgallere tahammül gösterebiliriz. Önemli olan bu tahammül sınırının doğru tespit edilmesidir. Yerel yönetimler olarak bizlere düşen görev bu ortalamayı bularak, tahammül sınırını makul bir noktada uygulamaktır.
 
Ben Konak için şunu söyleyebilirim ki, kentin merkezi olmamızdan kaynaklanan ciddi zorluklarla karşı karşıyayız. Konak ticari aktivitelerin yoğunlaştığı, eğlence ve kent yaşamının aktığı bir merkez. Böyle olmasından kaynaklanan pek çok sorunu var. Konak’ta öyle bölgeler var ki, hiç konut yok ve sadece ticaret alanı. Buralar da pek sorunumuz yok ama yine de orada yürüyen, alışveriş yapan, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için bulunan vatandaşlar için de kolaylıklar sağlamamız gerekiyor. Karma kullanım alanının olduğu bölgelerde ise durum daha karışık. Orada yaşamını devam ettiren insanların, ailelerin, konutların ihtiyaçlarına öncelik sağlamak zorundayız. Eğer bir bölgeden aileleri, konutta yaşayanları çekerseniz o bölge ölü bir bölge oluyor. Bizim açımızdan da Alsancak önemli bir bölge. Ancak burada eski şehir yapılanmasından kaynaklanan zorluklar da var. 150 yıllık bir geçmişe sahip bir yerleşim bölgesi ve çok sayıda tescilli yapı var. Tescilli binalar, hatta sokaklar mevcut. Bu bizim işlerimizi zorlaştırıyor.

ALSANCAK’A KAPSAMLI BİR SOKAK DÜZENLEMESİ GELİYOR

Alsancak bir taraftan kente gelen turistlerin, kentte yaşayan diğer insanların, kentlilik yaşamını sürdürdükleri yer. Eğlence hayatı burada, kente gelenlerin gezip gördüğü yerler de burada. Dolayısıyla biz Alsancak’ta ciddi bir çalışma başlatıyoruz. Öncelikle planlama alanında adımlar atalım istedik. Haritaları, paftaları ilgili teknik birim çalışanlarımızla birlikte önümüze koyduk. Öyle ki bazı sokaklar trafiğe kapalı, bazı sokaklar trafiğe açık. UKOME’den geçmiş bu kararlar bunlar. Ancak UKOME’nin trafiğe kapalı dediği sokakta, trafik akışı var ve eşyanın tabiatı gereği trafiğin buradan akması gerekiyor. UKOME’nin trafiğin aktığını söylediği sokaklar ise fiilen trafiğe kapanmış durumda. Biz gerçekçi bir çalışmayla planlara bunları yansıtalım istedik ve bu konuyu önümüze aldık. Buna göre Alsancak’ta kapsamlı bir sokak düzenlemesi yapacağız. Şuanda İZSU, İZMİRGAZ VE Türk Telekom Alsancak sokaklarında kapsamlı bir altyapı çalışması yapıyor. Doğalgaz çalışmaları bitmek üzerinde, arkasından İZSU pis ve temiz su kanalları döşenecek, arkasından fiber optik iletişim kabloları ve son olarak da yağmur suyu taşıma kanalları yapılacak. Alsancaklı hemşerilerimize biraz sabır diyorum. Çok eziyet çektiler ama biraz daha sabırlı olmalarını bekliyorum. Bu altyapı çalışmaların ardından biz sokakların nasıl olacağı konusunda çalışmalarımızı uygulamaya geçireceğiz. “Ne kadar bir işgale tahammül gösteririz”, bunun çalışmalarını yapacağız. Sokak genişlikleri ve sokakların fonksiyonlarına göre belirlemeler yapacağız. Çünkü sokakların her biri farklı ve farklı olduğu için de her sokağı özel karar alalım dedik.
‘Sokaklarda bir metre işgal yapılabilir’ gibi bir genel karar yerine, o sokağın genişliğine, dokusuna uygun kararlar alalım istiyoruz. Bu zor bir iş ancak mutlaka yapılması gereken bir iş. Önümüze koyduk. Alsancak için o sokakların ortaya çıkması, belki bir iki yıllık bir süreçte olacak. Ama sonuçta işgaller konusunda da ne kadar bir alana tahammül edebiliriz onu belirlemiş olacağız. 

ÖLÇÜYÜ SOKAK SOKAK BELİRLEYECEĞİZ
En başta da söyledim bir kez daha söylüyorum, işgal bir hak değildir. İşgal bir zorunluluktur ve ‘ne kadarlık bir işgal kabul edilebilir bir işgal olabilir, ne kadarı zorunludur’ bunu bu çalışmamız ortaya koyacak… Bunun ölçüsünü sokak sokak tespit ederek belirleyeceğiz. Tahammül sınırı olan işgalin çok doğru şekilde belirlenmesi için çalışacağız. Çünkü işgale göz yumulan alanda çok hakkaniyetli bir şekilde tespitin yapılması gerekiyor. Bölge ticaretin yoğun olduğu bir bölge olması dolayısıyla, pek çok sıkıntısı olan bir yer. Biz kaldırıyoruz, koyuyorlar, biz kaldırıyoruz yine koyuyorlar. Bir defaya mahsus bir çalışmayla ortadan kalkması mümkün değil. Sürekli denetim halinde tutuyoruz ama yurttaşlık bilincinin, kentlilik bilincinin, hemşericilik bilincinin mutlaka gelişmesi gerekiyor. Kamuoyunun bu konuda
gerçekten belediyenin arkasında olması lazım. “Esnafa iş yaptırmıyorsunuz” diyerek belediyenin üzerinde de baskı olmaması gerekiyor. Biz kamusal alanın sahibi olan tüm hemşerilerimiz adına tahammül sınırları ölçüsünde işgal olabilir diyoruz, bunu bir hak olarak görmelerini istemiyoruz. Çünkü işgal bir hak değildir, bir zorunluluktur.”
 
* * *

Konunun diğer muhataplarıyla/yetkililirle görüşüp kentli olarak sıkıntı yaşadığımız işgallerle ilgili yazılarıma devam edeceğim. Bu kentte yaşayan ve bu kentin daha yaşanası bir yer olması adına bir gazeteci olarak ‘karınca misali’ üzerime düşen görevi sürdürmeye gayret edeceğim. Ama bir önceki yazıma son derece rasyonel bir yorum yazan ‘Zafer’ isimli okurun dediği gibi olursa… ‘E tamam yazılanlar doğru, ama bu kültürle ilgili olan bir şey, alan-satan memnun durumu var. Neticede "yayalar" dediğimiz kavram buranın ahalisi, ama kafelerde oturanlar uzaylı diye bir şey yok ki. X kişisi oradan kendi geçerken rahatsız olsa bile ertesi gün o masaya oturan da gene kendisi oluyor. Yola taşmak evet çok fazla olmuş, ama kaldırımda masa olur. Bugün o masadan şikayetçi olan adam yarın restorana gidip "ben dışarda masa istiyorum" dediği sürece kaldırımda masa olur. Yalana gerek yok, şahsen ben de dışarıda masa istiyorum. Geçerken biraz zorlanırım tamam, ama oturmak istediğim zaman da orada oturmak isterim. Tercih meselesi” denirse… ‘Layık olduğumuz gibi yönetiliyoruz’ demekten başka çaremiz kalmaz, ne söylesen hoş, ne yazsan boş olur işte o zaman…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim şeyda karaca 31 Temmuz 2015 Cuma 16:08

Uzun lafın kısası,belediyeye maddi külfet getirmeyecek kamu alanlarının işgal ve peşkeş çekilmesini önleyemeyen belediye başkanları,acizliklerinden dolayı istifa etmelidirler.Bu sorunları halledeceğiz diye aday oldular ,biz de inanıp şehri emanet ettik.

Yorumu oyla      12      5  
Asım Korkut 3 Temmuz 2015 Cuma 12:58

Eski yerleşim yerlerinde sokak ve caddeler dar, otopark sorunu var ama yeni yerleşime açılan yerlerde de aynı sorun devam ediyor.İmar planında ufak bir değişiklikle inşaat yoğunluğu azaltılarak sokaklar genişletilerek hiç olmazsa yeni yerleşim yerlerinde kronik sorunun önüne geçilebilir.

Yorumu oyla      14      6  
Zafer 2 Temmuz 2015 Perşembe 12:03

Bu tip konularda "evrensel doğrular" ve "şartlar" olmak üzere karşılıklı 2 tane durum oluyor. Gönül Hanım evrensel doğruları dile getiriyor, yorum yapanlar da buna göre yapmış yorumlarını. Ama şartlara kimse bakmıyor. Önceki yazıya "müşteri" yani bizler açısından yaklaşıp yorumumu yapmıştım, şimdi de esnaf açısından bakalım; İzmir'de 100.000 adet esnaf işletmesi var, bunların sadece çekirdek aile ve 1. derecede yakın akrabalarını hesaplasak, 1.000.000 kişi yapar. Yani şehir nüfusunun 1/4 ü. Onlar da "halk" yani. Gerçekçi olmak lazım, bizim başkanlar dokunduğunu altın edecek kadar başarılı olsa bile böyle bir güç ile zıtlaşamaz. Kimse böyle bir potansiyeli sadece kaldırım işgali için karşısına alamaz. Kaldı ki bizim başkanlarımızın başarı durumu da ortada. Sema Pekdaş mesela ne yapmış Konak'a? Piriştina ne yapmış Buca'ya? Halkta ne kadar destekleri var ki bir de esnafla zıtlaşacaklar? Zaten hepsi de aşağı yukarı aynı cümlelerle evrensel doğruları söylemiş, üzerinde çalışıyoruz demiş, sonra da "ama" deyip alttan alta neden önüne geçilemeyeceğini anlatmış... "Layığına göre yönetilmek" olayına gelirsek, açıkçası zaten o durumun içindeyiz ki. Kaldırım işgali konusu bunun 3. dış kapısının 5. mandalı olur ancak. Önce bir düzgün yapsınlar o kaldırımları. Ulaşımda elektronik bilet ihalesini bir düzgün yapsınlar, olmayacacak yerlere tramvay sokmaya çalışmasınlar bir önce. "Kıyı tasarlıyoruz" deyip Pasaport meydanını olduğu gibi beton kaplamasınlar. Yaptıkları iş 2 ay sonra elimizde kalmasın. Anlamsız orta refüjlerle 4 şeritli yolu 3 şeride, 3 şeritliyi 2 şeride indirmesinler (bunda çok mantık aradım mesela neden böyle daraltılıyor diye, en sonunda asfalt atmayı da düzgün yapamadıkları için asfaltlanacak alanları azaltma çabası diye kanaate vardım, bilemiyorum doğru mu). Demem o ki, kaldırım işgali konusu evet evrensel doğrudur. Ama bizim şehrimiz evrensel doğrulara ters, temeli de bozuk olduğu için, artık buraya evrensel doğru oturmaz. Bunun fiziken zaten oturabilmesi için bütün şehrin yıkılıp, düzgün planla yeniden yapılması lazım. Çünkü kültür "dışarıda masa" istiyor, malı dışarıda sergilemek istiyor.

Yorumu oyla      15      6  
Saliha Demir 1 Temmuz 2015 Çarşamba 20:48

Buca sahipsiz kaldı.Nerdesin Ercan Başkan

Yorumu oyla      16      8  
KAF KAF 1 Temmuz 2015 Çarşamba 12:48

KARŞIYAKA METRO YANINDAKİ 1671 SK. ÜZERİNDEKİ CAFELERİN HALİ NE OLACAK SAYIN BAŞKAN ÇOCUK PARKININ İÇİNE KADAR MASA ATIYORLAR HELE AKŞAMLARI GÖREBİLSENİZ! METRO ACİL ÇIKIŞLARI NARGİLELERLE DOLU, HANİ YASA ÇIKMIŞTI Ç.PARKLARINDA SİGARA İÇİLMEYECEKTİ ADAMLAR NARGİLE HARLIYOR SAYIN BAŞKAN. ZABITAYA SÖYLEDİĞİMİZDE ÇEKİMSER BİR TAVIRLA ABLACIM ORASI BİRAZ SIKINTILI DİYOR BİZ SİZE SIKINTILARI ÇÖZÜN DİYE YETKİ VERDİK! ÇÖZÜN !

Yorumu oyla      15      5  
AHMET 1 Temmuz 2015 Çarşamba 11:04

Karşıyaka bostanlı da topçu restrant ve yanındaki balık restrant kaldırımları tam işgal etmişler hepside içkili masa yürürken bayanların çantası masalara çarpıyor masada oturanlar içkili olduğu için geçenlere bakışları sen tahmin edin bu iki restrant kaldırımları iyice işgal etmiş belediye nerede

Yorumu oyla      17      5  
egeden 1 Temmuz 2015 Çarşamba 10:39

Belediyeler istese çok güzel çözüm bulurlar ancak oy kaygısı taşıdıkları için esnafa dokunmak istemiyorlar. Halbuki rahmetli piriştina zamanında bu konuda çok iyiydi izmir. Demekki eli güçlü ve herkes tarafından sevilen bir başkan gerekiyor izmire.

Yorumu oyla      17      5  
buca ah 1 Temmuz 2015 Çarşamba 10:24

Bucada Önceden Trafik Sorunu vardı ki halen var birde açılan yemek yerlerinin adamlar kaldırımı bırakın yolu işgal etmiş hele o konyalı yokmu konyalı paraya doymadı bence konyalının sahibi buca belediye başkanı ile konuşşun belediye bahçesinide işgal etsin yuhhh diyorum yaa

Yorumu oyla      21      6  
okan 1 Temmuz 2015 Çarşamba 09:59

önemli olan ceza değil, niyet. beyoğlu belediyesinin gece operasyonunu hatırlayın. yapılmak istenirse illa ki uygulanacak bir kanun maddesi bulunur sayın belediye başkanları.

Yorumu oyla      16      5  
1 Temmuz 2015 Çarşamba 09:36

Çiğli'deki kaldırım işgallerine ve UKOME kararınca park yasağı olmasına rağmen Egekent bulvarları işgal altında. Aziz başkan ve Çiğli belediyesi göreve lütfen !!

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva