Ahmet Aydın AKANSU
İÇME SUYU insan yaşamı için önemli mi?
28 Mayıs 2018 Pazartesi

Bu sorunun cevabına benim yaşlarımın çoğu kayıtsız. En büyük üzüntüm de bu ya. Neyse kayıp kuşak ile vakit kaybetmektense dünyayı emanet edeceğimiz gençlerimizin neler yaptığına bakalım. Doğa Koleji Ortaokul öğrencileri bir e-mail gönderip “Su Kaşifleri Projesi Festivali” düzenlediklerini bildirip davet edince müthiş sevinç duydum. Ancak o saatlerde bir gazeteci arkadaşımın nikahında olmam gerekiyordu, gidemedim. Bu kez festivalle ilgili fotoğraflar ve bilgiler göndermişler. Ortaokul öğrencileri bilirsiniz 11-14 yaş arasında oluyor. Bu çocuklar tatlı suyun korunması için mücadele ederken, “Yaşını başını almış insanlar neden sorumsuzca davranıyorlar” diye kendi kendime soruyorum. Bakın bu öğrenciler okullarında, dünya çapında 11 ülkede desteklenen su kaşifleri festival kapsamında SU TEMALI 10 etkinlik masası kurup tatlı su kaynaklarının insan yaşamındaki önemini anlatmışlar. Ayrıca TEMA, TURMEPA, Ege Orman Vakfı ve Kızılay’ın da katılımlarıyla etkinlik daha da anlam kazanmış. Festivalde ‘’Atık yağ, pil, kitap, kıyafet, oyuncak ve plastik kapak toplama‘’ kampanyaları düzenlenmiş. Etkinliğe katılabilmenin şartlarından biri de yapılan kampanyalardan birine destek olmak. Bravoooo. Sizleri alkışlıyorum. Dünyanıza sahip çıkın, kirletmek isteyenlere fırsat vermeyin.

NEDEN Mİ O ÇOCUKLAR SU KAŞİFİ OLDU

Çünkü, Yeryüzünün yüzde 70'i sularla kaplı ancak bunun yüzde 97,5'i tuzlu su ve sadece yüzde 2,5'i  tatlı su (İçme suyu).
Çünkü, kirli suların yol açtığı hastalıklardan her yıl 2 milyon 200 bin insan yaşamını yitiriyor, her 8 saniyede bir bebek ölüyor.
Çünkü, kirli su kurbanlarının çoğu gelişmekte olan ülkelerde. 1 milyar 500 milyon insanın içecek suyu yok. Dünya nüfusunun üçte birinin 2 milyar 400 milyon insanın, su arıtma tesisi yok.
**Son yüzyılda dünya nüfusu 2 kat, su tüketimi ise 6 kat arttı.  Kalkınmakta olan ülkelerde sanayi atıklarının yüzde 70'i, kanalizasyonun  yüzde 90'ı doğrudan su kaynaklarına veriliyor.
**Dünya nüfusunun yüzde 40'ı su sıkıntısı çekmekte.
** Bir litre atık su, 8 litre temiz su kirletmekte.
** Dünya tarım alanlarının yüzde 70'i çölleşme tehlikesi altında.
** En yoksul yüzde 20'lik kesim temiz içme suyundan mahrum.
** Avrupa'da kişi başına günde 160 litre su tüketilirken, bu oran Somali'de  5-10 litre ve bu suya ulaşmak için kilometrelerce yol katedilmek zorunda.
** 2032'de dünya nüfusunun yarısı içecek su bulamayacak.
** Yıllık kişi başına en fazla tatlı suya sahip 3 ülke: Grönland 10 milyon  578 bin 950, Fransız Guyanası 736 bin 260, İzlanda 582 bin 190 metreküp.

** Yıllık kişi başına en az tatlı suya sahip 3 ülke: Kuveyt 8, Gazze Şeridi  41, Birleşik Arap Emirlikleri 49 metreküp.
**Gelişmekte olan ülkelerde su kaynaklı rahatsızlıklar hala hastalıkların  temel nedeni olmayı sürdürüyor. Milyonlarca insan “sadece el yıkamak”  gibi temel hijyenik bir pratikle bile bu rahatsızlıktan  kurtulabilecekken, bu sorun çözülemiyor.

BAŞKA SÖZE GEREK VAR MI?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva