Nedim ATİLLA
Homeros İzmir’in en değerli markasıdır
9 Şubat 2020 Pazar

Yunanlı bir faşist şanlı bayrağımızı hakaret etti diye, Türkiye’deki bazı ırkçı kafaların da biti kanlandı. Beş yıl önce “Avrupa’nın Kurucu Babası” unvanıyla Der Spiegel’in kapağını süsleyen Homeros’a Yunan faşisti üzerinden haksızlık etmenin âlemi var mı?

Rembrandt’ın iki kez tablosunu yapıp feyz aldığını söylediği, yaşadığı dönemde İzmir’in adının “Homerion” diye değiştirilmesine yol açan adına sikke basılan bu insana sahip çıkmayacağız da ne yapacağız?

Yıllardır yazıyorum, bu konuda epey de yol alındı. Bıkıp usanmadan İzmir’in marka olmasında Homeros’u kullanmalıyız demeye devam edeceğim.

Cumhuriyet’in Kitap ekinden kestiğim bir kupür var elimde. Sizinle o kupürden bir bölümü paylaşmak istiyorum. Kaş’taki Kitap Şenliği’nde “Türk kitapları, doğusalcılık, küreselleşme” başlıklı toplantıda bir bildiri sunan gazeteci Özgen Acar’ın söylediklerinin Homeros’la ilgili yazdıklarının altını çizdim…

Özgen Acar diyor ki: Dünyada kitapları ile küreselleşen ilk kişi kimdir dersiniz?

Birlikte anımsayalım! Türkiye'de 20 bin kadar höyüğün varlığından söz edilir. İnsanoğlunun mağaradan çıkıp tarım devrimi ile üretime ve hayvanları evcilleştirmeye başlamasından yakın tarihlere değin uzanan tarihle yoğrulmuş höyüklerden biri de Troia'dır.

Troia, bu höyüklerin en küçüklerinden biri olmasına karşın, dünyanın "en ünlü" höyüğüdür. Troia'nın ünü, İzmirli hemşehrimiz, âmâ destan ozanı Homeros (İÖ 9-8.yy) gibi bir “halkla ilişkiler uzmanına” sahip olma şansından kaynaklanır.

Homeros'un İlyada ve Odysseia destanları, belki de günümüze değin Tevrat, İncil ve Kuran kadar en çok satan kitapların başında gelir.

Batı'nın doğusalcılığının kökeninde İlyada ve Odysseia kitapları yatar. Bu iki dev yapıtın Batı'da yarattığı Doğuya yöneliş, Doğu'da keşfedilen yazının gelişiminden yüzyıllarca yıl sonra Sümerlerden, Mısırlılardan, Hititlerden ve öteki ulusların öykü, ahlak kuralları ve kültürlerinden etkilenen Tevrat, İncil ve Kuran'daki öyküler ile dinsel alanda küreselleşecektir.

Sorunumuzu artık şöyle yanıtlayabiliriz: “İzmirli hemşehrimiz Homeros için, iki anıtsal yapıtı ile yalnızca dünyanın bilinen ilk küresel yazarı değil, aynı zamanda ilk halkla ilişkiler uzmanıdır, diyebiliriz herhalde!”

Her iki yapıt, ister yazın, ister resim, ister heykel ve de ister müzik olsun Batı sanatının temelini oluşturur.

Troia Anadolu'da değil midir? Homeros İzmirli değil midir?

Anadolu sözcüğü ise eski Yunanca “Anatoliki (doğusal)” demek değil miydi? Bugün Anadolu'da 3 bin antik kent kalıntısının varlığından söz edilir. Anadolu'da, Yunanistan'dan fazla “Yunan”; İtalya'dan fazla “Roma” kenti bulunduğuna göre “Batı uygarlığının kökeni Yunanistan'da mı, İtalya'da mı yoksa Anadolu'da mıdır?” sorusunu sormak gerekmez mi?

***

Özgen Acar devam ediyor: Daha yedi yaşındayken Homeros'un destanını antik Yunancasıyla ezberleyen Alman Henrich Scliemann.(1822-90), o ana kadar “Atlantis,” adası gibi düşsel bir yer olarak algılanan Troia'yı bulmaya gelir ve bulur. Onun kitabı da “en çok satan” ve hâlâ satan kitaplar arasında yerini alır.

Troia'nın ve görkemli hazinenin bulunuşu ile Homeros'un doğruları söylediği anlaşılır. O günden sonra İlyada ve Odysseia kitapları yeni baskılar yapmaya başlar. Belki de dünyanın bir köşesinde şu anda yeni baskıları ve yeni çevrileri yapılıyor olabilir. Bugün yaşasaydı, “telif hakları” ile kuşkusuz zenginlikte bilgisayarcı Bill Gates'i rahatlıkla geçmez miydi?

***

Genç romancıların, öykücülerin, tiyatro yazarlarının, senaristlerin, ozanların İzmirli hemşehrileri Homeros'tan alacakları önemli dersler olduğuna inanıyorum. Homeros bir âmâ olmasına karşın Troia'yı ve Anadolu'yu o gün de, bugün de dünyaya tanıtmasını çok iyi bildi. İzmirli hemşehrimiz Homeros, Anadolu'daki 20 bin höyükten yalnızca birini, üstelik en küçüğünü, ölümsüzlüğe taşıdı. Çünkü görmediği halde o Anadolu'yu tanıyordu, tarihini, öykülerini çok iyi biliyordu. Biz Türkler, son dört yüzyılda; Anadolu'nun tarihini, kültürel mirasını Batılı yazarlardan, gezginlerden, arkeologlardan, onların kitaplarından öğrendik ve öğreniyoruz. Artık, Batılıların kendi uygarlıklarının köklerinin gerçekte Anadolu'dan geldiğini öğrenmelerinin zamanı gelmedi mi? Bu konuda genç Türk yazarlarına Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir, Azra Erhat, Sebahattin Eyuboğlu'nun açtıkları kapılardan yürümelerine ilişkin sorumluluk ve görev düşmüyor mu?

***

Homeros İzmirlidir. Homeros İzmir’dir. Nasıl biz Yunanlı dostlarımızla her karşılaşmamızda birbirimize “kardeşim” diye hitap ediyorsak… Bence Yunanlı faşistlerin de Türkiyeli faşistlere kardeşim demesinde bir sakınca yoktur.

Başkan Tunç Soyer İzmir’e devasa bir Homeros heykeli yaptırmalı. Dünyanın her yerinden gelen turistler, Homeros’un kentine geldiğini anlamalıdır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Homeros Mümtazi 9 Şubat 2020 Pazar 23:18

Dünyanın tanıdığı bizde ise bazılarının tanımakta zorluk çektiği,batı medeniyetlerinin babası HOMEROS,TUBINGEN Üniversitesinden Prof. Dr.Manfred Korfmannın dediği gibi İZMİR lidir.Zeus sunağını Almanlara veren düşünce yapısı günümüzde HOMEROS gibi ANADOLU nun büyük değerini Yunanlılara vermek istemektedirler.Cahillikte sınır tanımayanlarla mücadelede sizlerle birlikte olmaktan büyük onur duyarım.Saygılarımla.

Yorumu oyla      5      3  
Esin Kurt 9 Şubat 2020 Pazar 22:56

Homeros vadinde tepede Ecz.bir çiftin açtığı ve çalıştırdığı ,sanat eserleri ve kütüphanesi , hatta antik butik bir oteli olan yere kahvaltıya giderdik( maalesef kapanmış) Bu Ecz.Bey de İzmir’in simgesi saat kulesi değil HOMEROS olmalı derdi.Yazıyı okuyunca ,neden olmasın dedim. Elinize sağlık.Teşekkürler....

Yorumu oyla      5      3  
Semih Adıyaman 9 Şubat 2020 Pazar 17:42

Scliemann, Homer’i okuyup içselleştirmeyi ABD’den Atina’ya döndükten sonra öğrendiği son dil olan Helen dilinde çocukluğundan beri hayal ettiği gibi okuyarak gerçekleştirmiştir. Değerli üstadım, İzmir kenti, bence çok orijinal 3H anıtıyla tüm Anatolie sembolizması formatıyla kıtasal bir Duruş sergileyebilir , diye düşünüyorum. Herodotos, Homeros, Hesiodos Bu kimlikler tümüyle bu topraklarda doğmuştur. Onlar olmasaydı Helen dünyası diye nelerden konuşuyor olabilecektik? Sevgiler, saygılar Semih Adıyaman 5322166248 [email protected]

Yorumu oyla      5      3  
Realist 9 Şubat 2020 Pazar 14:46

Homeros Anadoluludur,İzmirlidir ve Batı uygarlığının kökeni İzmirdir,Anadoludur demek doğru bir tesbit olabilir ancak burada önemli olan o Batı uygarlığı denilen toplumların bu gerçekliği ne şekilde algıladığı ve kabullendiğidir.Batı toplumları sadece Batı Anadoluyu değil bütün Anadoluyu Türk işgali altındaki Batı uygarlığının özvatanlarından biri ve yine işgal altında en eski Hristiyan ülkesi olarak görüyor zaten.Yani kısacası çalınmış,gasp edilmiş toprakları olarak algılıyor,biliyor ve öğretiyor.Bu anlayış değişmedikçe ki kolay kolay da değişmez,bizim Homeros u içselleştirmemizin ne gereği nede anlamı var.Homeros u onlar senden görmüyor ve görmeyecek ki biz niye Homeros u başımızın tacı edelim.Biz içselleştireceksek eğer Homeros tan önce kendi Türk ve Müslüman kimliğimizin bu topraklarda uygarlıkla örülmüş bir ortam içinde adeta nefes alır verir gibi doğallıkla yaşaması ve yaşatılması anlayışını içselleştirip,kemikleştirelim ki ikide birde bizi Anadolu topraklarından kovup topyekün imha etme rüyaları gören Batı nın bu barbarca anlayışı bir daha günyüzüne çıkamayacak şekilde yok olsun.Homeros a saygı ve selam, ama kendi inançlarımız,kültürümüz ve varlığımızın bu topraklarda sonsuza kadar yaşaması ve korunması ise eğer amacımız,önce Türk ve Müslüman kimliğini öncelikli tutan her türlü gayret ve anlayışa yol açmaya devam.Gerisi beyhudedir.

Yorumu oyla      2      6  
Nigar Dinleten 9 Şubat 2020 Pazar 13:43

Sayın Nedim Atilla Yazınıza bütün kalbimle katılıyorum .

Yorumu oyla      4      3  
Enver Olgunsoy 9 Şubat 2020 Pazar 09:46

Sn..Atılla geçmişiyle övünmeye çalışanlara ders niteliğindeki mükemmel yazınız için sizi içtenlikle kutluyorum..Eminim ki İzmir in ta kendisi olan Homeros’u reddetmeye çalışan cahiller bir gün bu gerçeği kabullenmek zorunda kalacaklardır...Bu gafiller şunu artık öğrenmelidirler ki İzmir Homerostur ,Homeros da İzmir..Tüm dünyanın tanıdığı Homeros u maalesef galiba bir tek Türkiye içselleştiremiyor diye düşünüyorum....

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva