Burak OĞUZ
Holding şirketin prestij ve avantajları
29 Kasım 2016 Salı

Temel ile dursun kavga eder ve mahkemelik olurlar.

Hakim Temel'e sorar: "Bu adamı merdivenden ittin mi?"

Temel yanıtlar:  "Hayır! Sadece bir basamak ittim, diğerlerinden kendisi düştü"

Bizde holding şirketler hakkında size bir adım attıralım, diğer adımlar size ait.

Genel olarak holding, üretim ve satış gibi faaliyetlerde bulunmayan, şirketlere iştirak eden ve çoğunlukla şirketlerin büyük ortağı durumunda olan veya başka yollarla hâkimiyetini elinde bulunduran şirketler olarak tanımlanır. Bununla birlikte holding şirket kurmak için herhangi bir şirket üzerinde hakimiyet tesis etmek veya iştirak etmek zorunlu da değildir.

Holdingler farklı şekillerde sınıflandırılsa da Ülkemizde, “şirketlere iştirak eden ve genellikle büyük ortak konumunda olan ve bir şekilde hâkimiyeti elinde bulunduran”,  “ saf holding” şeklinde kurulmaktadırlar.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nda holdingler özel olarak düzenlenmemiştir. Sadece 519. Madde de “…başlıca amacı başka işletmelere katılmaktan ibaret olan holding şirketler…” olarak bahsedilerek  “saf holding” türüne atıfta bulunulmuştur.

TTK’da Holding şirketlerin türü tanımlanmamakla birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili Tebliğine göre, bakanlıktan izin alınarak anonim şirket türünde kurulabilmektedirler.

Holdingler genellikle başka şirketlerin hisse senetlerinin ayni sermaye olarak konulması suretiyle kurulmaktadır. Ayni sermaye koymanın prosedürü göz önünde bulundurulduğunda, başka şirketlerin hisse senetlerine sahip olanlar önce sermaye taahhüdünde bulunmak suretiyle bir holding şirket kurmakta, daha sonra ellerindeki hisse senetlerini holdinge satarak sermaye taahhütlerini kapatmaktadırlar.

Holdingleşme neden gerekli

Teknolojinin son derece etkin kullanıldığı günümüzde üretimden satış pazarlamaya kadar bütün süreçlerin iyi yönetilebilmesi merkezi bir yönetim ile mümkün olabilmektedir. Holdingleşme ile unvan, marka, tasarım, fikri mülkiyet hakları ve patentlerin işletmeler arasında karşılıklı yararlanmaya sunulması; bilgi alışverişi ve özellikle bilgisayar programlarının kullanılması mümkün olabilmektedir.

Ayrıca, risk paylaşımı, karın aynı grup içinde kalması, güçlü finans imkânlarının yaratılması, uluslararası yayılma, güçlü rekabet ve özellikle vergisel avantajlar holdingleşmeyi cazip kılmaktadır.

Vergisel avantajların üzerinde duracak olursak;

1- İştirak edilen şirketlerin kar dağıtımı halinde, Holdinge dağıtılan kar payı üzerinden, gelir vergisi stopajı yapılmaz.. Holding şirketi bu karı gerçek kişi ortaklarına en erken bir yıl sonra dağıtabileceği için vergi bir yıl gecikme ile ödenir. Dolayısıyla vergi, grup tarafından finansman olarak bir yıl süreyle kullanılmaktadır.

2- Holdinge dağıtılan kar paylarına iştirak kazançları istisnası uygulanmaktadır.

3- Holding aktifinde yer alan bağlı şirketlere ait iştirak hisselerinin satışı halinde, bu satıştan elde edilen kazancın %75’i kurumlar vergisinden istisna edilmektedir.

4- Holdingde bağlı şirketler için doğrudan verilen hizmetlere ilişkin giderler ilgili şirketlere aktarılarak o şirketlerde gider yazılabilir.

5- Holding aktifinde 2 yıl süreyle bulundurulan iştirak hisselerinin satışı katma değer vergisinden istisnadır.

6- Holding banka ve finans kuruluşlarından temin ederek aynı şartlarla iştiraklerine kullandırdığı borçlanmalar,  örtülü sermaye sayılmamaktadır.

7- Ellerindeki başka şirketlere ait hisse senetlerini holdinge ayni sermaye olarak koyan ortakların bu işlemi, hisse senetlerinin satışı mahiyetinde olduğundan bu satıştan elde edilen kazanç değer artışı kazancıdır. Ancak Gelir Vergisi Kanunu’nda hisse senetlerinin 2 yıl süre ile elde tutulmasından sonra elden çıkarılması halinde elde edilen kazanç değer artış kazancı sayılmayıp vergilendirilmemektedir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva