Dr. Berna BRIDGE
Güzel Atamı dünyanın her yerinde tanıtma gururunu yaşıyorum
12 Kasım 2019 Salı

57 yıllık pek uzun olmayan yaşamına neler sığdırmış…

11 savaş

24 madalya

7 nişan

13 kitap

1 ülke

Milyonlarca özgür insan…

Dün Oxford’da dersteyim. Tarih 11 Kasım. Kalbimde Atam, ders anlatıyorum. Dersimin adı Liderlik… Öğrencilerimden biri Yunanlı, Atina’dan, Çin’den gelen bir dekan, öğretim üyeleri, İngilizler, kısacası uluslararası aydın ve entelektüel bir topluluk. Bir öğrencim soruyor:

“Duygusal Zeka Liderlikte önemli dediniz. Neden?” Yanıt veriyorum:

“Duygusal Zeka’daempati önemlidir. Ayrıca doğru iletişim önemlidir. Bir örnek vereyim: Çanakkale Savaşına gidelim. 1915. Osmanlı’ya İngiltere, Fransa, Rusya, sömürgelerinden getirdikleri asker bolluğuyla her cephede saldırıyorlar. Osmanlı tek, ordu yorgun, silah az. Çanakkale’de, binlerce kilometre öteden gelen gencecik, ama neden geldiğini de anlayamamış, anlamlandıramamış Avusturalyalı delikanlılar burada ölmüş, burada defnedilmiş. Savaş kazanılmış ama kayıp çok. Avustralyalı ana-babalar yaslı, bin bir pişman çocuklarını bu anlamsız savaşa yolladıklarına ve yitirdiklerine, yıllar sonra ta Avustralya’dan gelip, bu çocukların mezarını özlemle ziyaret etmek istiyorlar. Duygu yüklüler.

Çanakkale valisi “Eğer siz çocuklarınızı bize saldırmaya yollamış olmasaydınız, onlar da ölmeyecekti” gibi adeta, bunu hak ettiler anlamına bir konuşma hazırlıyor. Empatiden yoksun. Kendi de acılı muhtemel. Büyük Savaş, Kurtuluş Savaşı derken her eve ateş düşmüş, bizim de gencecik çocuklarımız şehit olmuş. Empatiden yoksun, öfke, intikam içinde sözler üretiyor.

Atamız bu konuşmayı görünce, iptal ediyor ve kendisi bir konuşma hazırlıyor: Acılı Avustralyalı anne babalara “Artık sizin çocuklarınız bizim evlatlarımız. Bizim bağrımızda yatıyorlar…”Empati dolu, evladı olmamasına karşın evlat acısını anlamış, hisseden, öfke ve intikam dolu sözler yerine affetme ve sevgi dolu bir hitap…” İşte bu Duygusal Zeka” dedim…

Yani, savaş bitti, kayıplarımızın yasını tuttuk, artık kin gütmeden tekrar dost olma, birbirimize kucak açma vakti… Yunanlı birden ayağa kalktı. Gözleri yaşardı. “Ben bu öyküyü bilmiyordum, ama biz Yunanistan’da Atatürk’ü çok iyi tanırız ve çok saygı duyarız, severiz” dedi. Çinli öğretim üyeleri şaşkın bakıyor. Birisi “Yunanistan ve Türkiye düşman değil mi” diye sordu. Yunanlı hoca “Siyasi platformda evet, ama halklar arasında hayır. Çok ortak noktamız var. Kültürlerimiz, yemeklerimiz, huyumuz suyumuz çok benzer. Halklar birbirini sever” dedi, sözü bana bırakmadan…

Oxford’da seminer şeklinde verdiğim derslerde dünyanın her yanından gelen hocalarla tanışırken burada kendimi ülkemizin elçisi gibi hissediyorum, derslerimde “Yüzyılın En İyi Lideri” Atamızı anlatabilme gururunu ve olanağınıyaşıyorum.

Ve anlat anlat bitiremiyorum seni sevgili Atam…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mesude Öney 5 Şubat 2021 Cuma 21:26

Tebrik ederim. Aydın Türk kadınları olarak Atatürk’ümüzün açtığı yolda onun işığı ile aydınlanıp aydınlatacağız. Teşekkürler size de

Yorumu oyla      2      3  
REŞAT EGELİ 25 Haziran 2020 Perşembe 13:10

Ağzınıza, yüreğinize sağlık. Dünyayı empati , merhamet ve sanat kurtaracaktır.

Yorumu oyla      2      3  
Seckin Yildiz 14 Kasım 2019 Perşembe 14:28

CANSIN Kardesim Can Sagolasin

Yorumu oyla      4      5  
sakine topdemir 13 Kasım 2019 Çarşamba 22:58

berna hocam iyi ki varsiniz iyi ki sizi tanidim.saglikli gunler dilerim.guzel fikirlerinizi ozumseyerek ogrencilerinizin algilayacagini dusunuyorum.

Yorumu oyla      4      5  
GÜLENAY EGELİ 13 Kasım 2019 Çarşamba 15:38

Sizi kutluyorum Faaliyetlerinizin devamı dileklerimle

Yorumu oyla      4      5  
Gulcin Taskin 13 Kasım 2019 Çarşamba 13:52

Ne mutlu ki boyle bir liderimiz olmus. Gurur duyabilecegimiz tarihimizi sekillendiren bir lider. Harika bir ders konusu.

Yorumu oyla      4      5  
Nuri Erkara 13 Kasım 2019 Çarşamba 11:22

Harikasınız hocam.Keşke imkan olsada önce tüm öğretmenlerimize verseniz bu dersleri.Böylece onlarda öğrencilerine anlatırlar.

Yorumu oyla      4      5  
gülce 13 Kasım 2019 Çarşamba 09:25

Çok duygulandım ve ağladım. Zaten her zaman Atatürk aklıma gelse çok duygulanır,dayanamam ve gözlerimden yaşlar boşalır. Ne mutlu bize ki böyle bir liderimiz var.

Yorumu oyla      4      5  
Dr.Barış Şimşek 13 Kasım 2019 Çarşamba 00:40

Atatürk özellikle iletişim konusunda örnek alınacak bin bir hikayenin kahramanıdır. Güzel örnekleri tanıtmaya devam etmenizi candan dilerim, harikasınız hocam..

Yorumu oyla      4      5  
Mesude Öney 13 Kasım 2019 Çarşamba 00:11

Ne mutlu ki böyle bir liderimiz var ve gururla anlatıyorsunuz.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva