Tayfun MARO
Gerçeğin bilgisinden uzaklaşırken
18 Eylül 2018 Salı

Bir gösteri olarak Cumhuriyet’e ve değerlerine bağlılığımızı göstermek konusunda çok başarılıyız. Gösteri toplumunun gösteren ve gösterilen ilişkisi içinde metalaşan her şey gibi Cumhuriyet devrimi de bu gösteri kültüründen nasibini alarak satıhlaştı.

Cumhuriyet, tören ve gösteri olarak toplumsal yaşamda yeniden inşa edilirken, yurttaşlık ilişkisinin de içi boşaltıldı. Aydınlanma ve modernite salt slogan ve biçim olarak algılanır oldu. Tarih bilinci hamasete teslim oldu. Aydınlanma fikrinin yanından bile geçmeyen aydınlanmacı kuşaklar yetişti.

Batılılaşma hareketinin Osmanlı geçmişi ikiyüz yıla yaklaşır. İktidar zümresinin açıklamalarında, bu ikiyüz yıllık geçmişle hesaplaşmadan zaman zaman söz ediliyor.

Geçen yüzyılın başında, 1. Dünya Savaşı sonrasında, Kurtuluş Savaşı’nı yöneten, kazanan ve Cumhuriyet’i kuran Aydınlanmacı Batı cenahının ardılları; bu yüzyılın başında, iktidarı kaybetti.

Yüzyıl sonra, Doğulu ve islamcı hareket iktidarda… Kimi zaman Enver Paşaya kimi zaman Abdülhamit’e benzetilen Erdoğan, bu hareketin lideridir.

300 yıllık batılılaşma hareketinin ve Cumhuriyet devriminin manzara-i umumiyesi böyle…

Bu yüzden, Macron, Erdoğan Türkiyesi’nin Atatürk Türkiyesi ile aynı olmadığını, dolayısıyla Türkiye’nin ancak stratejik ortak olarak kabul edilebileceğini, söylüyor.

Cumhuriyet devrimi, bu ülkede yaşayan her iki kişiden ancak biri tarafından kabul görmekte…

Bu kritik denge, ikibinli yıllarda, Türk-İslam sentezi fikrini iktidara getirdi. Şimdilerde kendisini “yerli ve milli” olarak tanımlayan bu hareketin rövanşist karaktere sahip olduğunu da göz ardı etmemek lazım.

Aydınlanma devrimini ve moderniteyi savunanlar, iktidarı kaybettikten sonra yaşanan bozgunun boyutlarını henüz tam olarak kavrayabilmiş değiller. Bozgun havası hayatın her alanında hissediliyor. Cumhuriyet devriminin getirdikleri bir bir kaldırılıyor. Sözüm ona yeni Türkiye inşa ediliyor; fakat değiştirilenlerin yerine alel acele koydukları hiçbir şey, değişimle yaratılan boşlukları dolduramıyor.

Ne yazık ki bu değişim gerçekleşirken, muhalefetsizlikten, seküler toplum da eli kolu bağlı bekliyor.

Din ve etnisite gruplarının durumunu ayrı tutarsak, Türkiye, demokrasi ve laisite isteyen seküler toplum ile din normlarının kamusal yaşamı belirlediği otoriter yönetim biçimine teşne cemaat toplumu arasında sürekli geriliyor.

Bir karar vereceğiz; Ya uzlaşma ya kavga! Kavga böler. Bir arada barış içinde bu topraklarda yaşamayı arzu ediyorsak, uzlaşmayı ve yeni toplumsal mutabakatı düşünmemiz lazım.  

Bir tarafta, Batılılaşma hareketine karşı duranların ittifakı olarak, islami ve doğu değerleri üzerinden cemaatleşen toplum; Diğer tarafta, Batılılaşma hareketinin ardılı, seküler toplum.

Toplum ortadan yarılmış vaziyette… Cumhuriyet devriminden yüzyıl sonra ortaya çıkan durum bu!

Günümüzde, gerek Aydınlanma düşüncesinin gerek modernitenin sorgulandığı kimsenin meçhulü değil. Fakat bu durumdan İslamcıların görev çıkarması, bırakın çözüm üretmeyi her şeyi çok daha karmaşık hale getirdi.

Bu topraklarda öyle ya da böyle yeni bir hayat yükselecek. Bu kaçınılmaz. Çünkü Dünya değişiyor.

Yeni hayatı nasıl kuracağımıza hep birlikte karar vermek istiyorsak, zaman daralıyor. Meleklerin cinsiyetini tartışmaya devam edersek,  “herkesin kendi yoluna gitmesi” seçenek olarak öne çıkabilir.

İmparatorlukta herkes çekip gitmişti. Geride kalanların kurduğu Cumhuriyet aynı kaderi yaşamasın.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 19 Eylül 2018 Çarşamba 20:53

İslamcıların - ve de etnisitenin- uzlaşı filan istediği yok Sn.MARO; onlar ödün istiyorlar... Kavga bu nedenle çıktı, bu nedenle devam ediyor ve bu nedenle de bitmeyecek gibi görünüyor.

Yorumu oyla      9      7  
Lombak 18 Eylül 2018 Salı 19:17

Biz Atatürkçüler batıya rağmen çağdaş medeniyeti savunuruz. Atatürk''ün dediği gibi Asyalı bir milletiz. Atatürk sonrası batıperverler bizi bağlamaz. Doğu kültürü ilerici ve devrimcidir. Rus ve Çin devrimleri doğunundur. Siz ortadoğu ile karıştırmışsınız. Türkler ortadoğu tarzı yaşam düşlemediler. Tayyipgillerin kitlesi de düşlemiyor. Tayyipgillerin ülkeye ender faydalarından biri türban tartışmasını bitirmek oldu. Böylece mutabakat sağlandı zaten. Yakın tarih konusunda okuduğunuz kaynaklar konusunda fikir ediniyorum. Bunlar Türkiye''yi batıdan değerlendiren akademisyenlerin kimlik siyaseti( sürekli çatışma) filtreli ba?ış açısı. Bu yaklaşımla toplumsal çatışmanın bizzat tetikleyicisi olursunuz. Dolayısıyla izmirde sizin gibi düşünen küçük bir zümre olabilir. Ama milli konularda ülkede mutabakat %75-89 aralığında. İslamcı laik gibi suni gündemlerinizi bu toplum aştı. Burada izmirin%52si ya da hdp''nin ülke genelinde %11''i hiçbir şey ifade etmiyor. Millet tarihsel çizgisinde yürüyor. Sizinkisi sinek vızıltısı.

Yorumu oyla      11      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva