Nedim ATİLLA
Fransa E171’i yasakladı… Mısır şurubu sırada…
18 Aralık 2019 Çarşamba

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara’da ilkokul birinci sınıf öğrencisi Mert Yağız Köksal’ın kantinde satılan içinde sıvı çikolata bulunan oyuncak şırıngadan hayatını kaybetmesi üzerine bakışların çevrildiği okul kantinleri konusunda konuştu. “Kantinde istenmeyen ürünlerin satışıyla ilgili bazı durumlar var” dedi Selçuk…

****

Dünyada da “bazı durumlar” var. Gıdalara beyaz renk vermek, saydam sıvıları buğulu bir görünüme getirmek için kullanılan E171 kodlu titanyum dioksit maddesi, 12 gün sonra yani 1 Ocak 2020’den itibaren Fransa’da yasak!

Biz şırıngalı çikolatadan ölen yavrumuzun son görüntüleri karşısında ah-vah çekerken Milli Eğitim Bakanı bile okul kantinleri hakkında çaresiz demeçler verirken Fransa’da böyle oluyor bu işler…

E-171 yasağının nedeni, bu maddenin güvenilirliği konusundaki belirsizlikler. Kesinlik yok belirsizlik var ve yasağın nedeni bu. İnsani gelişmişlik düzeyi bu işte…

Fransa Ulusal Gıda Güvenliği Ajansı (ANSES) bir süre önce, son dönemde yapılan 25 çalışmanın incelendiği araştırmasını bitirerek titanyum dioksit maddesi hakkındaki kararını açıkladı. Kararda, incelenen çalışmaların bu gıda katkısının güvenliği hakkındaki belirsizlikleri gidermeye yetmediği ifade edildi. Bunun üzerine Fransa Maliye ve Ekoloji Bakanlığı, ihtiyatlılık nedeniyle, bu gıda katkısını içeren ürünlerin 1 Ocak 2020’den sonra market raflarında yer alamayacağını açıkladı.

Fransa, 2018 yılı Şubat ayında Avrupa Komisyonundan, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin E171 konusunda yeninden değerlendirme sürecinin tamamlanmasına kadar, bu katkının kullanımını Avrupa genelinde durdurmasını talep etmişti.

Fransa bu katkının azaltılması ve kullanımının durdurulması konusunda uygulanabilecek alternatif yaklaşımları ortaya koymak üzere konunun uzmanları ile çalışmaktaydı.

Titanyum dioksit partiküllerinin solunmasının kanser riski oluşturduğu bulgusu sonrasında, Dünya Kanser Araştırmaları Merkezi bu maddeyi olası kanserojen maddeler listesine almıştı. E171’in sıklıkla kullanıldığı gıdalar arasında, sakızlar, çikletler, şekerleme, hamur işlerinin üzerinde kullanılan opak kaplamalar ve pudra şekeri sayılabilir.

Mısır şurubuna sıra geliyor…

Gıda dalında 2020 yılında beklenen yasaklar var. “Mısır Şurubu” üzerine konuştuğumuz insanlar “pek yakında” diyorlar.

Çünkü ABD’de yapılan yeni bir araştırma, yoksulluk ve obezite arasında, başrolde mısır şurubunun olduğu endişe verici bir ilişki olduğunu ortaya koydu, obezite ve yoksulluk arasında belirgin bir ilişki yoktu. 1990’dan günümüze gelen 29 yıllık dönemde, obezite ve tip 1 diyabet hastalığının yoksul bölgelerde hızla arttığı görüldü.  Araştırmacılar buradan hareketle “gıda çölleri” olarak adlandırdıkları yoksul bölgeler ve obezite arasındaki ilişkiyi ortaya koymaya çalıştı.

Dünyanın en saygın akademik dergilerinden Nature‘a bağlı PalgraveCommunications’da yayımlanan makalenin en ciddi bulgusu, Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu’nun yoksul bireylerde obezite ile özellikle ilişkili olması.

Mısır şurubu nedir?:Mısır bitkisinden elde edilen nişastanın kimyasal bir işlemin ardından tatlandırıcı olarak kullanılması 1864 yılında başlamış. 100 yıla yakın aynı yöntemle üretilen mısır şurubu, 1967 yılında daha yeni bir yöntemle enzim kullanılarak ticarileştirildi ve ürüne Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu (Mısır Şurubu | Kısaltma: HFCS ) adı verildi.

Mısır şurubu üretilirken,Mısır tanesinden nişasta ayrılıyor,Asit hidroliz adı verilen bir işlemle nişasta şuruba dönüştürülüyor,

Şurupta bulunan dekstroz şekerler tatlandırıcı etkisi olan fruktoz şekerine dönüştürülerek şuruptan Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu elde edilmiş oluyor.

Özellikle ABD’de sağlanan devlet teşvikleri sayesinde üretim maliyetleri oldukça düşük. Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu’nu (HFCS) tatlandırıcı olarak birçok ürününde kullanan üreticilerse bu durumdan oldukça memnun.

Türkiye’de de işi tatlı olan insanlar da oldukça memnun. Afiyet olsun.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mürüvvet Kocabıyık 27 Aralık 2019 Cuma 21:37

Çok faydalı,aydınlatıcı bir yazı,emeğinize sağlık,teşekkürler

Yorumu oyla      4      5  
İpek ergün 19 Aralık 2019 Perşembe 13:27

Tebrikler Fransa darısı başımıza en yakın zamandabizim ülkemizde de hayata geçirilmesini diliyorum

Yorumu oyla      4      5  
Enver Olgunsoy 18 Aralık 2019 Çarşamba 20:12

Nano partikulleri uzun suredir yasakti..

Yorumu oyla      4      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva