Nedim ATİLLA
En kötü barış, savaştan iyidir…
1 Eylül 2019 Pazar

1 Eylül 1939. İnsanlık tarihinin en acımasız, en kanlı savaşının başladığı gün, 1981’de Dünya Barış Günü olarak kabul edildi.

Barış, uzlaşım, uyum, karşılıklı anlayış ve hoşgörü ile oluşturulan dengeli ortamdır. Barış ortamı, bir arada, yan yana, birlikte ve iç içe yaşamayı; dostluk, kardeşlik; eşitlik, özgürlük; uzlaşma-uyuşma, dayanışmayı; dirlik-düzenlik ve birlik-bütünlük içinde olmayı sağlar.

Barışın özünde uzlaşma, uyum ve denge vardır. Barış, insanları ve toplumları rahatlatır, yumuşatır ve esnekleştirir, birbirine açar, yöneltir ve yaklaştırır; birbiriyle buluşturur, birleştirir ve kaynaştırır.

İnsanlar ve toplumlar genellikle sağlıklı, dengeli, uyumlu ve doyumlu yaşamak isterler. Bu da ancak barışla olur, barış yoluyla sağlanır, barış içinde gerçekleşir. Barış, sağlıklı insan ve toplum yapısının temel ve vazgeçilmez gereğidir. İnsanın ve toplumun yapısında, insanlığın doğasında barış vardır.

İnsanların, toplumların ve insanlığın özellikle yerleşik düzene geçmesinden ve başta toprak olmak üzere birçoğu ona bağlı belli şeyleri ne pahasına olursa olsun sahiplenme hırsına kapılmasından bu yana savaşlar artmaktadır. Bu ve benzeri nedenlerle barış, tarih öncesi çağların sonlarından ve özellikle tarih çağlarının başlangıcından bu yana insanlığın en çok gereksindiği olguların başında geliyor..

Çağımızda barışa duyulan gereksinim her şeyden ve her zamankinden çok daha büyük, çok daha öncelikli ve çok daha ivediliklidir. Çünkü, insanlık, özellikle 20. yüzyılda ve 21. yüzyılın başlarında kimi güçler ve odaklar tarafından barış ile birçok haksız, gereksiz ve acımasız savaş arasında sıkıştırılıp kaldı.

Büyük vizyonerimiz, Büyük Atatürk, “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” sözünü 1928’de telaffuz etmiştir. Ulusal kurtuluş savaşını olağanüstü bir başarıyla yönetip zaferle sonuçlandırdıktan sonra saldırgan düşmanlarının tümüyle barış yapmıştır. Ve hemen ardından özgür, bağımsız ve egemen Türkiye Cumhuriyeti’ni kesin olarak kurduktan, tüm dünyaya duyurduktan ve belli ölçüde sağlamlaştırdıktan sonra Batı’daki komşu ülkelerle birlikte Balkan Paktı’nı (1934) ve Doğu’daki komşu ülkelerle birlikte Sadabat Paktı’nı (1937) gerçekleştirmiştir.

Bunların yanı sıra ulusal kurtuluş savaşının başlarından itibaren daha birçok uluslararası ikili ve çok taraflı antlaşmalar sağlamıştır. Böylece Türkiye’yi bir barış adası, Türkiye’nin çevresini bir barış çemberi, Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgeyi bir barış bölgesi hâline getirmiştir. Ve giderek tüm mazlum ulusların özgürlük, bağımsızlık ve egemenliklerine kavuşması öngörüsü ve beklentisiyle her ülkenin bir barış ülkesi, her bölgenin bir barış bölgesi, her kıtanın bir barış kıtası, tüm dünyanın bir barış dünyası olmasını hedeflemiştir.

Büyük Atatürk, bu doğrultuda ulusal, uluslararası ve küresel ölçekli barışçıl yönelim, girişim ve çabaları özendirmiş, yüreklendirmiş, desteklemiş; bunların birçoğunun içinde yer almış, etkin ve kilit rol oynamıştır. Bu çerçevede modern Türkiye, 1923’ten bu yana barış içinde yaşamış, bu arada 6 yıl süren ve yaklaşık 50 milyon insanın canını yakan İkinci Dünya Savaşı’nın kan ve ateşle dolu çatışma ortamının dışında kalmıştır. Bunda İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün de ülkemizi dünyada bir barış adası olarak koruma çabaları da önemlidir.

Atatürk’ün öngördüğü Yurtta Barış, Dünyada Barış sadece bir ilke değildir. Aynı zamanda bir ülküdür, bir amaçtır, bir araçtır, bir yoldur, bir yöntemdir, bir süreçtir, bir üründür.

Kısacası, her yönüyle ve tam anlamıyla insancıl bir yaşama biçimidir. Dileğimiz, bu insancıl yaşam biçiminin her ülkede ve tüm dünyada tam anlamıyla yaygın, etkin ve egemen olmasıdır. Unutmayalım Büyük Atatürk, haklı ve gerekli, zorunlu ve kaçınılmaz olmadıkça savaşa karşıdır.

***

İnsanlığın çok büyük bir çoğunluğu savaşçıl ortamdan uzak, barışçıl bir yaşam özlemi içindedir. İşte bu özlemledir ki insanlık tarihinin en büyük örgütü olan BM-Birleşmiş Milletler Nazilerin Polonya’ya saldırdığı gün 1981’de 1 Eylülü Dünya Barış Günü olarak belirlemişti.

Ama ABD’nin “bir saldırı günü barış günü olamaz” önerisi ile 2001’de ise 1 Eylül yerine, BM’nin tarihinde en önemli günlerden biri olan 21 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak kabul etmiştir. Türkiye, İtalya, Fransa, Yunanistan gibi ülkeler ise 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak kutlamaya devam ediyorlar…

Evet Dünya Barış Günü 1981’den bu yana tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.  Ama, dileğimiz dünyada yalnız bir gün değil, her gün barış olmasıdır; yalnız bir gün değil, her gün barışın egemen olmasıdır.

En kötü barış tüm savaşlardan daha iyidir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Çiko 3 Eylül 2019 Salı 17:56

Bu yazı orjinal mi intihal mi

Yorumu oyla      4      5  
Safiye Handan Yavuzerler 1 Eylül 2019 Pazar 16:42

Kaleminize sağlık, “her gün barışın egemen olması dileğiyle “ ne güzel özetlemişsiniz. Varolunuz .

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva