Fikret İLKİZ
Dokuzuncu senfoni zamanı
2 Ekim 2016 Pazar

Latin Amerika’nın en uzun Kolombiya-Farc savaşı bitti. Küba’da 4 yıl süren müzakereler sonucunda Cartegana’da düzenlenen törenle Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile Timeçonko lakaplı Marksist Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) lideri Rodrigo Londano barış anlaşmasını 27 Eylül 2016’da imzaladılar.

1964 yılında hükümetin topraklarını elinden aldığı köylülerin başlattığı silahlı direniş elli yıl sonra bitti. 220 bin insan öldü,45 bin insan kayıp ve yedi milyon insan evsiz kaldı.  297 sayfalık anlaşmaya göre 7 binbeşyüz gerilla 180 gün içinde silah bırakacak. Savaş suçluları özel mahkemede yargılanacak uyuşturucu ile mücadele sürecek.

Savaş mağdurlarının da aralarında bulunduğu 2 bin beşyüz davetli ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun hazır bulunduğu imza töreninde herkes beyazlara bürünmüştü. Barış anlaşması üzerinde “Geçmişimiz kurşunla yazıldı, geleceğimiz eğitimle yazılacak” cümlesinin kazılı olduğu kurşundan yapılmış kalemle imzalandı.

Kolombiya Devlet Başkanı Santos konuşmasında; “Yarım yüzyılı aşkın süredir gölgesinde yaşadığımız şiddetin korkunç gecesi bitti. Kalplerimizi yeni bir şafağa, olasılıklarla dolu parlak bir güneşe açtık. Her hedefimize ulaşacağız, her engeli aşacağız ve hep hayal ettiğimiz barış içindeki ülkeye kavuşacağız” dedi ve dünyaya “Savaşa Hayır” mesajları gönderdiklerini söyledi. FARC lideri Timoçenko sebep oldukları acılar için özür diledi. “Sözümüz, silahımız olacak. Yeni bir uzlaşma dönemi başlatmak ve barışı inşa etmek için yeniden doğacağız. Hepimiz kalplerimizi ve zihinlerimizi silahlardan arındıracağız. Eşitlik ve adaletsizliğe karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Sosyalist düşüncemizden vazgeçmedik”  dedi (Cumhuriyet 28.09.2016).

Gazete haberinde törenle ilgili bir cümle var. “Beethoven’in 9 Senfonisi’nden Neşeye Övgü notaları yükselirken beyaz mendillerini sallayan davetlilerin çoğu ağlıyordu.”

Beethoven’in dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri vardır. Sadece bir opera (Fidelio) bestelemiştir. İlk senfonisini 1800 yılında bestelemiştir. 3. Senfonisi Eroica’yı Avrupa’ya demokrasi getirdiği için Napolyon’a adamıştır. Daha sonra Napolyon kendini İmparator ilan edince bu adamayı geri almıştır. Sürekli sağlık problemleri çeken Beethoven 1817’de tamamen sağır olmuştur. Sağırlık döneminde bestelediği Dokuzuncu Senfoni, insan sesinin kullanıldığı ilk senfonidir. Hayatının son evresi tam bir sağırlık içinde geçen ve bu döneminde yıllarca üzerinde çalıştığı 9. Senfoniyi tamamlayarak insanlığa armağan eden Beethoven Dünyanın en büyük “ses” şairidir. Dinleyince, duyacaksınız. Bu Senfoniye belki de düdük ya da flüt çalmaya başladığınız çocukluğunuzdan itibaren hiç yabancı değilsiniz ve duymamış olamazsınız… 

İlk defa 7 Mayıs 1824’te Viyana'da Karntnerthor-Theather'da seslendirilen Beethoven'ın 9. Senfonisi, Kral Friedrich Wilhelm'e ithaf edilmiştir. Senfoninin son bölümü Shiller'in Neşeye Övgü şiirinin bestelenmiş halidir. 1785 yılında Alman ozan, oyun yazarı ve tarihçi Friedrich Schiller tarafından yazılan ve Neşeye Övgü (Ode To Joy) kasidenin girişi şöyledir:

Neşe, Tanrıların güzel kıvılcımı,
Ey Elizyum kızı,
Giriyoruz coşkuyla,
Senin ilahi, kutsal mabedine!
Senin büyünle birleşir,
Geleceğin acımasızca ayırdığı;
Tüm insanlar kardeş olur,
Yumuşak kanadın altında.

19 Ocak 1972’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Beethoven’in 9. Senfonisinin sonundaki Neşeye Övgü bölümünü Avrupa Birliği'nin resmî marşı olarak kabul etmiştir.  

Neşeye Övgü, Neşeye Ağıt veya Neşeye Şarkı isimleriyle bilinen şiirin bestelenmiş sözleri şöyledir: “Kardeş olun ey insanlar, / Bunu ister tanrımız! / Bu dünyada her şey geçer, / Yalnız sana dost kalır./ İnsanlığa doğruluğa,/ Göğsünü aç korkma sakın./ Hür doğmuştur insanoğlu, / Hür yaşamak hakkıdır.”

Ve 9 Senfoninin ilk seslendirilişle ilgili Beethoven’in çok hazin öyküsünü anlatan 1942 yılında yazılmış birkaç satır… Bilgi notuna göre; aşağıdaki satırlar Cevad Memduh Altar’ın, Ludwig Van Beethoven’in ölümünün 115. yılı vesilesiyle 18 Nisan 1942 Cumartesi günü Ankara Devlet Konservatuarı salonunda düzenlenen 9. Senfoni konseri dolayısıyla yayımlanan kitapta yer alan yazısının bir bölümüdür (Youtube/Mynet).

“Bundan tam yüz on sekiz yıl önce, 1824 yılı Mayısının yedinci günü, insanlığın kültür tarihine yepyeni bir sanat eseri katılmıştı. Aynı gün, yapılıp bitmesi daha yeni sona ermiş olan Viyana Saray Tiyatrosu’ndaki konseri dinlemeye koşanlar, büyük ses şairi Beethoven’i, üzerinde senelerce çalışarak yarattığı Dokuzuncu Senfoni’sini insanlığa armağan ederken gördüler. Hayatının son yaratma devresini tam bir sağırlık içinde geçiren büyük dâhi, bu ulu eserinin ilk çalındığı gün, ödevini tam olarak başarmış bir kahraman edasıyla orkestra şefi yerinde ayakta duruyor ve üç yüz kişiden ibaret olan orkestra ile koroyu Konzertmeister yerinden, arkadaşı Umlauff, onun yerine idare ediyordu. O gün, bu tarihe mal olan hadisenin nasıl geçtiğini yakından görenler, güzel olduğu kadar da içler parçalayan bu manzara karşısında gözyaşlarını tutamadılar, çünkü senfoninin devamı boyunca orkestra şefi yerinde hiçbir şey işitmeden ayakta durmuş olan büyük sanatçı, eser çalınıp bittikten sonra, hükümdarlara bile nasip olmayan şiddetli alkış tufanını da işitememiş ve ancak hayranlarından biri tarafından kollarından tutulup salona çevrildiği zaman, halkın büsbütün alevlenen heyecanı karşısında olan biteni anlamış ve sevindiği kadar da acı duymuştu.”

192 yıl önce üçyüz kişiden oluşan orkestranın şefi olarak ayakta duran, kulakları duymayan ve insanlığa adadığı 9. Senfoniyi seslendiren Beethoven’i, “tarihe mal olmuş o gün”; insanlar gözyaşları içinde ayakta alkışlamışlardı…

192 yıl sonra Kolombiya’da barışa imza atılırken, alkışlar arasında “Beethoven’in 9 Senfonisi’nden Neşeye Övgü notaları yükselirken beyaz mendillerini sallayan davetlilerin çoğu ağlıyordu.”

İnsanlık ve barış için Kolombiya’da imzalanmış olan anlaşma, tarihsel bir olaydır. Ama yalnızca barışa atılan imza anlamında veya genel anlamda tarihsel değildir. Böyle bir olay aynı zamanda belli bir tarihsel süreç içinde “somut” bir barış talebi, somut bir geçmişle somut bir geleceği birbirine bağlayan; somut bir şimdiki zamandır.

Beethowen’in duyguları, düşünceleri, hayatındaki her şey ne kadar özel ve sağırlığı ne kadar ona ait olursa olsun insanlığa armağan “Dokuzuncu Senfoni”;  kulakları duyanlar, gözleri görenler ve tüm insanlık için tarihsel bir nitelik kazandı…

Duymadınız mı? Duydunuz, sağır değilsiniz. Görmediniz mi? Gördünüz, kör değilsiniz. Tanık değil misiniz? Şahitsiniz her şey gözlerinizin önünde yaşandı…  

Tarihin şimdiki zamanı; Beethoven’in 9 Senfonisini, Kolombiya barışını, barışa imza için kurşundan kalemi, barış adına dökülen gözyaşları ve alkışları somut bir geçmişle somut bir geleceğe bağladı.

Şimdiki zamanın kökleri geçmişte, geleceğin kökleri de şimdiki zamandadır.   

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva