Ahmet Aydın AKANSU
Devlet ve hükümet başkanlarından “Söz” isteyecek
31 Ağustos 2019 Cumartesi

23 Eylül’de New York’ta İKLİM ZİRVESİ yapılacak. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon iklim değişikliği ile mücadele konusunda Devlet ve Hükümet Başkanlarından “Söz vermelerini” isteyecek. Çünkü küresel ısınmanın yani dünyanın aşırı ısınmasının yol açtığı doğal felaketlerin önüne başka türlü geçilemeyecek. Avrupa’da ölümlere yol açan aşırı sıcaklar, yüz binlerce hektar orman yangınları, aşırı yağışlarla binlerce can kaybı, evini, mahsulünü kaybedenler, göllerin bir bir kuruması, endemik bitkilerin, yaban hayvanların yok olması, buzulların erimesinin sebebi küresel ısınmadır. Birleşmiş Millet İklim Değişikliği örgütünde görev yapan 257 bilim insanı, 2013 yılı Eylül ayında açıkladığı raporunda KÜRESEL ISINMA’nın durdurulmaması halinde çok büyük doğal felaketlerin yaşanacağına dikkat çekmişti.  Ancak başta Amerika olmak üzere pek çok ülke bu raporu dikkate almamıştı. Rapordaki uyarılar bir bir yaşandı. 2018 yılı Ekim ayın da açıklanan raporda bir öncekine göre daha fazla uyarılar vardı.  Acil başlığı ile yanınlanan raporda devletlerin atmosfere salınan karbon gazını azaltılması isteniyordu. Yani fosil yakıtlar olan kömür ve petrol türevi maddelerin aşırı kullanılması dünyayı felakete sürüklemişti. Sadece elektrik üretimi yapan kömür santrallerinden atmosfere salınan karbon gazı oranı yılda 8 MİLYAR TON olarak hesaplandı. Yani beyaz enerji denilen rüzgar, güneş, jeotermal, okyanus dalgaları gibi enerji üretimine acilen geçilmesi gerekiyor.

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

Dünyanın en fazla kömür tüketen ülkeleri Çin, Rusya, Pakistan ve Türkiye ilk dört ülke arasında yer alıyor. Küresel ısınmanın durdurulmasında fosil yakıtlar olan kömür ve petrol türevi maddelerden vazgeçilmesi, ormanlar ve tatlı su kaynaklarının korunması, enerjinin tasarruflu kullanılıp, gereksiz ve aşırı tüketimden vazgeçilmesi en önemli maddelerin başında geliyor. İnsan yaşamında yiyecek, giyecek ve özel tüketime kadar her ürünün karbon gazı olarak dünyaya bir maliyeti var. Basit birkaç örnek vermek gerekirse, bir ayakkabının üretiminde 6 saat elektrik, 800 litre su, pantolon için 2 saat elektrik 150 litre su, bir gömlek için bir saat elektrik 80 litre su harcanıyor. Diğer ürünler için harcanan elektrik ve su miktarını düşünmek bile ürkütüyor. Yani doğal kaynakları gereksiz ve aşırı lüks yaşam için heba etmemek gerekir. 23 Eylül’de New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi’ne 120 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılacak. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon iklim değişikliğiyle mücadelede devlet ve hükümet başkanlarından “Söz vermelerini” isteyecek. 13 Aralık’ta da Şili’de BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı yapılacak.

Dilerim yaşanan doğal felaketlerden dersler çıkarılıp acil önlemler alınır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva