Nedim ATİLLA
Coğrafya kaderdir…
9 Ekim 2017 Pazartesi

İzmir’e az uğradığımız aylar başladı… Bir haftadır gezdiğimiz, Muğla’dan, Mardin’den, Adana’dan, Mersin’den yazacak o kadar çok not birikti ki. Bugün Mardin’den notlar yazmaya devam edecektim ama son gelişmeler üzerine Türkiye’nin itibarı üzerine bir şeyler yazmak şart oldu.

Tekrarlamakta zarar yok: Ülkemiz, dünyanın siyasal, askeri, ekonomik ve toplumsal yönden en değişken bölgelerinin kesiştiği bir konumda yer alıyor. Soğuk Savaş sonrası başlayan küresel dönüşüm yanında, bölgesel gelişmelerin etkilerini İzmir’in sokaklarında bile hissetmenin mümkün olduğu bir coğrafya burası. İbni Haldun’un sözünü yineleyelim: Coğrafya kaderdir…

Elbette Büyük Atatürk’ün yolumuzu açtığı gibi uluslararası barış ve milli yararlarımız her şeyden önemlidir. Türkiye'nin uluslararası barış ve işbirliği ile milli yarar ve istikrarını birlikte gözetme ihtiyacı Atatürk tarafından en özlü biçimde vurgulanmıştır: Yurtta Sulh Cihanda Sulh!

İçeride ve dışarıda barışçı, gerçekçi ve şeffaf bir politika izlenmesi aslında bir mecburiyet...

Ulusal ve doğal kaynaklarımızdan, teknolojik olanaklarımızdan en etkin biçimde yararlanabilmek ise, milli birliğin ve egemenliğin bir arada korunmasıyla gerçekleşebiliyor. Bu nedenle Cumhuriyetimiz, ulusun birliği ve egemenliği ilkesi üzerine kurulmuştur.

Günümüzde, küresel ve bölgesel değişim süreçlerinin olumlu etkilerinden söz edilirken, dünyada ulus devletlerin yerini, ulus-üstü, bölgesel ve küresel örgütlere, ulusal çıkar çekişmelerinin de karşılıklı bağımlılığa bıraktığını savunanlar var… Aynı süreçlere eleştirel yaklaşanlar ise, ulus-üstü örgütlerin kendi içinde varsayıldığı gibi, demokratik ve eşitlikçi olmadığına, karşılıklı bağımlılığın da gerçekte tek yönlü işleyişini sürdürdüğüne dikkat çekiyorlar.

Refahı yüksek ve huzurlu ülkelere bakın: Bireylerinin aklını ve bilincini özgürleştiren, kendi ilerlemesine yön verebilen uluslar, çağdaş kalabilme çabasında avantaj sağlıyorlar. ,

Uluslararası güvenlik ve istikrarın boyutları, küreselleşme süreçlerinin etkisiyle genişliyor. Su, enerji, gıda ve ulaşım gibi insanlığın temel gereksinimlerini kapsayacak biçimde nitelik değiştiriyor.

Dünyanın önemli bir bölgesinde yer almakta olan Türkiye, komşularıyla ve yakın çevresinde bir barış ve işbirliği kuşağı yaratılmasını istemelidir. Başka seçeneklerden zarar görürüz.,

Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'da süren anlaşmazlıkların barışçı yollardan çözümüne içten ve olumlu katkılarda bulunmaya mecburuz. Bu anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması, kuşkusuz ülkemize ve bölge ülkelerine, bundan sonra halklarının sorunlarını çözmek ve yaşam düzeyini yükseltmek yolunda daha fazla zaman ve kaynak kullanımı için olanaklar yaratacaktır. Bu sağlanabilirse ülkemiz daha da itibarlı konuma yükselebilir… Yoksa…

Türkiye’nin itibarından daha önemli neyimiz var ki?


 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva