Harun ÖZDEMİR
Adil yargılanma talebi öldürür mü?
29 Ağustos 2020 Cumartesi

İnsanlık tarihinin en büyük buluşu “hukuk”tur. Taraflar kural koyabiliyor ve kural, krala ve sıradan insana kadın-erkek, zengin-yoksul ayrımı yapılmadan uygulanabiliyorsa bundan daha büyük buluş olamaz.

Musa’dan önce de kurallarla yönetilen topluluklar vardı. Ama halka uygulanan kurallar; kral ve hanedana uygulanmazdı. Tarihte kural koyan ve halka ve kendisine eşit uygulayan ilk kişi, Yahudilerin ve Hıristiyanların peygamberi Musa’dır.

Tevrat’ın Tesniye bölümünde Musa, kuralları İsrailoğulları’na tebliğ ederken örneğin,

Vuran vurulacak!” dediğinde, halk sorar

Sen de mi?” Musa yanıt verir

Ben yaparsam ben de!” Musa

Zina yapan taşlanacak!” der. Halk sorar

Sen de mi?”

Musa her kuralı halka tebliğ ettiğinde halk tekrar sorar, o da halkın aklında yanlış kalmasın diye aynı yanıtı tekrar eder,

Ben yaparsam ben de!”

***

Musa, insanlık tarihinin en büyük hukukçusu ve adil yöneticisidir. Bundan emin olabiliriz.

O; üç kıtayı fetheden bir devletin başkanı değildi. Sadece sürgünde olan 12 konar-göçer kabilenin başkanıydı. O, konar-göçer toplulukta koyduğu kurallar ve yaptığı uygulamalar ile insanlığa “hukukun üstünlüğü”nün ne demek olduğunu gösterdi.

Musa; kralların ve hanedanların yargılanmadığı bir çağda, Firavunlar çağında, kuralları ve kendisinin de herhangi bir kişi gibi yargılanabileceğini topluma defalarca anlattı. Bundan dolayı Musa, hukuktan ve hukukun üstünlüğünden nasiplenmek isteyen insanlığa parlak örnekler sundu.

Böylece Musa, önce Yahudi, sonra da Hıristiyan şeriatının örnek peygamberi oldu.

***

Musa; Müminlerin de peygamberi olsaydı, onun şeriatından azıcık nasiplenirlerdi. 57 Müslüman devlette kralı ve dilenciyi ayrım yapmaksızın adil yargılayan bir hukuk düzeni ne yazık ki yok. Durum böyle olunca, Musa’nın Müminlerin peygamberi olduğunu söylemek de zordur!

Bilindiği gibi bir peygambere inanmak, takım tutmaya benzemez. Ona inanmanın gereğini yapmak gerekir.

Örneğin İsrail Devleti’nde hukuk herkese ayrım yapmaksızın uygulanır. Birileri gücünü kullanarak yargıçları etkilemişse, çok geçmeden gerçekler ortaya bir şekilde çıkar ve yargılanır. Haksız olduğu kanıtlandığında da cezaya çarptırılır.

İsrail’de Yahudi şeriatına olan inanç, başbakan ve cumhurbaşkanına duyulan korkudan daha fazla olmalı ki herkes yargılanabiliyor. Yetmiş yıllık İsrail Devleti’nin geçmişinde bunun çok sayıda örneğine rastlanabilir.

Ama herhangi bir Müslüman devlete baktığımızda yönetici darbe ile tutuklanmamışsa onu yargılamak imkânsız gibidir. Onun için

Kahrolsun İsral!” diyorum.

***

Av. Ebru Timtik, mahkum olduğu davadan dolayı defalarca adil yargılanma talebi başvurusunda bulunmuş. İki yüz otuz sekiz gün boyunca birçok kişi devreye girmiş, tekrar yargılanması için veya ölüm orucunu bırakması için. Adalet sistemimiz ipe un sererek adeta Ebru Timtik’in ölmesini beklemiş.

O da öldü.  

Sonunda zavallı Ebru’nun yorgun ve bitkin bedeni, adil yargılanma talebi için başlattığı açlık grevine yenik düştü.

Bu noktada ne söylenebilir derseniz benim tepkim nettir:

Kahrolsun İsrail!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Harun Özdemir 29 Ağustos 2020 Cumartesi 14:47

Islam hukuk mezheplerine göre “ sanık İdamla yargilanirken hüküm infaz edilmeden sanık lehine bir şüphe ortaya çıkarsa karar bozulur ve idamlık dava para cezasına dönüşür”. Bu açıklamayı Zonguldak Amele Cemiyetindeki bir grup işçi için yapıyorum. Açıklamamın suçlunun sahip olduğu hakları unutan avukatlarla hiçbir ilişkisi yoktur.

Yorumu oyla      2      5  
Arif Çelik 29 Ağustos 2020 Cumartesi 13:57

Batılıların müslümanlara barbar demesinin kör bir kin ve nefretten kaynaklandığını zannederdim, ne kadar sağlam bir zemini varmış oysa

Yorumu oyla      4      5  
Fikret Aslan 29 Ağustos 2020 Cumartesi 13:41

Av. Ebru TİMTİK teröristlere yardımcı olduğu için bana göre terörist bir kişi idi ancak Hukuk ve Adalet herkese eşit olmalı, hırsız normal vatandaşta olsa Padişahta olsa hırsızdır. 7 yaşındaki oğlan çocuklarına tecavüz edenlere devletin bütün imkanlarını peşkeş çekenlerde bana göre tecavüzcüdür.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva