Nuray KAYA
6284  nedir?
27 Mayıs 2019 Pazartesi

Kadın Cinayetlerini  Durduracağız  Platformu’nun 2018 verilerine göre  erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 440  ve cinsel şiddete maruz kalanların sayısı 317.

 Bu yılın ilk dört ayında  137 kadını da aynı şekilde kaybettik.  Ocak ayında  43;  şubat ayında  31; mart ayında  27 ve  nisan  ayında 36 kadının yaşama hakkı elinden alındı. Bunlar takip edilenler,  bilgilerine ulaşılanlar ve kayıt altına alınanlar...

Verilerin sayısal istatistikten çok daha derin anlamı var. Okuyup geçeceğimiz türden sayılar değil bunlar.

Atmayan bir kalp, susturulan bir ses, kulak tıkanan çığlık, kahreden ağıt  dört bir köşesi

Her gün yeni bir kadın cinayetine, çocuk tecavüzüne, hayvana işkenceye gözlerimizi açarken ülkenin huzur bulması mümkün mü sizce?

Hayatın  her alanında  ve anında  güvercin tedirginliğiyle yaşıyoruz. Başkalarının hayatları hakkında ahkam kesmeye meraklı, evrensel hukuktan ve bilimden uzak dedikodu sohbetlerinde  ve  yargılayıcı bir toplumda hepimizin işi çok zor.  

Bakışları, sözleri, davranışlarıyla taciz eden;  karnımızdaki bebekten, dudağımızdaki rujdan, şortumuzdan, taytımızdan,  saçımızın topuzundan yahut örtüsünden, gözümüzün rengi, dekoltemiz  ve  kahkahamızdan rahatsız olanların olduğu hastalıklı  toplumda var olma mücadelemizi sürdürüyoruz    

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ndaki ilgili yönetmeliğin tam uygulanması bu yüzden önemli. 

Kadınlar, yaşamın her alanında ve tüm baskılara rağmen bunun mücadelesini veriyor.

Geçtiğimiz hafta  doktor eşi tarafından çocuklarının gözü önünde  katledilen avukat kadını  öğrenince bir kez daha  yazmak istedim. Bir kişiye dahi ulaşabilirsem ne mutlu.

Devletin, kadınları korumak zorunda olduğunu vurgulayan  6284’ten  bu sebeple kısaca bahsetmek istiyorum. Lütfen sizde çevrenizdeki herkese özellikle de kadınlara bu özet bilgileri ulaştırınız.

6284’ün amacı  net şekilde belirtiliyor. Sorun  yasaları ilgili kurumlarca  tam uygulanamaması zaten.

Bu yönetmelik, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi ile şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişiler hakkında şiddetin önlenmesine yönelik tedbirler ile bu tedbirlerin alınması ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar, deniyor amacını anlatırken.

 Şiddete maruz kaldığınızda, emniyet güçlerine, jandarmaya, aile mahkemeleri, barolar, sağlık kuruluşları,  şiddetle mücadele merkezleri ve kadın danışma merkezleri, kadın örgütlenmelerine başvurabilirsiniz.

Resmi ya da dini nikahlı kocanız  yahut boşandığınız kocanız, sevgiliniz, eski sevgiliniz, ailenin erkekleri ya da hiç tanımadığınız bir erkek size şiddet uyguluyor olabilir.

Polis’e  155;

Jandarma’ya 156 ;

Sosyal Destek Hattı’na 183’ten ulaşabilirsiniz.

Lütfen yalnız olmadığınızı hep aklınızda tutun. Sessiz kalmak, yok saymak hele hele şiddet uygulayanı  mahalle baskıları nedeniyle  korumak çözüm olmadı, olmayacak. Şiddet asla kader değildir.Bu döngüden kurtulmak için mutlaka süreçle ilgili bilgisine güvendiğiniz bir kuruma, kişiye başvurun.

NOTLARI PAYLAŞALIM

6284 Sayılı Kanun kapsamında şunları hep aklımızda tutalım:

*Acil olarak güvenli bir yere ihtiyacınız varsa çocuklarınızla birlikte bir kadın sığınma evine yerleştirilmeyi talep edin. Az önce bahsettiğim resmi kurumlar ya da kadın örgütlenmeleriyle iletişime geçmeniz de bunun için çok önemli.

 

*Geçici  Koruma talep ederek bir polisin görevlendirilmesini talep edebilirsiniz.

*Şiddeti uygulayanın evden uzaklaştırılmasını yahut size yaklaştırılmamasını talep edebilirsiniz.

*Şiddet uygulayanın çeşitli iletişim kanallarıyla size ulaşmasının engellenmesini talep edebilirsiniz.

*Kimlik ve adres bilgilerinin başta olmak üzere tüm bilgilerinizin resmi kayıtlarda gizlenmesini talep edebilirsiniz.

*Kimlik, diploma, ehliyet gibi  bilgilerinizin değiştirilmesini isteyebilirsiniz.

*Şiddet uygulayanın silahı varsa bunun polise teslim edilmesini talep edebilirsiniz.

*Çocuklarınızın geçici velayetini alabilir ; kendiniz ve çocuklarınız  için tedbir nafakası talep edebilirsiniz.

*Geçici maddi yardım talep edebilirsiniz.

*Aile birliği içinde alınan evinizin eşiniz tarafından satışının engellenmesi için aile konutu şerhi konulmasını talep edebilirsiniz.

*Eğer bu kanun kapsamında koruma kararı aldıysanız sigortalı değilseniz ya da sigorta prim borcunuz olsa dahi sigortalı sayılır ve genel sağlık sigortasından  yararlanabilirsiniz.

 

Not:  Çevrenizde  ne yapacağını, nereye gideceğini bilmeyen  kadınlar varsa lütfen  onlara bu bilgileri ulaştırarak yardımcı olunuz. Yeterince zor olan yaşamlarını bir de bizler duyarsızlığımızla zorlaştırmayalım. Teşekkürlerimle...  

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A 27 Mayıs 2019 Pazartesi 15:42

Sizinki gibi iyi niyetli ama bireysel yazılar/çabalar yeterli değil Sn.KAYA... Ayrıca bu alan devletin himayesine/şefkatine(!) bırakılacak kadar da basit değil... Kadınlar yasal biçimde örgütlenip yine yasal biçimde alanlara çıkıp yasal direnme haklarını kullanmadıkça yaşamlarına/bedenlerine yapılan ölümcül saldırılar devam edecektir.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva