Nedim ATİLLA
26 Ağustos’u idrak etmek…
26 Ağustos 2016 Cuma

Bugün Fuar açılıyor… Fuar-Kültürpark üzerinden yazılacak çok şey var… Ama her sabah yeni bir acı haberle uyanan insanlar olarak bugün Fuarı yazmayı aklımıza bile getirmemeliyiz  diye düşünüyorum.

Bugün memleketin haline bakıp defi dümbeleği bir kenara bırakıp 26 Ağustos’un önemini anlamamız gereken bir gün… Fuar’da olup biteni, uzun vadeli hesapları yeniden yazacağım. Ey yeni İzmirliler, önce şunu öğrenin: Fuar’ın kapıları Türkiye’nin emperyalizme karşı kazandığı savaşın izlerini taşır. 9 Eylül, Lozan, Cumhuriyet, Montrö ve 26 Ağustos…

Öyleyse girelim 26 Ağustos kapısından… Ruşen Eşref Ünaydın 26 Ağustos 1922 sabahı yankılanan etkileyici top seslerine ilişkin şöyle demiştir: “Ve bir Ağustos sabahı Afyonkarahisar karşısındaki tepelerden gürüldettiğin top, bütün yumulu gözleri uyardı… O kükreyiş, içli dışlı anlayışsızlara işte senin cevabındı.”

26 Ağustos 1922 sabahı düzenlenen kararlı ve büyük bir saldırı hareketi; Kurtuluş Savaşımızda zafere atılan son adımdır. 26 Ağustos sabahı başlayan topçu ateşi, Ruşen Eşref Ünaydın’ın deyişiyle “kükreyiş” 30 Ağustos’ta büyük zafer ile sonuçlanmıştır. Emperyalizm yenilmiştir.

Sevr Antlaşması ile bu ülkeyi sömürge yapabileceği gibi aymaz bir düşünceye kapılan batı emperyalizmi; hak ettiği yanıtı yiğit bir ulusun özgürlük ve bağımsızlık uğruna tereddütsüz vatanına can vermek için kendi canından vazgeçen çocuklarından öğrenmiştir. Fuar yıllarca Lozan Kapısında açılmıştır!

Gazi’nin askerî dehasının ulusun yiğit çocuklarının kahramanca savaşı ile birleşmesi; eski adıyla düvel- i muazzama bugünkü tanımıyla emperyalizmin yenilebileceğini gösteren sadece ulusal değil, evrensel bir destan yaratmıştır.

26 Ağustos 1922 ‘den 15 Temmuz 2016’daki aşağılık darbe girişimine de ders vardır: Batı emperyalizmine Türkiye’yi işgal için çok farklı, Türkiye’ye özel bir yöntem geliştirilmesi gerekliliğini öğretmiştir. Bu yöntem; vatanın kalelerinin içeriden yavaş yavaş, adım adım, fark ettirmeden ele geçirilmesi, halkın uyutularak, işgalin gizlice gerçekleştirilmesidir. FETÖ denen gözü dönmüş hain ve haşhaşi sürüsü az daha bunu başaracaktı. Tabii ki sonuçta yine yenileceklerdi…

Cumhuriyetimiz Mustafa Kemal ve sonrasında İsmet İnönü’nün “demokratikleşme” girişimleri ile bu noktaya gelmiştir.  “İnsan hakları” ve “barış” gibi kavramlar kurucu Cumhuriyet ideolojisinin özüdür.

Türkiye’nin her yerindeki aymazlara bir notla bitireyim bu yazıyı:

Türk ulusunun, yaşama hakkını onuruyla elde ettiğini, bu özelliğiyle dünyada saygınlık kazanmış bir millet olduğunu unutmayın. Birinci Dünya Savaşı'nın ardından başlayan süreçte, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan bir millet, Yüce Atatürk'ün çevresinde kenetlenerek, tarih önünde büyük bir sınav vermiş, haklı davasını başarıyla sonuçlandırmıştır.

'Ya istiklal, ya ölüm' parolasıyla yürütülen Kurtuluş Savaşı, tüm aşamalarında özverinin, cesaretin, yurt sevgisinin, birlik ve beraberliğin doruk noktasına çıktığı kahramanlık destanımızdır.

İçinden geçmekte olduğumuz günler, Cumhuriyetimizin temel niteliklerinin korunması, erdemlerinin yaşatılması, çağdaşlaşma atılımlarının kararlılıkla sürdürülmesi, evrensel değerlerin yerleşmesi için yeniden ve yeniden başlama günleridir.

26 Ağutos’tan 9 Eylül’e… Kutlu olsun…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat Tuncay 28 Ağustos 2016 Pazar 10:19

Koşuyorum Ağustos'un sıcağında / Afyon ovasında / Koşuyorum ayaklarım yok./ Uçuyorum, alçaktan uçan alıcı kuşlar gibi / Sene miladi dokuz yaz yirmi iki./ Bu mevsimde/ Yanar Afyon ovası cayır cayır./ Cayır cayır yanmakta yüreğim./ cayır cayır yakılmış köylerden geçiyorum./ Çeşmeler kuru, dereler kurak./ Anlatılmaz bu sıcakta bir tas suya hasret./ Koşmak ve savaşmak.

Yorumu oyla      11      5  
mehmet f.yavuz 26 Ağustos 2016 Cuma 15:44

Kutlu olsun Sn.ATİLLA...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva