Ümit YALDIZ
23 Haziran: Öncesi ve sonrası!
9 Mayıs 2019 Perşembe

Ne diyordu Ali İhsan Yavuz: İstanbul seçimlerinde hiçbir şey olmadıysa bile bir şey oldu. Evet, gelinen noktada Yavuz’un haklılığı ortaya çıkıyor.

YSK kararından sonra ‘bir şey’ değil çok şey oldu.

Zaten yerlerde olan hukuka/adalete güven tamamen sıfırlandı mesela.

Sandık meşruiyeti, iktidarın seçimle değişeceğine olan inanç da sıfırlandı.

Kör, topal ya da eksik de olsa demokrasimiz çok ağır bir yara daha aldı.

Hâkimler kararlarıyla konuşur derler.

YSK gibi demokrasinin teminatı görülen bir kurumda görev yapan ‘yüksek rütbeli’ 7 hâkimin verdiği bu karar siyasi tarihimize geçmiştir. Öyle altın harflerle falan da değil.

Kararın adil olmadığını anlamak için hukuk fakültesi bitirmeye lüzum yok. Bırakın hukuk fakültesini okuma yazma bilmeye bile gerek yok. Bir zarftan çıkan 4 oyun sadece birini iptal ediyorsanız bunu evdeki 5 yaşındaki torunlarınıza bile anlatamazsınız. Ve anlatamayacaksınız da…

Eğer İstanbul seçimlerinin tamamını iptal etmiş olsalardı bugün onları savunacak argümanlara sahip olabilirdik. Ama bir zarfa konulan 4 oyun 3’ünü geçerli sayıp 1’ini iptal ederseniz sadece toplumsal vicdanı kanatmakla kalmaz size hukuk tahsili veren hocalarınızın da kemiklerini sızlatırsınız.
Ve sızlattınız da…

-Sandık kurullarının oluşumunda tam kanunsuzluk varmış. Peki, sandık kurullarını kim oluşturdu?

Cevap: YSK!  Diyelim ki var. YSK kendi kusurunu hukuken İmamoğlu’na fatura edebilir mi? Bu başka bir tam kanunsuzluk olmuyor mu? Peki, tam kanunsuzluk ilçe belediye başkanlarının, meclis üyelerinin, muhtarların seçimine neden etki etmedi? Yoksa seçimin toptan yenilenmesi halinde birileri evdeki bulgurdan da olmaktan mı korktu?

Peki, 16 Nisan 2017 referandumunda milyonlarca mühürsüz oy pusulasının geçerli sayılmasında ‘tam kanunsuzluk’ yok muydu?

YSK kararı sonrası konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül diyor ki: “Anayasa Mahkemesi’nin 2007 yılındaki haksız “367 Kararı” karşısında ne hissettiysem, başka bir yüksek mahkeme olan Yüksek Seçim Kurulu’nun dün aldığı kararı duyunca aynı duyguları yaşadım. Yazık, bir arpa boyu yol alamamışız”

Seçimle işbaşına gelen son Başbakan Ahmet Davutoğlu diyor ki: Türk siyasi hayatının ve demokrasisinin tüm eksiklerine rağmen en önemli gücü sandığın meşruiyetidir. Mazereti ve gerekçesi ne olursa olsun 31 Mart seçimleri sonrasında yaşananlar ve YSK’nın iptal kararı bu temel değerlerimizin zedelenmesine yol açmıştır.

TBMM Eski Başkanı Bülent Arınç diyor ki: Sonucun belli olmadığı her gün, Ekrem İmamoğlu'nun üzerine koyuyoruz. 1 kat, 2 kat, 3 kat, 5 kat, 6 kat.  Beş sene sonrasının Cumhurbaşkanı adayına hazır olun. Bir işi kokutmamak lazım”

Bu ülkeyi 17 senedir tek başına idare eden AK Parti’nin kuruluş hamurunu yoğuran,2001 ruhunun önemli parçaları söylüyor bunları.  Bunlar korku duvarını aşanlar… Bir de dost sohbetlerinde içini dökenler var.  Son bir haftada konuştuğum çok önemli AK Partililerden şu cümleleri duydum.

-Bizimki (Tayyip Erdoğan) sürecin ve yaşının verdiği duygusallıkla bir süredir çok yanlış kararlar veriyor. Ne yazık ki çevresini kuşatan kripto FETÖ’cülerin etkisinde kalıyor.

-Tabanda ciddi bir çözülme başladı. Bu işin geri dönüşü yok.

-Reisin partinin başkanlığını bırakıp Türkiye’nin cumhurbaşkanlığına dönmesi lazım... Herkesi kucaklamak şart…Ekonomi yönetilemiyor. Partiyi de yüzde 30-35 bandında tutabilecek birine teslim edip yeniden yapılanmayı sağlaması lazım. Aksi takdirde gidiyoruz.

*

Korku dağı aşıldı. Macun tüpten çıktı. Artık herkes konuşuyor. Sade vatandaşından, AK Partili kurmaylara sanatçısından yazarına kadar…

Ulu, dokunulmaz, eleştiriden münezzeh, eleştirilmesi teklif dahi edilemez görülen Reis, artık beraber yürüdüğü, beraber ıslandığı arkadaşlarınca topa tutuluyor.

İronik olansa siyasi hayatını birazda yaşadığı mağduriyetlere borçlu olan Erdoğan efsanesinin gelinen noktada mağduriyetlerin sebebine dönüşmesidir.

Oysa her şey açık ve netti. Vatandaş 31 Mart’ta çok önemli mesajlar vermişti.

Cumhur ittifakını yüzde 50’nin üzerinde tutarak hükümete güvenoyu sorunu yaratmamış ama büyükşehirleri elinden alarak tabiri caizse kulağını çekmişti.

Esasen Erdoğan da seçim gecesi balkondan yaptığı teselli konuşmasında bu mesajı çok net aldığını ifade ediyordu. “4,5 yıl buradayız. Büyükşehirleri kaybetsek de ilçeler bizde… Desteğimiz yüzde 52…”

Ne olduysa oldu. Seçim gecesi oldu-bitti ortamı yaratıp “3 bin 500 oyla kazandık” açıklaması yapıp sabahında İstanbul’u teşekkür pankartlarıyla donatanlar, günlerce sayılan geçersiz oyların ardından resmileşen 14 bine yakın farkı içlerine sindiremediler. Ve 31 Mart’ın gecesinde “Seçim 1 oy farkla kazanılır” diyenler YSK’ya iptal başvurusunu AK Parti’den bile önce yaptı.

Ahmet Kaya’nın ünlü şarkısının nakaratı gibi…

“Nerden baksan tutarsızlık… Nerden baksan ahmakça…”

Kendi adıma uzunca bir süredir Erdoğan’ın kuşatıldığını düşünüyorum. Belirli bir amaç taşıyan bir grup tarafından kuşatılarak aklıselimden uzaklaştırıldığını… Çeyrek asırdır hayatımızda olan siyaset ustasının bu denli acemi hamleler yaparak adeta ayağına kurşun sıkmasına başka bir anlam veremiyorum çünkü.

Ayrıca daha birkaç gün önce kızgın demiri soğutmaktan söz eden Erdoğan’ın ‘seçimin yenilenmesi lazım’ diyerek demiri yeniden harlamasına ne demeli?

Ya da bu koşullarda 23 Haziran’da çok daha büyük bir hezimetin kendilerini beklediğini göremeyecek kadar basiretini kaybetmesine?

Sadece İstanbul seçim sürecini kast etmiyorum. Son 5 yıldır bu böyle…  Cumhurbaşkanı olmasına rağmen toplumun yarısını temsil etmemekte direnen Erdoğan’ın 7 Haziran seçimlerinden bu yana aldığı kararları rasyonel, akılcı ve de mantıklı bulmuyorum.

İstanbul’daki yerel seçimden kendi koltuğunu, tahtını sarsacak bir toplumsal lider yaratmak, tanıdığımız Erdoğan’a göre bir şey değil çünkü. 

Siyasi hayatı boyunca tek bir seçim bile kazanamamış Bahçeli’nin kuyruğuna takılmak da öyle…
Bülent Arınç haklı…

Tabi ki İmamoğlu kişisel özellikleri ve toplumun tamamını kucaklayan diliyle öne çıkmış, kendisini sevdirmişti. Ama AK Parti tarafından yaratılan mağduriyet ikliminde İmamoğlu kat be kat büyüdü.

Peki, 23 Haziran’da sonuç ne mi olur?

Sandıklar 17.00’de kapanır. Seçim 18.00’de biter. Mazbata sabah 08.30’da alınır. İstanbul halkı itiraza, yeniden sayıma mahal bırakmayacak bir oranla İmamoğlu’na hakkını teslim edecektir.

Yani adalet yerini bulacaktır.

Ancak bu saatten sonra İstanbul seçimleri Türkiye’yi bir erken seçime sürükleyebilir.

*

Son olarak İmamoğlu’nun karşısına konulan Binali Yıldırım’a da üzüldüğümü ifade etmeliyim. AK Parti iktidarları boyunca hayata geçirilen fiziki projelerin neredeyse tamamının (yollar, köprüler, havalimanları, tüneller vb) altında bakan, başbakan olarak imzası olan, atanmış da olsa bu ülkenin son Başbakanı, seçilmiş TBMM Başkanı Yıldırım’ın siyaseten bu denli ezdirilmesi sadece siyasi açıdan değil insani açıdan da doğru gelmiyor bana.  Yüze vurur ifadesi şarkısıyla açıklamıştı 1 Kasım’ın ardından sevincini…  Uzunca bir süredir onun yüzünde hüzün ve mutsuzluk dışında bir ifade belirmiyor. Ama liderine olan sadakati “Kan kussa da kızılcık şerbeti içtim” dedirtiyor anlaşılan. Yerinde kim olsa kendini ışık hızıyla bu anlamsız, adaletsiz sürecin dışına atardı.  Ama onun bunu yapamayacağını dahası yapmayacağını biliyoruz. Yıldırım’a bakınca liderinden aldığı her şeyi hiç düşünmeden liderine geri veren, teslim eden sadık bir yol arkadaşı görüyorum. Çeyrek asır önceİstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ‘genel müdür’ olarak başlayan siyasi yolculuğunu İstanbul Büyükşehir Adayı olarak noktalamaya hazırlanan sadık bir yol arkadaşı…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Süleyman 10 Mayıs 2019 Cuma 08:38

17 Yıldır Türkiyede adalet yok.Erdoğan daha önce çokmu adildi ? Balyoz,ergenekon davalarının savcısı idi.Çalınan üniversite soruları bunları çalanlara sahip çıkma bunları nereye koyucaz.İş cinayetlerini iş kazası olarak bile kabul etmeyenler kimler.Say,say bitmez.Binali Yıldırım biat kültürünün eseridir.Onun durumu sadakatı anlatmaz.Türkiyenin en büyük en saçma şaibeli ve randımansız işlerinde maşaydı sadece. Tren kazalarının soruşturmalarına izin vermedi.Daha ne anlatalım.

Yorumu oyla      4      5  
tuna 10 Mayıs 2019 Cuma 00:12

sayın yazar tamamen taraflı birisin cok net bu yazılarından belli oluyor hilelerle alınan secim sonrası binali imama en az 8 puan fark atar kendinizi kandırmayın

Yorumu oyla      4      6  
TC misafir 9 Mayıs 2019 Perşembe 21:06

İbrahim, boşuna kılıf uydurmaya çalışma herkes neyin ne olduğunu gayet açık ve net bir şekilde biliyor. Biraz olsun utanın diyeceğim ama sizin de ekmek paranız sonuçta.

Yorumu oyla      4      5  
İbrahim'e 9 Mayıs 2019 Perşembe 21:00

Çevir kazı yanmasın. Senin bu dediklerine okuma yzaması olmayan ninem bile inanmıyor. AKP bu mağduriyeti fark etmiş ki şimdi bir video ile insanları kandırmaya çalışıyor. Ama İbrahim arkadşaım .YEMEZLEEEEEERRRRRR!!!!!!!!!

Yorumu oyla      4      5  
ibrahime 9 Mayıs 2019 Perşembe 20:55

gerekçeli karar çıkmadan bunları bilmen ancak basın yoluyla ve /veya direk ysk daki akp temsilcisi vasıtasıyla olmuştur.Önemli değil varsayalım ki söylediğin gibi oldu,sandıklar tekrar sayıldı ve tutanaktakiler de mutlaka sayılmış ve yeni tutanak tutulmuştur.Bunlar seçim sonucunu zaten değiştirmedi tutanak altına alındı.Eeee tekrar neyin itirazı bu? Siz avukatsınız bir ihtimal,insanları böyle aldatmanın ne anlamı var,ayıp değil mi?

Yorumu oyla      4      5  
BAKIS 9 Mayıs 2019 Perşembe 19:32

Sayin Yaldiz, ne demek istiyorsunuz anlayamadim ? Yani, Erdogan’in cevresindeki insanlar olmasaydi Erdogan daha adil, mantikli, haktan ve hukuktan yana bir karar mi alirdi ? Son 17 yildir yasananlardan sonra ben ayni seyi soyleyemeyecegim. Cevresi 50 defa degisti ama insanlara yapilan haksizlik ve ayirimcilik hic degismedi. Neden acaba? Yazinizi biraz daha cesurca yazsaydiniz, dokundugunuz noktalar itibariyle mukemmele yakin bir makale olabilirdi.

Yorumu oyla      7      5  
ibrahim 9 Mayıs 2019 Perşembe 18:27

ben derdimi tam anlatamadım sanırım. Biraz daha açayım olayı. YSK sandık kurullarının oluşumuyla ilgili hiçbir iptal kararı vermemiştir. Bunu hukuksuz saymış ve sadece savcılıklara suç duyurusunda bulunmuştur. 123 sandık olayı ise şöyledir: Bu sandıklardan 22 tanesindeki sayım tutanakları bomboştur. Nasıl olduysa boş olarak CHP li, AKP li kim varsa boş şekilde imzalamış, kaşelemiş ama rakamsız ilçe seçim kuruluna verilmiştir. Diğer 101 sandık sayım sonuç tutanağında ise hiçbir imza ve kaşe yoktur. Yine aynı şekilde CHPli, AKP li bilmem hangi partili görevliler ve sandık kurul üyeleri imza atma gereği duymadan ilçe seçim kuruluna bu tutanaklar verilmiştir. Bu toplam 123 sandıkta kullanılan oylar 42 bindir ve İstanbul genelini etkilemektedir. Durum budur. Tekrar ediyorum YSK usülsüz olarak gördüğü seçim kurulu başkan ve üyeleri için sadece savcılıklara suç duyurusunda bulunma kararı almıştır. Burada yerleşik uygulama devam ettirilmiştir. İyi partinin başka bir yerde başvurusuda bu yöndedir, verilen karar da bu yöndedir. Farklılık yoktur. Mesele burada seçmenin kullandığı oyların bir şekilde tereddütlü duruma düşüp düşmediği meselesidir. Şaibeli olsa bile seçim sonucu etkileyip etkilemediğine bakılır ve öyle karar verilir. CHP hukukçuları ve diğer sözcüleri de bal gibi bunu biliyorlar. Ama olayı seçim kurulundan ötürü iptal edildi şekline getirip algı oluşturuyorlar. 10-15 gün içinde gerekçeli karar çıktığında ne diyecekler merak ediyorum. Dün bu konu ile ilgili CHP den yeni bir başvuru yapıldı. Dilekçeyi okudum, hukuksal zerre kadar bir ifade göremedim. Sevgililer arasında yazılmış bir sitem mektubu gibi bişey. CHP bu hukukçulara sahipse kadrosunu bir daha gözden geçirsim.

Yorumu oyla      4      10  
kim tutustu 9 Mayıs 2019 Perşembe 18:15

Yillardi denetlenmeyen ulkenin en buyuk belediyesi. Tum ihaleleri alan 4 insaat sirketi ki bunlarin televizyon kanallari ve gazeteleri var, Tugva-Turgev-Okculuk vakfi gibi hayir kurumlari var, Futbol kulubu var. Imamoglu kopyalama yapmasi neden olay oldu? YSK iptali neye yaradi 47 gunde dosyalar kanuna uygun hale getirilir tekrar secim kazanirsak sorun yok kaybedilirse dosyalar temiz. Takke dustu kel gorundu ne imkanlari kullanirsa kullansin 17 yildir DAVA diyenleri kaybetti

Yorumu oyla      7      5  
Alen35 9 Mayıs 2019 Perşembe 18:00

ibrahim bey egedesonsöz uygun dillle yazdıgınız sürece herşeyi yayınlar. ha biz olumlu puan vermeyecegiz tabiki :)

Yorumu oyla      7      5  
kemal kılıç 9 Mayıs 2019 Perşembe 15:22

23 HAZİRAN ERDOĞANA TUZAKTIR. SİZİN DE İFADE ETTİĞİNİZ GİBİ GÜVENOYU SORUNU YARATIP ERKEN SEÇİME GİTMESİ İÇİN BİR TUZAK. NOKTA.

Yorumu oyla      4      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva