RÖPORTAJLAR
3 Eylül 2012 Pazartesi

Tokat'ta yakalanan başarı dünya markasına dönüştü

Türkiye'nin köklü sanayi kuruluşları arasında yer alan ve Tokat'ta bir aile şirketi olarak başladığı yolculuğunda küresel markalardan biri haline dönüşen Dimes, yatırım ve izlediği stratejilerle pazardaki gücünü ortaya koyuyor.

Tokat ta yakalanan başarı dünya markasına dönüştü

EGEDESONSÖZ - Günümüzde, bir Türk markası olarak  endüstriyel meyve suyu ihracatının yüzde 60'ını gerçekleştiren firma, sosyal sorumluluk projeleriyle de toplumsal değerleri ön planda tutmayı hedefliyor. Bugün üçüncü kuşak temsilcilerinin yönetimindeki firma, yeni yatırım ve pazarlara yelken açmayı da aralıksız sürdürüyor. Marka yaratarak 'farklılaşma' misyonunu gelecek kuşaklara aktarmak isteyen firmanın geçirdiği zorlu mücadeleyi, işin başındaki isimden, firmanın Genel Müdürü Ozan Diren'den, dinledik.

Dimes'in kuruluş öyküsünden bahseder misiniz?
Dimes’in kurucusu,dedem Mustafa Vasfi Diren 1943 yılında Bursa Ziraat Okulu’nu bitirdikten sonra 1955 yılına kadar Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerinde devlete ait tarım işletmelerinde çalışmış. Ardından Amasya ve Yalova’da iki özel sektör işletmesinde görev yapmış fakat 1958 yılında Tokat’a dönmeye karar vermiş. Tokat’taki evini yaparken önce altına şarap için bir havuz yapmış ve sadece bir işçi ile 15 ton üzümü sıkıp şarap üretmiş. Ürettiği şarap, üzerinde 'Tokat' yazan ilk sanayi ürünü; işçi de Tokat’ın ilk SSK’lı işçisi olmuş. Türkiye’de endüstriyel anlamda ilk meyve suyunu da 1964 yılında dedem üretmiş.

Firmanız sonraki yıllarda nasıl bir yapılanma stratejisi izledi?
Aradan geçen yıllardan sonra 1984'de Tokat'ta 30 bin metrekare arazi üzerinde fabrika yapımına başlandı. Bu durum 1999’a kadar, 15 sene boyunca sürdü. Yani Tokat’ta yatırımlar hiç durmadı. 2000 yılına geldiğimizde firmanın burada büyüyecek alanı kalmadı. Böylece Dedem Vasfi Diren’in 1976 yılında gelecekte Dimes’in ihracat üssü olmasını hayal ederek satın aldığı İzmir Kemalpaşa’daki araziye, 2'nci üretim tesisi yapılmasına karar verildi. Tesis yapım çalışmalarına 2000 yılında başlandı ve 8 ay gibi kısa bir sürede burası bitirildi.  Kendisi göremedi ama dedem Vasfi Diren’in yıllar önceki hayali böylece gerçek oldu. Aynı yılının Ekim ayında İzmir Fabrikamız da faaliyete geçti. Günümüzde Dimes İzmir Fabrikası, meyve suyu sektöründe dünyada örnek gösterilen ilk 10 tesis arasında yer alıyor.



Bu dönüşüm ve büyüme içinde temel çıkış noktanız neydi?
Aslında Dimes’in kuruluştaki misyonu, tarıma dayalı sanayide faaliyetlerini sürdürmekti. Bunu yaparken de bölge kalkınmasına, ülke kalkınmasına omuz vermek istiyorduk. Bu hedefle kurulmuş bir firmaydık. O dönemde baktığınızda, çiftçiler şeftaliyi, kayısıyı, vişneyi getiriyorlar hale; halde o gün satılırsa satılıyor, satılmazsa bir gün beklemeyeceği için dökülüyordu. Vasfi Bey, 15 gün boyunca çıkan vişnenin, aslında yıl boyunca tüketilmesinin önemli olduğunu düşünüyor ve çok uzak yerlere taşınabilmesi gerektiğini görüyordu. Markanın gıda sektörüne girişi bu noktadan doğuyor.

Yani bir anlamda tüketimin yıl boyunca yapılabilme fikri önem kazanıyor.
Meyve, meyve suyuna dönüştürülebilirse 12 ay boyunca satılabilir. Dolayısıyla Tokat’ın vişnesi Japonya’ya, Meksika’ya, Avustralya’ya kadar gönderilebilir mantığıyla yola çıkılıyor. Dimes öncelikle bölgesel bir firma olarak faaliyet gösteriyor. Yani işlediği meyve sularının satışını, Karadeniz Bölgesi’nde yapıyor. O zaman ambalajlama sistemi de pek müsait değil. Fakirlik de var. Ambalajı bir kerede atma söz konusu değil. Bu durum 1980’li yılların sonlarına kadar devam ediyor. Ardından ambalajdaki gelişmeler, Türkiye’nin dışarıya açılma politikası, serbest piyasaya geçişi gibi çeşitli maliyet düşürücü unsurların da ortaya çıkmasıyla, Dimes yeni yatırımlar yapıyor. 

Bu dönemde nasıl bir Dimes'de nasıl bir dönüşüm yaşanıyor?
O yıllarda özellikle kağıt pakette meyve sularına geçildi ki, bunlar tek kullanımlık ürünlerdi. Nakliyede şişe ağır, kağıt paket hafif olduğu için, bölgesel firmadan ulusal firmaya yükseliş daha kolay oluyor. Dolayısıyla, Dimes bu yatırımı yaptı ve sonra da tüm Türkiye genelinde hatta yurtdışında satış faaliyetlerine başladı. 1990’lı yılların başında yapılan bu yatırımlarla Dimes, 2000’li yıllara kadar çok hızlı büyüdü. Çünkü o dönemde rekabet yeni yeni başlıyordu. Ardından, o yıllarda sadece ürün üretip satmakla bu işin olmadığı, pazarlamanın ne kadar önemli bir kavram olduğu ortaya çıkıyor. Böylece satışın yanında, pazarlama faaliyetleri gündeme geldi.

Dimes, sonrasında nasıl bir yol haritası izledi?
Tarım ve hayvancılık sektörünü geliştirmek için 2003 yılında yüzde 75’i Dimes’in, yüzde 25’i Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)'nün olmak üzere Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesi 30 yıllığına kiralandı. İşletmede; bağcılık, damızlık sığır yetiştiriciliği, meyve fidanı yetiştiriciliği gibi çok önemli projelere imza atıldı. Bu çiftliğe Dimes tarafından 2 yılda 7 milyon TL yatırım yapıldı ve yapılmaya da devam ediliyor. Türkiye’nin dünyaya örnek olabilecek nitelikte, modern ve verimli bir tarım işletmesi olan bu işletme, yapılan yatırımlarla daha da gelişiyor. İşletmede 2003 yılından 2009 yılına kadar geçen süre boyunca; yoğun arazi ıslah çalışmaları, tarla bitkileri üretimi, meyve bahçelerinin ve bağ sistemlerinin kurulması, sürekli artan oranda tarıma elverişli arazi kazandırılması, damla sulama amaçlı sistemlerin kurulması, sertifikalı meyve fidanı satışlarının gerçekleştirilmesi, damızlık hayvan üretimi, en hızlı ve hijyenik şartlarda süt ineklerinin sağımının yapılabilmesi için günümüzün en modern sağım sistemi olan rotary sistem sağım ünitesi kurulması gibi projeleri başarıyla hayata geçirildi. Bu anlamda işletme Türkiye’deki tarım ve hayvancılığa olan katkılarına devam ediyor.



Yüzde 100 ürünlerinizin özelliği nedir? Nasıl bir üretim planı yaptınız?
Bizim yüzde 100 meyve suyu olan ürünlerimizin en önemli özelliği; içeriğinde şeker veya herhangi bir katkı maddesi bulunmamasıdır. Yani yalnızca su ve meyve ihtiva etmektedir. Dimes Premium markasıyla, pazardaki yüzde 100 meyve suyu tüketimine hem katkıda bulunuyor hem de  pazarı büyütüyoruz. Dimes Premium yüzde 100 ürünlerimiz damak tadına ve sağlığına önem verenlerin tercihi oldu. Ayrıca Dimes olarak ürünlerimizin sağlıklı ve kaliteli şekilde tüketimini sağlamak amacıyla, toplanan meyveleri 24 saat içinde işleyerek meyve sularımızı uluslararası standartlarda üretiyoruz.

Dimes'in mevcut pazar payı ve ihracat potansiyeli nedir?
Bu yılın ilk yarısında firma olarak yüzde 100 meyve suyu kategorisinde, hane penetrasyonu (penetration-nüfuz etmek) en yüksek marka olduk. Dimes olarak meyve suyu pazarında ise yüzde 17'lik pazar payına sahibiz. Yukarıda bahsettiğim gibi kuruluşumuzdan itibaren amacımız tarım ve tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek. Bu nedenle yatırımlarımıza da bu doğrultuda yön verdik. Bu yıl Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde meyve işleme tesisi yatırımı gerçekleştiriyoruz. Bu şekilde meyve işleme, dolum ve paketlemede daha yüksek kapasite ile çalışıyor olacağız. Şu anda 100’e yakın ülkeye ihracatımız var. Türkiye markalı meyve suyu ihracatının ise yüzde 60'ını gerçekleştiriyoruz.

Çevre ve sosyal sorumluluk projeleriyle ilgili düşünceleriniz nedir?
Dimes olarak tarıma dayalı sanayide kullanılan ham madde sorununa çözüm getirmek için 1995 yılında Tokat'ta oluşturulan meyve fidanlığından, çiftçilere her yıl ortalama 200 bin adet sertifikalı meyve fidanı dağıtıyoruz. Üstlenmiş olduğumuz bu projeyle, üretimde daha kaliteli meyvelerin kullanılması, toprak erozyonu ve göçün önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Bunun dışında günümüzde bireylerin doğal kaynakların doğru kullanımı ve çevre konusunda bilinçlendirilmesi de her zamankinden fazla önem kazandı. Dimes olarak biz de her zaman olduğu gibi çevre konusunda üzerimize düşeni sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla ve sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu birçok resmi ve özel kurum çalışmaları ile gerçekleştiriyoruz.

Üçüncü kuşak yönetici olarak kendinizden de kısaca bahsedebilir misiniz?
Ben, İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nde okuduktan sonra Hartford Üniversitesi’nde pazarlama, İstanbul Üniversitesi’nde işletme iktisadı üzerine yüksek lisans yaptım. Tabii iş hayatıma hazırlanmam bu eğitimlerimin çok öncesinde, neredeyse doğduğum günden itibaren başladı diyebilirim. Diren ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi olarak şu anda Dimes Genel Müdür’ü olarak görev yapıyorum. Bunun dışında boş zamanlarımda genellikle seyahat etmeyi tercih ediyorum. Yeni yerler görmeyi, turistik seyahat yapmayı seviyorum. Oğullarımla ilgilenmek, onlar ile vakit geçirmek de en önemli hobim.

Son olarak, Dimes ile ilgili söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Burada altını önemle çizmek istediğim nokta şu: Biz, Dimes ailesi olarak; 1958 yılından bu yana kendi soframıza koymayacağımız meyveyi işlememeyi; kendi çocuğumuza içirmeyeceğimiz meyve suyunu da üretmemeyi kendimize temel felsefe edindik. Bugüne kadar elde ettiğimiz başarının ve büyümemizin altında yatan sır bu.

 
İzmir seçmeni militan seçmen değil!
 
Türkiye yabancılar için parlayan bir yıldız
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Uğur Özdeniz 14 Mayıs 2021 Cuma 11:18

Ailenizi tanımaktan... Onlarla çalışmaktan... Ve ürünlerinizin güvenilirliğinden... Kaliteden hiç taviz vermemeyişinizden... Milli duruşunuzdan... TSE’den hiç taviz vermeyişinizden... Hep gurur duydum... İftihar ettim... Sevgilerimle...????

Yorumu oyla      2      3  
dimes kuşburnu suyu ihracatı 29 Aralık 2020 Salı 19:03

95 yılında 2 TIR yuku kuşburnu suyu ihraç etmiştim. o zaman Ali Diren diye bir bey ile görüşüyorduk telefonda acba babanız mı idi? Merak ettim ,tanımda hep dedenizden bahsediyorsunuz babanın ismi bile yok , cevaplamanızı rice derim ltf. Ümit Aras [email protected] 0532 5888195

Yorumu oyla      2      3  
Ziiratçı 21 Nisan 2018 Cumartesi 18:39

Yorumunuz: ülkemin değerlerine, taşına toprağına en önemliside doğaya karşı saygınızdan dolayı başta merhum vasfi diren hocamız olmak üzere tüm dimes ailesine teşekkür ederiz

Yorumu oyla      9      5  
Mehdi Cemil Özcan. Zile Karabalçık 11 Ağustos 2017 Cuma 11:04

Tokatlı olarak Başarılarınızı alkışlıyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.

Yorumu oyla      11      5  
Ercan Özgür 3 Aralık 2012 Pazartesi 22:51

Dimes'i sürekli alan bir tüketici olarak çok beğendiğimi ve takdir ettiğimi belirtmek isterim. Bu aydınlatıcı yazı ve mülakatı gerçekleştiren arkadaşı da kutlarım. Ülkemizin böyle girişimcilere çok ihtiyacı var. Zira bu tür girişimler katma değeri yurdumuzda bırakıp çalışan ve üreten çiftçimize de çok büyük katkı sağlarken emeğinin karşılığını almasını sağlamaktadır. Ayrıca döviz getirisiyle ülke ekonomisine ve kalkınmamıza yararı tartışılmaz. İhracat zordur, yolunuz açık olsun. Emeğinize sağlık

Yorumu oyla      15      7  
osman laçin 5 Ekim 2012 Cuma 08:46

türkiyenin ihtiyacı sektörlerin başında geliyorsunuz.sizlerin öncülüğünde bağ bahçe ürünlerimiz petrol kuyularından kıymetli sizi izlemeye devam edeceğiz başarılar...

Yorumu oyla      15      7  
BİR TOKATLI OLARAK... 3 Eylül 2012 Pazartesi 17:08

Hemşerimizin başarılarının devamını dileriz. Binlerce kişiye direk veya dolaylı olarak istihdam sağlandığından dolayı sonsuz teşekkürler...

Yorumu oyla      20      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir seçmeni militan seçmen değil!
Sanayi ve Ticaret Eski Bakanı MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ...
Rönesans’tan İzmir’e 500 milyon $’lık müjde
Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik firmalarından biri olan Rönesans’ın ...
Demir parmaklıklar ardında 463 günü anlattı…
Tam 463 gün sonra ailesi, çalışma arkadaşları ve tüm dostlarıyla kucaklaşma ...
 
Muhalif olanı değil kavga edeni affetmem
CHP İzmir’in 3 Haziran’daki kritik yarışı öncesi, iddialı adaylarla konuşarak ...
17 ay boyunca iki konuya çok üzüldüm
CHP’de İzmir İl Kongresi öncesi sorumlu gazetecilik misyonu gereği adaylarla ...
İzmir örgütünde yeni ve beyaz bir sayfa açacağız
İzmir’in iktidarı olan CHP, 3 Haziran’da çok önemli bir yarışa sahne olacak. ...
 
Kara kutu değil, CHP’nin en genç il başkanıyım
O CHP örgütünün son günlerde adını en sık duyduğu hakkında en çok konuştuğu, ...
Cenazem kalabalık olsun yeter!
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol göreve geldiği günden bu ...
'İzmir'de sağlık çıtasını yükselttik'
Medical Park İzmir Genel Müdürü Veysi Kubba, İzmir’de sağlıkta devrim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva