RÖPORTAJLAR
6 Kasım 2014 Perşembe

İnşaat sektörü durmaz!

İnşaat sektörü ve kentsel dönüşüm ile ilgili İzmir'in beklentilerini Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ile konuştuk. İnşaat sektörünün hiç durmayacağını belirten Nasır, sektörün desteklenmesini istedi. Nasır, belediye başkanlarına kenti planlama çağrısı yaptı.

İnşaat sektörü durmaz!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir'de kentsel dönüşüm için acilen planlamaya ihtiyaç olduğunu belirterek, aksi halde kentin beton yığını haline geleceğini söyledi. Nasır "Eğer planlar yapılmazsa İzmir o korkunç sona gider, ucubeye döner" dedi. Kentsel dönüşümün hızlanmasının belediyelerin planlarına bağlı olduğunu vurgulayan Nasır, başkanlara 'lütfen kenti planlayın' çağrısı yaptı.

İnşaatın hiçbir zaman durmayacağını, imkanı olanın yatırımını konut sektörüne yapması gerektiğini belirten Nasır, "Konut satışlarında yavaşlama olabilir ama konut fiyatları asla geri gelmez" diye konuştu.




--İnşaat sektörünün sıkıntılı bir döneme gireceği konuşuluyor. Sizce sektörde sıkıntı var mı?
Bu tereddütler Amerika'da yaşanan mortgage krizinden kaynaklanıyor. Ama Türkiye'dee böyle bir durum yok. Bugün bankalara gidin, inşaat sektöründe geri dönüşü problemli olan kredilerin payı yüzde 3'te kalır. Konut sektöründe kredilerde bir sorun yok. İstanbul'da konutta arz fazlası olduğu ifade ediliyor ama konutlar cayır cayır satılıyor. İnsanlar konutu yatırım fırsatı olarak görüyorlar. Öte yandan ülkemizin deprem gerçeği var. İzmir'de sağlıklı olmayan konutlar yüzde 85 civarında. Bunların dönüştürülmesi lazım. İnsanların gelir seviyesi yükseldikçe daha iyi konutlarda yaşamak istiyor. Tabiki bunlar inşaatı hareketlendirecek.

İNŞAATSIZ SANAYİ OLMAZ

--İnşaat sektörünün çok büyüdüğü, frenlenmesi gerektiği söylemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
'Sanayiye ağırlık verelim, inşaatı durduralım' söylemi doğru değil. Çünkü inşaat 200 sektörü ve 500 kalem malzemeyi tetikliyor. İnşaat hareketli olmazsa üretici demirini, çimentosunu, armatürünü, beyaz eşyasını, mobilyasını, izolasyon malzemesini kime satacak? İhracata satabilir mi? O nedenle sektör desteklenmeli. İnşaatın istihdama katkısının da gözardı edilmemesi gerekiyor. İnşaat sektörü vasıfsız insan istihdam edip yetiştiren bir alan. Sektörün bu sosyal boyutu çok önemli.

--Geçtiğimiz ay hem Türkiye'de hem İzmir'de konut satışlarında patlama oldu. Bu patlamanın nedeni nedir?
Konut satışlarındaki artışın nedeni dövizin yükselmesi. Dövizdeki artıştan elde ettikleri geliri daha sağlıklı bir yaşam tercihi doğrultusunda konuta yatırıyorlar. Biz yüzde 300-500 faizleri yaşadık. En riskli dönemlerde bile en karlı yatırım aracı gayrimenkul oldu. En iyi ve en istikrarlı yatırım aracı hala gayrimenkuldür. Bugün alan bence karlıdır. Arsa alırsa yine karlıdır, ama binasını, işyerini alırsa daha karlı olur. Çünkü zaman geçtikçe malzeme fiyatları artıyor, maliyetler yükseliyor. İmkanı olanlar, sağlıklı konutlarda oturmak isteyenler konut alma fırsatını ilk fırsatta değerlendirmeli.

'FIRSATI OLAN EV ALSIN'

--Fiyatların çok yükseldiği, artık inişe geçeceği ifade ediliyor...
Konut sektöründe fiyatlar hiçbir zaman geri gelmez. Belki konut satışlarında durağanlık olabilir, müteahhitler yatırımlarını askıya alabilir ama asla fiyatlar geri gelmez. Çünkü maliyetler durmaz. Bir memurun, işçinin maaşının geriye gittiğini gördünüz mü? Gayrimenkul durduğu yerde bile değer kazanır.

--Kentsel dönüşümün İzmir'i sıçratacağı ifade ediliyor. İzmir dönüşümün neresinde?
Kentsel dönüşümde İzmir Büyükşehir'in planları var. İlçe belediyelerin çalışmaları var. Ama henüz hayata geçirilen bir proje olmadı. Biz herşeyden önce İzmir'in bütüncül şekilde planlanmasını istiyoruz. Bayraklı tek başına, Ballıkuyu tek başına olmaz. Lokal planlarla kentsel dönüşüm arzu edilen hızda yapılamaz. Maalesef İzmir'in planları henüz yapılmadı. Müteahhitler ve vatandaşlar ise binalarını kentsel dönüşüme sokup yeniliyorlar. Aynı binanın yenisini yapıyorlar. Bu doğru ama bu kentsel dönüşüm değil. Arzu edilen bu değil. Zaten memleket beton yığını haline gelmiş. Sen eğer bu şekilde devam eder, planları yapmazsan bu şehir ucubeye döner. Ne yeşil alanları ne sosyal donatıları ne otoparkı ne yolu olan bir şehir haline geliriz. Bizim birkaç yıldır söylediğimiz korkunç sona doğru giden bir İzmir ile karşı karşıya kalırız. Tek çare planların yapılması.



BAŞKANLARA ÇAĞRI

--Plan konusunda belediyelerle görüşmeleriniz olacak mı?
Biz Federasyon olarak belediye başkanlarını ziyaret edeceğiz. Daha önce Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş'ı, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina'yı ziyaret ettik. Şimdi Çeşme, Seferihisar ve Karabağlar Belediye Başkanlarını ziyaret edeceğiz. Daha sonra Karşıyaka, Bornova, Bayraklı, Gaziemir, Menderes ve Kemalpaşa Belediye Başkanlarına gideceğiz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü ziyaret edeceğiz. Bizim vereceğimiz mesaj 'lütfen bu kenti planlayın' olacak. Betonlaşmanın sebebi ne vatandaş ne müteahhittir, plansızlıktır. Zaten 1/5000 planları yapılmadan alt ölçekli planlara göre yapılan binaların tamamı 2005'te çıkan kanuna göre Anayasa'ya aykırı. Biri mahkemeye verse kaçak duruma düşer. Kentsel Dönüşüm Yasası bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için belediyelere büyük fırsat veriyor.

'BAKANLIĞI BIKTIRMAYALIM'

--Dönüşümde hükümetin attığı bir adım var mı?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzundere'de 540 hektar alanı planlayacak. Önümüzdeki dönemde 800 hektarlık bölümünü rekreasyon alanı yapacak. Yılbaşından sonra da birinci etap 2500 konut ihalesine çıkacak. Bu doğru bir proje. Burada da problem var. 540 hektar içindek evleri olan vatandaşlar kendi aralarında dernek kurup, platform oluşturdular. Toplantı yaptılar. Ben de gittim. Vatandaşların tereddütleri var. Orada Bakanlığın girişimlerini durdurma yönünde bir tavır gördüm. Bakanlık buraya bir danışman firma atamış. Bu firma vatandaşlarla görüşüyor. Mutabakat sözleşmesini imzalatıp Bakanlığa gönderiyor. Bakanlık da vatandaşa önerilerde bulunuyor. Vatandaş 'benim yerime çok yüksek binalar yapılacak, kandırılıyorum' diyor. Çevre Bakanlığı'nı bıktırıp kaçırtırsak daha 100 yıl Limontepe gecekondu olarak kalır. Tereddüt yaşanan noktaların giderilmesi için çalışmayı ben taahhüt ediyorum. Vatandaşın endişelerini dinleyip, Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedat Gürgen'le konuşmayı öneriyorum. Gürgen de değişiklik yapılabileceğini söyledi. Bakanlık birşeyler yapmak istiyor.

--Siz Bakanlığın buradaki dönüşüm projesine talip misiniz?
Ben talip değilim. Bakanlık ihaleye İzmirli firmaların talip olmasını istiyorlar. Devlet müteahhidi arkadaşlar talip olabilir ama biz yap-satçılara cazip gelmez. Bu projeyi Bakanlığın yapması çok doğru. Bu proje gecekondunun yoğun olduğu bir sosyal proje. Gecekondunun yoğun olduğu projelerde dönüşümü Büyükşehir ve Bakanlık yapmalı. Bizim ise şehir içinde planlamaları yapıp ada bazında hareket geçmemiz lazım. Şehrin içi düzelmeli. Çünkü nüfus yoğunluğu kent merkezinde.

YEŞİLDERE VE TEPECİK PROJELERİ
--Geçtiğimiz aylarda İzmirli müteahhitler biraraya gelerek Güçsan Yapı A.Ş.'yi kurdunuz. Hedefleriniz nedir?
Biz 24 şirket olarak bu yapıyı kurduk. Hepsi İzmirli firmalar, arkadaşlarımız. İki gayemiz var. Birincisi kentsel dönüşüm. Dönüşümle ilgili yapılacak projeler büyük çaplı olacak. Bu güçbirliği ile İzmir'in rantı İzmir'e kalacak. Öte yandan kent merkezindeki prestijli projelerde yer alacağız. Bu konuda girişimlerimiz oldu. Mürselpaşa Bulvarı üzerinde bir prestij proje için çalışmalar devam ediyor. Sonuçlanırsa kente büyük bir proje kazandıracağız. Araştırmalarımız devam ediyor.

--İzmir'de odaklanacağınız bir bölge ya da ilçe olacak mı?
Odaklandığımız bir yer yok ama şehrin merkezinde ses getirecek projelere girişeceğiz. Zaten arkadaşlarımız lokal projeleri yapıyor. Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş'a bir önerimiz oldu. Buca Köprüsü'nden Melez Çayı'na, denize kadar alanı dönüştürmeyi önerdik. Orası gondollarla seyahat edilecek bir yer olsun. Sosyal donatılar, yeşil alanlar ve Gürçeşme'ye doğru lüks siteler düşünüyoruz. Orada bir planlama yapılması lazım. Yine diğer önerimiz Yenişehir'de Kemer Tren İstasyonu'ndan Eşrefpaşa Hastanesi'nin köşesine kadar olan 300 bin metrekarelik alanın planlanması oldu. İzmirli müteahhitler iş yapacak. Ancak arsa bulamıyor. Bu planlama ile arsa da üretilmiş olacak.




'İTO DÖNÜŞÜMDE OLAMAZ'
--İzmir Ticaret Odası da kentsel dönüşümde rol almak istiyor. Sizin düşünceniz nedir?
Kentsel dönüşümün İTO'nun yetkisinde olmadığı bilinen bir şeydi. Ama seçim yatırımı olarak kentsel dönüşüm protokolü yapıldı. İTO müdahil olacakmış gibi imaj yaratıldı. İTO müdahil olamaz. TOBB Kanunu bu konuda yetki vermiyor, verse de etik değil. İTO taraftır, işadamının temsilcisidir. Kentsel dönüşüm sosyal projedir. İTO, Sanayi Odası, belediyeler, kamu kurumları, hakim ve hakem rolünü üstlenmeli. Vatandaş ile müteahhit arasında köprü olmalı. Nasıl İTO kalkıp müteaahhitlik yapabilir? Belediye de yapamaz. İTO'nun kentsel dönüşümde adının anılması dahi yanlış. Bu durum 129 yıllık odanın şahsiyetine zarar verir. Ki Bakanlıktan da İTO'nun kentsel dönüşümde yer alamayacağı yazısı geldi. Popülist politikalarla bu olmaz. İktidarı muhalefetiyle siyasi partilerin bile dikkatli hareket ettikleri sosyal projede popülizm yapıldı.

--TOKİ'nin İzmir'e girmesiyle ilgili çok ciddi tartışmalar var. TOKİ sizce İzmir'e girmeli mi?
TOKİ sosyal projeler yapmalı. Gelsin gecekondu alanlarına girsin. Ama TOKİ müteahhitlik yapamaz. O bir kamu kurumu. Sosyal projeleri yapmakla mükellef. Kar amaçlı, rant getirecek yerlere soyunması doğru değil. Haksız rekabet doğurur. Arsayı bedava alıyor, ruhsat harçları yok. Benim giderlerimin yarısından muaf. Onunla rekabet imkanım yok. TOKİ'nin fabrika yapması yönündeki öneriler de yanlış. Fabrika yapılacaksa da bunu özel sektör yapar. TOKİ hizmet etmek istiyorsa, kamudan fayda sağlanacaksa arazi tahsis etsin. Fabrika yapmak için ucuz kredi versin. Sanayici kendi fabrikasını kendi yapar.

MÜTEAHHİTLİĞE YASA GELİYOR

--İnşaattaki hareketlenme neredeyse herkesi müteahhit yaptı. Doktoru, avukatı müteahhit oldu. Buna nasıl bakıyorsunuz?

Türkiye'de 300 bin müteahhit var. Oysa müteahhitlik çok önemli bir meslek, sorumluluğu büyük. Biz inşaat müteahhitlerinin derneğini, sonra federasyonunu kurduk. Konfederasyonumuzu oluşturduk. 52 ilde örgütlendik. TOBB ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bilgisi dahlilinde bir yasa tasarısı taslağı hazırlığı içindeyiz. Ana amacımız müteahhitlik sektörünün, bu devasa sektörün örgütlü yapıya sahip olmasını sağlamak. Her önüne gelenin müteahhit olması engellenecek. Müteahhitlik Yasası'nın 3-5 ay içinde hazırlanıp Müteahhitler Birliği'nin oluşturulmasını umut ediyoruz.

 
İzmir Limanı'na bilimsel bakış!
 
Kentin geleceğinde biz de söz istiyoruz!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 7 Kasım 2014 Cuma 09:09

Çiğli'nin varoşu güzeltepe ne zaman kentsel dönüşüme girecek? İzmirin girişindeki bu varoşu kaldırın !!!

Yorumu oyla      12      6  
kvncozsy 7 Kasım 2014 Cuma 01:07

izmirde inşaat sektörünün hareketli olmasının tek sebebi artık istanbulun dolmuş olmasıdır. Alternatif olarak izmiri görüyüyorlar ve bundan dolayı bayraklıda sürekli gökdelen yapılıyor. zaten alanalrın çoguda izmirli değil.

Yorumu oyla      13      5  
izmir dusuncesi 6 Kasım 2014 Perşembe 22:34

sayın Nasır beyi tepecik ve yesildere onguruleri icin tebrik ederimççizmiri guzellestirelim

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Limanı'na bilimsel bakış!
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Danışmanı Dr. Ersel Zafer Oral, İzmir’deki ...
Hollandalılar'ın gözü Ege'de!
Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke olan Hollanda, 2015'te de yatırımlarını ...
Ortadoğu’ya bilimsel bakış
A'dan Z'ye Ortadoğu... Gönül Soyoğul sordu, Prof. Dr. Aylin Güney yanıtladı...
 
Kalkınma Ankara'dan olmaz
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Egedesonsöz’e ...
Buca’nın gönlü rahat olsun, kenti emin ellerde
Gönül Soyoğul sordu, Buca'nın genç Başkanı Levent Piriştina yaşamını, ...
Soma, acısını tam kavrayabilmiş değil…
ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı, faciayı, facianın gölgesindeki Soma'yı ve ...
 
Bakanlığın hazırladığı taslak, avukatlığı bitirir!
İdam cezasından twitter yasağına, Pekdaş’ın Konak adaylığından yeni avukatlık ...
Yargıya asla güvenmeyin, asla!
DHKP/C'ye operasyon iddiasıyla 14 ay tutuklu kalan ÇHD Genel Başkanı Selçuk ...
Hukuk devletini savunmak Haşim Kılıç’a kalmışsa…
Gönül Soyoğul'la hukuk söyleşilerinin ilk konuğu Yargıçlar Sendikası Başkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva