RÖPORTAJLAR
17 Şubat 2015 Salı

Hamsi Finger’in yaratıcısı ekmek arası havyar yapacak!

Gürkan Gediz, bıkmadan usanmadan yeni girişimler peşinde koşan genç bir girişimci. Karadeniz’in hamsisini özel soslarla kızartıp restorana soktu. Türkiye genelinde 16 şubesi olan balık zinciri Hamsi Finger’i yarattı. Gediz, girişimcilik serüvenini ve hayallerini Egedesonsöz’e anlattı.

Hamsi Finger’in yaratıcısı ekmek arası havyar yapacak!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Gürkan Gediz 27 yaşında… ‘Sonradan girişimci olunmaz, girişimci doğulur’ diyenlerin örneği. Çocukken su sattı. Üniversite öğrencisiyken pepino üretmek, sülük toplamak gibi hüsranla sonuçlanan girişimlere el attı. Karadeniz’in hamsisini soslayıp kızartarak 100 gramlık paketler halinde sunduğu Hamsi Finger ile çeşitli yarışmalara katıldı. ‘Bir Fikrim Var’ yarışmasında ikinci oldu. Melek yatırımcı Hulusi Berik’in desteğiyle Türkiye genelinde franchise vermeye başlayan Gürkan Gediz, bugün 16 şubeli bir balık zincirinin ortağı. Kısa sürede şube sayısını 36’ya çıkaracaklarını belirten Gediz, “25 çeşit menümüz var. En yeni ürünümüz havyar. Havyar finger üreteceğiz. Ekmek arası dürüm olacak. Türk insanına çok ucuz fiyata havyar yedireceğiz” diyor.


 
--Girişimcilik fikri nasıl doğdu?
 
Girişimci olma fikri çocukluktan geliyor. Okuma yazma bilmiyorken pazarda su satıyordum. Bandırma'da Perşembe Pazarı'nda su satarak ilk paramı kazandım. Mahallenin çocukları ile daha bakkallar açılmadan sabahın erken saatlerinde sebilden suyu doldurduk. Çok iyi para kazandık. Tabi kazandığımız parayı da atari salonlarında harcadık.
 
PEPİNO ÜRETTİ, SÜLÜK TOPLADI
 
--Bu girişim ruhuyla su satma kalmadınız o zaman?
 
Hayır, sonraki yaşamımızda da hem çalıştım. Lisedeyken esnafın yanında ticareti öğrendim. Daha sonra Antalya’da seracılık bölümünü kazandım. Okulu ikinci bitirdim. Bir fuarda tropikal bir bitki olan pepino meyvesini gördüm. Mühendislerden ekim tarihini öğrendim. İki dal pepinoyu Bandırma’ya götürdüm. Zeytinliğin bir bölümüne ektik. Elimizde kasa kasa pepino oldu. Pazara götürdük ama kimse almıyor. Ben birkaç resim ile meyvenin faydalarını yazdım. Yine kimse almadı. Sonra pazarcı gibi bağırıp çağırmaya başladım. Bir iki saatte 150 pepino sattım. Hiç unutmuyorum, 1001 lira para kazandım. Satışın da bağırılarak yapılacağını öğrenmiş oldum. Ekim sahasını biraz daha genişletelim dedik. Ama o kış şiddetli bir soğuk oldu. Elimizde kala kala 100 pepino fidanı kaldı. O iş de hüsranla bitti.
 
--Pepino macerası sizi yeni girişimlerden vazgeçirmedi mi?
 
Yeni girişimlere devam ettim. İkinci kez üniversite sınavına girdim. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü’nü kazandım. Ama ay sonunu getiremiyordum. Bir iş aramaya başladım. Genç Girişimciler Topluluğu’nun toplantılarına katıldım. Etkinliklerin birinde sülük toplayan girişimciler geldi. Çıkışta bunları yakaladım. ‘Sizlere sülük bulayım’ dedim. Kilosu 100 lira. Onlar da ‘tamam’ dedi. Bandırma’da Manyas Gölü dibimizde. Mezbahadan kan aldık. Dayıları, yeğenleri de işe kattık. Topladık sülükleri. Sonra şirketi aradım. Ama telefona çıkan yok. Meğer firma batmış. Kaldık 100 kilo sülükle baş başa. Topladığımız sülükleri doğaya geri saldık mecburen.
 
PROGRAMIN YAPIMCISI DA ORTAK OLDU
 
--Yarışmalara katılma fikri nereden çıktı?
 
2012’de TÜSİAD ‘Bu Gençlikte İş Var’ diye bir afiş asmıştı okulda. Kardeşim de aynı üniversitede okuyordu. Birlikte oturduk. Ne proje üretebiliriz diye düşündük. Bir gece hamsi yapmıştık. Ama yanında yiyecek bir şey yok. Marketler kapalı. Sadece ketçap, mayonez var. Balığa ketçap sıkıldığı nerede görülmüş? O gece ketçapla 1.5 kilo balığı yedik. Ürüne de Hamsi Finger ismini koyduk. Aynı gece TÜSİAD’ın yarışmasına başvurduk. Bir hafta aradan geçti. Biz de başvuruyu unuttuk. Bir sabah gazetelerde finale kaldığımızı öğrendik. Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Aydın ile çalıştık. 58 sayfalık iş planı yaptık. Bize bütün imkanları sundu. Ancak ödül töreninde bizim adımızı okuyan yok. Jüri üyeleri ’58 sayfa iş planın var, hamsinin nasıl sarılacağını anlatan bir görselin bile yok’ dediler.
 
--Televizyon yarışmasına neden katıldınız?
 
TÜSİAD’ın yarışmasından sonra kaybedeceğim bir şey kalmamıştı. Televizyonda yayınlanan ‘Bir Fikrim Var’ın başvuruları vardı. Kilosu 10 liradan iki kilo balık yaptık. Balıkları koyacağımız kutuyu da Burger King’ten aldık. Jüride Koreli biri… Balığı tattı ve çok beğendi. Daha sonra yarı final için düzenlenen yarışmada jüri üyeleri projemizi beğendi. O günün birincisi oldum. Finale geldik. Birisi bir puan verince ikinci olduk. Daha sonra programın yapımcısı da bize daha sonra ortak oldu.

 
KOKUYU YOK ETTİ
 
--Hamsi Finger’ı nasıl hayata geçirdiniz?
 
Kız kardeşim Dilek de projemizle Ege Üniversitesi ve LİYAKAT’ın düzenlediği yarışmaya katılmıştı. Yarışma jürisinde melek yatırımcı Hulusi Berik projeyi çok beğendi. Bana ‘şunları şunları yap, ben sana destek olacağım’ dedi. Girişim Kampusü’nde ikinci olduk. Ama ortada ürün yokken franchising başvuruları almaya başladık. Hulusi Ağabey ile oturduk. ‘Kaç para lazım?’ dedi. Ben ‘3-4 milyon dolar lazım’ dedim. O da ‘30-40 bin dolar yeter. Ne kendini ne para yatıranı batır’ dedi. Biz iş planımızı yaptık, ana stratejimizi oluşturduk. Hulusi Bey ve diğer ortaklarımız imece usulüyle çalıştı. Herkes bağlantılarını, tanıdıklarını devreye koydu. 8-9 ay ar-ge yaptık. Ardı ardına şubeleri açmaya başladık.
 
--Üretim tesisiniziz nerede?
 
Bizim tesisimiz yok. Fason üretim yapan bir fabrika ile anlaştık. Onlara üretim yaptırıyoruz. Formülü biz veriyoruz. Ortak ar-ge yapıyoruz. En önemli ar-ge koku sorununu çözmek oldu. Onlar hamsi, çipura, levreği dondurulmuş şekilde üretiyor, biz de tüm şubelerimize gönderiyoruz. 25 farklı menümüz var. Hamsi dürüm diye bir ürünümüz bile var. Tüm ürünlerimizin patentini, faydalı modelini aldık. Hamsi Finger kutumuz var. Tamamen doğal bir ürün. Bayilik için 10 bin lira alıyoruz. 20 bin lira da dükkan maliyeti. 30 bin liraya iş kurmuş oluyor insanlar.

BU YATIRIMCI BİR MELEK
 
--Şu an kaç şubeniz var?
 
16 şubemiz var. Kısa sürede 36 şubemiz olacak. Hedefimiz 70 şubeye ulaşmak. Günde ortalama 20 kişi arıyor. Tanıtımı sadece internet üzerinden yapıyoruz. Sosyal medyayı, dijital pazarlamayı çok iyi kullanıyoruz. Aynı zamanda bayilerimizi de tek tek dolaşıyoruz.
 
--İzmir’de şubeniz var mı?
 
İzmir’de şubemiz yok. Biz kendimiz açacağız.
 
--Melek yatırımcınız da memnun mu bu işten?
 
Hulusi Ağabey ile kader ortağı olduk. Artık hepimiz para kazanıyoruz. Ama zor günler de geçirdik. Temmuzun sıcağında omzumuzda strafor taşıdık. Melek yatırımcı dediğiniz adam sırtında strafor taşır mı? Geçen haftada birlikte tabak taşıdık. Tam anlamıyla melek.
 

UCUZ FİYATA HAVYAR
 
--Fiyatlarınız çok uygun…
 
Balık etten daha ucuz ama kimse yemiyor. Balığı Türk insanına yedirmemiz lazım. O nedenle fiyatlarımızı çok uygun tutuyoruz.
 
--Yeni ürün çalışmanız var mı?
 

En yeni ürünümüz havyar. Havyar finger üreteceğiz. Ekmek arası dürüm olacak. Her şeyi, bütün altyapıyı hazırladık. Fiyatı şu an açıklayamıyorum ama Türk insanına çok ucuz fiyata havyar yedireceğiz.

 
İzmirli kırılırız demedikçe siyaseti düşünmem
 
Ben Cumhuriyet'ten önce de vardım
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Doç. Dr. Gülgün Şengör 25 Mart 2015 Çarşamba 21:27

Ülkemizdeki su urunleri tuketiminin artirilmasina katki sağlayacak önemli bir girişim. Basarili bir proje! Kutluyorum.

Yorumu oyla      11      5  
gerçekler 17 Şubat 2015 Salı 14:00

Vardı.Alsancak'ta yeri kötüydü..iş yapamadı, kapattı.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli kırılırız demedikçe siyaseti düşünmem
EgedeSonsöz Sohbetleri’ne konuk olan usta gazeteci Uğur Dündar, Ümit ...
Şehir kurtaran kadın
Hanzade Ünuz, Fark Yaratanlar'da çevre davalarının vazgeçilmez avukatı ...
İzmir'in önü açık!
Gönül Soyoğul sordu, ekonomi profesörü Yaşar Uysal yanıtladı... Ekonomik veriler ışığında İzmir!
 
Maestro benim, kesinlikle!
CHP İzmir'in yeni patronuyla A'dan Z'ye... Gönül Soyoğul sordu, Bedri Serter yanıtladı...
Dünyadaki her eve Türk malı girmeli
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EgedeSonsöz ...
Berkinler milletvekili olmak için mi öldü?
Ege’de Sonsöz Sohbetleri’ne konuk olan Yüksel Çakmur gazeteci Ümit Yaldız, ...
 
Ne istediler, vermedik!
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, Ege’deSonsöz Sohbetleri’nde ...
Ben Erdoğan değilim, yerime Davutoğlu bırakmam
Ege’deSonsöz Sohbetleri’ne konuk olan Atilla Sertel, gazeteci Ümit Yaldız, ...
Ankara İzmir'i yozlaştırıyor!
Ege’deSonsöz Sohbetleri’ne konuk olan İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva