RÖPORTAJLAR
10 Temmuz 2015 Cuma

Yamanlar riske değer mi?

Jeoloji Mühendisleri Oda Başkanı Alim Murathan, Başkan Kocaoğlu’nun “Amacınız ne” sorusunu yanıtladı... “Amacımız İzmir kamuoyunu bilgilendirmek” dedi. Ve Aziz Kocaoğlu’na sordu: Yamanlar riske değer mi?

Yamanlar riske değer mi?

Ateşten gömlek ne anlama geliyor ise İzmir’de Katı Atık Çöp Depolama ve Bertaraf Tesisi için yer bulunması da o anlama geliyor.

Fiziki ömrünü tamamlayan Harmandalı çöp depolama alanı yerine son teknolojiyle kurulacak yeni bir tesis için alternatif bulunması İzmir kamuoyunda her daim çok büyük tartışmalara konu oluyor.

Çöpün enerjiye dönüştürülerek değerlendirildiği, bazı Avrupa ülkelerinin üzerine para vererek çöp ithal ettiği günümüz dünyasında biz İzmir’de yaklaşık 10 yıldır çöpümüzü koyacak yer bulamıyoruz.

Tam “Bulduk” derken…

Akla gelmedik başka bir sakınca, sıkıntı, sorun çıkıyor…

İzmir Büyükşehir Belediyesi mecburen vazgeçmek zorunda kaldığı farklı seçeneklerden sonra iki yıl önce çöp tesisi alanı için Karşıyaka Yamanlar dağı eteklerini seçildiğini açıkladı.

Kamuoyunda itirazlar, sert tartışmalar oldu. Çöp üzerinden siyaset yapıldı, yanıtlar verildi.
Ardından tam ÇED süreci başladı, sürüyor, bitecek derken…

İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası yaklaşık 10 gün önce beklenmedik ve çarpıcı bir basın açıklaması yaptı, Yamanlar’a itiraz etti.

Yamanlar’da kurulacak çöp tesisinin İzmir gibi yüzde 80 oranında yeraltı su kaynağı kullanılan bir kentte, suyun yüzeyin sadece 1 metre altından aktığı bir alanda yapılacağı yönündeki İZSU raporunu açıkladı.

“Yüksek su kirliliği riski var”
dedi.

Jeoloji Mühendisleri Oda Başkanı Alim Murathan, İZSU’nun hazırlattığı hidrojeolojik etüd raporunun orjinalinden farklı olarak sonuç bölümünün iki sayfa eksik paylaşıldığını söyledi. “O eksik sayfalarda Yamanlar’a çöp depolama alanı ve tesisi kurulmasının son derece riskli olduğu belirtiliyor” dedi.

Alim Murathan, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun talep etmesi halinde tespit ettikleri  yeni ve sorunsuz bir çöp alanı yeri açıklayabileceklerini aktardı.

Ege’de Sonsöz Sohbetleri’
ne konuk olan Başkan Aziz Kocaoğlu ise, Murathan’ın açıklamalarına yanıt olarak, “İZSU raporunun yasaklanan bölümü yok. Raporun gizlendiği açıklaması son derece yanlış. Biz dayatmacı değiliz. Tedbir alınır. ÇED ihalesi devam ediyor. ‘Başkan yer bul desin, buluruz’ ifadesi de son derece yanlış. Niyetlerini anlamadım” dedi. Ve Murathan’a “Yer bulduysan neden söylemedin. Amacınız ne?” diye sordu.

Her iki tarafı dinlediğimde arada ciddi bir iletişim eksikliği yaşandığını, Yamanlar yer seçiminde bilimsel görüş ihtiyacının oldukça geriden geldiğini, Büyükşehir bürokrasisinde aşılamayan duvarlar olduğunu, İZSU’nun şapkasını önüne koyarak yeraltı sularının İzmir için önemine dikkat kesilmesi gerektiğini ve milyonlarca lira maliyetle inşa edilecek çöp tesisi için belirlenen Yamanlar seçeneğinin tarihin tozlu raflarına kalkmak üzere olduğunu anladım.

Başkan Kocaoğlu’nun Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan’a yönelttiği o soruyu ben de sordum…

“Amacınız nedir?”
dedim.

O da meslek hayatının 25 yılını yeraltı sularını araştırarak geçirmiş, aynı zamanda DSİ’de görev yapan bir uzman olarak anlattı...

Hanzade Ünuz, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan ile YAMANLAR’daki yaman çelişkiyi konuştu…
 
ÜNUZ: Aziz Kocaoğlu meslek odalarıyla diyalogsuz bir Başkan değil, aranızdaki bu kopukluk neden yaşandı?


MURATHAN:
Başkan odalarla diyalogsuz değil ama diyaloğu yeterli mi? Yeterli de değil. Yamanlar’da atık depolama sahası ile ilgili süreci size şöyle özetleyebilirim. Başkan Kocaoğlu meslek odalarını Yamanlar’a davet etti. O teknik bir geziydi. Tmmob bir çalışma grubu oluşturdu, odamız o kapsamda yeraltı sularıyla ilgili bir çalışma hazırladı. Görüş olarak Tmmob’a sunduk. Tmmob orada bazı riskler olduğuna, bu risklerin dikkate alınması gerektiğine karar verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan randevu talep ettik.  2013 Aralık ayında bir toplantı yapıldı.

ÜNUZ: Kimlerle?

MURATHAN:
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Genel Sekreter, İZSU Genel Müdürü, Genel Sekreter yardımcıları, Daire Başkanları vardı. Bizden de Tmmob’dan bazı Başkanlar ve ben Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı olarak bir sunum yaptım Başkan’a.  Asansör’de yapılan bu toplantıda riskleri anlattık, bölgenin çok ayrıntılı hidrojeolojik etüd raporunun hazırlanması gerektiğini, burada çok ciddi su kirliliği riski göründüğünü  söyledik.  Bu çalışmayı yaptırıp raporun sonuçlarını değerlendirmelerini istedik. Başkan da orada talimat verdi ve hidrojeolojik etüd çalışması yapıldı.

ÜNUZ: Kim hazırladı bu çalışmayı?

MURATHAN:
 İZSU Genel Müdürlüğü ihale ediyor, dışarıdan bir gruba çok ayrıntılı şekilde hazırlatılıyor. Bu rapor 2014 yılının Aralık ayında hazırlandı, İZSU raporu onayladı. Biz tabi raporu görmedik, okuyalım değerlendirelim dedik. İl Koordinasyon Kurulu (İKK)  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden raporu istedi, gönderildi. Ancak bu raporun sonuç bölümü eksik geldi.


CAN ALICI İKİ SAYFA EKSİK

ÜNUZ: Neye göre eksik geldi?

MURATHAN:
 Biz raporun orjinalini dolaylı olarak elde etmiştik.

ÜNUZ: Özel bir şirket mi hazırladı? Raporun sahibi kim?

MURATHAN:
Özel bir şirket ve üniversite birlikte hazırladı. Büyükşehir’in gönderdiği rapor İKK’ya geldi. Baktık, raporun sonuç ve öneriler kısmı aslında üç sayfa ama bize sadece bir sayfası gönderilmiş. O bir sayfada da önemli hiçbir şey yok zaten. Bizim rapor eksik geldi dediğimiz budur. 2015 yılının Ocak ayında raporu Büyükşehir Belediyesi’nden talep ediyoruz, 16 Şubat’ta bu raporlar Tmmob’a geliyor. Ama eksik geliyor. Sonuç ve öneriler kısmını gönderiyorlar ama buradaki asıl can alıcı sayfalar eksik.

ÜNUZ: Bu neden kaynaklanıyor olabilir? Ne yazıyor o eksik iki sayfada?

MURATHAN:
Ne yazıyor o sayfalarda? ‘Burada sızdırmazlığın sağlanamaması durumunda 10 yıl içerisinde tüm yeraltı suları kirlenecektir’ diyor. Biz bunun bilinçli yapıldığını düşünüyoruz.

BÜYÜKŞEHİR’E GİTTİK, ANLATTIK

ÜNUZ: Önlem alınamaz mı?

MURATHAN:
Tabi ki bir takım önlemler alınabilir, ama burası çok riskli. Biz ne yaptık? Büyükşehir’de Atık Dairesi Başkanı Sibel Hanım’ı ziyaret ettik. Ben bizzat gittim. İZSU’nun raporunu değerlendirdiniz mi diye sorduk. Burasının son derece riskli olduğunu, raporun da bunu söylediğini başka yer arayışına girilmesi gerektiğini ifade ettik. Aynı zamanda Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bu arayışa destek olacağımızı da ifade ettik.  Katı atık depolama alanı yer seçimi yönetmenliği kurumlara kentin su kaynakları, kentin zemini konusunda inceleme yapması için odalara başvurmasını söylüyor. Biz de kalktık Mart ayında Daire Başkanı’na gittik, size destek veririz dedik.

HER KAPIYI ÇALDIK

ÜNUZ: Neden Aziz Başkan’a gitmediniz?

MURATHAN:
Biz her konuyu gidip Aziz Başkan’a anlatalım diyemeyiz. Sonuçta bürokratları ne için var? Biz bu süreçte bekledik. Seçim süreci yaşanıyordu. 7 Haziran süreci bitti. Bu süre içinde bize bir dönüş olmadı. Gündemleri yoğun olabilir, biz İZSU Genel Müdürü ile görüşelim dedik. Çünkü raporu onlar hazırlattı. İZSU sekretaryasından tam üç defa randevu talep ettik. Görüşemedik.
Bakın İzmir kentinin içme suyunun yüzde 80’i yeraltı sularından karşılanıyor. Yeraltı suları bizim uzmanlık alanımız, 1.400 kuyu kaynak var. Şimdi ben size soruyorum, İZSU Genel Müdürü uzmanlık alanı su olan bir kuruluşla görüşmeyecek de kimle görüşecek? Biz yönetim kurulu olarak randevu talep ediyoruz, çok yoğun oldukları gerekçesiyle bir ay görüşemiyoruz.
Biz basın toplantısında nasıl bir tespit yapmışız? Demişiz ki, İzmir Büyükşehir bürokratları üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmiyor demişiz. Ortada rapor var, rapor dikkate alınmıyor. Ziyaret ediliyor, konu aktarılıyor geri dönüş olmuyor. Randevu alınamıyor. Şimdi siz ne yaparsınız? Biz bu konuyla ilgili basın toplantısı yapana kadar İzmir kamuoyu Yamanlar’daki alanın su kaynağı üzerinde olduğunu bilmiyordu.  Biz kamuoyunu bilgilendirmek, dikkat çekmek istedik.

ÜNUZ: Doğrusu dikkatleri çektiniz…

MURATHAN:
Sayın Başkan ne diyor? Biraz da alınganlık göstererek ”Başkan talep ederse yer buluruz ne demek anlamadım” diyor.

İZSU RAPORU VE ÇED SÜRECİ

ÜNUZ: Aziz Başkan “Raporun yasaklanan bölümü yok” diyor…

MURATHAN:
Başkanın eksik bilgisi var. Bize gönderdikleri rapor benim önümde, Tmmob’a gelen rapor ortada. Sonuç kısmı eksik, bürokratlarına değil Tmmob’a sorarsa elimize ulaşan rapora bakabiliriz.

ÜNUZ: Aziz Başkan İZSU raporu değerlendirilecek dedi…

MURATHAN:
Kuşkusuz… Ama burası su kaynağının üstü. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu raporu değerlendirmesi gerekiyor oysa bu rapor ÇED sürecinde değerlendirilmek isteniyor. Rapor çok açık. Bu zeminin 1 metre altında yeraltı suyu var diyor. On binlerce insan bu kaynaklardan su kullanıyor. Yüksek debili değil ama gidin Koyundere’de 150 tane çeşme var. Su depoya geliyor, oradan çeşmelere gidiyor. Ulukent’te aynı şekilde. Suyun en çok kullanıldığı bölge Çiğli. Binlerce insan damacanalarla kaynak suyu kullanıyor.


Biz şunu söylüyoruz, mühendislik önlemleriyle yapılacak çalışmalar bu riske değer mi? Olası bir kaçak diyoruz. O zaman Koza Altın da ben geçirimsizlik sağladım diyor. O zaman biz hiçbir ağır metal riski olan konuya karşı çıkmayalım. Alacağımız riske bu değer mi? Biz bu riske değmez diyoruz.

BEDELİ NEDİR? AÇIKLANSIN

ÜNUZ: Yeraltı su seviyesinin 1 metre olduğu orjinal raporda var mı?

MURATHAN:
Orjinal raporda yeraltı su seviyesinin 1 metrelerde olduğu çok açık şekilde belirtiliyor. Hatta kışın gittiğinizde zemin üstünün suyla dolu olduğunu görürsünüz. Oradaki vatandaşlar bunu söylüyor zaten. Denebilir ki, o kaynak suları kullanılmasın. Lokal düzeyde yeraltı sularını riske edebiliriz. Tamam ama o zaman da halka “Evet biz bunu böyle yapıyoruz” diyecekler. Bunun bedeli nedir? Bir damacana su 6 liraya satılıyor. Orada günde 8 bin damacana su üretecek kapasite var. İnsanlar o kaynaklardan çıkan suyu ücretsiz kullanıyor.
Biz üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız demişiz. Binlerce kilometrekarelik sınırı olan İzmir il sınırları içinde katı atık depolama sahası bulunamıyor diye bir şey söz konusu olamaz. Bunu meslek odalarıyla, bilim insanlarıyla görüşülmesi lazım. Başkan “Bangır bangır bağırıyoruz” diyor. Bir çağırın bakalım bilim insanlarını, meslek odalarını. Buna bir çözüm bulalım deyin.

ALTERNATİF GELİŞTİRDİK

ÜNUZ: Çağrılmadınız mı bugüne dek?

MURATHAN:
Bakın Başkan bunu basına söylüyor. Meslek odalarının görevi İzmir’e katı atık depolama alanı çalışmak değil ki. Ama bir sıkıntı varsa, talep edildiği takdirde katkı sunarız diyoruz.

ÜNUZ: Talep edilmesi şart mı? Siz önerseydiniz…

MURATHAN:
Hiçbir meslek odasının böyle bir görevi yok, bu görev İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin. Ne yapılır? Uzmanlık alanlarından destek istenir, bizim bu konuda sıkıntımız var, uzmanlığınıza ihtiyacımız var denir.

ÜNUZ: “Sayın Başkan’dan talep gelirse sorunsuz çözeriz…” ne demek?

MURATHAN:
Başkan bizden tabi ki talep edecek, “Gelin arkadaşlar bir çalışma grubu oluşturalım. Sizler nasıl katkı sunabilirsiniz” diyecek. Biz yönetim kurulu olarak Yamanlar’la ilgili ciddi sorunlar var, bizim bir de alternatif getirmemiz lazım. İzmir kamuoyuna ve Sayın Kocaoğlu’na bir alternatif sunamazsak her şeye karşı çıkılıyor, kentin sorunları nasıl çözülecek diye düşündük. Yaklaşık 2.5 ay süren bir çalışma yaptık, belli bölgelerde çalıştık, arkadaşlarımız bir rapor hazırladı.

YAMANLAR’DA YAPILAMAZ

ÜNUZ: Hem ‘yapmayız görevimiz değil, hem de çalışma yaptık’ diyorsunuz?

MURATHAN:
Bakın bu konuda bir basın toplantısı yapacağımız için, sıkıntıyı da bildiğimiz için… Burada bizim bu açıklamamızdan sonra bir şey yapılması mümkün değil. Bizim iddiamız bu. Yamanlar’da sızdırmazlık sağlanması çok zor. Biz depolama sahası konusunda bir çalışma yaptık, bulduğumuz yerin bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. İçinde katı atık bertaraf tesisi de olacak şekilde depolama alanı sorununu çözecek yeri bulduk diyoruz.
Aslında biz İZSU’dan randevu alabilsek bulduğumuz yeri aktaracaktık. Bunun için randevu talep etmiştik. Ama biz bunu aktaramadık. Biz bürokratlara ulaşamadık ve kamuoyuna dedik ki, “Başkan talep ederse biz bu sorunu çözeriz” dedik. Başkan niye alınıyor böyle bir şey için? Niye bana gelip bu sorunu aktarmadınız diyor? Ama zaten sorunu biliyorsunuz. 6 ay geçmiş raporla ilgili bir değerlendirme yok. Açık söyleyeyim İZSU, Atık Daire Başkanlığı raporu dikkate almıyor. ÇED süreci içinde önlem alacaklarını düşünüyorlar.



YERALTI SULARI SAHİPSİZ

ÜNUZ: Onu anlayamadım, nasıl bir önlem alınabilir ki?

MURATHAN:
Sızdırmazlık önlemi düşünüyorlar. ÇED sürecinde biz bu projeyi sunarız, kabul edilirse buraya atık depolama tesisi yapılır diye düşünüyorlar. Ama burada şöyle bir sorun var. Üç yıldır İZSU’da bir yeraltı suları birimi kurulmasını talep ediyoruz. Bu konuda Sayın Kocaoğlu’na bir sunum da yaptım. İzmir suyunu yüzde 80 oranında yeraltı sularından karşılıyor ama İZSU’da yeraltı suyu birimi yok, sahipsiz.

ÜNUZ: Yüzde 80 oranı biraz fazla değil mi?

MURATHAN:
İzmir il sınırlarında 30 ilçeyi aldığımızda yüzde 80 yeraltı suyu kullanıyoruz. İzmir metropol kent içinde bu yüzde 65 oranında. Sadece İzmir sanayicisi bir yılda 84 milyon metreküp yeraltı suyu kullanıyor.

SUSUZLUK TEHLİKESİ

ÜNUZ: Kıyaslamak gerekirse, Tahtalı Barajı’nın kaçta kaçıdır bu?

MURATHAN:
İzmir sanayisi bir yılda sondaj kuyularından yani yeraltı sularından Tahtalı Barajı’nın iki katı su çekiyor. İzmir’in tarımsal alanlarının yaklaşık yarısı yeraltı sularından sulanıyor. İzmir’de 565 köy yeraltı sularını kullanıyor. Yeraltı suyuna çok büyük bir talep var. Ama İZSU’ya gittiğinizde yeraltı sularıyla ilgili bir birim yok.

ÜNUZ: İzmir’de kaç yeraltı su kuyusu var?

MURATHAN:
1400 kuyu var. O kuyuların da yenilenmesi gerekiyor, çok eski kuyular bunlar. Yapılması gereken çok iş var. Ben bunları bugüne kadar çok anlattım ama bugüne kadar hiçbir sorunu çözemedik. İklim değişikliği dünyanın en önemli gündemi. Bunun en önemli sonucu da susuzluk tehlikesi.

İZSU, SUYU YÖNETEMİYOR

ÜNUZ: Öneriniz nedir?

MURATHAN:
İzmir’in yeraltı su sorunlarının birlikte değerlendirileceği bir birim oluşturulmasını önerdik. Sayın Başkan, “Yapılsın” diyor. Aradan 1.5 yıl geçiyor, bir sonuç yok. Sayın Başkan alınıyor ya, biz de çok alınganız, alınıyoruz. Jeoloji mühendisleri olarak Sayın Başkan’a çok alındık. İzmir’in içme suyunu sağlamak ve korumakla görevli İZSU’da yeraltı suları birimi yoksa Başkan’ın oturup bin defa düşünmesi gerekiyor. Bugün başına gelen sorun bu. İZSU’da her birimde bir jeoloji mühendisi çalışıyor. Ama üçü bir araya gelip tartışamıyor. Büyükşehir Belediyesi’nde bana Yamanlar’da yeraltı suyu 40 metrede diye iddia eden bürokratlar oldu.

ÜNUZ: Neye göre söylüyor?

MURATHAN:
Neye göre söylüyor? Sondaj bile yapılmamış bir çalışmaya göre. Bakın, İZSU Genel Müdürlüğü suyu yönetemiyor. Neden yönetemiyor? Yeraltı suları konusunda uzmanlık alanları, örgütlenme birimleri yeterli değil. Organize değil. Şu anda 160 köy büyükşehir Belediyesi’nden yeraltı suyu istiyor. Kuyu açın, etüd yapın diyor. Bütün bunlar için İZSU’da şu an sadece üç jeoloji mühendisi çalışıyor. İZSU’nun işi ne? Su. İZSU’da bir yeraltı suları birimi olmazsa Büyükşehir’in başına daha böyle çok kaza geleceğini düşünüyorum. Jeoloji mühendislerinin suyla ilgilendiğini Büyükşehir bürokratlarına 3 yıldır anlatamadık, yeni  İZSU Genel Müdürü’ne nasıl anlatacağız ben bilmiyorum.

YERİ BAŞKANA AÇIKLARIZ

ÜNUZ:Çöp tesisi için yer bulduk dediniz, neresi bari öğrensek?

MURATHAN:
Yer konusunda bilgi veremem. Kamuoyuna bir şey açıklanmadan önce Büyükşehir Belediyesi tarafından araştırılıp, uygundur denmesi gerekir. Yer konusunda şu aşamada açıklama yapmam çok gerçekçi olmaz. Ama eğer Başkan bu konuda Tmmob mesleki uzmanlık alanlarından destek isterse biz seve seve bilgimizi paylaşırız.

ÜNUZ: Kulak biraz tersten mi gösterildi Yamanlar konusunda?

MURATHAN:
Eğer Büyükşehir Belediye Başkanlığı yer seçiminde uzmanlık alanlarını dikkate almış olsaydı Yamanlar asla bu şekilde seçilmezdi. Siz gidip bir su kaynağı üzerine çöp depolama tesisi planlayıp arkasından ÇED sürecini başlatıp böyle bir durumla karşılaşmak ister misiniz? Yönetmenlik ne diyor? Yeraltı suyuna, akış yönüne, hidrojeolojisine bak diyor. Sen bu yeri nasıl belirledin?

HAVADAN TESPİT

ÜNUZ: Nasıl belirlenmiş olabilir?

MURATHAN:
Havadan, haritasal. Bakmışlar orman var mı yok, mülkiyet durumu ne? Yerleşim yerlerine uzak mı, uzak. İşte sana yer. Böyle yer belirlenirse sonuçta bu tabloyla karşılaşırsın. Jeoloji Mühendisleri Odası buraya etüd yapılsın demeseydi ne olacaktı? Su kaynağının üzerine yapılacaktı. Ben hayretler içerisine düşüyorum. Biz üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz, arazide çalışıyoruz, rapor hazırlattırıyoruz, Büyükşehir’e anlatıyoruz... 6 ay geçmiş bu rapor dikkate alınmıyor sonra “Amacı anlayamadım” deniyor. Sanırım Başkan biraz duygusal davranıyor. Ama biz de kamu kurumuyuz, kamunun çıkarlarını savunmak durumundayız. Burası bir meslek odası, 1.800 meslekdaşımız var.


İZMİR KAMUOYUNU BİLGİLENDİRDİK

ÜNUZ: Basın açıklaması amacına ulaştı mı?

MURATHAN:
Biz o açıklamayı basına değil, İzmir kamuoyuna yaptık. 2013’te başlayan ve ÇED süreci devam eden bir konuda su kaynaklarının etkileneceğini hiçbir şekilde bilmeyen kamuoyunu bilgilendirmek için yaptık.

ÜNUZ: “Başkan talep etsin, yer bulalım ” cümlenizi Başkan Kocaoğlu hiç şık bulmadı... 


MURATHAN:
Talep biraz şey olmuş… Eksik olmuş, yanlış olmuş. Ama talepten kastımız, davetti zaten. Öyle bir düşüncemiz yoktu. “Sayın Kocaoğlu bizi davet ederse, yer sorununu çözeriz” demek daha güzel olurdu. Benim beklediğim şudur, sayın Kocaoğlu bizi davet etsin. Biz kendisine bir sunum yapalım. Bulduğumuz sorunsuz yeni yer konusunda bilgi verelim. Başkan alındıysa kendisini biz davet ederiz. Biz Başkanı yaptığımız çalışmalarla ilgili bilgilendiririz, bundan da onur duyarız. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne her zaman katkıda bulunmaya hazırız. Böyle konularda alınganlık olur, üç gün sonra geçer. Biz bu kentte İzmir için birlikte çalışacağız.

 
Popülist olmadım, olmayacağım
 
Babamı şimdi anlıyorum...
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
28 Temmuz 2015 Salı 09:08

Çöp tesisi denen pis şey, şu an Egekent'in solunda bulunan kuş uçuşus Harmandalından alınıp sağındaki kuş uçuşu yamanlara konulmaya çalışılıyor. Kardeşim elinizi kuzeyden çekin. İzmirin en güzel semtini rezil etmeye hakkınız yok. Çöp tesisi için en uygun yer bornova taş ocaklarıdır. Şehrin en kötü yeri çöp tesisi için uygun olan yerdir burası. Aziz Kocaoğlu'nun malları bornovada olduğu için çöp tesisini bornovaya yaptırmıyor. O zaman biz Çiğli'liler olarak çöplerinizi alır kordona, bostanlıya, inciraltına dökeriz. Kafanız o zaman basar anca. Aziz Kocaoğlu istifa etmelidir.

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 12 Temmuz 2015 Pazar 14:26

yeraltı suları yalnız yamanlarda mı var? diğer yeraltı sularının olduğu yerlere yapılan yapılaşmalar yeraltı sularına zarar vermiyor mu? bu nedenle yeraltı sulyu filan kalmadı. jeoloji mühendislerinin yaklaşımı poltiktir. yoksa diğer yeraltı sularına zarar veren yapılaşmalarada karşı çıkarlardı.

Yorumu oyla      13      6  
11 Temmuz 2015 Cumartesi 08:01

Bu konuda bilim insanlarina biraz inanin ve guvenin lütfen sn. Başkan!

Yorumu oyla      16      7  
Bostanlı 10 Temmuz 2015 Cuma 14:18

Sayın Kocaoğlu Karşıyaka'da ikamet etse idi acaba Katı Atık Çöp Depolama Ve Bertaraf Tesisi Yamanlarda yapmayı düşünür müydü?

Yorumu oyla      23      12  
konuk 10 Temmuz 2015 Cuma 12:49

Kocaoğlu meslek odaları ile ortak akıl ekseninde çalışmayı kabul etmiyor. İstiyor ki onun her söylediğine meslek odaları onay versin. Ha bunu yapan meslek odası başkanları yok mu var, onları da belediyede işe alarak ödüllendiriyor zaten...

Yorumu oyla      27      9  
ahmet 10 Temmuz 2015 Cuma 12:30

Peyzaj odaları başkanı projelerde peyzaj mimarı yok diye dava açar.Sayın oda başkanı da her yere jeoloji mühendisi istiyor.Jeoloji mühendisi yok diye izsu suyu yanlış yönetiyormuş.Çöp tesis doğru teknoji kullanılsın tatlı su kaynağının bile üstüne yapılır.Aziz başkan asla vazgeçmemeli bu yerden en az 2 yıl geriye gidilir.

Yorumu oyla      23      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Popülist olmadım, olmayacağım
Ege’de Sonsöz Sohbetleri’ne konuk olan Başkan Aziz Kocaoğlu gazeteciler ...
Millet AKP'ye 'dur' dedi!
Hanzade Ünuz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile 7 Haziran ...
'Kazanan' bir avukatım
Hanzade Ünuz, CHP İzmir 1. Bölge milletvekili adayı avukat Murat Bakan ile konuştu...
 
Başbakanımızın talebesiyim
Hanzade Ünuz, AK Parti İzmir 2. Bölge milletvekili adayı İbrahim Turhan ...
Bir basamak sonrasını düşünmem...
Hanzade Ünuz, MHP Grup Başkan Vekili ve İzmir milletvekili adayı Dr. Oktay ...
Soma bende yara oldu, kalbimde bir yara…
Facianın ilk gününden itibaren Soma’da olan, bir yıldır gazetesi ile Soma ...
 
İzmir değil, bölge milliyetçiliği!
7 Mayıs’ta başlayacak büyük iş zirvesi öncesi Gönül Soyoğul sordu, BASİFED ...
Sevdim... Kolay vazgeçmem
Hanzade Ünuz, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir 1. Bölge milletvekili ...
CHP’yi bölen biz değiliz, Kılıçdaroğlu’dur!
Vatan Partisi Lideri ile 7 Haziran hakkında her şey...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva