RÖPORTAJLAR
17 Ağustos 2015 Pazartesi

Sonuna kadar giderim

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Ege’de Sonsöz Sohbetleri’ne konuk oldu. Gazeteciler Ümit Yaldız, Fahrettin Dokak, Fatih Yapar ve Hanzade Ünuz’un sorularını yanıtladı.

Sonuna kadar giderim

Tam 33 yıl sonra masanın karşı tarafına geçti.

Karabağlar Belediye Başkanı oldu.

Muhittin Selvitopu belediye bürokrasisinde bir ömür geçirdi.

Hayal ettiklerini gerçekleştirmek için dümenin başına geçti.

CHP’li Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu kaptan koltuğunda 1.5 yıl geride bıraktı.

Devlet terbiyesiyle yetişmiş Başkan Selvitopu’nun en dikkat çeken özelliği kamu hassasiyeti.

Tüm sohbet boyunca sükunetini kaybettiği, gözünden sessiz ateşler çıkan tek yer ‘Kamu zararı’ anlattığı bölüm oldu.

Borçlarıyla ün yapmış Karabağlar Belediyesi’nde ilk iş kemer sıktı.

İflasın eşiğindeki belediyede borçları 25 milyon liradan 3 milyon liraya düşürdü.

Düzensiz yapılaşmanın her türlü sıkıntısını yaşayan Karabağlar’ın planlarını, yani kent anayasasını hazırlıyor.

Şimdi bürokratlar gibi rahat olmadığını, çözüm üretmek zorunda olduğunu söylüyor.

Çok ciddi, mesafeli ve hatta soğuk bir izlenim vermesine rağmen aslında güleryüzlü ve içten biri.

Olmazları var...

Muhittin Selvitopunu tek kelimeyle anlatmak gerekse “Temkinli” diyebilirsiniz...

Belki zor karar veriyor, ince eleyip sık dokuyor.

Ama karar verdiği konuda sonuna kadar gitmekten çekinmiyor.

Muhittin Selvitopu Belediye Başkanlığı koltuğunda da sonuna kadar gitmeye kararlı gözüküyor...

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Ege’de Sonsöz Sohbetleri’ne konuk oldu. Gazeteciler Ümit Yaldız, Fahrettin Dokak, Fatih Yapar ve Hanzade Ünuz’un sorularını yanıtladı.

 
EGEDESONSÖZ: Çok uzun yıllar belediyede bürokrattınız şimdi Başkansınız. Ne değişti?

SELVİTOPU:
Tamamen farklı bir defa. Alakasız. Benim belki avantajım şu, bürokratlık nedir bildiğim için belki biraz daha rahatım. Bir tek farklılığı o olur. Ama onun dışında bürokratlıkla hiç alakası yok.

EGEDESONSÖZ: Kolay adapte oldunuz mu Başkanlığa?

SELVİTOPU:
Çok da dışında olmadığım için siyasetin...

EGEDESONSÖZ: Bürokrasi genelde olmazlar üzerinden yürür. Siz de olmazcı bir bürokrat mıydınız?

SELVİTOPU:
Ben çok olmazcı değildim. Öyle değerlendirenler de var ama benimle birlikte olanlar hiç öyle düşünmüyorlar. Yalnız şunu çok yaşadım, ‘Sen hiç anlattıkları gibi değilsin. Soğuk biri değilsin’ dediler çoğu kez tanıyınca. Dedim niye öyle olayım, öyle bir derdim yok ki. Bir işin oluru vardır, olmazı vardır. Benim olmazım usulsüz, yasaya aykırı şeylerdir.

BAHANEDE ZORLANIYORLAR

EGEDESONSÖZ: Tecrübeniz Karabağlar’daki bürokratlar için bir kolaylık mıdır?

SELVİTOPU:
Kolaylık aslında ama bahane uydururlarken zorlanıyorlar.

EGEDESONSÖZ: Başkan gözlüğüyle kente, halka nasıl bakıyorsunuz?

SELVİTOPU:
Şimdi şöyle, bürokrat gibi rahat değilim. Neden değilim, çünkü çok sorun var ve çözüm üretmek zorundayım. Bir defa her yattığımda kafamdaki düşünce, ‘Şu işi nasıl çözerim, bu işi nasıl çözerim’ oluyor. Kalktığım zaman da aynı. Çözüm üretebildikçe manevi anlamda motive oluyorsunuz. Zorluklarda da motivasyonu bozmamak lazım. Zamana göre göreviniz var onu iyi değerlendirmelisiniz. Memurken belli bir şeyden sorumlusunuz görev alanınız sınırlı onu düşünüyorsunuz. Ama belediyenin birçok sorunu var, toplumsal sorunu da var. Belediye Başkanlığında inisiyatif sahibisiniz, memuriyette öyle bir durum yok.

BİR ÖMÜR BÜROKRASİ

EGEDESONSÖZ: Başkan size neyi kesinlikle yutturamazlar? Bürokraside geçen 33 yıllık bir ömür sonrası...

SELVİTOPU:
Çok iddialı konuşmayayım, bence her konuda dikkatli olmak lazım. Hiç tecrübeye falan bakmadan...

EGEDESONSÖZ: Bugüne kadar hangi Başkanlarla çalıştınız?

SELVİTOPU:
Ben göreve başladığımda Cahit Günay’dı Başkan. 12 Eylül olmuştu İhsan Alyanak zamanında müracaatım vardı. Başlayacak falan derken 12 Eylül girdi, dedim artık almazlar bizi. Cahit Günay’dan sonra Ceyhan Demir geldi. Ondan sonra ben merkez içine girdim. Süha Baykal, Ahmet Sarışın, Erdal İzgi, Muzaffer Tunçağ ve en son Aziz Başkan’la çalıştım.

İŞÇİ OLARAK ÇALIŞTI

EGEDESONSÖZ: Yolunuz ilk kez nasıl belediyeciliğe düştü?

SELVİTOPU:
Ben İzmir’e büyük içme suyu projesiyle geldim Alyanak zamanında. O zaman ESHOT büyük içme suyu projesini ihale etmişti. İntes diye bir firma vardı, Türkiye’de büyük inşaat firmalarından biridir. Ben İntes’te çalıştım. Kentin birçok yerinde çalıştım. 1980 Temmuz ayında İzmir’e geldim işe başladım. Eylül’de de darbe oldu.

EGEDESONSÖZ: Ondan önce neredeydiniz?

SELVİTOPU:
İstanbul’daydım. İstanbul Teknik Üniversite’sini bitirdim. İki ay işçi olarak İstanbul Belediyesi’nde çalıştım. O zaman şöyleydi, yurtdışı Irak - Libya işleri vardı. Benim İntes’e de müracaatım vardu aradılar ve başladım.

EGEDESONSÖZ: Peki Başkanlar arasında sizde daha çok iz bırakan kim? Aziz Başkanın da yeri ayrıdır burada...

SELVİTOPU:
Süha Baykal’la bir dönem uyumlu bir şekilde çalıştık. Kurucu belediye başkanıydı. Bence Konak’ın kuruluşunda emeği çoktur. Çalışırken de hiçbir rahatsızlığımız olmadı. Daha sonra Ahmet Sarışın’la çalıştım. Ama onunla bir müddet sonra çalışma koşullarında anlaşamadık. Zaten ondan sonra ben daha pasif görevdeydim. Erdal Bey zamanında kendisi tekrar görev almamı istedi. Başkan yardımcısı olarak döndüm. Erdal Bey’le kamuya bakış konusunda örtüşen bazı noktalarımız vardı titizlik konusunda. Anlaşamadığımız konular da oldu. Sonra Muzaffer Bey. Yani sonuçta bir kamu hizmeti …


OLMAZLARIM VARDIR

EGEDESONSÖZ: Başkan anlaşamadığınız noktada nasıl davranırsınız?

SELVİTOPU:
Düşündüğümü açık söylerim, bu olmaz derim. Gerekçesiyle birlikte. Bazı konularda  olmazlarınız vardır, benim de olmazlarım vardır. O zaman görevi bırakırım. Bunu söylemişimdir. Bürokratın Belediye Başkanı’nı  geçme şansı yok. Bu noktada sizin bürokrat olarak çekilmeniz gerekir.

EGEDESONSÖZ: Haritaya baktığımız zaman sizin zorunlu görev alanınız ne kadar?

SELVİTOPU:
10 bin 500 hektar Karabağlar’ın kapsamı. Ama yerleşik alanı 3 bin 900 hektar. Diğer kalan alan şu an boş. Biz Menderes’e, Güzelbahçe’ye, Balçova’ya, Narlıdere, Gaziemir, Buca’ya sınırız. Tabi öyle sınır büyük olunca…

EGEDESONSÖZ: Elinizde mevcut kötü yerleşmiş bir alan var, orayı rehabilite etmek istiyorsunuz…

SELVİTOPU:
Bütün derdimiz rehabilite etmek. Geleceğe dönük yapılaşmasını düzenli bir hale getirmek. Yeni bir bakışla… Bunun bir kısmı dönüşüm projeleriyle olacak, bu yaptığımız imar planları da bir nevi yönlendirecek bunu.

EGEDESONSÖZ: Peki kenti kaydıracak yeni boş bir alan var mı?

SELVİTOPU:
Yok.

KAVACIK FESTİVALİ BAŞLIYOR

EGEDESONSÖZ: Üçkuyular’dan Kavacık’a çıkan yol, Tırazlı Köyü muhteşem…

SELVİTOPU:
Tırazlı müthiş bir köy. Ulaşımda sıkıntı yok. Bir de şöyle bir şey var orada: 0 rakımdan 900 rakıma çıkıyorsunuz. Aslında kente çok yakın ama dağ havası olan bir yer. Bir tarafta denize iniyorsun.

EGEDESONSÖZ: Tırazlı mı, Kavacık mı?

SELVİTOPU:
Tırazlı bir yamaçta 30 - 40 haneli küçük bir köy ama Kavacık çok eski bir yerleşim alanıdır. Biliyorsunuz üzümü meşhurdur. Oranın topografyasından kaynaklanan özel bir üzümü var. Biz de geçen sene Kavacık’ta festival düzenledik. Çok gelen oldu, 10 bin kişi geldi. Biz o kadar tahmin etmemiştik. 

EGEDESONSÖZ: Bu sene ne zaman yapılacak festival?

SELVİTOPU:
19 - 20 Eylül’de yapılacak. Bu sene kalabalık ihtimaline karşı hazırlıklar yapıyoruz, en azından araç trafiğini yönlendirelim diye.

EGEDESONSÖZ: Festival yapıldı 10 bin kişi geldi. Bunun size ve Kavacık’a ne gibi bir katkısı oldu?

SELVİTOPU:
Bizim derdimiz Kavacık’ı tanıtmak. Bir kere o üzümün başlı başına bir ekonomik değeri var. O ekonomik değerden köyün yararlanmasını sağlamak istiyoruz. Şu an bir kadın kooperatifi çalışmamız var, bitmek üzere. Kadınlar üzümleri ayaklarıyla sıkıyorlarmış, çok sıkıntı çekiyorlarmış. Saatlerce üzüm üzerinde kadınlar, pekmez, üzüm suyu için... Bizden üzüm sıkma makinası istediler. Araştırdık, öyle çok pahalı bir şey de değil. Tamam dedik, kooperatif versin. Biz de belediyeyle ortak olalım.

BORÇLAR ÖDENİYOR

EGEDESONSÖZ: Siyasi geçmişinizde hangi süreçlerde, nereye aday olmuştunuz?

SELVİTOPU:
1994 – 1999’da Narlıdere için önseçimlere girdim. 94’te SHP vardı, 99’da CHP. 2009’da yine Karabağlar’da adaydım. Atama oldu. Sıtkı Kürüm atandı.

EGEDESONSÖZ: Belediyenin mali yapısı ne durumda?

SELVİTOPU:
Şu anda yapılandırılmış kredi borçlarımız var. Onları ödüyoruz, bir aksaklık yok. Şimdi bir gelir dengesi oluşturmaya çalışıyoruz. Birbuçuk yıldır en fazla uğraştığım konu bu. Göreve geldiğim zaman sırf piyasaya borcumuz 25 milyon lira civarındaydı. Şu anda 2 - 3 milyonla devam ediyoruz. 

EGEDESONSÖZ: Peki o 25 milyonu, 3 milyona nasıl indirebildiniz?

SELVİTOPU:
Tasarruf tedbirleri uygulayarak, gelir arttırarak…

EGEDESONSÖZ: Neleri kestiniz, mesela hangi alanlarda tasarruf yapıldı?

SELVİTOPU:
Şimdi bazı şeyleri kesemezsiniz. Diyelim temizlikle ilgili bir harcamayı kesebilir miyim? Kesemem. Konser, etkinlik gibi şeyleri kaldırdık. Daha doğrusu yerel bazda sürdürmeye çalıştık. Şu anda bile bu tür kültürel faaliyetlerin bütçesine bakıyoruz, çoğu iki bin böyle rakamlarla… Onları da tamamen kaldırmak da doğru değil. Sürdürüyoruz. Zorunlu olmayan bizim inisiyatifimizde olan çoğu şeyi erteledik. Karabağlar Belediyesi büyük bir belediye, bu nedenle bu tip şeyleri kontrol altına almamız gerekir.

KEMER SIKMAYA DEVAM

EGEDESONSÖZ: Verdiğiniz bir kemer sıkma süreniz vardı, 2 yıl gibi. O süre doldu mu?

SELVİTOPU:
Yani biraz daha kemer sıkmam lazım. Bu yıl da biraz tasarrufa gideceğiz. Şu anda Karabağlar Belediyesi olarak katı atık bedelleriyle ilgili kapsamlı bir çalışma yaptık. Son çıkan yönetmeliğe göre 2015 yılı içerisinde belediyeler bunu yapabilirler. Topladığınız ya da harcadığınız parayı yönetmeliğe göre paylaştırmanız lazım.

EGEDESONSÖZ: Yani çöp toplarken harcadığınız parayı vatandaştan tahsil ediyorsunuz.

SELVİTOPU:
Tabi tabi. Yönetmelik şunu diyor, maliyet neyse onun üzerinden tahsilat yapın. Yani üzerine hayali bir şey koyamazsınız. Artışlar var ama vatandaşı rahatsız edecek boyutta değil. Tabi işyerlerinin ödemesi daha farklı, türüne göre değişiyor.



BORÇLARI TOPLUYORUZ

EGEDESONSÖZ: Ne fark ediyor?

SELVİTOPU:
Bir baktık bizim temizlik işleri için harcadığımız yıllık 23 milyon lira. Temizlik ihalemiz 20 milyon lira. İhale 20 milyon, sen 13 milyon lira topluyorsun. Bir defa bu anayasaya aykırı. Tam yapmanız lazım. Kamu kaynağı sonuçta.
Bakanlık bir yönetmelik çıkardı, diyor ki bununla ilgili düzenlemeleri belediyeler yapabilir. Belediye 37 milyon lira alacaklı görünüyor. Vergilerden, şuradan buradan. Bunlar nedir, değildir diye idare olarak üzerine gitmeniz lazım. Baktık bunların çoğu kesinleşmiş, mesela emlak vergisi ödememiş vatandaş. Üzerine gidiyoruz öde bunu diyoruz, uzlaşmaya çalışıyoruz…

EGEDESONSÖZ: Borç envanteri çıkarmak denebilir mi buna?

SELVİTOPU:
Çoğu belediyelerde benzer sorunlar var ama önemli olan orada sistem oturtmak. Karabağlar gibi bir yerde kaç tane parsel var, kaç tane gayrimenkul var, ne borcu var bilemezsek bugünkü teknolojide ayıp bize. Diyelim ki vatandaşın üç arsası var, üç ayrı vergi numarası var. Bunları teke indirip mükerrerlik var mı yok mu, bütün bunları bir sisteme oturtacağız. Böylece belediyenin gerçek gelirini görmüş olacağız. Bunları sisteme oturtmak zor değil, vatandaşa da bir sürü faydası var. Sağlıklı bilgi olduğu zaman birçok iş daha hızlı yürür.  

MOBİLYADA KARABAĞLAR MARKASI

EGEDESONSÖZ: Konak Belediyesi eski Başkan Yardımcısı da olarak Karabağlar ilçesini bugünkü envanteriyle nasıl tanımlıyorsunuz?

SELVİTOPU:
Kentleşme açısından en düzensiz ilçelerden birisiyiz. Birinci dereceden sorunumuz, düzensiz kentleşme var. Sektör olarak aklınıza gelen nedir? Karabağlar deyince mobilya sektörü gelir. Önce İzmir’de, sonra Türkiye çapında gelişmek. Markalaştıracağız Karabağları. Mesela bizimkilerin İnögöl’den ne farkı var? Lojistik konusunda farkları var. İnegöl lojistik firmasını kurmuş, ürettiği malı Türkiye’nin her yerine götürüyor. Bizimkiler Karabağlar’da daha iyi mal üretiyor ama hiçbir yere götüremiyor.

EGEDESONSÖZ: Karabağlar’da yoksulluk ne durumda?

SELVİTOPU:
İzmir’deki en büyük engelli nüfusunun olduğu ilçeyiz. Yüzde 14. Türkiye ortalaması yüzde 12. Karabağlar gelişmişlik düzeyi az olan bir ilçe. Ekonomik gelirin az, nüfusun yoğun olduğu bir ilçe. Dolayısıyla sosyal sorunlar fazlasıyla var. Bu dönem sosyal yardım işleri müdürlüğü kuruldu. Bir aşevi hizmetimiz var. Günde 250 kişiye veriliyor ama 500’e çıkarılacak. Biz bir yer ayarladık, Büyükşehir yemek veriyor. Şimdi sosyal destek kartı diye bir şey çıkardık. Daha önce gıda bankası kurulmuş, dernek kurulmuş. Paketler alınıp oradan dağıtılıyordu. Biz bunların hepsini kaldırdık. Doğrudan Vakıfbank’la anlaştık. Yönetmeliğe göre hak edenlere kart yüklemesi yapılıyor. Onunla gidip alışverişlerini yapabiliyorlar.

EGEDESONSÖZ: Ayda ne kadar yükleniyor karta?

SELVİTOPU:
Her ay 60 lira yükleniyor.

EGEDESONSÖZ: Karabağlar Belediyesi bütçesinin tamamını yoksullara ayırsanız yeter mi?

SELVİTOPU:
Yetmez. Yetmesi mümkün değil.

EGEDESONSÖZ: Kaç kişinin kartı var şu anda?

SELVİTOPU:
Şu anda altıyüzü geçti ve her gün artıyor. Beşyüz kişiyle başladık. Her gün başvurular geliyor, incelemeye alındıktan sonra kart veriliyor.



ÇOK İŞ VAR

EGEDESONSÖZ: Nereden düştüm ben bu Karabağlar’a diyor musunuz?

SELVİTOPU:
Yok canım, biliyordum tabloyu. Gider Narlıdere’de de aday olabilirdim ama Karabağlar’da hizmet bakımından yapacak çok iş var. Karabağlar’ın Büyükşehir’in yaptığı yatırımlardan pay alması lazım. Aziz Başkan’ın da o konuda zaten eşit bir bakışı var.

EGEDESONSÖZ: Belediye sarayına gelirsek... Göreve ilk geldiğinizde eleştirilerde bulunmuştunuz. Şu anda belediye sarayından memnun musunuz?

SELVİTOPU:
Projeyi iyi bir elden geçirdik. Göreve geldikten sonra zaten ihale yapılmıştı. Arkadaşlarla projeyi inceledik baktık. Hizmet binası olarak kullanılmasında hiçbir sıkıntı yok ama projelendirme anlamında eksiklikleri  vardı.

EGEDESONSÖZ: Peki şu anda memnun musunuz? Sizin iş düzeninize uydu mu?

SELVİTOPU:
O yönden bir problem yok. Gelen giden insanlar da memnun. Hizmet alabiliyorlar

GİRDİNİZ Mİ, ÇIKAMIYORSUNUZ

EGEDESONSÖZ: Karabağlar ismini kabul etti mi diğer dikey yapılar, kimlik bütünlüğü oluştu mu?

SELVİTOPU:
Son zamanlarda var. Yavaş yavaş oluşmaya başladı. Kurumsallığı oturtabilirsek, meydan kültür merkezleri oluşturursak Karabağlılık kimliği oluşur. Meydan kenti tanımlar. Kültür merkezleri, ticari aktivitenin olduğu yerler kimlik kazandırır. Kentsel dönüşüm, imar planlarının yeniden yapımı, yeni bulvarların açılması... Şu anda Karabağlar denince akla gelen düzensiz bir kent. Girdiniz mi, çıkamıyorsunuz.

EGEDESONSÖZ:
Dört yıl sonra ne olacak?

SELVİTOPU:
Değişecek...

ADAYLIĞA ENDEKSLENMEM

EGEDESONSÖZ:
Yetiyor mu 4 yıl?

SELVİTOPU:
Her şeye yetmez. Ben adaylığa endekslenmeyi çok doğru bulmuyorum. Adaylık telaşına girersem, düşündüğüm işlerde zayıflık olur.

EGEDESONSÖZ:
Kararlarınızı etkileyebilir…

SELVİTOPU:
Adaylığa endekslenip de şöyle mi olur, böyle mi olur diye davranış içine girmek sizi daraltır. Böyle bakmıyorum. Eğer başarılı olursanız, bir şeyleri yapabilirseniz bunun takdirini hem parti yapar, hem kamuoyu yapar. Başarılı da olamazsanız tekrardan illa bu işi yaparım demek de bana göre doğru değil.
Ben düşündüğümüz şeyleri ya da geliştirdiğimiz projeleri gerçekleştirmeye yoğunlaşacağım. Bütün enerjimi ona vereceğim. Bir de yıllardır kentle uğraşan birisiyim. Bir şeyin düzeldiğini görmek bizi çok motive eder. Çünkü bu ülke için ideallerim var. Bu ülkede düzensiz kent dokusunun kalmasını istemiyoruz. Yıllardır bunlar şöyle olsun, böyle olsun diye savunan insanlarız. Benim gibi birçok insan var. Burada da böyle bir görev varken benim ilk yapmam gereken şey Karabağlar’daki o imajı tamamen değiştirmek. Karabağlar’daki o gelişmeyen imajı yıkmak.

EGEDESONSÖZ:
Yerine ne koymak?

SELVİTOPU:
Modern, gelişen ve çağdaş bir ilçe. Bir şeylerin artık değişmeye başladığını mutlaka herkesin hissetmesi lazım. Hissedilirse birçok insan motive olur.

EGEDESONSÖZ:
İşte benim projem dediğiniz ne olacak 4 sene sonra?

SELVİTOPU:
Bir defa ben şu bulvarları önemsiyorum. Bizim doğrudan belediye olarak yapacağımız iş değil büyükşehir var ama Eski İzmir caddesinin Dostluk Bulvarı’na bağlanması, Dostluk Bulvarı’nın da Uzundere Otoyol Kavşağı’na kadar 24,5 metrelik aksın gerçekleşmesi çok önemli Karabağlar için. Sırra Talay Caddesi yine aynı şekilde. Karabağlar Endüstri Meslek Lisesi’nden yeni fuar alanına bağlanacak. Bu da çok önemli. Kültür merkezleri var. Yeşilyurt Kültür Merkezi var. Oralarda çok eksiklik var.

EGEDESONSÖZ:
Kültür merkezinde ne yapacaksınız?

SELVİTOPU:
Nikah salonu olacak. Şu anda Karabağlar’da nikah kıyılacak tek yer var, Bozyaka Kültür Merkezi. Şu anda orayı da kapattık, eski yeri. Bir ilçeye kimlik kazandırmak dediğiniz zaman önemli. Karşıyaka evlendirme bayram yeri. Onun gibi Karabağlar’da iki tane yerin akla gelmesi lazım. Orada kurslar düzenlenecek kadınlara yönelik, yaşlılara yönelik. Halkla doğrudan iletişimin kurulacağı yerler olacak. İnsanlar, ‘Bizim gideceğimiz bir yer yok’ diyorlar. 200 yataklı kız yurdu projesi var. Yapım ihalesini gerçekleştireceğiz. Gençlik merkezi projemiz var. Buz pateni pisti olacak, kapalı spor salonu, yüzme havuzu ve futbol sahası olacak. Karabağlar’da amatör maçların oynanacağı saha…

EGEDESONSÖZ:
Neresi?

SELVİTOPU:
Uzundere Mezarlığı ile Nene Hatun Lisesi arasındaki boş alanda. Yeri hazır. Kapalı pazaryeri inşaatımız var. Modern, çağdaş. Bir de hijyeni öne alan bir anlayışımız var. Düğün salonu çok ihtiyaç. En büyük ihtiyaçlardan birisi. Pazaryerini yaparız, düğün salonunu yaptıracağız. İnsanların yararlanabileceği bir şey. Şimdi Türkan Şoray salonunu 300 liraya kiralıyoruz. Masa sandalyesini biz veriyoruz, ikramları kendileri veriyor.

ANAYASA HAZIRLIYORUZ

EGEDESONSÖZ:
Siyasete de meyilli bir bürokrat olan Muhittin Selvitopu’nun Başkan projesi ne olacak?

SELVİTOPU:
Ben imar planı çalışmalarını önemsiyorum. Ömrünü doldurmuş bir imar planı var. Çağdaş, ihtiyaçlara cevap verebilecek bir planlama lazım Karabağlar için. Bir defa en temel hedeflerimizden birisi bu.

EGEDESONSÖZ:
Bir tür anayasa mı hazırlayacaksınız?

SELVİTOPU:
Karabağlar’ın anayasasını hazırlıyoruz. Park istiyorsanız, yol istiyorsanız, yeni bir kent istiyorsanız bunun temeli bu. Geldiğim günden beri bunun üstüne çalışıyorum. Büyükşehir ile ortak çalışıyoruz. Şunu yaptım ben. Belki de bürokratlığın faydası o. Dedim ki, ‘Arkadaşlar böyle bağımsız çalışmayalım. Gidin beraber çalışın. Büyükşehir’in de görüşünü alın. Ne istiyorlar. Onlara göre…’  1 / 5 binlik planları Büyükşehir onayladı. 160 hektarlık alan. Toplam bizim çalışma yapacağımız alan 700 küsur hektarlık bir alan. Etap etap bunları tamamlayacağız.

EGEDESONSÖZ:
Yaklaşık olarak ne zaman bitmiş olur?

SELVİTOPU:
Bir yılda biz bu planları tamamlarız.

BİTİŞİK NİZAM TARİH OLDU

EGEDESONSÖZ:
Peki planda radikal değişiklikler var mı? Daha önce hakkı olup da şimdi kaybeden…

SELVİTOPU:
Yok. Daha önce hakkı neyse onu muhafaza etmeye bakıyoruz. Ama daha çağdaş, ulaşımıyla parkıyla… Bitişik nizam var. Artık bitişik nizam tarihe karıştı. Oradaki hakkını blok şekilde yapsın, site şekilde yapsın.



KİMİN NE OLDUĞUNU BİLİRİM

EGEDESONSÖZ:
CHP’ye kaydınız hangi mahalleden?

SELVİTOPU:
Fahrettin Altay.

EGEDESONSÖZ:
Delege seçiminde var mı bir dahliniz?

SELVİTOPU:
Ben prensip olarak karışmıyorum. Beyan da ettim. Ben partinin işlerine karışmayacağım, parti de benim işlerime karışmayacak.

EGEDESONSÖZ:
Parti karışıyor mu? Grupta zaman zaman arıza çıkıyor. Siz öyle diyorsunuz, ama Sema Hanım ‘Çok küfrediyorum’ diyor...

SELVİTOPU:
Bunlar bence büyük sorun olacak bir şey değil. Sonuçta farklı düşünceler var. Aile içinde farklılıklar var. Bunlar bir şekilde çözülür.

EGEDESONSÖZ:
Şu meclisi biz yazsaydık ne iyi olurdu dediğiniz oldu mu?

SELVİTOPU:
Olmadı. Ben az çok herkesi tanıyordum. Neler olabileceğini az çok tahmin edebilen bir insanım. Bana çok şey gelmiyor partinin yapısını bildiğim için. Bana ‘Partinin yapısını bilmez’ derler ama ben herkesten daha çok biliyorum kimin ne olduğunu. Yıllardır içindeydim. Bu tür tartışmalar normal. Ben partideki konuları da asla kamuoyu önünde tartışmam.

EGEDESONSÖZ:
Size karşı hiçbir yapı yok mu şu anda partide, parti içinden, eski ekiplerden?

SELVİTOPU:
Farklı düşünenler vardır ama ben çok sorun görmedim. Çoğu insandan destek de görüyorum.

EGEDESONSÖZ:
2014 seçimlerinde rakip partiyle aranızda çok az bir fark vardı. Genel seçimde Karabağlar’da CHP’nin durumu ne oldu?

SELVİTOPU:
Makasın en az açıldığı ilçe Karabağlar. Bu başarıdır. Yerel seçimle genel seçim arasında Karabağlar bence en başarılı ilçelerden birisi. Burada örgütün de katkısı vardır, belediyenin katkısını bilmiyorum onun da katkısı vardır.

ADAYLIĞA ZOR KARAR VERDİM

EGEDESONSÖZ:
Yerel seçimde biraz hazırlıksız, sürece sonradan dahil oldunuz. Başka adaylar, partiler gibi 6 ay, 1 yıl öncesinden topa girmediniz. Hatta bir sürpriz diyelim. Orada ne oldu?

SELVİTOPU:
Doğal bağlar var. Ama doğrudan Karabağlar’da aday olayım diye hazırlığım olmadı. Çok zor karar verdim.

EGEDESONSÖZ:
Aday olacağınız önceden belli miydi?

SELVİTOPU:
Git- gellerim oldu. Karar vermekte zorlandım.

EGEDESONSÖZ:
Garanti miydi adaylık?

SELVİTOPU:
Ben hiçbir zaman garanti gözüyle bakmadım. Daha önce atama süreçlerini, önseçim süreçlerini yaşadığım için öyle bir şeye kapılmadım.

EGEDESONSÖZ:
Sizinle beraber 7-8 kişi MYK’nın farklı isimler çıkarıp, Parti Meclisi’nde değişenlerdensiniz..

SELVİTOPU:
Ben komisyondan da çıkmadım, MYK’dan da çıkmadım.

EGEDESONSÖZ:
Parti Meclisi’nden çıktınız...

SELVİTOPU:
Ben ondan önce MYK üyelerini ziyaret ettim, görüştüm. Kendimizi anlatmaya çalıştım. Akşam ben de MYK’dan çıkan isimleri izliyordum. Sonra gelişmeler var dendi. Bazıları da ‘Aziz Başkan çıkardı’ yakıştırmasını yapıyor. Hiç alakası yok. Adamın günahını alıyorlar. Aziz Başkan benim Karabağlar adaylığıma hiçbir zaman…

EGEDESONSÖZ:
Serbest bırakmış sizi galiba değil mi?

SELVİTOPU:
Benim kararım olunca ‘Sen bilirsin’ dedi. Hiçbir ilgisi yok. O yakıştırmalar yanlış. 2009’da da aday olmuştum. Aziz Başkan’la ne alakası var?

BENİ TANIMIYORLAR

EGEDESONSÖZ:
Büyükşehir Başkanına gidip ‘Ben artık bu işi yapamıyorum. İstifa edebilir miyim?’ dediğiniz, işte zaman zaman ‘nereden düştüm ben bu duruma’ diye düşündüğünüz…

SELVİTOPU: Düştüğümüz durumda ne var? Çoğu belediyelerin durumunu ben biliyorum. Ben Konak’ta çalışırken bundan çok daha kötü durumları da yaşadık. Çok sürpriz değil. Beni tanımıyorlar...

EGEDESONSÖZ:
Tanımıyorlar derken?

SELVİTOPU:
Karar verdiğim konuda sonuna kadar giderim. Zikzaklar çizen bir insan değilim. Eleştirileri dinlerim, hata mı yapıyorum derim. Ama karar verdikten sonra kalkıp da, işte bu işin zorluğu var bırakayım gideyim. Olacak şey değil. Hayatta yapmam.

EGEDESONSÖZ:
Siz ekipçi misiniz?

SELVİTOPU:
Ekip çalışmasına inanırım. Ben çalışkan, işini bilen insanlarla çalışmayı severim. Kadro oluştururken bir arkadaşlık şeyi ile değil işini bilen… Arkadaşım da olsa yanlış bir şey yaptığında affetmem.

EGEDESONSÖZ:
Kendi bürokrasinizle sıkıntınız var mı?

SELVİTOPU:
Bürokrasinin bir kendi işleyiş mekanizması var. Zaman zaman beni de sıkabilir, başka arkadaşları da sıkabilir. Ben onları aşma noktasında, arkadaşlara şöyle yapalım böyle yapalım diyorum.

EGEDESONSÖZ:
Bürokrasiyle yaşadığınız sorunlardan sonra çalıştığınız Başkanlara hak verdiğiniz zamanlar oluyor mu?

SELVİTOPU:
Birçok bürokrat canla başla çalışıyor. Türkiye’de bürokratlık yapmak da kolay bir iş değil. Hele hele belediyelerde çalışmak zordur. Çünkü belediyeler yarı siyasi kuruluşlardır. İstekler, talepler bitmez. Dolayısıyla orada çalışan bürokratın da işi zordur. Art niyetli olmadıktan sonra işini yapmak isteyen bürokrat hiçbir zaman sorun olmaz. Ama farklı bir düşüncesi olan bürokrat ya da memur sıkıntı yaratıyorsa vatandaş yönünde de, belediye yönünde de sıkıntı olur. Onları aşmak lazım. Bir iş olabiliyorsa, belediye başkanının telefon açmasıyla olmasın. 


SABIRLIYIMDIR AMA...

EGEDESONSÖZ: Eşiniz
Figen Hanım beğeniyor mu Başkanlığınızı?

SELVİTOPU:
O ‘kendin istedin kendin çekeceksin’ diyor. Biz kendi işlerimize karışmayız. Evde mümkün olduğu müddetçe belediyeyi konuşmayız.

EGEDESONSÖZ:
Nasıl başarıyorsunuz bunu?

SELVİTOPU:
Başka konuşacak bir sürü şey var. Sanki karı-koca biz akşam oturuyoruz belediye işlerini konuşuyoruz. Fırsat buldukça gezmeyi severim, eşim de sever. Tarihe, doğaya merakımız var.

EGEDESONSÖZ:
Sakin bir insansınız. Başkanlık koltuğunda da böyle sakin oturabiliyor musunuz?

SELVİTOPU:
Kolay sinirlenmem de, sinirlendiğim anlar da oluyor. Kamunun bir kaybı olduğu zaman sinirlenirim. Belediye herhangi bir hak kaybına uğrarsa sinirlenirim.

EGEDESONSÖZ:
Vatandaşın kaybı olursa?

SELVİTOPU:
Vatandaş yönünde de sinirlenirim. Haksızlığa uğrarsa sinirlenirim. Beynim döndüğü zaman inerim aşağıya. Herkes işine sahip çıkacak. Bir sürü olanak sunuluyor. Hele ki bu kadar işsizlik varsa. Herkesin görevini yapması lazım.

EGEDESONSÖZ:
Ceza sisteminiz var mıdır?

SELVİTOPU:
Ben sabırlı bir insanım. Paldır küldür bir karar almam. İncelerim, eğer yanlış bir şey varsa müdahale ederim. Pat diye şey yapmam. Keşke demeden çözmek lazım.

DEVAM ETMEK İSTERİM...

EGEDESONSÖZ:
Aziz Kocaoğlu da dahil olmak üzere sizin kadar tecrübelisi yok. Sema Hanım bürokratlardan, memurlardan çok şikayetçi, belediyenin yüzde 50’si çalışmıyor demişti. Sizde kaçta kaçı çalışıyor?

SELVİTOPU:
Ben hepsini çalıştırmaya bakarım. Bizlerin görevi mekanizmayı çalıştırmaktır. Başkan yardımcımız, müdürümüz, şefimiz var. Eğer bir eksiklik varsa önce kendi görevlendirdiğiniz kişilerden hesap sormak lazım. Başkan yardımcısından şefine kadar aksaklık neredeyse onu bulmanız lazım. İş vermezseniz öyle oturur yani. Sistemi iyi kurmanız lazım. Biz Karabağlar’da bunu yapmaya çalışıyoruz. Boşluk olmadan herkes işiyle meşgul olsun, bir şey üretsin. Bu işçi için de, memur için de, bizim için de aynı.

EGEDESONSÖZ:
Siyasette başka ne tür hedefleriniz var?

SELVİTOPU:
Hedefim az önce konuştuğumuz şeyleri gerçekleştirmek.

EGEDESONSÖZ:
Dört yıl sonra çekip gidecek misiniz?


SELVİTOPU:
Gideceğim diye bir şey yok. Siyaset devam eder. O günün koşullarında tekrar aday olur muyum, olmaz mıyım tabii ki durum değerlendirmesidir. Sağlığın elvermesi lazım. Dört yıl sonra çekip gideyim diye bir düşüncem yok. Eğer koşullar elverirse tabi ki siyasette hizmet etmek isterim. Benim yoğunlaşacağım şey şu. Ben bir görev üstlenmişim ve bunu en iyi şekilde yapmam lazım. Eğer ben bunu en iyi şekilde yaparsam siyaset de beni zaten taşıyacaksa taşır, taşımayacaksa taşımaz. Saplantılı bir siyaset tarzım yok. Eğer ben başarılı olursam bu siyasete yansır.

 
Çiğli'nin borcuna kefil oldu!
 
Benim hedefim siyaset
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hAYDAR YILMAZ 18 Ağustos 2015 Salı 16:50

Sayın Başkan Muhittin Selvitopu nun çalışmalarını takdirle karşılıyor,başarılarının devamını diliyorum.

Yorumu oyla      16      9  
Metin Erarslan 18 Ağustos 2015 Salı 14:08

Sayın Başkanın Konak Belediyesinde Başkan Erdal İzgi ile çalıştığı dönemde Meclis üyesiydim. O dönemde değer verdiğim bir kaç bürokratın başında gelen bir isimdir.Karabağlar beledeyisindeki kemer sıkma politası Erdal İzgi dönemindeki politikayla aynı.Şu anda İzmir Belediyeler içinde ileriyi çok rahat görüp ona göre iş yapan tek başkan konumunda başarılarının devamını dilerim.

Yorumu oyla      19      8  
Yoldaş 18 Ağustos 2015 Salı 13:26

Sevgili başkan anlattıklarınız çok güzel hepsine Katılıyorum Lakın chp sayesınde orada oturuyorsunuz zaman zaman konuşmalarınızda örgütü partiyi tanımıyorsunuz bir daha aday olduğunuzda aynı parti sizi aday gösterecekse bu Konuşmalar niye yapıyorsunuz. O zaman partiye ve partililere sahip çıkmak gerek. Partilinin yanlişş işlerine evet demeden

Yorumu oyla      14      11  
Beşir 18 Ağustos 2015 Salı 11:58

Başkanı'mız çalışkandır. CHP'li olamama rağmen selvitopunu destekliyorum

Yorumu oyla      18      9  
au 17 Ağustos 2015 Pazartesi 20:55

Az zamanda eski borclari eritip karabaglari ayaga kaldirdiniz zaten taniyoruz sizi röportajinizdan bile durustluk dersi veriyorsunuz karabaglarin şansı siniz secim meydanlarinda soylediniz gibi karsiniza aday cikaramiycaklar basarilar.

Yorumu oyla      23      8  
şevket 17 Ağustos 2015 Pazartesi 17:07

10 numara Adam,dört dörtlük Başkan...

Yorumu oyla      23      11  
misafir 17 Ağustos 2015 Pazartesi 13:02

sayın başkan,göztepe metro istasyonundan yeşilyurt'a (hatay koleji önü)çıkan caddeyi gelin görün, asfalt yamalı bohça,çizgiler yok,yer yer bozuk,kaldırım yok,ağaçalar bakımsız,engelliler ve yaşlılar yürüyemiyor ,cadde üzerindeki trafolar bakımsız görüntü kirliliği var,yağmurlu havalarda araçlar kayıyor.Gelin görün sayın başkan yakışıyorsa sözümüz yok.

Yorumu oyla      20      12  
Taner ÖZBEK 17 Ağustos 2015 Pazartesi 11:25

Karabağllılar çok şanslı.Bence İzmir'in geleceği...Adını İzmir'in başarılı Belediye Başkanları listesine yazdırır.Tecrübe,Bilgi, Birikim...

Yorumu oyla      41      13  
vatandaş 17 Ağustos 2015 Pazartesi 10:11

röportajı okurken bile insana güven veriyor, seviyeli,bilgili ve idealist başkan yolun açık olsun...

Yorumu oyla      42      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli'nin borcuna kefil oldu!
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Ege’deSonsöz Sohbetleri’ne konuk ...
Koltuk akla değil, başa gelir
EgedeSonsöz Sohbetleri’ne konuk olan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin ...
Tekere çomak soktum
Ege’de Sonsöz Sohbetleri’ne konuk olan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ...
 
Terim için de, korkan, sinen insanlar için de üzülüyorum!
Gönül Soyoğul sordu, Fatih Terim yazısı nedeniyle Vatan Gazetesi'ndeki ...
Babamı şimdi anlıyorum...
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Gazeteciler Ümit Yaldız, Fahrettin ...
Yamanlar riske değer mi?
Jeoloji Mühendisleri Oda Başkanı Alim Murathan, Başkan Kocaoğlu’nun “Amacınız ...
 
Popülist olmadım, olmayacağım
Ege’de Sonsöz Sohbetleri’ne konuk olan Başkan Aziz Kocaoğlu gazeteciler ...
Millet AKP'ye 'dur' dedi!
Hanzade Ünuz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile 7 Haziran ...
'Kazanan' bir avukatım
Hanzade Ünuz, CHP İzmir 1. Bölge milletvekili adayı avukat Murat Bakan ile konuştu...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva