HABERLER>TARIM
10 Nisan 2020 Cuma - 15:24

ZMO’nun gündemi tarım işçileri: Genelge kağıt üzerinde kalmasın!

Ziraat Mühendisler Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan 9 maddelik açıklamada tarım işçilerinin durumuna değinildi. İktidara soruların da yer aldığı metinde Şube Başkanı Türk dikkat edilmesi gereken hususların altını çizdi.

ZMO’nun gündemi tarım işçileri: Genelge kağıt üzerinde kalmasın!

EGEDESONSÖZ- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı olan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden, ‘Genelge Kağıt Üzerinde Kalmasın’ kalmasın başlığıyla bir açıklama yapıldı.

Şube Başkanı Dr. Tevfik Türk konuşmasında tarım işçilerinin durumuna değindi ve İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede dikkat edilmesi gereken konularla ilgili sorular yöneltti.

İşte o açıklama:

1-  Tarım iş kolunda istihdam edilen 5 Milyona yakın kişinin,  İçişleri Bakanlığı’nın “Mevsimlik Tarım İşçileri ve Hayvancılık Faaliyeti ile İlgili Genelge”sinden ne kadar haberdar?

Çoğu tarım işçisinin genelgeye dair bir fikri olmadığı ve ne yapacaklarını bilemedikleri gözlenmektedir. Dolayısıyla ilgili kurumlarca ivedilikle gerek mesaj gerekse her türlü sosyal bilgi ağı oluşturularak işçilerin bilgilendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

2- Mevsimlik tarım işçilerinin çoğunun tek bir ilde değil sezon boyunca birçok ilde çalıştığı göz önünde bulundurulursa, bu işçilerin il arası geçişlerinin takibinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir.

3- Genelgede söz edilen ulaşım şartlarının uygulanabilirliği maddi açıdan büyük bir yük getirmektedir. Önceden transit dolmuşlarla 15-20 işçi götürülürken genelge ile bu sayı 10 a indirilmiştir. İlgili bakanlıkların maddi destek sağlamaması durumunda işçilerin gerekli bölgelere ulaşımı sıkıntıya girecektir.

4- Çoğu tarım işçisi hastalık korkusu ve ekmek kazanma ikilemi arasında kalmaktadır. Buna bağlı olarak tarım işçi sayısında düşüş yaşanma ihtimali yüksektir. Aynı zamanda 20 yaş altı ve 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı da eklenince tablo daha da ağırlaşmaktadır. Özellikle mevsimlik tarım işçiliği tüm hane halkının iş gücü üzerine kurulmuştur.  Çocuklarını evde bırakamayacak olan ailelerin istihdama katılmaları mümkün değildir. Bu konu ile ilgili hiçbir açıklama ya da ek bir genelge yayınlanmamıştır.

5- İçişleri Bakanlığı’nın "Mevsimlik Tarım İşçileri ve Hayvancılık Faaliyeti ile İlgili Genelge"sinde söz edilen barınma ve yaşam alanlarının sağlanabilirliği için yapılacak olan çalışmalar nelerdir?

Barınma ve yaşam alanlarının uygun koşulara getirilmesi hususunun maddi yükü sadece üreticilere bırakılmamalıdır. Bu konuda üreticilerin ve tarım işçilerinin nakdi olarak desteklenmesi gerekmektedir.

6-  Tarım işçilerinin, barınma yerlerinden bahçe ve tarlalara ulaşımında bakanlık ve yerel hizmetler bünyesindeki araçların (otobüs- minibüs) tahsisi ile transfer edilmeleri gerekmektedir. Böylece hem hijyen koşulları denetlenebilir hem de maddi olarak destek sağlanmış olur.

7- Sektörün en büyük sorunu olan kayıt dışı istihdam özellikle bu dönemde en büyük risk olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikli olarak tarım işçilerinin kayıt altına alınmasının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Sosyal güvencesi garanti altına alınmalıdır.

8- Sektörde büyük oranda istihdam edilen, Suriyeli geçici sığınmacı statüsündeki işçiler ve yabancı uyruklu diğer işçiler hakkında her hangi bir açıklama yapılmamıştır.  Tarım sektöründe istihdam oranı çok yüksek olan bu gruptaki işçilerin çoğunun kayıt dışı olarak çalıştırıldıklarını bilmekteyiz.

Suriyeli geçici sığınmacı statüsündeki işçilerin il değiştirme süreçlerinde İl Göç İdaresi tarafından verilen seyahat izinlerinin ivedilikle Valilik Bünyesinde kurulan Tarım Kurulu’na bildirilmesi gerekmektedir.

9 - Mevsimlik tarım işçilerinin il içi veya il dışından çalışacakları alanlara gelinceye kadar olan süreç, iş paketleri halinde, adım adım hangi işin ve hizmetin hangi kurumlarda kimlerin sorumluluğunda olduğu planlanarak, bir akış şeması ile birlikte protokollere bağlanmalıdır.

 
AK Partili Dağ açıkladı: İzmir'de yoğun bakımlarda son durum ne?
 
Hazine arazileri tarıma açılıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa'da kiraz hasadında geri sayım
Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, ...
Yine zamlandı: Üreticiye 'karaborsa' zulmü!
Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, hammadde fiyatlarının ...
Bakanlıktan limon fiyatlarını düşürecek hamle!
Limon ihracatına kısıtlama getirildi. Buna göre limon ihracatı 31 Ağustos'a ...
 
Pakdemirli açıkladı: 21 ilde uygulama başladı!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Yaz dönemi ekilişlerinde kesinti ...
Makarna, un ve bulgura 2 ay zam yok!
Tüketicinin bu dönemde en çok satın aldığı makarna,un ve bulgura yeni ...
Kırmızı et fiyatlarıyla ilgili zam açıklaması!
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, yeni tip corona ...
 
Foça'da üreticiler tarlaya indi
Foça ilçesine bağlı kırsal Gerenköy Mahallesi'nde üreticiler, koronavirüsle ...
Patateste 'korona' fırsatçılığı
İzmir'de kurulan semt pazarlarında, patatesin kilosu bir haftada arttı. ...
Koronavirüs, sarımsağın fiyatını yüzde yüz artırdı
Uzmanların koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için önerdiği ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva