HABERLER>EKONOMİ
24 Ekim 2017 Salı - 14:55

Zeytinyağında rekor geliyor!

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Sürek, "Bu yıl zeytinyağı üretim rakamının en az 250 bin ton olacağı tahmin edilmektedir. Bu, Türkiye'nin bugüne dek gerçekleştirdiği en yüksek zeytinyağı rekoltesi olacak" dedi.

Zeytinyağında rekor geliyor!

Sürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytin üreticisini korumak için ellerinden geleni yapacaklarını, önümüzdeki dönemde Tariş'e yeni ortakların katılmasıyla büyüme sürecini hızlandırmak istediklerini söyledi.

Gıda, Tarım ve Havyancılık Bakanlığının 2017- 2018 zeytinyağı rekoltesini henüz açıklamadığını aktaran Sürek, kendi ortaklarından ve sahadan edindikleri bilgilerle üretimin bu yıl iyi olacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türkiye için 700 bin ton üretim hedefi olduğunu, Türk çiftçisinin ortaya konulan bu hedefe kilitlendiğini vurgulayan Sürek, şöyle konuştu:

"Kurumumuz uzmanlarının sahada yaptığı çalışmalar ve üretici ortaklarımızla yaptığımız toplantılar sonucunda bu yıl zeytinyağı üretim rakamının en az 250 bin ton olacağı tahmin edilmektedir. Bu, Türkiye’nin bugüne dek gerçekleştirdiği en yüksek zeytinyağı rekoltesi olacak. Ege Bölgesi’nde 6 ilde, 28 bin çiftçi ortağıyla bu üretimi yapan ortaklarımızın alın teri ve emeği olan ürününü en iyi şekilde değerlendireceğiz. Bu sezon rekolteyle doğru orantılı alımlar yapmayı planladık. Sezonda en az 10 bin ton alım hedefimiz var. Bunun da üzerine çıkabiliriz. Birlik olarak bu sezon iç ve dış piyasalarda agresif stratejiler izleyeceğiz."

"TARİŞ'E DUYULAN GÜVENİN KARŞILIĞINI EKSİKSİZ VERECEĞİZ"
Sürek, zeytinyağı piyasasında son 4 yıldır aşırı iniş çıkışlar ve spekülatif fiyatlandırmaların olmadığını fiyat istikrarının 4 yıldır sürdüğünü kaydetti. Tariş'in piyasada katalizör görevi gördüğünü ve fiyatların belirlenmesinde etkin rol oynadığını anlatan Sürek, "Tariş Zeytinyağı Birliği'nin açıklayacağı alım fiyatı sadece kendi ortakları için geçerli değildir, zeytinyağı üreten, Tariş ortağı olmayan çiftçiyi de dolaylı olarak etkiliyor." ifadelerini kullandı.

Zeytin üreticisini tüccara ezdirmeyeceklerini vurgulayan Sürek, Tariş'in her zaman piyasanın üzerinde fiyat verdiğini söyledi. Tariş ortaklarının kuruma güveninin yüksek olduğunu kaydeden Sürek, "Üreticinin ve tüketicinin yüksek güvenini kazanmış Tariş Zeytinyağı markası, içinde bulunduğumuz üretim sezonunda üreticisine de tüketicisine de bu güveninin karşılığını eksiksiz verecektir." diye konuştu.

Türkiye'nin 2000'li yıllarda 90 milyon olan ağaç varlığının, ortaya konulan dünya ikinciliği hedefiyle 170 milyona çıktığına işaret eden Sürek, Türk zeytinyağının dünyada marka olacağına inandığını dile getirdi.

Sürek, 2017-2018 sezonunda İspanya’nın 1 milyon 150 bin ton, İtalya'nın 320 bin ton, Yunanistan'ın 300 bin ton ve Tunus'un 220 bin ton zeytinyağı üretmesinin beklendiğini belirtti.

Dünya genelinde 2016-2017 döneminde toplam zeytinyağı üretiminin 2 milyon 538 bin ton seviyesinde olduğunu işaret eden Sürek, bu yıl ise beklenen üretim tahmininin 2 milyon 960 bin ton olmasının beklendiğini bildirdi. (AA)

 
İzmir 29 Ekim'e hazırlanıyor... Programda neler var?
 
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan flaş açıklama... İstifa bilmecesi!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Üzgünüm 24 Ekim 2017 Salı 22:18

Rakamlar doğru ise insan mutlu olur, çekincem sayın başkanın anlattıklarına değil; ithalaat ihracaatın iki katına çıktığı halde (o da üretime değil montaja dayalı) basının karşısına çıkıp ihracaat rekoru kırıldı diye anlatılmasını yeni gördük.Üzgünüm; zira zeytin ağaçlarına sinek dadanmıştı ne güzel ağaçlar kurusaydı yarımadayı yerleşime açardık inşaat ve ikizi rant olurdu.Sanki belediyenin üzerine farzmış gibi hemde kimyasal olmayan yöntemle ağaçları kurtardı.

Yorumu oyla      11      5  
ŞZ 24 Ekim 2017 Salı 20:35

Sayın başkan üfürmüşsün. zeytinde bu yıl yok yılı. Olmayan zeytinden nasıl çok yağ çıkacak, onu da açıklar mısın?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Araç sahipleri dikkat: Benzine bir zam daha!
Benzin fiyatlarına, Perşembe gününden geçerli olmak üzere zam geliyor.
Fiyatı altınla yarışıyor! Kışın vazgeçilmezlerinden...
Manisa’nın Demirci İlçesi’nde, kış aylarında tüketilmesi için kurutulan ...
İzmir'in turizm cennetine kruvaziyer akını!
İzmir'in turizm cenneti ilçesi Çeşme, kruvaziyer turizminde bu yıl da ikinci sırada yer aldı.
 
Çalışırken ek iş yapmayın başınız yanar!
Bir şirkette aşçı olarak çalışan işçi, çalıştığı şirketten çıkarıldı. ...
İZMOD'tan fuar çıkarması
İzmir Mobilyacılar Odası (İZMOD) seçkin bir üye gurubu ile Ağaç İşleme ...
Mehmet KARABEL yazdı... Biz bu Türk Lirası’nın kıymetini bilemedik azizim
Mehmet KARABEL yazdı... Biz bu Türk Lirası’nın kıymetini bilemedik azizim
 
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Başvuru şartı!
İş davalarında zorunlu arabuluculuk sistemini getiren İş Mahkemeleri Yasa ...
İzmir'in o ilçesine bahar müjdesi: Susuzluk tarih oluyor!
170 dekar araziye can suyu verecek Bergama Çamtepe Göleti’nde yüzde 70 ...
Bu ayakkabılar ödüllü: Modayı 'İzmir' belirliyor!
Shoexpo’da büyümenin gözle görülür olduğunu ifade eden Ege Ayakkabı Sanayicileri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Sen ağlama öğretmenim!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva