HABERLER>EKONOMİ
30 Nisan 2017 Pazar - 11:13

Zeytinyağı ihracatı 5'e katlandı!

Zeytinyağı üreticileri, geçen yıl ihracat sezonunun 5,5 aylık döneminde 4 bin 305 ton zeytinyağı ihraç ederken bu yıl bu rakam 23 bin ton olarak gerçekleşti.

Zeytinyağı ihracatı 5 e katlandı!

Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı, sezonun ilk 5,5 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 450 artarak 4 bin 305 tondan 23 bin 676 tona yükseldi.

AA muhabirinin, Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl rekoltedeki düşüşe bağlı fiyatların yükselmesiyle ihracatı azalan zeytinyağında, bu yıl Türkiye'deki üretici fiyatları rakip ülkelerle dengelenince ihracat, artışa geçti.  

Türkiye, zeytinyağından ihracat sezonunun başladığı 1 Kasım 2016'dan bu yana 23 bin 676 tona karşılık, yaklaşık 86 milyon dolarlık zeytinyağı ihraç etti. Bir önceki sezonun aynı döneminde yalnızca 4 bin 305 ton zeytinyağı ihraç ederek, 22 milyon dolar döviz girdisi sağlayan sektör, ihracatını miktar bazında yüzde 450, değer bazında ise yüzde 288 arttırmış oldu. 

İhracat 5'e katlandı
Sezonun 5,5 aylık dönemindeki ihracat verilerini AA muhabirine değerlendiren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, bu yılın 5,5 aylık dönemdeki ihracatlarını, beşe katladıklarına işaret ederek, özellikle ABD, İspanya, İtalya ve Suudi Arabistan gibi ülkelere yoğun ihracat yaptıklarını söyledi. 

Er, bu sene ihracattaki başarılarının ardında başta fiyatların gerilemesinin yattığına dikkati çekerek, "Geçen sezon ihracatı toplam 14 bin tondu, bunun yüzde 90'ı ise ambalajlı ihracattı. Bu sene ise dökme ve ambalajlı oranı yarı yarıya. Bu bir başarıdır, döviz kurlarının bir miktar iyileşmesi, ülkemizdeki zeytinyağı fiyatlarını dünyadaki fiyatlarla dengelenmesi. İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi önemli rakiplerimizde beklenen rekolte miktarının gerçekleşmemesi bundan etkili oldu. Rakiplerimizde rekolte düşünce dünya fiyatları yükseldi, bize fırsat doğdu ve ihracatımız arttı." dedi. 

Fiyat dengelendi
Geçen sezon Türkiye'deki zeytinyağı fiyatlarının dünya fiyatlarından yüzde 50 daha fazla olduğunu savunan Er, "Şu anda üreticide ham zeytinyağlarının litresi 12, sızma yağların litresi ise 15 lira civarında. Bu hem üreticiyi hem de ihracatçıyı tatmin eden bir fiyat. Ayrıca iç tüketimin sürmesi adına bu sevindirici bir seviye." diye konuştu.

Er, gelecek sezon daha iyi bir ihracat beklediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki sezon iyi bir hazırlık görüyoruz. İnşallah ihracatta daha iyi bir sezon gelecek. Geçen sene ihracat dibe vurmuştu, bu sene şükürler olsun iyi gidiyor. Bu da bize umut veriyor. Çünkü geçen sezonun tamamında yaptığımız ihracatın 2 katını, bu yılın yarısında geride bıraktık. Bu hızla gidersek sezon sonunu çok iyi görebiliriz. Sezonun hızlı dönemini geride bıraktık. Sanırım zeytinyağında 50 bin ton, sofralık zeytinde ise 75-80 bin ton ihracatı yakalarız. Toplam ihracatımızı biz 450 milyon dolar hesaplamıştık, bu mevsimsel etkilerden dolayı bu biraz azaldı ama geçtiğimiz sezona göre 2,5-3 kat bir artış yakalarız." (AA)

 
"Benim evimde çorba içen adamlar FETÖ'cü oldu"
 
Konak'ta spor 7'den 70'e herkes için
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve beyaz eşya ve mobilyada vergi indirimi süresi uzatıldı
Beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinde ÖTV'nin sıfır, mobilyalarda KDV'nin ...
Moody's'ten Türkiye açıklaması
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk ekonomisinin ...
Mart ayı ihracat rakamları açıklandı
Türkiye'nin ihracatı, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 artarak ...
 
Türkiye Finans "Selis" oluyor
Türkiye Finans'ın adı "Selis Katılım Bankası" olarak değiştiriliyor. Suudi ...
Dolarda günün ilk rakamları
Bankalararası piyasada dolar 3,56 civarında hareket ediyor.
THY parça bagaj uygulamasına başlıyor
THY'den, 1 Mayıs'tan itibaren yapılan bilet satışı ile 1 Temmuz itibariyle ...
 
Çiğ süt satışında yeni dönem
Son tüketicinin kullanımına sunulacak çiğ süt, sadece yetkili merciden ...
ETİK'ten 'ilk çeyrek' raporu: İzmir turizmi eriyor!
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nce (ETİK) yayımlanan ...
Dolar irtifa kaybediyor: Son iki ayın...
TCMB'nin faiz kararının etkisiyle düşüş eğilimini bugün de sürdüren dolar/TL, ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva