HABERLER>POLİTİKA
16 Mart 2019 Cumartesi - 13:08

Zeybekci o kararı yorumladı: Karaburun’un önü açılmıştır

Doğal yapısı ve sahip olduğu zengin biyolojik çeşitlilik sayesinde dünyanın en önemli bölgeleri arasında yer alan Karaburun Yarımadası “özel çevre koruma bölgesi” ilan edildi. AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeybekci, kararı “Karaburun’un önü açıldı” sözleri ile yorumlarken konuyu gündeme taşıyan eski vekil İlknur Denizli “Yarımada’nın kontrollü bir şekilde daha da gelişmesine olanak sağlayan bu karar, çok önemli bir adımdır” dedi.

Zeybekci o kararı yorumladı: Karaburun’un önü açılmıştır

Binlerce yıllık bir tarihin izlerini taşıyan, dünyanın en nadir bitkilerini ve canlılarını barındıran, aynı zamanda da Akdeniz foklarının Türkiye’deki en önemli üreme alanlarından biri olan Karaburun Yarımadası ile Çeşme Ildır Körfezi’nin “özel koruma bölgesi” ilan edilmesine ilişkin karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre bölgeye yeni plan yapılması için çalışmalar da başladı.

Bu kararın en büyük mimarları ise 24’üncü dönem AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci oldu.

- ZEYBEKCİ'DEN 'SU' VAADİ: 0-20 TONA YÜZDE 50 İNDİRİM!

“BU ZAFER İZMİRLİLERİNDİR”
94 bin 656 hektarlık bu alanın özel çevre koruma bölgesi olması yönünde ilk fikir, Karaburun Belediyesi Kent Konseyi ve bölge halkının; balık çiftlikleri, RES’ler ve taş ocaklarına karşı direnişi ile ortaya çıkmıştı. Süreci başlatan ve takip eden isim ise dönemin İzmir Milletvekili İlknur Denizli olmuştu. AK Parti İzmir Adayı Zeybekci de sürecin hızlanmasına büyük katkıda bulundu.

Kararın yayımlanmasının ardından konuya ilişkin görüşlerini açıklayan Zeybekci, “Karaburun dünya ölçeğinde ekolojik önemi çok büyük olan bir bölge. Dünyanın en nadir canlılarını ve bitkilerini barındıran bu bölgenin titizlikle korunması için bu kararın çıkması çok önemliydi. Artık Karaburun’un önü açılmıştır. Bu zafer İzmirlilerindir. Bu kentin her köşesi bizim sevdamız... İnşallah 31 Mart’tan sonra da İzmir için 7 gün 24 saat çalışıp her türlü hizmeti vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“İZMİR’DE ZEYBEKCİ RÜZGÂRI HİSSEDİLİYOR”
İlknur Denizli de, “Artık, RES, balık çiftliği, taş ocakları dâhil birçok konuda koruma-kullanma dengesine bakılacak” açıklaması yaptı. Denizli, Karaburun’da ÖÇK ilanının AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci’nin girişimleri sayesinde çıktığının da altını çizdi.

Denizli, “Sayın Zeybekci İzmir’in her tarafını adım adım geziyor. Karaburun ve bölgeye gittiğinde de kanalizasyonun olmadığını, vidanjörlerle fosseptiklerden atık çekildiğini bizzat gördü. Arıtması yetersiz, çevreye duyarsız bir durumu tescil etti. Bölge halkının bu konudaki şikâyetlerini dinledi. Zaten seçim kampanyasında bunu sık sık dile getirdi. Karaburun Yarımadası’na yönelik önemli projeleri var. Bu kararın Ankara’dan çıkması ve bakanlıklar düzeyinde konunun takibi için büyük gayret gösterdi. Sayın Zeybekci daha seçim gerçekleşmeden İzmir’de rüzgârını hissettirip farkını ortaya koymaya başladı. Kendisine İzmirli hemşerilerimiz adına teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yıllar önce bölge halkından gelen talepleri değerlendirdiklerini anlatan Denizli, ”Vatandaşlarımızın istediği alan ve sınırı bakanlarımıza götürdük. Burada ciddi sıkıntılar vardı. Kent konseyleri öncülüğünde başlatılan mücadeleyi başkente aktardık. İlan edilen sınır, son derece büyük ve önemlidir. Artık RES’ler, taş ocakları, balık çiftlikleri ÖÇK kapsamında değerlendirilecek. Her şeyin koruma-kullanma dengesine bakılacak. Siz bölgede turizm de yapsanız bu karara göre davranacaksınız” dedi.

Bölgeyi, İtalya’nın Toscana Bölgesi’ne benzeten Denizli, “Burası da doğal güzellikler içinde farklı kültürlerin bir arada yoğrulduğu bir yer. Özel planlar ve koruma kararları ile marka haline gelmiş. Biz, bu kararları talep ederken de Toscana Modeli’ni örnek almıştık. Bu karar ile Karaburun bölgesi de aynı şekilde korunabilecek” dedi. Yarımadanın bitki zenginliği açısından oldukça değerli bir bölge olduğunu vurgulayan Denizli, “Karaburun Yarımadası sadece doğal yapısıyla değil orijinal yerel tatlarıyla, tarihiyle, tüm ekosistemiyle mutlaka sahip çıkmamız gereken bir alan. Ayrıca insan yerleşimi olmayan bir alan değil. Orada vatandaşlarımız yaşıyor. Burada yaşayanlara, çocuklarına daha iyi bir hayat sağlamak gerekiyor. Verilen bu kararla birlikte bölgenin tüm özellikleri korunacak ve çevre-insan uyumu bozulmayacak. Bunun yanında Foça ve Karaburun arasında yaşayan fokların yaşamı da koruma altına alınmış olacak. Yarımada’nın kontrollü bir şekilde daha da gelişmesine olanak sağlayan bu karar, çok önemli bir adımdır” diye konuştu.

KARABURUN KENT KONSEYİ’NDEN AÇIKLAMA
Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Karaburun Kent Konseyi’nden de açıklama geldi. Kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten konsey üyeleri, ”Karaburunluların yaşam alanları için mücadelesi bundan sonraki süreçlerde de devam edecektir. ÖÇK Planlama süreçlerinde de yerelin katılımının olmazsa olmaz olduğunu düşünüyor, Bu süreçlerin yapı taşlarının Yarımadalılar tarafından örüleceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 
Adım adım takip... Yeni Zelanda canisi İzmir'de ne aradı?
 
Kasap borcu yüzünden Manisaspor'un kupaları satılıyor!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Arif Ali Cangı 17 Mart 2019 Pazar 12:07

Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesi için Karaburunlu yaşam savunucuları çok uğraştılar. Şimdi görüyoruz ki; Zeybekçi ve Denizli "özel koruma"yı da kendi anlayışlarına göre yorumluyorlar; büyüme, gelişme gibi sözlerle tarif etmeye kalkıyorlar. Özel çevre koruma bölgesi: "Ülke ve dünya ölçeğinde ekolojik önemi haiz, çevre kirlenmeleri ve bozulmalarına duyarlı, biyolojik çeşitliliğin, doğal kaynakların ve bunlarla ilgili kültürel kaynak değerlerinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekli olan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilen kara, su ve deniz alanlarını" ifade eder. Yani bu alanlarda esas olan korumadır. Hiç kimse ''özel koruma''yı çarpıtıp, Karaburun için yeni enerji, madencilik vb projeler hazırlamaya kalkmasın.

Yorumu oyla      4      5  
sezarın hakkı sezara 16 Mart 2019 Cumartesi 21:04

Bakalıntan özel izinler ile karaburuna balık çiftliklerini doldur,taş ocaklarını ve RES leri doldur odnan sonra gel karaburuna TOSCANA olacak de.

Yorumu oyla      7      5  
Karaburun'da kimler yer kapattı? 16 Mart 2019 Cumartesi 19:15

Bu iktidar döneminde Karaburun'da iktidar mensupları ve yakınlarından kimler ne kadar yer kapattı. Gidin de Karaburunlulardan dinleyin.

Yorumu oyla      6      5  
Mister No 16 Mart 2019 Cumartesi 15:24

Biz ne özel koruma alanlari gördük bir-iki yil sonra Imara acilan. Rantin önünde duracak güc yok bu Ülkede.Bogazlara bakin anlarsiniz.

Yorumu oyla      11      5  
Gürkan 16 Mart 2019 Cumartesi 14:30

Komik. Taş ocağı vb. projelere ÇED'e gerek yok kararları veren herhalde bendim :)

Yorumu oyla      12      5  
_goztepe_ 16 Mart 2019 Cumartesi 14:19

Orayı da imar a açıp araplara peşkeş çekersiniz siz ilerde

Yorumu oyla      12      5  
alo 16 Mart 2019 Cumartesi 14:00

TALAN YAKIN TALAN KARABURUNU KARARTMAYIN SEÇİM SONRASI YENİ KARARNEME BEKLEYİN

Yorumu oyla      11      5  
volkan 16 Mart 2019 Cumartesi 13:42

res lere balik ciftliklerine izin veren kim milletin akliyla dalga geciyolar

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eş Zeybekci: Çalınmadık kapı kalmayacak
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci’nin eşi ...
'Koruyucu Melek'ten genç mesai: Stüdyoya girdi, direksiyon salladı
AK Parti Konak Belediye Başkan Adayı Melek Eroğlu, genç seçmene ulaşmak ...
Bakan Pakdemirli'den telefonla miting daveti
AK Parti İzmir İl Başkanlığı'ndaki çağrı merkezini ziyaret eden Tarım ...
 
Cumhur İttifakı’ndan Karşıyaka'da non-stop mesai
Milliyetçi Hareket Partisi Karşıyaka İlçe Teşkilatı, sayılı günler kalan ...
CHP'li Bakan'dan İzmir'de sivil toplum mesaisi
Yerel Seçimler kapsamındaki çalışmalarını seçim bölgesinde sürdüren Cumhuriyet ...
Zeybekci'den 'su' vaadi: 0-20 tona yüzde 50 indirim!
Menderes İlçesi’nde Seçim Koordinasyon Merkezi açılışına katılan AK Parti ...
 
Ankara Adayı Özhaseki: Kılıçdaroğlu, İzmir'den 3 semt söyleyemez
AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, Ankaralı ...
CHP Çiğli Adayı Gümrükçü: 26 mahallede halk meclisleri kuracağız
Millet İttifakının Çiğli Belediye Başkan Adayı Utku Gümrükçü, Balatçık ...
CHP Adayı Sandal: Bayraklı'da tarihi rekor kırarsak şaşırmayın!
CHP Bayraklı Belediye Başkan Adayı Serdar Sandal, “30 yıldır siyasetin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva