HABERLER>EKONOMİ
18 Ağustos 2017 Cuma - 12:26

Zeybekci’den İzmir’de Rusya mesajları: Hedef 100 milyar dolar!

Ekonomi Bakanı Zeybekci, 2016 krizi hakkında üstü kapalı bir şekilde, “Boşu boşuna zaman kaybettik. Yaşanan olaylar üzücüdür. Bunu her fırsatta dile getirdik. Şimdi hedef önümüze konan 100 milyar dolar” dedi

Zeybekci’den İzmir’de Rusya mesajları: Hedef 100 milyar dolar!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Ekonomi Bakanlığı himayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenecek olan 86’ıncı İzmir Enternasyonal Fuarı için yapılan basın toplantısının ardından Türkiye - Rusya İş Forumu açılış programı da gerçekleştirildi.

İş formuna Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Partner Ülke Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve 26 ülkeden, 16 bakan ile bakan yardımcısı katıldı.

RUS VE TÜRK EKONOMİSİNİN İZMİR'DE DEV BULUŞMASI: RAKİP DEĞİLİZ!

İZMİR’İ ISKALAMAYIN!
Bakan Zeybekci, fuar için İzmir’e gelen katılımcılara şunu söylemek istiyorum; İzmir’i ıskalamayın. Burada olduğunu sürece İzmir’i ıskalamayın. Tarihçi Heredot İzmir için gök kubbenin altındaki en güzel yer diyor. Türkiye Cumhuriyet tarihiyle özdeşleşen İEF’ye katılımlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Çok ısrar ettik. İlla ki Rusya’nın bu fuara katılması konusunda defalarca söyledim. Belki değerli dostum Novak da bundan sonra Rusya’nın devamlı şekilde partner ülke olması gerektiğini söyleyecektir” diye konuştu.

BİRİNDE OLMAYAN ŞEY DİĞERİNDE VAR
“Coğrafya kaderdir. Sizin seçemediğiniz, mecbur olduğunuz, tabi olduğunuz bir şeydir” diyen Zeybekci, “Rusya ve Türkiye birbirinin rakibi değildir. Birbirinin tamamlama özelliği olan iki ülkedir. Bir diğerinde olmayan her şey diğerinde var. Rusya ve Türkiye dünyadaki çok nadir ülkelerdendir. Bir artı birin 2 değil 10 yaptığı nadir ülkelerdendir” dedi.

ORTAK MENFAATLERİMİZ ÇOK BÜYÜK
2016 yılındaki krize üstü kapalı değinen Zeybekci, “Boşu boşuna zaman kaybettik. Yaşanan olaylar üzücüdür. Bunu her fırsatta dile getirdik. İyi ilişkiler, çok güzel ağaç yetiştirmek gibi onlarca sene alır. O iyi ilişkileri yok etmek ağacı yok etmek gibi kısa süre alır. Kaybedeceğimiz şey çok fazla. Ortak menfaatlerimizi topladığımızda sepet çok büyük. Son derece zengin bir gelecek vaat ediliyor. Türkiye Rusya’ya 10 milyar dolar, Rusya’nın Türkiye’ye ihracatı 10 milyar dolar. Daha birçok proje var. Türk akımı mavi akım projesi var” açıklamasını yaptı.

BALIK TUTMAYI ÖĞRENMEMİZ LAZIM
Zeybekci, “Bir şey olduğunda dünyaya ‘Bunu yaparsa Ruslarla Türkler yapar’ dedirtmemiz gerekiyor. Öyle sağlam ilişkiler içine girmemiz gerekiyor ki inanın siyasi olaylardan dolayı sorun yaşamak da artık zorlaşıyor. Ortada bir sepet var içi bomboş aklına gelen herkes onu tekmelemek ister. Ama doluysa düşünürsünüz. Biz Rusya ve Türkiye olarak bu sepetin içini doldurmalıyız. Birbirimize balık satmak değil. Beraber balık tutmayı düşünmemiz lazım” dedi.

AVRASYA İLE İKİLİ GÖRÜŞMELERE BAŞLAMAK İSTİYORUZ
Zeybekci, “Türkiye’de 200 bin Rus aile var. Her iki ülkenin böyle yoğun bir karma haline gelmesi lazım. Türkiye’nin ihracatı yüzde 58 civarında artıyor. 2017 yılından ümitliyim. 2015 öncesi, 2014’teki 27 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşacağımızı düşünüyorum. Turizmde 2013-14 seviyelerine yani 4 milyon üzerindeki turist seviyelerine ulaşacağımızı düşünüyorum.  Hedef önümüze konan 100 milyar dolar. Gözümüze hiç büyük gelmemeli. Çünkü potansiyelimiz çok fazla. Yaptıklarımız daha başlangıç. İki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasını bitirelim ve yenisini imzalayalım. Türkiye’nin Avrasya ile ikili görüşmelerine bu yıl başlamak istiyoruz. AB ile Gümrük Birliği anlaşması çerçevesini bozmadan Avrasya Birliği’yle de aktif çalışma içine girmeyi istiyoruz.  Türkiye ve Rusya yerli paralarla ticaret yapmayı hedef koyması lazım. Bunu yaparsa kur dalgalanmalarını iki ülke arasındaki ticarette dışlamış oluruz” ifadelerini kullandı. ‘

TİCARİ İLİŞKİLERİMİZ KAZAN KAZAN ANLAYIŞI İÇİNDE DEVAM EDECEK
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yaptığı konuşmada, “Türkiye Rusya ilişkileri sadece bölgesel düzeyde açıklanamaz. Bizlerin ilişkileri komşu olmanın ötesinde sınırları aşan anlamlar taşımaktadır. Türkiye ve Rusya hem bölgesel hem de küresel açıdan birbirlerini etkileyen, yön veren ve her şeyden önemlisi birbirini anlayan iki ülkedir. Bu ilişki gelecekte daha çok aratacak ve vizyonları uyum içinde olacaktır. Türkiye Rusya Federasyonu arasında iş forumu boyunca anlaşmalar yapılacaktır. Türk ve Rus işadamları birbirlerini bugün tanıyor değiller. Çok geniş bir yelpazede eskilere dayanan dostluğumuz vardır. Türk iş adamları Rusya’da her zaman itibar görmüşlerdir. Aynı şekilde Rus çevrelerini de Türkiye’de yatırım yapma konusunda açık tutmuşlardır. Türk firmalarının yurt dışındaki satın almaları ve ortaklıkları her geçen gün artmaya devam ediyor. Türkiye hiçbir zaman içe kapanan bir ülke olmadı ve olmayacak. Toplam ihracat 2016 yılında 17 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir.  Ülkeler arasında bazen siyasal krizlerin yaşanması doğal fakat Türkiye ve Rusya birbirlerini anlayan saygı duyan ilişkilerini geliştirmeye devam eden iki dost ülkedir. Bu dostluğun ticaretle pekiştirilmesi ve taçlandırılmasından daha doğal bir durum yoktur. Avrasya’nın iki güçlü devletinin gelişmeleri olağanüstü değerlidir. Bizler ve Rus’lar bunun farkındayız. İki ülkesi arasındaki ticari ilişkiler kazan kazan anlayışı içinde devam edecektir” dedi.

 
Karşıyakalı voleybolcular plajda güç depoluyor
 
Barcelona saldırısının baş şüphelisi belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rus ve Türk ekonomisinin İzmir'de dev buluşması: Rakip değiliz!
Bakan Zeybekci, “Türkiye ve Rusya birbirinin rakibi asla değil. Birbirini ...
Enerji Bakanı Albayrak öğrencilerle bir araya geldi
Enerji Bakanı Berat Albayrak, ''Herkes bir şeyler diyor 'Kuzey Kore'de ...
Vergi karnesi açıklandı: İzmir'de o ilçe İstanbul'u bile solladı!
Vergi tahakkuku ile İstanbul, Ankara, Kocaeli ve İzmir'in ardından Türkiye ...
 
İşte çiftçilere ödenecek tarımsal destek
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli oldu.
Yıllık ücretli izin yönetmeliğinde değişiklik
Yıllık ücretli izin yönetmeliğinde yapılan değişiklikle "en çok üçe bölünebilen" ...
Herkesi ilgilendiriyor! Yıllık izin yönetmeliğinde değişiklik
Yıllık ücretli izin yönetmeliğinde yapılan değişiklikle "en çok üçe bölünebilen" ...
 
Bu sezon da yüzler gülecek
1 Eylül'de sona erecek av yasağı öncesi çaparilere takılan ilk palamutlar ...
Air Berlin'in satışı için görüşmeler başladı
Borçlarını ödeyemeyen Air Berlin varlıklarını eylül sonuna kadar satmak ...
İkinci el alacaklar dikkat! Dolandırıcılıkta yeni yöntem!
Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Koçal, internet üzerinden ikinci ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva