HABERLER>GÜNCEL
12 Aralık 2019 Perşembe - 13:10

Zehir alarmı: İzmir’in sağlığı tehdit altında!

İzmir’in Karabağlar ilçesinde bulunan arazide kaçak döküm yapılan bir sahadan alınan örneklerde zehirli asbest maddesi bulundu. İzmir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından yapılan açıklamada “alınan 8 numune, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan yetkilendirilmiş bir laboratuvarda analiz edildi. İnceleme sonucunda 8 numunenin 7’sinde asbest lifi bulundu. Başta Uzundere halkı olmak üzere tüm İzmir halkının sağlığı tehlike altındadır” denildi.

Zehir alarmı: İzmir’in sağlığı tehdit altında!

EGEDESONSÖZ- Uzundere’de bulunan bir arazide kimliği belirsiz kişiler tarafından yapılan kaçak moloz dökümü bölgesinde zehirli asbest maddesine rastlanıldığı öğrenildi.

İzmir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından Tabip Odası’nda yapılan basın açıklamasında konuşan Asbest Söküm Uzmanı Süleyman Polat, kaçak moloz döküm sahasından alınan örneklerin Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan yetkilendirilmiş bir laboratuvarda analiz edildiğini ve alınan 8 numuneden 7’sinde asbest çıktığını söyledi.

Yapılan açıklamada özellikle Uzundere’de yaşayan vatandaşlar için ciddi bir risk bulunduğu belirtilerek “Başta Uzundere halkı olmak üzere tüm İzmir halkının sağlığı tehlike altındadır. Konuyla ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere yerel ilçe belediyelerine söz konusu yönetmelikleri hayata geçirmeye ve asbest araştırması, analizi yapılmamış herhangi bir yapı için yıkım-tadilat ruhsatı vermemeye, asbest araştırma ve asbest söküm çalışmalarına refakat ederek etkin bir şekilde denetlemeye, Valilik ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığını yürürlükte olan yasaların takipçisi olmaya çağırıyoruz. Ayrıca Uzundere Köyü’nün sınırları içerisinde kalan kaçak moloz döküm alanı asbest varlığı dikkate alınarak temizlenmeli, işi gerçekleştirecek kişilerin sağlığını korumak için eksiksiz kişisel koruyucu donanımlar ve ilave tedbirler alınmalı, çıkarılan asbestli malzeme özel kapalı ambalajlarda taşınmalı; yine asbest için özel hazırlanmış lisanslı bertaraf tesislerine gönderilmelidir” denildi.

Asbest Nedir? Neden Yasaklanmıştır?

Asbest (amyant), ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineraldir. Asbest, 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra ısıyı ve elektriği yalıtması, sürtünmeye ve asit gibi maddelere dayanıklı olması nedeniyle sihirli mineral olarak tanınmaya başladı. Fakat 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra insan sağlığına önemli zararlar veren ve kanser hastalığına sebep olan bir madde olduğunun tespit edilmesi ile asbest maddesi için öldürücü toz tanımlaması yapıldı. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi, "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırıldı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada 125 milyon kişi çalışma ortamlarında asbeste maruz kalmakta ve her yıl 100 000 kişi, çalışma ortamlarında asbeste maruz kalmalarının yol açtığı hastalıklar nedeni ile ölmektedir.

 
Pınar Karşıyaka gücünü gösterdi
 
Göztepe'den sponsorluk anlaşması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ceren'in katiliyle ilgili 'mahkeme' kararı!
Ordu’da üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’i (20) öldüren katil zanlısı ...
Yurtta panik: 105 öğrenci hastanelik!
Çorum'un Osmancık ilçesinde kız öğrenci yurdunda zehirlenme şüphesiyle ...
Şırınga çikolatadan bir ölüm iddiası daha!
Diyarbakır'da, geçen hafta yaşamını yitiren Umut Bilgi'nin (7), şırıngalı ...
 
İzmir'de jandarma aranan 15 kişiyi yakaladı
İzmir İl Jandarma Komutanlığınca düzenlenen huzur operasyonunda çeşitli ...
Cephanelik operasyonunda tutuklama kararı!
İzmir'in Menemen ilçesinde, silah kaçakçılığı iddiasıyla gözaltına alınan zanlı tutuklandı.
Eğitime bağışlanan kadavra 8 yıl sonra törenle toprağa verildi
Bedenini kadavra olarak İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesine bağışlayan ...
 
'Başka Alperenler ölmesin' diye kartlı sistem!
Çiğli ilçesinde, serviste unutulduktan sonra hayatını kaybeden 3 yaşındaki ...
Sırp model 'beni vahşice dövdü' demişti! İstenen ceza belli oldu
Sırp model Tanja Dukiç, 2 yıl birlikte yaşadığı organizatör Türk sevgilisi ...
İzmir'de yılbaşı öncesi 'kaçak ürün' operasyonu!
İzmir'in Konak ilçesinde, polis ekipleri bir depoda yılbaşı öncesinde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva