HABERLER>GÜNCEL
22 Ağustos 2019 Perşembe - 08:35

Zabıta Mehmet için emsal mobbing kararı

Zabıta memuru Mehmet Yürekli, istemediğihalde farklı kadrolara atandığını ve haksız yere çok sayıda disiplin cezasıyla karşı karşıya kaldığını iddia ederek Mamak Belediyesi'ne dava açtı. Ankara 8. İdare Mahkemesi emsal nitelikte bir karar vererek Yürekli'nin yıprandığına ve mobbing uygulandığına, kendisine tazminat ödenmesi gerektiğine hükmetti.

Zabıta Mehmet için emsal mobbing kararı

Zabıta memuru Mehmet Yürekli, Mamak Belediyesi'nde zabıta müdür yardımcısı olarak görev yapıyordu. 2004'te talebi olmadığı halde Hesap İşleri Müdürlüğü'ne atandı. Yürekli, bu atama kararının iptali için dava açtı ve kazandı. Kararın ardından görevine dönmeyi bekleyen Yürekli, bu göreve başka bir kişinin atandığını öğrendi. Bunun üzerine, kendisi yerine yapılan atamanın 'usul ve yasaya aykırı' olduğu gerekçesiyle iptali için yeni bir dava açtı ve kazandı.

OLMAYAN MÜDÜRLÜĞE ATANDI 
Hürriyet gazetesinden Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, Mehmet Yürekli'nin görevine dönme mücadelesi sürerken, 2009'da üst üste iki kez hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi. Yürekli, bu cezaların iptali için de yeni bir dava açtı ve kazandı. Belediye ise Yürekli'yi Kutludüğün Mahallesi biriminin başına getirdi. Ancak Yürekli, bu atama kararı için de yeni bir iptal davası açtı. Çünkü böyle bir birim yoktu. Ankara 1. İdare Mahkemesi, Kutludüğün Mahalle Birimi diye bir birimin mevcut olmadığı gerekçesiyle bu atamayı iptal etti.

TEMİZLİK ODASI VERİLDİ
Bu süreçte Belediye, Yürekli'ye 11 gün 'mazeretsiz ve kesintisiz' işe gelmediği için müstafi (kendi isteği ile çalıştığı işinden istifa etmesi) sayılmasına karar verdi. Yürekli, bu kararın iptali için de yeni bir dava açtı. İdare mahkemesi bu kararın da iptaline karar verdi. Art arda kararlar üzerine Yürekli'nin, 2011'de görevine dönmesine izin verildi. Ancak Yürekli'ye zabıta müdür yardımcılığı kadrosuna tahsis edilen oda yerine temizlik odası verildi. Yürekli, 2012'de emekliye ayrılmak zorunda kaldı.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA DAVA AÇTI 
Emekli olan Mehmet Yürekli, 2005 yılından emekli olduğu tarihe kadar geçen dönemde kendisine mobbing uygulandığı gerekçesiyle Mamak Belediye Başkanlığı aleyhine 50 bin TL manevi tazminat talebinde bulundu. Ankara 8. İdare Mahkemesi, idari eylemlerden hakları ihlal edilen kişilerin dava açmadan önce ilgili idareye başvurmaları ve idareden ön karar almaları gerektiğini, davacının böyle bir başvurusu olmadığını belirterek davayı reddetti.

Dosya idari yargının en üst makamı olan Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu'nun (DİDDK) gündemine geldi. DİDDK, yerel mahkemenin esastan karar vermesine hükmetti.

MANEVİ TAZMİNAT KOŞULLARI OLUŞTU
DİDDK'nın kararından sonra dosyayı ele alan Ankara 8. İdare Mahkemesi, mobbing nedeniyle davacı Mehmet Yürekli'ye 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme, geçen hafta tebliğ edilen gerekçeli kararında, "Davacı hakkında kısa aralıklarla cereyan eden işlem ve eylemler (toplamda 8 sene) nedeniyle davacının manevi olarak yıprandığı, kendisine mobbing uygulandığı iddiasının sübuta erdiği ve manevi tazminat koşulların oluştuğu sonucuna varılmıştır" değerlendirmesini yaptı.

EMSAL KARAR
Kararı değerlendiren idari hukukçu Ali Altay, "Kanıtlanmakta zorlanan mobbing için verilen emsal nitelikte bir karar. İdare, atamalar, disiplin cezaları ve emekli olma zorunda bırakılması konusunda daha dikkatli olmak zorunda" diye konuştu. 

 
Mehmet KARABEL yazdı... Doğduğu gün ölen adamın ‘hazin’ öyküsü!
 
Erdoğan imzayı attı: Ege Ordu Komutanlığına yeni atama!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
çalışan 22 Ağustos 2019 Perşembe 09:35

mobbing davasını kazansak bile hiç bir yaptırımı yok verilen tazminat ise çekilen maddi ve manevi stresi, sıkıntıyı karşılayacak miktarda olmuyor

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de markete pompalı tüfekli baskın! 1 ay önce nişanlanmıştı...
İzmir'in Konak ilçesinde, 1 ay önce nişanlanan Şahin Temiz (21), markette ...
Sanık mahkemede örgüt propagandası yaptı
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Ege Bölgesi'nde "Altınşehir" adı altında ...
Şehit ateşi İzmir'e düştü! 9 gün sonra kızının doğum gününü kutlayacaktı
Şırnak'ın Silopi ilçesinde güvenlik güçleri ile PKK'lı teröristler arasında ...
 
Terörist ilan edildi, kahraman çıktı!
Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, İzmir'deki orman yangınına, ...
İzmir'de kaçak kazı operasyonu: 5 gözaltı!
İzmir'in Bayındır ilçesinde kaçak kazı yaptıkları iddia edilen 5 kişi yakalandı. 
Eskişehir'de 6 araç birbirine girdi: 2 yaralı
Eskişehir'de sürücüsü aniden duran otomobil, zincirleme kazaya neden oldu. ...
 
Yaya geçidinde dehşet: Üzerine sürdü, sonra bıçaklayarak öldürdü
Karaman'da bir sürücü ile gurbetçi vatandaş arasında yaya geçidinde yol ...
Silopi'de çatışma: 3 şehit, 1 yaralı
Şırnak'ın Silopi ilçesinde güvenlik güçleri ile PKK'lı teröristler arasında çıkan ...
İzmir'de acı son: Daha 19'undaydı...
İzmir'in Bornova ilçesinde, Dilay B. (19), evde yalnız olduğu sırada başına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva