HABERLER>SAĞLIK
16 Eylül 2012 Pazar - 09:31

Yüz binlerce çocuğa acil aşı çağrısı!

Sağlık Bakanlığı tetanos ve difteri aşılarını zamanında temin edemeyince, geçen yıl bir milyonu aşkın çocuk aşılanamadı. Şimdi aşı bulunsa da, aile hekimleri, aşı yapılması gereken yüz binlerce çocuğu bulmalarının ve aşılamalarının mümkün olmadığı görüşünde. Bunun için tek çare, ailelerin aşı için aile hekimlerini bulmaları.

Yüz binlerce çocuğa acil aşı çağrısı!

İSTANBUL - Geçen 2011-2012 öğretim yılında 8’inci sınıf öğrencilerinin velilerinden tetanoz ve difteri aşılarının yapılabilmesi için imzalı izin alındı. Ancak ilçelerdeki toplum sağlığı merkezi çalışanlarının okulları gezerek yapması gereken aşılar, aşılar zamanında temin edilemediği için vurulamadı. Hürriyet’tten Mesude Erşan’ın haberine göre, yeni eğitim yılının start almasına bir ay kala, aşının tedariğinin ardından, il halk sağlığı müdürleri çocuklara tetanos-difteri aşısı yapma görevini aile hekimlerine verdi.

1998 DOĞUMLU TÜM ÇOCUKLAR
İl halk sağlığı müdürlükleri aile hekimlerinden kendilerine kayıtlı tüm 1998 doğumlu çocukların okulların açılacağı 17 Eylül’e kadar tetanoz ve difteri aşılarını tamamlamalarını istedi. Ancak aile hekimleri araya bayram tatilinin de girdiği bir aylık süre içinde aşılamayı bitiremedi. Bazı hekimler, okul, eczane, aile sağlığı merkezlerine astığı yazılarda çocukları aşılanmaya çağırdı. Ancak iş yoğunluğu içinde ev ev dolaşarak aşılama yapamadı. Adını vermek istemeyen bir aile hekimi, “Tetanos-difteri aşısının tek tedarikçisi sağlık bakanlığı. Geçen sene bu aşılarda ciddi sıkıntı yaşadık. Gebelere bile yapmakta zorlandık. Şimdi aşı var ama bakanlığın istediklerini yerine getirmek imkansız. Örneğin bende 1998 doğumlu 53, diğer aile hekiminde 130 çocuk var. Bunların kapılarını tek tek çalıp, aşıya ikna edip yapmamız mümkün değil. Aileler çocuklarını getirsin aşılayalım, ama bizim onları bulmaya ne gücümüz ne de zamanız var” dedi. Bir başka aile hekimi, “Aile hekimlerinin henüz tüm sorumlu olduğu nüfusa ulaşabilecek iletişim sistemleri yok. Kimin 8’inci, kimin 9’uncu sınıfta olduğunu ayırt edebilmek için geniş bir tarama yapmaları, ev ev dolaşıp kişileri bulmaları, aşılarını tamamlamaları gerekiyor. Hem de yeni öğrenim dönemi başlayana kadar. Bu mümkün değil” diyor.
 
AŞILAR HAZIR GELİP YAPTIRIN
Aile hekimleri araya şeker bayramı tatilinin de girdiği bu bir aylık süre içinde aşılamayı bitiremedi. İş yoğunluğundan da ev ev dolaşıp çocukları arayamayan hekimler 1998 doğumlu çocukların aşıya gelmelerini istiyor. Tetanos hastalığından korunmanın tek yolu aşılanma.

İKİ AŞI BİR ARADA
Tetanos-difteri aşısı bebek doğduktan sonra 2,4 ve 6 aylıkken toplam 3 doz yapılıyor. 18-24 aylıkken tekrar ediliyor. Daha sonra sekizinci sınıfa denk gelen 15’inci yaşta aşılar bir doz daha yapılarak tam koruma sağlanıyor. Tetanos hastalığından korunmanın tek yolu aşılanma. Tetanos yüksek ölüm oranına sahip bir hastalık. Vakaların yaklaşık yüzde 30’u hayatını kaybeder. Tetanosun başarılı bir tedavisi yok. Kuş palazı olarak da bilinen difteri mikrobunun salgıladığı toksin, insanlar için oldukça tehlikeli.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Öz Vatandaş 16 Eylül 2012 Pazar 13:18

Mecburen dünyaya geldik, tesadüfen yaşıyoruz vesselam. Tebrik etmek lazım Sn. Sağlık Bakanımızı, bakın ne güzel nesil yetiştiriyoruz!.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilim adamlarından sağırlığı tarihe gömen buluş!
Tıpta milyonlarca insana umut olacak yeni bir adım daha atıldı. Bilim ...
Çocuklarımız okulda neler yemeli
Okul öncesi dönemde olduğu gibi okul çağındaki beslenme alışkanlıklarının ...
Hafızayı yapay ortamda saklamanın yolu bulundu
Case Western Reserve Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmada, ...
 
Bırakın bebeğiniz ağlasın!
Avustralya'da yapılan araştırmada ebeveynlerin ağlayan bebeklerini susturmak ...
Acil hekimi açığına 'geçici görev' çözümü!
Acil servislerde çalışan hakimlerin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile aile ...
İkizleri hayata bağlayan operasyon
İzmir’de geçirdiği bir operasyon nedeniyle yaşadığı üç gebeliği düşükle ...
 
Pedallar sağlık için çevrildi
81. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında Ege Pedal, İzmir Bisiklet Derneği ...
Çocuklarınızın gözlerine baktırdınız mı?
2012/ 2013 öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kalırken, Göz Hastalıkları ...
Türk gençleri mutsuz ve öfkeli!
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Türk ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva