HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Mart 2019 Çarşamba - 09:38

Yurt dışı atılımları Olivtech’te yapıldı

Olivtech – 9. Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı kapsamında sektörün ulusal ve uluslararası tüm paydaşları fuarizmir’de bir araya geldi. Sektör temsilcileri iç ve dış tüketim faaliyetlerini katılımcılar ile paylaşırken, yurt dışından gelen yabancı alıcılar ise üreticilerle görüşerek yeni pazar olanaklarını değerlendirdi.

Yurt dışı atılımları Olivtech’te yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Olivtech – 9. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı kapsamında sektörün tüm bileşenleri fuarizmir’de bir araya geldi. İhracatın uzman isimlerinden yabancı alıcılara kadar herkes, Türk zeytin ve zeytinyağının kalitesini değerlendirerek dış ticaretin nabzını tuttu.

Fuar kapsamında gerçekleşen “Gurme Sohbetler”de zeytinyağının dış pazardaki konumuna değinen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Bilginoğulları, 2017-2018 sezonunun ülkemiz için verimli geçtiğini dile getirmenin yanında daha çok çalışılması gerektiğini de vurguladı. Türkiye’nin dünya zeytinyağı üretiminin yüzde 95’ini karşılayan Akdeniz ülkeleri içinde bulunduğunun altını çizen Bilginoğulları, “Uluslararası Zeytin Konseyi’nin yayımladığı 2018/19 üretim rakamlarına baktığımızda; dünya zeytinyağı üretiminin 3 milyon ton civarında seyredeceğini görüyoruz. Bu üretimin yüzde 50’si 1,5 milyon ton ile İspanya karşılanırken, Türkiye 183 bin ton ile yalnızca yüzde 6’sına hizmet ediyor. Bu bizim için çok büyük bir kayıp. Destekler, devlet politikaları, iç ve dış tüketimi artıran hamleler ile bunu çok daha yukarı taşımalıyız” dedi.

DÜNYA STANDARTLARINA GÖRE ÜRETİMİMİZ VAR
Sezon değerlerini ve sektörün dış ticaret hacmini katılımcılarla paylaşan Bilginoğulları, “Bir önceki sezona oranla miktar bazında yüzde 49 artışla 66 bin ton, tutarda ise yüzde 46 artışla 255 milyon dolara ulaştık. Zeytinyağında en fazla ihracat yaptığımız ilk 5 ülke Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Suudi Arabistan, İtalya ve Japonya olarak seyrediyor. İhracatımızda geçtiğimiz sezona kıyasla en fazla artış gösteren ülkelerde ise yüzde yüz birlik artışla 93 milyon dolar, yüzde iki yüz altılık artışla 12 milyon dolar olmak üzere Amerika ve Japonya birinciliği paylaşıyor. Toplam zeytinyağı ihracatımızın yüzde 51’ini dökme, yüzde 37’sini ambalajlı ve yüzde 12’sini varilli olarak yaptık. Katma değeri yüksek bir ürün olarak ambalajlı zeytinyağı ihracatımızın yükselişini sektörümüz için son derece önemli bir gelişme olarak görüyorum. Dünya standartlarına göre kaliteli bir zeytinyağı üretimimiz var ve bu yağların ambalajlı olarak ihracatındaki artışı görmek bizi sevindiriyor. İhracat hedeflerimize ulaşma konusunda umutluyuz ancak daha çok çalışmamız ve desteklenmemiz lazım.

“YENİ PAZARLARI İYİ DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM”
Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre dünyada 50’yi aşkın ülkede zeytin üretimi yapıldığına ancak bunun yüzde 95’lik kısmının Akdeniz ülkelerinde gerçekleştiğine değinen Bilginoğulları, “Son yıllarda ABD, Çin, Japonya, Avustralya, Arjantin, Uruguay, Peru gibi birçok ülke zeytin yetiştiriciliği yapılmaya başladı. Bizim bu pazarları iyi değerlendirmemiz lazım.  Zeytinyağı ülkemiz için çok önemli bir tarımsal değer. Aynı zamanda önemli bir de ihraç ürünü. Ancak gerek üretim ve ihracat seviyemiz olsun, gerekse kişi başı tüketim olsun potansiyelimizin çok altındayız. Türkiye’de zeytinyağı tüketimi konusunda son yıllarda önemli bir artış olmasına rağmen kişi başı tüketim iki kiloyla sınırlı kalıyor. Amerika zeytinyağı ile yeni yeni tanışmış olmasına rağmen bu rakam Amerika’da bir kilo. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak, öncelikli hedeflerimiz, yüksek katma değere sahip, ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatımızın artırılması ve ihracatımızda sürekliliği sağlamak olmakla birlikte tüketim seviyemizi de Avrupa ülkelerindeki seviyelere çıkarmaktır. Bu doğrultuda Bakanlıklarımız ve Türkiye İhracatçılar Meclisi düzeyinde çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

TÜRK ZEYTİNYAĞINI TANITMAK İÇİN SEFERBER OLDULAR
Zeytin ve zeytinyağında dış ticaretteki son gelişmeleri anlatan Uluslararası Zeytin Konseyi İcra Direktör Yardımcısı Mustafa Sepetçi, “Zeytinyağına talep dünyada artıyor. Zeytinyağı denince kalite öne çıkıyor. Şunu da biliyoruz ki Türkiye’deki ilgili kamu kurumları, sektörler, üreticiler de artık kaliteye yöneliyor. Hal böyle olunca da Türkiye’deki zeytinyağı ön plana çıkıyor. Biz Uluslararası Zeytin Konseyi olarak gerekli eğitimleri verip iş birlikleri yapıyoruz. ABD, Kanada, Avustralya, Brezilya, Japonya, Çin ve Rusya’da Türk zeytinyağlarımızı tanıtmak için promosyon kampanyaları yürütüyoruz” dedi.

“İZMİR ZEYTİNİN BAŞKENTİ”
İzmir’in zeytin ve zeytinyağı konusunda kendini kanıtladığına değinen Sepetçi, “İspanya’da biz İzmir’i zeytinin başkenti olarak görüyoruz. Bu fuar da onun tescili. Tebrik etmek gerekiyor. Bu tür organizasyonları başlatmak kadar sürdürmek de çok önemli. Dünyada artık fuarcılık sadece tüketiciye ulaşmak değil aktörlerin bir araya gelmesi açısından da çok önemli. Dolayısıyla gayet başarılı sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum” dedi.

ÇİN’DE TÜRK ZEYTİNYAĞLARINA KUCAK AÇMAYI BEKLEYEN BÜYÜK BİR PAZAR VAR
Türkiye’ye ilk kez fuar sayesinde geldiklerini ve bu durumun ufuklarını açtığını dile getiren Sichuan Zeytin Geliştirme Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Lijiang Zhou, “Çin, zeytin endüstrisinin henüz daha başında ve kendini geliştirmeye çalışıyor. Sizler ise üç bin yıllık tarih ve gelenekten beslenen bir endüstrisiniz. Bu konuda sizden öğreneceğimiz çok şey var. Buraya gelmeden önce zeytin ve zeytinyağını nereden alıp tüketmemiz gerektiğini tam olarak bilemiyorduk. Fakat şimdi gördük ki burada ülkemizdeki zeytin endüstrisi için çok büyük bir pazar var.  Çeşitlilik ve kalite ile ilgili sıkıntılarımız vardı, Türkiye ile bu durum ortadan kalkacak. Sizin ülkenizde insanlar kaliteli ve çeşitli zeytinyağı üretebiliyor. Çin’de ise

Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi ülkelerle ortaklıklarımız var. Fakat bu fuar bize yeni bir ufuk açtı ve yepyeni bir pazar imkanı sundu. Ülkemizdeki insanlar için çok büyük bir deneyim edindik. Şimdi gidip onlara sektörünüzün ne kadar kaliteli olduğunu anlatacağız. Umuyoruz ki uluslararası iş birlikleri için Türkiye’deki sektör temsilcileri de Çin’e gelir. Yine umuyoruz ki kalite ve çeşitliliğinizi de Çin’e getirirsiniz. Çünkü Çin’de size kucak açmayı bekleyen çok büyük bir pazar var” dedi.

TÜRKİYE VE İTALYA ARASINDA İŞ BİRLİĞİ SİNYALLERİ VERİLDİ
İtalya’da büyük bir firma sahibi olan Helena Marcelle Vannier ise fuarı ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini değerlendirerek, “Sektör profesyonellerini bir araya getiren güzel bir organizasyon oldu. Hem İtalya hem de Türkiye Akdeniz ülkesi olduğu için zeytinlerimiz çok değerli. Bunu tüm dünyaya duyurmak ve sektörü geliştirmek adına Türkiye’nin farklı politikalar geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. İzmir İtalyan Ticaret Odası ile görüşmelerimiz oldu. Bu sektörde Türkiye ile ülke olarak ortaklıklarımız olacak gibi duruyor. Fuara zeytinyağı üreticileriyle tanışmak ve İtalya-Türkiye ilişkilerinde yeni bağlantılar kurmak için geldim” şeklinde konuştu.

 
İzmir Avrupa Caz Festivali'nde Rampal rüzgarı
 
Torbalı ihracatta 66 ili solladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanlar buluştu: İzmir'de 'ekolojik park' masası
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 70 kişilik uzman grupla gerçekleştirdiği ...
Karabağlar modern pazaryerine kavuştu
Karabağlar Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl yapımına başlanan Yaşar ...
Selçuk'ta İstiklal Marşı buluşması
İstiklal Marşı’nın Kabulü ’nün 98. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü ...
 
Karabağlar'da coşkulu seçim ofisi açılışı
Seçimlere yoğun bir tempoda hazırlanan Cumhuriyet Halk Partisi kurmayları, ...
Foça’da ‘‘İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’’ anıldı
Foça İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, İstiklal Marşı’mızın kabulünün 98. ...
Büyükşehir'den 8 konutluk afet hamlesi
Menemen’de geçtiğimiz Haziran ayında yaşan sel felaketinde evleri hasan ...
 
İZBAN'ın yeni durağında işlem tamam!
İzmir'de kent içi raylı sistemin en önemli halkalarından biri olan İZBAN'ın ...
Kınık'a Aqua Park geliyor
Kınık Belediyesi’nin Poyracık Mahallesi’nde yapacağı Aqua Park ve Rekreasyon ...
Berlin’de Karşıyaka rüzgarı
Karşıyaka’yı turizmde dünya vitrinine taşımak için çalışmalar yürüten ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva