HABERLER>İŞ DÜNYASI
29 Mart 2024 Cuma - 17:30

Yorgancılar 'olumsuz etkileniyoruz' dedi... Başlıca sorunumuz vize!

 ‘İzmir İş Dünyası Buluşması’ toplantısında konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar vize sorununa dikkat çekerken, "Fuarlarda stantlarımızın önünden bile geçilmiyor. Veya bugün çok güncel yaşadığımız, Bakanlığımızın da yakın takibinde olan ve artık en üst noktaya ulaşan vize alamama sorunu ile karşılaşıyoruz. Yönetim Kurulu üyemize dahi 15 gün Schengen vizesini zor alıyoruz. Tır şoförlerine, fuara gitmesi gereken üyelerimize ve çalışanlarımıza ya çok geç randevu alabiliyoruz ya da vize reddi yiyoruz. Alınan vize de fuar süresi kadar olabiliyor" dedi.

Yorgancılar  olumsuz etkileniyoruz  dedi... Başlıca sorunumuz vize!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen ‘İzmir İş Dünyası Buluşması’ toplantısına katıldı.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın yanı sıra İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı  ve çok sayıda oda temsilcisi katıldı

YATIRIMIN YENİDEN GELMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN
Düzenlenen toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “İş dünyası olarak; konularımızdan dolayı Ticaret, Sanayi, Çalışma, Çevre, Hazine ve Maliye Bakanlarımızla yoğun temas içinde olmakla birlikte, şahsen Dışişleri Bakanımız olarak sizlerle de temas içinde olmayı çok önemsiyorum. Çünkü; Dünyanın içinden geçmekte olduğu süreçte, siyasi ve toplumsal olarak atılan her adım sanayimizi de direkt etkilemektedir. Son dönemde artan jeopolitik birliktelikler ve korumacılık özellikle bölgesel güç bloklarına ve yeni koridor anlaşmalarına evrilerek, ticarete yön vermektedir. Çin-ABD, Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin örneklerinden de deneyimlediğimiz  gibi sıcak ve soğuk çatışma ile tedarik sorunundan maliyetlere kadar ani değişimler krizlere açık ekonomilere sebep olmaktadır. Bizim dışımızda gelişen bu tür riskleri dikkate aldığımızda, komşularımızla sıfır sorun politikasını her dönem için çok değerli buluyoruz. Çünkü, ihracatımızın yüzde yüzde 41’ini AB’ye, yüzde 18’ini Ortadoğu’ya yapıyoruz. Doğrudan yatırımlarımızda AB ülkelerinin payı yüzde 69,4, Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin payı ise yüzde 19’dur. O nedenle de, bu iki ülke grubu sanayimiz açısından çok önemlidir. İzmirimiz de, sanayi kapasitesi ve net ihracatçı yapısı ile dış politikada yaşanan her konudan direkt etkilenmektedir. Ülkemize yabancı yatırımın yeniden gelişinin sağlanması için atılacak her türlü adımı desteklemeye hazırız” dedi.

2024 YILI DÜNYA GENELİNDE SEÇİMLER YILI
Vize sorununa dikkat çeken Yorgancılar “Dış politikada elbette ki, ülkelerin çıkarı esastır. Ancak, şuna da inanıyorum ki, askeri gücümüz kadar ekonomik gücümüz de yeterli olabilirse, sorun yaşadığımız ülkelerle çatışmalarımız çok daha aza indirgenecektir. Askeri, siyasi ve ekonomik olarak güçlü ülkelerin uluslararası meselelerde nasıl söz sahibi ve talepkar olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda, Orta Koridor ve arterlerini teşkil edecek Irak Kalkınma Planı gibi projelerin hayata geçirilmesi ülkemize değer katacaktır. Dünyanın en güzel vatanında üreten, istihdam sağlayan, ihracat yapan bizler elimizden geldiğince ekonomimizin gücüne güç katmaya gayret ediyoruz. Ancak, bir sabah uyandığımızda, ihracat yaptığımız veya ithalat yapmak zorunda kaldığımız X ülkesi ile yaşanan sorundan dolayı ambargo yiyebiliyoruz. Ticaretimiz durabiliyor. Veya AB ülkelerindeki aşırı sağ eğilimin, islamifobi yaklaşımının yarattığı etki ile siparişlerimiz iptal edilebiliyor. Fuarlarda standlarımızın önünden bile geçilmiyor. Veya bugün çok güncel yaşadığımız, Bakanlığımızın da yakın takibinde olan ve artık en üst noktaya ulaşan vize alamama sorunu ile karşılaşıyoruz. Yönetim Kurulu üyemize dahi 15 gün Schengen vizesini zor alıyoruz. Tır şoförlerine, fuara gitmesi gereken üyelerimize ve çalışanlarımıza ya çok geç randevu alabiliyoruz ya da vize reddi yiyoruz. Alınan vize de fuar süresi kadar olabiliyor. İşte bu nedenlerle, dış politikanın etkileri iş dünyasına olumlu-olumsuz direkt yansıyor. Bildiğiniz gibi 2024 yılı dünya genelinde seçimler yılı. Ticareti ve ilişkileri tamamen başka bir noktaya taşıma isteği ve potansiyeli olan örneğin bir Trump senaryosu en çok da iş insanları olarak bizleri ilgilendiriyor. Sizin de geçtiğimiz yıl düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’nda belirttiğiniz gibi ülkelerle kurumsal temelli ilişkiler yürütülmesini, ticari ve ekonomik ilişkilerimizin sürekliliği açısından çok önemsiyorum” ifadelerini kullandı.

 

 
Kemeraltı esnafı Semih Girgin'le 'devam' dedi
 
'Bu coğrafyada güçlü olmazsanız, sizi yaşatmazlar'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracatçılarda genel kurul maratonu başlıyor
Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’ye 2023 yılında 255,8 milyar dolar ...
DTO Başkanı Öztürk müjdeyi verdi: Kruvaziyer sezonu erken ve bereketli başladı!
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin Mart ayı meclis toplantısında ...
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'altın' kararı!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'a yetkilendirilmiş ...
 
Özgener'den vergi reformu çağrısı!
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener vergi reformu çağrısında bulunarak ...
İzmir iş dünyasından bankalara 'limit' çağrısı!
Finansmana ulaşmanın neredeyse imkansız hale geldiği, ticari kredi faiz ...
Türk Doğal taş ihracatçıları Çin’den başarıyla döndü
Dünya doğal taş sektörünün en büyük buluşma noktası Çin’in Xiamen şehrinde ...
 
Başkan Kestelli'den mesaj seli: Tarımda Hollanda değil, Karaburun konuşulmalı!
İzmir Ticaret Borsası Mart ayı meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu ...
Marble için geri sayım... Doğal taşın kalbi İzmir'de atacak!
Bu yıl 29.’su düzenlenecek Marble İzmir - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri ...
Ege çelik sektöründen çağrı: Rekabetin önündeki etkenler kaldırılsın!
Türkiye’ye 2021 yılında 22 milyar 246 milyon dolar döviz kazandıran Çelik ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva