HABERLER>İŞ DÜNYASI
24 Mart 2020 Salı - 15:06

Yorgancılar’dan vergi önerisi: Tüm sektörler yararlansın!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan vergi ertelemesinden yararlanacak sektörlerin genişletilmesini istedi. Yorgancılar, “Bu mesele ‘tüm sektörler’ olarak karara bağlansaydı sorun olmazdı. Telefonlarım susmuyor, sektörler sesini duyurmaya çalışıyor” dedi.

Yorgancılar’dan vergi önerisi: Tüm sektörler yararlansın!

EGEDESONSÖZ- Koronavirüs (COVID-19) salgınından ve bu kapsamda alınan tedbirlerden etkilenen mükelleflerin vergi ödevlerinin “mücbir sebep” nedeniyle ertelenmesiyle ilgili karar alınmıştı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunurken yetkili makamlara çağrı yaptı.

Egedesonsöz’e konuşan Başkan Yorgancılar, “Bakanlığın yayımladığı listede eksiklikler var. Mesela deri sektörü yok. Bu sektörde birlerce çalışan ve iş yapan şirketler bulunuyor. Ayrıca makine sektörü de açıklanmadı. Bu konuda sürekli talepler alıyorum. Telefonlarım susmuyor. Yetkili mercilere konuyu aktarmamızı istiyorlar. Şu anda tüm ticari faaliyetler durma noktasına geldi. Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı olan bu kararın düzeltilmesi lazım. Herkes böylece eşit olmuş olur. Bakanlık yayımladığı genelgede konuyu “tüm sektörler” olarak tanımlasaydı bir sorun yaşanmazdı. Çünkü hepsinin bir NACE kodu var. Çok sayıda sektörü isim isim, liste halinde açıklamak yerine tamamına muafiyet getirilmelidir” dedi.

HANGİ SÖKTÖRLER VARDI?
Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ise duyurduğu listede, AVM’ler dahil perakende ticaret, demir çelik ve metal sanayii, otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı, depolama faaliyetleri dahil lojistik ve ulaşım, sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler, tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri, lokanta, kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti ile etkinlik ve organizasyon hizmetlerinin yanı sıra sağlık hizmetleri, mobilya imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, bina inşaatı ve özel inşaat faaliyetleri, endüstriyel mutfak imalatı, araç kiralama ile matbaacılık dahil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri sektörlerinde bulunuyor.

Bununla birlikte İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında faaliyetleri geçici süre ile durdurulan yüzme havuzu, hamam, kaplıca, spor, oyun ve düğün salonu, berber ve kuaför gibi işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler de bu süre boyunca mücbir sebep hükümlerinden yararlanabilecek.

Bahse konu mükelleflere ilave olarak çiftçi, terzi, manav, avukat, mali müşavir, mimar, mühendis, eczacı, doktor, dişçi, veteriner, fizyoterapist, yazılımcı, sanatçı gibi mükellefler de dahil olmak üzere bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefi olan yaklaşık 1.9 milyon kişi de da mücbir sebep hali kapsamında değerlendirilmişti.

Öte yandan, listede yer alan tüm mükelleflerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vermeleri gereken muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz 2020 günü sonuna kadar uzatılırken tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ise altışar ay uzatılarak ödemelerin Ekim, Kasım ve Aralık aylarının son haftası içerisinde yapılabilmesi sağlanmıştı.

65 YAŞ ÜSTÜ DE DAHİL EDİLDİ
Diğer taraftan İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge uyarınca 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar için getirilen sokağa çıkma yasağı uygulaması çerçevesinde, 65 yaşın üzerinde olması ya da kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkamayacak olan vergi mükellefleri ile meslek mensupları açısından sokağa çıkma yasağının başladığı tarih ile sona ereceği tarih arasındaki dönemin mücbir sebep hali olarak kabul edilmesi ve bu döneme ilişkin olarak verilmesi gereken beyannameler ile bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi yasağın kalktığı tarihi takip eden 15’inci günün sonuna kadar uzatılması Bakanlığımızca uygun bulunulmuştu.

 
Başkan Selvitopu'ndan, AK Partili Doğruca’ya tepki: Sağlığın siyaseti olmaz!
 
Flaş karar: İzmir’de taksilere en fazla iki kişi binecek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kira ödeyemeyen işyeri tahliye edilmeyecek!
1 Mart - 30 Haziran tarihleri arasında işyeri kirasının ödenmemesi tahliye nedeni sayılmayacak.
Torbalı’da esnaftan ‘65 yaş üstü’ seferberliği
65 yaşındaki vatandaşların ihtiyaçlarını temin etmek maksadı ile TTO üyesi; ...
Kısa çalışma ödeneği başvuruları yarın başlıyor
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği ...
 
İcra ve iflas takipleri durduruldu
Cumhurbaşkanı kararıyla nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç ...
EBSO Başkanı Yorgancılar'dan 'virüs' yorumu: Tarihin en büyük sosyo-ekonomik krizi olabilir
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar “İnsanlık olarak yeni ve zorlu bir durum ...
İzmir iş dünyasından Erdoğan'ın açıkladığı pakete tam destek
İzmir iş dünyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Koronavirüsle ...
 
İzmir iş dünyası vergi indirimi bekliyor
Korona Virüs dünyayı etkisine alarak can almayı sürdürürken, dünya ekonomisini ...
İzmir’in odalarından flaş korona virüs kararı: Meclis toplantıları iptal!
EBSO ve İZTO Mart ayı meclis toplantısını koronavirüs karşısına alınan ...
Yorgancılar’dan koronavirüs çıkışı: O mesajı atanlara tepki, KDV için öneri!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Türkiye’de 18 kişide tespit edilen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva