HABERLER>EKONOMİ
12 Şubat 2015 Perşembe - 09:20

Yorgancılar’dan sanayi üretim raporu: Beklentilere…

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2014 yılı Aralık ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi. Yorgancılar; "Zorlu iç ve dış koşullara rağmen 2014 yılında sanayi sektörünün tümünde yüzde 3. 6, imalat sanayinde ise yüzde 3.2 düzeyinde üretim artışı yaşanmıştır. Bu oran yılbaşındaki öngörülerin gerisinde olmasının yanında ne sektörün ne de ülkenin ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren bir düzeyde değildir” dedi.

Yorgancılar’dan sanayi üretim raporu: Beklentilere…

Türkiye'nin büyük hedeflerine ulaşabilmesi için bu oranın çok daha yüksek olması, yeni yılda bu hızın yeniden ivme kazanması gerektiğine değinen Yorgancılar, 2015’te yüzde 5’in üzerinde büyüme hedeflenmesi gerektiğini vurguladı.  Yorgancılar, “Ancak içinde bulunduğumuz dönem ne enflasyon, ne faizler ne de kurlar açısından olumlu bir iklime işaret etmiyor. Reel sektör için hava oldukça bulanık ve belirsizlikler içeriyor. Dünya genelinde adeta bir kaotik ortam varken, komşularımızdan Rusya ve Yunanistan zor günler geçiriyorken, kendimizi adeta bir girdabın içerisine atıyorcasına bağımsız kurumların bu kadar tartışılması güzel ülkemize zaman, enerji ve ümit kaybettiriyor” dedi.
 
ÖNÜMÜZÜ GÖRMEKTE ZORLANIYORUZ
Yaşanan gelişmeler ışığında üreten kesimin bugün önünü görmekte zorlandığını ifade eden Yorgancılar, “Oysa iş bekleyen 3 milyon insanımız, ulaşmak istediğimiz büyük hedeflerimiz var. Türkiye'nin büyük hedeflerine ulaşabilmesi için bu oranın çok daha yüksek olması, yeni yılda bu hızın yeniden ivme kazanması gerekmektedir. Bu nedenle 2015 yılının sanayi sektörü için adeta bir telafi yılı olmasını, yüzde 5'in üzerinde bir büyümeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin önce siyasette barış, birlik ve kardeşlik yaklaşımına sonra da ekonomide yeni rüzgarlara, yeni söylemlere ve yeni stratejilere ihtiyacı bulunuyor" diye konuştu. 
 
ORTA DÜZEYLİ BÜYÜME YETERLİ DEĞİL
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Aralık 2014’te toplam sanayi üretiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.6 oranında arttığını, 2014 yılının tamamındaki artışın ise 3.6 düzeyinde kaldığını hatırlatan Yorgancılar, “Sanayinin en büyük alt sektörü olan imalat sanayinde ise Aralık ayındaki büyüme yüzde 5.1, yıllık olarak ise yüzde 3.2 oranında gerçekleşmiştir. Toplam sanayi sektöründeki büyümenin daha yüksek oranda gerçekleşmesi 2013 yılında üretimi yüzde 3.6 oranında gerileyen madencilik sektörünün 2014 yılında yüzde 7. 4 gibi oldukça yüksek büyümesinden etkilenmiştir. Yine 2013 yılında üretim artışı duran elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtım sektörünün 2014'te yüzde 4.6 büyümesi de dikkati çekmektedir. Bununla birlikte 2014 aylar itibariyle oldukça istikrarsız büyüme yaşanan bir yıl olarak tarihteki yerini almıştır. Bu veriler 2014 yılının sanayi açısından orta düzey bir büyümeye işaret etmektedir ve biz sanayicilerin bunu yeterli görmesi söz konusu değildir" dedi.
 
DİKKATLİ OLUNMALI
2014 yılının özgün koşullarıyla birlikte geride kaldığını, 2015'in de kayıp yıl olmaması için çok dikkatli davranılması gerektiğini vurgulayan Başkan Yorgancılar sözlerini şöyle tamamladı;  "2015'in seçim yılı olması nedeniyle ekonomi üzerinde zaten bir stres bulunuyor. Ortadoğu yanmaya devam ederken en büyük ticaret partnerimiz AB ve Rusya ile Yunanistan ekonomilerini oldukça zorlu günler bekliyor. Ülkemizdeki 150 milyar doları aşkın sıcak para Amerika Merkez Bankası (FED)'in faiz kararına odaklanmış durumda. Enflasyonda baz etkisiyle beklenen düşüş ve buna bağlı olarak faizlerde öngörülen gerileme Ocak ayını pas geçti. Böyle bir ortamda hepimiz çok dikkatli konuşmalı, çok dikkatli davranmalı, ekonomik dinamikler zorunlu hale getirmeden bizler ekonomiye odaklanmalıyız. Aksi halde karşımıza çıkacak fatura çok ama çok büyük olacaktır."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gelir rekoru: Tüm zamanların en karlı bedellisi!
Bedelli askerlik hem başvuru hem de gelir rekoru kırdı. Son iki güne girilirken ...
Türkiye 26 günde 38.5 milyar dolar borçlandı!
Merkez Bankası, kamu, bankalar, reel sektör ve vatandaşın toplam 234.8 ...
Cari açık 4 yılın dibinde
2014 yılı cari açığı 45,8 milyar dolar ile son 4 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
 
İzmir’de dev satış: CarrefourSA'nın arazisini...
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı yapan Rönesans Holding, Karşıyaka Şemikler’deki ...
Dolar'ın önlenemez yükselişi: Yine rekor kırdı
Gün içinde 2,49'un altını gören dolar yeniden yükselişe geçti ve 2,5085'le ...
Bank Asya ortaklarından flaş yargı hamlesi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı ile Tasarruf Mevduatı ...
 
Bunu da gördük: Zeytinyağında ithalat devri!
Zeytinyağı fiyatları tavan yapınca ihracatçı mal almak için Tunus’a koştu. ...
İzmir’in merak ettiği soruya yanıt: Asker taşınıyor mu?
İzmir’in en değerli yerlerinde bulunan askeri tesis ve alanların taşınacağı ...
Babacan’dan ‘lojman sorusu’na cevap
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva