HABERLER>İŞ DÜNYASI
13 Mayıs 2019 Pazartesi - 12:33

Yorgancılar’dan net çıkış: Seçimi bırak, ekonomiye bak!

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ülkenin seçim atmosferinden çıkarak gerçek gündem olarak ekonomiye yönelmesi gerektiğini ifade ederken, “80 ilimizde seçim oldu ve bitti. Ama İstanbul’daki süreç uzadı. Normalleşmeye girme açısından 23 Haziran’da seçimi kim kazanırsa kazansın bitecek. Gündem ekonomi olmak zorundadır. Başka çıkış yolumuz yok. Seçimi bırakıp ekonomiye bakmak lazım… Geleceğimiz burada” dedi.

Yorgancılar’dan net çıkış: Seçimi bırak, ekonomiye bak!

EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Başkan Yorgancılar, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında gerçekleşen ve 6 Mayıs’ta Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) verdiği iptal kararıyla 23 Haziran’da yenilenecek olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı hakkında net mesajlar verdi. Türkiye’nin ekonomisi üzerinden önemli açıklamalara imza atan Yorgancılar tarım ve hayvancılığa dair ayrı bir parantez açtı.

GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİYOR, ALINMAZSA…
2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde gerçekleşen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın yıl dönümünde konuşan Yorgancılar, “Alınması gereken tedbirlerin alınmadığından ortaya çıkmış bir kaza. Ama ilk kaza mı? Hayır. Yine tedbir alınmazsa aynı kazalarla karşı karşıya kalacağız. Asansör kazarlı oluyor. Dünyanın her yerinde 150 katlı binalar yapılıyor. Gerekli tedbiri aldığınız sürece önüne geçersiniz” açıklamasını yaptı.

YURT DIŞINDAKİ YATIRIMCI DEĞERLERE BAKIYOR
Yorgancılar, “Ekonominin gelişiminin önündeki engellerin kaldırılması, reformların yapılması ve normalleşme sürecine girmiş olmamız gerekiyor. Herkesin yanlışları var. Ortak yanlışı bulup, bizi nasıl doğruya götüreceğinin hesabını yapmalıyız. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının baktıkları değerlendirmeler var. Bunların başında CDS değerleri yani risk değerleri geliyor. Sonra enflasyon oranlarına, vergi birimlerine bakarlar. Büyük yatırımları bir ülkede yapmadan önce bu değerlerin sonuçlarına göre karar verilir. Sonra gelirler hükümetle pazarlık yaparlar. ‘Biz sana bu kadar yatırım yapacağız, karşılığında sen ne vereceksin?’ derler. Bizim bu CDS yani risk priminin daha önceki yıllara geri dönmesi gerekiyor. Kredi derecelendirme kurumlarının değerlendirmelerini beğenmeyebiliriz. Ama yurt dışındaki yatırımcı ülkeye gelmeden önce bunlara bakıyor” dedi.

YILDIRIM’A HAKSIZLIK VARSA İPTAL EDİLSİN AMA BİR ZARF İÇİNDE 3 OY KABUL EDİLİYOR, 1 OY REDDEDİLİYOR. BUNU BİRİ ANLATMALI!
“Demokratik süreçlerde seçimler olması gerekiyor” diyerek sözlerini sürdüren Yorgancılar, “Biz de seçimle geliyoruz. Allah’a çok şükür hep süresinde yapıldı. Geçmişe baktığımızda erken seçim süreçleri vardı. Şimdi hep gününde yapar duruma geldik. Bu iyi bir şey... Ama seçim sürecini bitiremedik. Seçimlerde kimsenin oyu kimseye gitmemeli. Binali Bey’e haksızlık varsa iptal edilmeliydi, bu noktada karşı değilim. Fakat bir zarf içinde 3 oy kabul ediliyor, 1 oy reddediliyor. Bunu biri anlatmalı. Ben de seçimle geldim. Benim de hakkımı biri çalabilir. Ama bunun çözümü normalleşmedir. Gülüp, konuşabilmeliyiz. Kavgayla çözüm olmamıştır. İnşallah bu seçim biter, oylar sayılır, hükümetimiz, cumhurbaşkanımız gerekli reformları yapar ve dünyada diğer ülkelerle yarış halinde oluruz” ifadelerini kullandı.

SEÇİMİ BIRAK, EKONOMİYE BAK!
Yorgancılar, ülkenin seçim atmosferinden çıkarak gerçek gündem olarak ekonomiye yönelmesi gerektiğini ifade ederken, “80 ilimizde seçim oldu ve bitti. Ama İstanbul’daki süreç uzadı. Normalleşmeye girme açısından 23 Haziran’da seçimi kim kazanırsa kazansın bitecek. Gündem ekonomi olmak zorundadır. Başka çıkış yolumuz yok. Seçimi bırakıp ekonomiye bakmak lazım… Geleceğimiz burada” diye konuştu.

MESLEK LİSELERİ BİZE VERİLDİ
Meslek liseleri noktasında yıllardır bir öneri dile getirdiğini vurgulayan Yorgancılar, “Meslek liselerinin hep özel sektöre verilmesini talep ettim. Yıllardır hep bakanlarımıza anlattım. Çınarlı Meslek Lisesi İzmir’de bize verildi. 81 ilde de meslek liselerinin TOBB’a bağlı kuruluşları tarafından idare edilmesine karar verildi” açıklamasını yaptı.

HERKESİN HATASI VAR!
‘Ülkede yaşanan sıkıntılarda sorumlu kim?’ sorusuna cevap veren Yorgancılar, “Herkesin hatası var. Tek başına şurası suçlu demek doğru değil. Türkiye bugün o kadar çok değişik yerde ve konuyla bir harp içinde ki, ille de savaşın top, tüfekle olması gerekmiyor. Yıllardan beri sonuçlanmamış Suriye, PKK meselesi var. Ekonomik sorunlarımız var. 15 Temmuz’da hain FETÖ saldırısı var. Ülke o kadar çok konularda savaş içinde ki… Bir de iç sorunlarımız var. Bir türlü çözümünü bulamadığımız kadına şiddet, çocuklara tecavüzler var. Bunlar da savaş verdiğimiz konular. Ben meclisten idam diye konuşmasını yapmıştım. Neden bunu yaptım? Özgecan diye bir kardeşimiz rahmetli olmuştu. Ben onun ailesini ziyarete gitmiştim. Babasıyla 1 saat oturduk sohbet ettik. Orada yaşadığım atmosferi hala üzerimden atamadım. Bunlar doktor, ilaç desteğiyle geçecek olan vakalar değil. Bunu yapan belliyse gereken yapılmalıdır. Öbürünün cezası hapishanede verildi” dedi.  

TÜRKİYE’NİN BİR TARIM POLİTİKASI OLMALI
Tarım ve hayvancılık sektörleri üzerinden mesajlar veren Yorgancılar, “Biz tarım ürünlerini ithal etmeye başladıysak, hayvancılıkla ilgili et ithal etmeye başladıysak burada bizim düşünmemiz gerekiyor. Türkiye’nin bir tarım politikası olmalı. Ama bu yıllardır hayata geçirilemedi. Hollanda ve Türkiye’yi kıyaslarsanız Hollanda’nın gelirlerinin çok büyük bölümü tarımdan oluşuyor. Tarım ve hayvancılığı bizden çok daha fazla gelişmiş halde yapıyorlar. Konya yüzölçümü ile Hollanda’nınkini karşılaştırırsanız sonuç belli. Bizde yanlış yatırımlar var. Türkiye’deki yatırım politikalarını yönlendiren bir sistem olmalı. Mesela un fabrikaları Türkiye kapasitesinin çok üstünde ve yüzde 100 kapasiteyle çalışmıyor. O imkanları farklı yerlerde değerlendirseydiniz olmaz mıydı?” ifadelerini kullandı.

BUGÜN EĞİTİMLE İLGİLİ ALINACAK KARARIN 20 YIL SONRA MEYVELERİNİ GÖRÜRÜZ
Sanayi ve bilim iş birliğinin önemine dikkat çeken Yorgancılar, “Üniversite sanayi iş birliğini yerine getiremedik. Ben İzmir’de bir üniversiteden 2 yıldır haber bekliyorum. Endüstri 4.0’ı bu ülkenin gündemine taşıyan 4-5 kişiden biriyim. Bununla da gurur duyuyorum. Sanayi 4 nedir? Bugün üniversitede okutulan, ‘ben bunu okudum, yarın başlayalım’ denilecek bir şey değil. Koca bir okyanus düşünün baloncuk bu 4.0’dır. Sanayi 4’ü bırakalım eğitim 4 yapalım. Meslek liselerinden başlayalım. Bugün eğitimle ilgili alınacak kararın 20 yıl sonra meyvelerini görürüz. Eğitim 4 her şeyin başında gelir. Önce eğitim sistemini çözmemiz gerekiyor” açıklamasını yaptı.

‘TÜRKİYE İTTİFAKI’NI BAŞARDIĞIMIZ GÜN KURTULACAĞIZ
Yorgancılar 31 Mart seçimlerinde yarışan ittifaklar üzerinden konuşurken, “Bir seçim süreci yaşadık. Bir yanda ‘Millet’ bir yanda ‘Cumhur’ ittifakları vardı. İki ittifak oldu. Halbuki Türkiye ittifakı olması lazım. Bunu başardığımız gün kurutulacağız. Bu, konuşabilen tartışabilen sonunda doğruyu bulabilen bir ittifaktır. Bunu bulduğumuz gün biz uçar gideriz. Cumhur da millet de halk demektir. Birleşelim ve Türkiye’nin bir gücü olsun. Türkiye ittifakı gerçekleştiği anda bizim önümüz açık” dedi.  

KİMSENİN HAKKINI KİMSEYE YEDİRMEDİM, HERKES RAHAT ETSİN!
Kıdem tazminatlarıyla ilgili düzenleme hakkında konuşan Yorgancılar, “Kıdem tazminatının doğru anlatılması gerekiyor. Kıdem tazminatı fonu çıktığında eski çalışanlara bir şey olmayacak. Onlar haklarını alacak. İşveren sendikalarının bir araya gelerek ortak uzlaşıyla çözüm yolunun bulunmasıyla ilgili cumhurbaşkanımızın da bir açıklaması var. Çalışan arkadaşların hakları kaybolmuyor, yeni girecek arkadaşlar içindir. Ben bu dünyada kimsenin kimsenin hakkını yemesine müsaade etmedim. Yanımda bine yakın insan çalışıyor. Ne onların ne başkasının hakkını yedirmedim. Herkes rahat etsin. Ben olduğum sürece hak yeme olmaz. Takip ederim. Kani Beko benim yakın dostum. Sürekli görüşüyorum, bir şekilde doğru bulunacak” açıklamasında bulundu.

ÖZEL SEKTÖRÜN YATIRIM YAPMAYA İHTİYACI VAR AMA HEYECANI YOK
Sorunların bir an önce aşılması gerektiğini ifade eden Yorgancılar, ‘gidecek başka bir yerimiz yok’ mesajını verirken Türkiye’deki insanların Suriyeliler kadar şanslı olmadığını vurguladı. Yorgancılar, “Onlar geldi en güzel yerde yaşıyor. Geri giden de yok. En güzel yerlerde evler aldılar. Bizim bir an önce normalleşmemiz, seçim ortamından çıkıp, önümüze bakıp, CDS primini aşağıya indirmemiz gerekiyor. Yatırımı, özel sektör, devlet, yabancı yaptırımcı yapar. Devletimiz bugün üretim yapıyor mu? Yapmıyor. Özel sektör? Yapamıyor! Yapmaya ihtiyacı var ama heyecanı yok. Bize yeni bir heyecan, başarı hikayesi lazım” ifadelerini kullandı.

SİYASET BENİM İŞİM DEĞİL, YAPAMAM, DÜZ BİR İNSANIM!
Oda başkanlığı görevini uzun yıllardır yürüten Yorgancılar, “Geçen seçimde karşıma rakip çıkmadı. Burası bizim işimiz değil. Oda başkanlığı benim işim değil. Ben yaşadığım şehre karşı görevimi yapıyorum. Bir dahaki dönemde bir arkadaşımıza devretmek istiyorum” dedi. Yorgancılar ayrıca ‘Siyasete girecek misiniz?’ sorusunu yanıtlarken, “Ben iş adamıyım. Kendi sorumlu olduğum kurumlarla ilgileniyorum. Memleketime, İzmir’ime hizmetimi yapıyorum. İnsanlara faydalı oluyorsam, ‘Allah razı olsun’ diyen varsa bugüne kadar aday oldum. Benim işim değil, siyaset yapamam. Düz bir insanım, doğruların peşindeyim ve sonuç odaklıyım. Sanayi odamızda daha 3 yıl görevimiz var. Zamanı geldiğinde yürüttüğümüz görevi aldığımızdan daha üst bir yerde teslim etmeyi hedefliyorum” diye konuştu. 

 
Akhisarspor'a büyük fırsat
 
Başkan Gümrükçü'den mühendislere iş birliği sözü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZTO’dan 'girişimcilik' atağı
Yeni girişimcileri İzmir’e kazandırmak, aynı zamanda İzmir’i “marka kent” ...
İş dünyasının önemli ismi istifa etti... 'İzmir'e hizmete geliyorum' dedi
Eximbank’ın Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Adnan Yıldırım, 2016 yılından ...
Ege ihracatı düşüşe 'dur' dedi!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2019 yılının ilk çeyreğindeki ihracat ...
 
İZTO’dan Ankara çıkarması
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 75. Genel Kurulu’na katılmak ...
Geleceğin tekstil mühendislerine müjde
Türkiye’nin ihracat ve istihdamda lider sektörlerinden tekstil ve hazırgiyim ...
EBSO Başkanı Yorgancılar'dan 'idam' çağrısı!
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Nisan ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. ...
 
Türk boya firması Japonlara satıldı
Japon Nippon, Filli Boya markasını da barındıran Betek Boya ve iştirak ...
İzmir'den Macaristan'a ticaret köprüsü
Macaristan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ...
Urla'da şenlik havasında deniz temizliği
Mavi denizleri korumak ve çevre bilincini artırmak amacıyla her yıl bahar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva