HABERLER>EKONOMİ
8 Ağustos 2014 Cuma - 11:28

Yorgancılar’dan enflasyon çıkışı: Yüzde 9’larla…

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Temmuz ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede, sanayicinin enflasyonun rakip ülkeler düzeyine geleceği günü beklediğini belirterek “Yüzde 9’lar düzeyindeki enflasyon ile küresel güç olmak mümkün değil” dedi.

Yorgancılar’dan enflasyon çıkışı: Yüzde 9’larla…

Enflasyonda yaz aylarında beklenen gerilemenin yaşanmadığını, bu yönde beklentiler açıklayan Merkez Bankası'nın da kredibilite sorunu yaşadığını dile getiren Yorgancılar, enflasyonun en büyük mağdurunun enflasyon-kur makasının iki tarafının da kestiği sanayici olduğuna dikkat çekti. Yorgancılar yılın ilk 7 ayında girdilerin fiyatları artarken Dolar ve Euro'dan oluşan döviz sepetinin nominal olarak yüzde 1,5, reel olarak da yaklaşık yüzde 7 oranında gerilemesinin ihracatçıyı olumsuz etkilediğine vurgu yaptı.
 
Merkez Bankası’nın 2001’da bağımsız hale geldiğini, 2006 yılından itibaren de açık enflasyon hedeflemesine geçilmesi ile Merkez Bankası’na fiyat istikrarını sağlamak ve korumanın temel görev olarak verildiğini hatırlatan Başkan Yorgancılar, “Bugüne kadar enflasyonda istenen başarı bir türlü sağlanamamıştır. Türkiye enflasyon oranlarını kalıcı olarak gelişmiş ülkeler düzeyine yani yüzde 2-3 aralığına çekmek zorundadır. Aksi halde ne kurlarda, ne faiz oranlarında ne de işsizlikte makul oranları yakalamak mümkün olamayacak, dış girdi ve kaynak bağımlılığı daha da derinleşecektir” diye konuştu.
 
KREDİ FAİZLERİNDE DÜŞÜŞ İÇİN
Kredi faizlerinde düşüşün, enflasyonun geldiği düzey nedeniyle mevduat faizleri düşürülerek sağlanamayacağını kaydeden Yorgancılar, “Bu düzeydeki bir enflasyon ile kredi faizlerinde düşüş ancak mevduat üzerindeki yüklerin azaltılması ve de bankacılık sisteminin etkinliğini artırarak maliyetlerini aşağıda çekmesi ile mümkün olabilecektir. Bu nedenle ilk etapta mevduatlar üzerindeki kamu yüklerinin azaltılmasını Hükümetimiz gündeme almalıdır. Kuşkusuz orta ve uzun vadede enflasyonun gerilemesi faizlerdeki düşüşün en önemli ve öncelikli yolu olacaktır” dedi.
 
KORUYUCU ÖNLEMLER
Yorgancılar, diğer taraftan ekonomi politikalarının artık en önemli işlevinin tedavi değil, koruyucu önlemler içermesi gerektiğini dile getirdi. Yorgancılar şunları söyledi: “Ekonomi politikalarının en önemli işlevi ekonomi yara aldıktan sonra yarayı iyileştirmek değil, koruma yani yaralanmayı engellemek olmak durumundadır. Bu bağlamda ekonomik birimlerin beklentilerinin yönlendirilmesi son derece büyük önem taşımaktadır. Beklentilerin yönlendirilmesi ise başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi politikası karar birimlerinin güvenilirliğini zorunlu kılmaktadır. Merkez Bankası gerek öngörüleri, gerek aldığı sonuçlar gerekse Hükümet ile ilişkilerinin zemini nedeniyle itibar erozyonuna uğramış görünmektedir. Bu itibarın geri kazanılmasının en belirgin yolu ise enflasyonun kalıcı olarak yüzde 2-3 düzeylerine çekilmesidir. Böylesi zorlu bir ortamda genel seçimlerin gündeme girmeye başlaması ile birlikte ne yazık ki ekonominin yeniden ikinci plana atılması olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle enflasyonla mücadele başta olmak üzere, ekonomi yeniden gündemin en önemli maddesi olmalıdır. "

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
göçmen 8 Ağustos 2014 Cuma 12:39

bence de... gerçek piyasa esnafın piyasası hükümetin anlattığının çoook dışında....

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
IŞİD Göztepe’nin Patronu’nu da vurdu!
Göztepe'nin yeni patronu Mehmet Sepil'i de Irak Şam İslam Devleti vurdu. ...
Piyasalara ‘Obama’ etkisi: Dolar 2.18’i aştı
ABD'den gelen operasyon sinyalinin ardından, piyasalarda jeopolitik risk ...
İZFAŞ’tan yaratıcı pencere: Nasıl bir fuar?
İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. (İZFAŞ) tarafından; ...
 
365 erkek arasında tek başına: İzmir için adalet istedi
Türkiye'deki 365 oda ve borsa başkanının katıldığı TOBB'un dünkü Ticaret ...
Flaş! Ege’nin salça devi satıldı
Ege'nin en eski gıda markalarından salça devi Tukaş da el değiştirdi. ...
Flaş! Bank Asya hisseleri işlem dışı!
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın dün canlı yayında Ziraat Bankası'nın ...
 
Bank Asya’ya Maliye’den protokol şoku!
Gelir İdaresi Başkanlığından, Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılan vergi ...
İzmir'den direk Midilli yolculuğu başlıyor!
Yunan adalarını çok seven İzmirlilere yeni bir uğrak noktası daha geldi. ...
İhsanoğlu: Erdoğan beğenmiyor, haşlıyor!
CNBC-e’de soruları yanıtlayan cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva