HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Aralık 2013 Cumartesi - 10:04

‘Yıllara inat’ zirve: Sağlıklı yaşlanmanın sırları

Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi işbirliği ile “Sağlıklı ve Başarılı Yaşlanma Paneli”ne ev sahipliği yaptı. Panele katılan uzman konuşmacılar, sağlıklı yaşlanmanın koşullarını dengeli beslenme, stresten uzak durma, sevdikleriyle vakit geçirme, temizlik ve egzersiz olarak açıkladı.

‘Yıllara inat’ zirve: Sağlıklı yaşlanmanın sırları

Kentte giderek artan yaşlı nüfusunu dikkate alarak bir dizi proje üreten ve Uluslararası İstanbul Yaşlılık Girişimi Fuarı’nda “Yaşlı Dostu Kent” ödülüne layık görülen İzmir Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı ve mutlu yaş alma ile ilgili önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. 



İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliği ile Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Sağlıklı ve Başarılı Yaşlanma Paneli”  düzenlendi. Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi İç Hastalıkları Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek’in üstlendiği, E.Ü Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hale Okçay, E.Ü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Sibel Eyigör, E.Ü İç Hastalıkları Geriatri Bilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Sevnaz Şahin, E.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi Baş Diyetisyeni Dilay Kurtoğlu,  Fizyoterapist Sinem Yıldırım, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Geriatri Ana Bilim Dalı’nda Prof. Dr. Ahmet Turhan Işık’ın panelist olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz Ekim ayında İstanbul Yaşlılık Girişimi Fuarı’nda “Yaşlı Dostu Kent” ödülüne layık görüldüğü hatırlatan Kocaoğlu, yaşlanmanın ana rahminden başlayıp son nefesi verinceye kadar devam ettiğini söyledi.


 
YAŞLANMAK İÇİN YAŞAMAK GEREK
Dünyada ve İzmir’de yaşlı nüfusunun giderek arttığına dikkat çeken Kocaoğlu, “Yaşlılık kaçınılmaz olduğu için sağlıklı yaşlanmaya çalışmak ve beraberinde gelen sorunları dayanışarak üstesinden gelmek zorundayız. Yaşlanmak için yaşamak gerek. Yaşamak hepimizin paylaşacağı bir deneyimdir. Yaşlılık yerine ‘yaş alma’ demek daha iyi geliyor. Önemli olan nasıl yaş aldığımız” diye konuştu. Yaşlılık konusunda farkındalığı arttırmak için bu tür panelleri düzenlediklerini belirten Kocaoğlu, daha sonra  Büyükşehir Belediyesi’nin yaşlılara yönelik diğer hizmetleri hakkında bilgi verdi.
 
Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Fehmi Ayçiçek, dünyadaki yaşlı nüfusu hakkında bilgi verdiği konuşmasında, “Kim daha bilgiliyse, daha uzun yaşıyor. Kim daha bilgiliyse, daha az hasta oluyor. Bu yüzden bu paneller önemli. Sağlığımızı etkileyen iki önemli faktör beslenme ve eksersiz. Panelde bu konulara değineceğiz” dedi.
 
YAŞLILARI GEÇ FARK ETTİK
Geç de olsa yaşlıları yeniden fark edilmeye başlandığını ifade eden Doç. Dr. Hale Okçay ise şöyle konuştu:
 
“Yaşam dediğimiz bir süreçle karşı karşıyayız. Yaşlanmak, yaş almak kavramı bizim için önemli bir tanım. Yaşlanmak sürecin bir parçası. Bütün toplumlar yönünü yaşlılara çevirmeye başladı. Yaşam ömrü uzadı. Aslında geç bile kaldık. Binlerce yıldır yaşlılar ailelerin yetişkin tecrübeli insanları olarak evlerin baş köşesinde otururdu. Kentleşme dediğimiz günümüz dünyası bizi başka yönlere savurdu. Yaşlıların istedikleri atmosferde yer almaları için elimizden geleni yapmalıyız. Yaşlıları yeniden keşfetmeye başladık. Unutmamalıyız ki, toplumsal alanda hepimiz bir zincirin parçasıyız.”
 
SAĞLIKLI YAŞLANMANIN SIRLARI
İleri yaşlarda yapılması gereken egzersizler hakkında bilgiler aktaran Doç. Dr. Sibel Eyigör sağlıklı yaşlanma hakkında ipuçları verdi. Doç. Dr. Eyigör, beslenme, stresten uzak durma, sevdiklerimizle vakit geçirme, temizlik ve egzersizin sağlık yaşlanmanın olmazsa olmazları olduğunu söyledi. İleri yaşlarda koordinasyon ve dengenin önemli olduğuna değinen Doç. Dr. Eyigör, sorduğu sorularla dinleyicilere “düşme testi” yaptı. Fizyoterapist Sinem Yıldırım da,  panelde öğrenilen egzersiz bilgilerinin günlük hayatta nasıl uygulanacağını sahneye davet ettiği dinleyicilerle uygulamalı olarak gösterdi.
 
DENGELİ BESLENMEYE DİKKAT
“21. yüzyılın en büyük başarılarından bir tanesi insan yaşamına eklenen yıllardır” diyerek konuşmasına başlayan Uzm. Dr. Sevnaz Şahin Sevnaz Şahin ise, “Dengeli beslenmeye dikkat etmeliyiz. Ne aşırı ne de az beslenme sağlıklı değil. Yaşlılıkta obeziteden daha çok beslenme yetersizliğini görüyoruz. İlerleyen yaşla birlikte beslenme piramidine su ekleniyor, kalori ihtiyacı düşüyor, D vitamini ihtiyacı artıyor. Yağ, şeker ve tuz mümkün olduğunca az tüketilmeli. Yaşlı kadınların yüzde 80’i, erkeklerin yüzde 70’inde yüksek tansiyon görülüyor. Katı yağlar yerine sıvı yağlar alalım. Koyu yeşil renkli sebzeleri tercih edelim” dedi.
 
MENÜ PLANLAMA İLKELERİ
Diyetisyen Dilay Kurtoğlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi aşçılarının hazırladığı yemeklerin videoları eşliğinde, yaşlılıkta menü planlama ilkeleri hakkında bilgi verdi. Kurtoğlu, sağlıklı beslenmeye sağlıklı yaşlanmanın sağlanabileceğinin altını çizdi. Alzheimer konusundaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Ahmet Turhan Işık da, geriatri bilimiyle uğraşanlar olarak kendilerini yaşlanmakta olan bir toplumu bilinçlendirmek gibi önemli bu konuya adadıklarını söyledi.
 
Konuşmaların ardından Dr. Türkegül Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Serpil Keskin ile Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanı Ferhan Şirvan panelistlere plaket verdi. Panelin sonunda dinleyicilerden Hıfzı Kenan Çetiner’in kendi yazdığı ve okuduğu “Bayrak” isimli şiiri ayakta alkışlandı.
 
Katılımcılar daha sonra, Fotoğrafçı Emir Kokal’in çektiği İzmir Zübeyde Hanım Huzurevi sakinlerinin siyah-beyaz fotoğraflarından oluşan “Yıllara İnat” adlı fotoğraf sergisini gezdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu’ndan ‘adaylık’ raporu: Yıldırım olmasaydı…
Büyükşehir Belediye Başkanı, adaylık başvurusu sonrası önemli açıklamalarda ...
Güzelbahçe parkları 10 bini aşkın çiçekle bezeniyor
Güzelbahçe'deki 90 park belediyeye ait fidanlıkta bulunan 120 ayrı türde ...
Karşıyaka büyük ustaları unutmadı
Ülkemizin yetiştirdiği en büyük yazar ve şairlerinden Can Yücel ile Fakir ...
 
Öğrenciler Konak'ta Tükçeyi masaya yatırdı
Ekin Koleji’nin geleneksel hale getirdiği Çocuk Kurultayı’nın 13’üncüsü ...
Ödemişli çocuklar özgürce deney yapıyor
Ödemiş Belediyesi eğitime katkı çalışmaları kapsamında farklı bir proje ...
Büyükşehir’den ‘can dostu’ hizmet: Soğukta aç kalmayacaklar!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, dondurucu soğukların yaşandığı havalarda ...
 
Çeşme’de Şantiye Evleri’ne plan müjdesi
Koruma planı eksikliği nedeniyle “koruma mağduru” olan Ilıca Şantiye Evleri’ne ...
CHP’de Cumartesi bayramı: Balbay geliyor, Kocaoğlu açıklıyor
İzmir’in vekil seçildikten iki buçuk yıl sonra Mustafa Balbay’la kavuşacağı ...
Bornova’nın bilim merkezi büyüyor
Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi, açıldığı günden bugüne ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva